Nedocenitelný pomocník při orientaci v přírodě a v horách: kvalitní hodinky s výškoměrem

Nedocenitelný pomocník při orientaci v přírodě a v horách: kvalitní hodinky s výškoměrem

Zima se blíží a s ní i skialpová sezóna, výlety na běžkách i zimní horské radovánky. Než se ale ohlásí, přečtěte si, proč je dobré mít na výletě v horách (ale i jinde) výškoměr.

V horském terénu rychlost vašeho pohybu ani tak nezávisí na ušlé vzdálenosti, jako spíše na nastoupaných výškových metrech. Můžete tak sledovat, jak si vede vaše skupina – kolik metrů zbývá do horského sedla, na vrchol, do večeře. A to se stále bavíme o výpravách za dobrého počasí, kdy máte do kýženého sedla ničím nerušený výhled. V mlze nebo vánici už pak těžko vyčtete polohu z mapy a údaj o nadmořské výšce se stává téměř jediným vodítkem v rozhodnutí, zda pokračovat vzhůru či se raději otočit zpět do údolí.

Naštěstí je dnes výškoměr obvykle zabudován do hodinek, případně outdoorových navigací. Dokonce se stal poměrně běžnou vlastností mobilních telefonů, ačkoliv na toto zařízení bych raději nespoléhal. Výdrž baterie obvykle není příliš dobrá, obzvláště při nízkých teplotách a náchylnost telefonu k poškození je poměrně vysoká (čest výjimkám).

Jako nadšenec do hodinek se pokusím ukázat, jaké máte mezi hodinkami možnosti včetně výhod a nevýhod. Následující text podává informace o výškoměrech v hodinkách Suunto, Casio Pro Trek, Citizen Promaster Altichron BN4021-02E a Alpina AlpinerX. Jaké jsou mezi nimi rozdíly a jak se vlastně nadmořská výška měří? Nejprve malé teoretické okénko:

Barometrický nebo GPS

Barometrický výškoměr je přístroj, který měří atmosférický tlak a posléze jeho změny vyhodnocuje jako změny nadmořské výšky. Jedná se vlastně o speciální tlakoměr. Tíha vzduchového sloupce způsobí, že atmosférický tlak je nejvyšší na hladině moře a s rostoucí nadmořskou výškou postupně klesá. Hlavní nevýhodou barometru je, že atmosférický tlak ve stejném bodě kolísá např. se změnami počasí a je ovlivněn ještě dalšími faktory, jako je např. teplota vzduchu. V praxi je ale přesnost barometrického výškoměru velice dobrá, ovšem za předpokladu jeho pravidelné kalibrace a relativně stabilního počasí. Kalibrace se provádí prostým zadáním současné (referenční) nadmořské výšky, kterou vyčtete z mapy, rozcestníku a podobně. Pokud mají hodinky i GPS (jako Suunto Spartan nebo Suunto 9), umí obvykle automatickou kalibraci pomocí výšky zjištěné z družic. Dále je hodinkám potřeba říci, zda mají změny tlaku právě interpretovat jako změny nadmořské výšky nebo jako změny počasí, což opět některé hodinky umí automaticky.

Druhou možností je měřit nadmořskou výšku pomocí GPS, což má jednu zásadní výhodu a dva nedostatky. Zásadní výhodou je nezávislost GPS měření na změnách počasí a teploty vzduchu. Nemusíte tím pádem řešit kalibraci a výsledek měření má relativně stabilní přesnost. Nevýhodou je ale v praxi obvykle jednak o něco horší přesnost a také energetická náročnost příjmu GPS signálu. Zkreslení signálu při průchodu ionosférou způsobuje kolísání výsledku měření, a to i v případě dobrého signálu. Pokud hodinky prostě položíte na zem, naměřený údaj se bude mírně měnit bez ustálení na jedné hodnotě. Tento jev bohužel zásadním způsobem zkresluje postupně načítané výškové metry. Software pro záznam tras, jako je Movescount od Suunto nebo Strava s tím už ale počítá a je schopen tuto chybu opravit. Ze zkušenosti mohu říci, že GPS výškoměr funguje v zásadě dobře, pokud zrovna nejste v místech, kde „metr sem a metr tam“ udělá klidně tisíc výškových metrů (kolmá stěna). Malá momentální nepřesnost polohy pak zásadním způsobem zkresluje určení nadmořské výšky.

