Jakub Procházka

Vystudoval SOU Polygrafické v oboru sazeč, později si doplňoval vzdělání v četných kurzech v oblasti výtvarné, dramaturgické a dalších. Nyní vykonává svobodné povolání, v němž převažují grafické práce. Je tedy povahy zvídavé, což se projevuje i zálibou v cestování, poznávání blízkých i vzdálených míst, krajů, lidí – a tím i sebe sama. Po několika delších zahraničních cestách se v posledních letech intenzivně věnuje zejména poznávání krás Českých zemí. Rád zdolává kopce, hory, těžký a rozmanitý terén a při tom i fotí.

Články autora

Tipy na výlety ve Slovenském ráji
Slovensko

Tipy na výlety ve Slovenském ráji

Slovenský ráj patří mezi nejnavštěvovanější místa sousedního Slovenska, čemuž se rozhodně nelze divit, neboť je to území výjimečných přírodních krás. Návštěvníka upoutá svými tiesňavami či roklinami s množstvím překrásných vodopádů. A právě do jedné rokle, tvořené po staletí řekou Hornád, vedou naše tipy na výlet.

Přívoz Oseček
Česko

Přívoz Oseček

Přívoz u obce Oseček zajišťuje překonání řeky Labe v úseku mezi Poděbrady a Kolínem.

Libický luh
Česko

Libický luh

Největší komplex zachovalého lužního lesa na území Čech se rozkládá na ploše 444,5 ha na pravém břehu řeky Labe poblíž jejího soutoku s Cidlinou.

Krásná (Čechova) vyhlídka
Česko

Krásná (Čechova) vyhlídka

Krásná vyhlídka, nebo také Čechova, se nachází asi 2 km od Peruce na lounsku, na kraji vyvýšeného hřebene zhruba ve výšce 330 m.

Oldřichův dub
Česko

Oldřichův dub

Patří mezi nejstarší a nejpamátnější stromy v České republice. Nachází se pod obcí Peruc na Lounsku.

Rozhledna Stradonka
Česko

Rozhledna Stradonka

Rozhledna Stradonka stojí na skalní plošině nad obcí Stradonice u Peruce na Lounsku (nezaměňovat se Stradonicemi na Berounsku, kde je též známé keltské oppidum).

Hora Říp
Česko

Hora Říp

455,5 m vysoký čedičový pahorek ve tvaru stolové hory, ověnčený mnoha přízvisky jako památný, posvátný apod., není obyčejný. Již roku 1959 byl vyhlášen Přírodní rezervací a od roku 1962 také Národní kulturní památkou.

Jeskyně Kamenný úl
Česko

Jeskyně Kamenný úl

Tuto uměle vytesanou jeskyni najdete v Planém dole, na trase zvané Skalní město, mezi Zbrázděným vrchem a Střezivojicemi.

Zřícenina hradu Adršpach
Česko

Zřícenina hradu Adršpach

Skály u Adršpachu pod Starozámeckým vrchem pomohly už ve 13. století stavitelům hradu v jeho obranné funkci.

Adršpašské jezírko
Česko

Adršpašské jezírko

Toto jedinečné jezírko vzniklo zatopením hlubokého kaňonu mezi skalami říčkou Metují a několika dalšími přítoky. Voda odtud spadá přes Velký a Malý Adršpašský vodopád po skalách dále do údolí.