Jako ideální řešení se jeví technologie FusedAlti, kterou využívají hodinky Suunto. Jde o zkombinování obou způsobů měření. Referenční nadmořskou výšku si hodinky také získají automaticky z GPS. O kalibraci se tedy nestaráte a máte k dispozici velmi přesné měření.

Další praktickou funkcí hodinek Suunto, která je trošku schovaná pod pokličkou, je automatické přepínání profilů Alti a Baro. Hodinky zkrátka poznají, zda se pohybujete spíše vertikálním nebo horizontálním směrem a podle toho použijí barometr k měření výšky nebo změn počasí.

Jaké jsou možnosti?

1) Suunto 9 BaroKombinovaný výškoměr – Nejnovější všeuměl z Finska, který je dobře vybaven pro náročné použití. Disponuje oběma výše popsanými technologiemi, a navíc obrovskou výdrží baterie, čímž v podstatě eliminuje hlavní nevýhodu GPS měření. Navíc se dají nabíjet např. z powerbanky i během používání. K tomu jsou to téměř nerozbitné hodinky s širokými možnosti navigace. Mají zkrátka vše. Nevýhodou může být jedině jejich cena. Alternativně bych volil i starší model Spartan Ultra, který je momentálně za skvělou výprodejovou cenu.

2) Casio Pro TrekBarometrický výškoměr – Řada outdoorových hodinek z Japonska. Hodinky jsou zpravidla vybaveny solárním napájením. Úplně tak odpadá starost o baterii a výškoměr, stejně jako ostatní funkce můžete používat vždy a pořád i na těch nejdelších výletech mimo civilizaci. Zatím v nabídce není model s GPS, ale zato tu jsou modely, který kombinují klasické ručičkové zobrazení času s displejem a cenou začínají těsně nad 5 000 Kč.

3) Alpina AlpinerXBarometrický výškoměr a GPS pomocí telefonu – AlpinerX je takový příslib nových trendů od tradičního švýcarského hodináře. Model začal jako odvážná vize na Kickstarteru a rychle se chytil. Jsou to totiž vcelku normálně vypadající hodinky, uvnitř kterých jsou chytré hodinky pro outdoorové nadšence. Mají nejen výškoměr, ale také třeba indikaci síly UV záření a jediná baterie vydrží zhruba dva roky běžného používání, včetně chytrých funkcí.

4) Citizen Promaster Altichron BN4021-02EBarometrický ručičkový výškoměr –Skutečně výjimečné hodinky pro fajnšmekry jsou v tomto výčtu trošku exotickou volbou. Na rozdíl od prvních třech hodinek nemají displej a všechny údaje ukazují pomocí ručiček. Pro výškoměr mají vyhrazené dokonce tři. Jedna udává tisíce metrů, druhá stovky a třetí pak desítky a jednotky. Jsou skutečně velmi odolné – měří i hloubku při ponorech, jsou solárně napájené a jejich pouzdro je vyrobeno z titanu.

Ať už vyberete jakékoliv, vězte, že hodinky důkladně testujeme. Citizeny byly například v Himálaji nad 6000 m a Pro Treky zase na Sajamě v Bolívii. Nakonec, pokud by Vám byl článek při výběru málo, přijďte se nás zeptat na zkušenosti osobně. Sídlíme v Karlíně, v ulici Vítkova 8.

Kdybyste navštívili obchod Helveti.cz v pražském Karlíně před 6 lety, našli byste ve vitrínách jedinou značku – švýcarský Wenger. Dnes ale prodáváme už celých 22 značek, převážně švýcarských, japonských a německých hodinek. Specializujeme se sice stále na klasickou tradiční hodinařinu, ale jako nadšení cestovatelé a sportovci rádi vezmeme hodinky do přírody, kde je důkladně testujeme, abychom si svou nabídkou mohli být 100% jisti. Přijďte se s námi poradit, rádi vás uvidíme ve Vítkově ulici č.8.

Logo Helveti

Zkušenosti čtenářů

krtenek

Libore, tak reklama je těžce za čárou.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: