Vojtěch Dvořák

Vojtěch Dvořák

šéf testovacího týmu, horský vůdce UIAGM

Vojta je nadšeným horolezcem a lyžařem. Přestěhoval se z kraje vinic a meruněk do Krkonoš, kde to má kousek na hřebeny, na oblíbený Prachov nebo do Adršpachu. Spoluautor metodických materiálů Singing Rock a Hudy, autor nekonečného komiksu Wattovo okénko a lezecké metodiky v časopisu Montana. Lektor a člen Metodické komise ČHS. Rád přemýšlí o vybavení a stále by něco vylepšoval.

Jakého počinu si na horách nejvíc ceníš?

Asi největší zážitek byl pro mě osobně přelez cesty The Nose (Yosemity, USA) se zrakově postiženým horolezcem Janem Říhou a parťákem Jankem Bednaříkem.

Jaké aktivity tě na horách nejvíc baví (dlouhé treky, feraty, skialp...)?

Skialpové túry a výstupy včetně kombinovaných túr s mačkami a cepíny.

Jaký sen by sis na horách rád splnil/a?

Kompletní přechod hřebene Ortleru?

Zajímáš se o vybavení? Co se ti osvědčilo?

O vybavení jsem se zajímal vždycky. Zvláště v dobách, kdy se nedalo koupit v obchodě. Následně proto, že jsem se pohyboval profesionálně v outdoorovém prostředí. A nyní v redakci Světa outdooru jako šéf testovacího týmu.

Články autora

Nejlepší turistický cepín
Horolezectví

Nejlepší turistický cepín

Tak nejlepší cepín je ten, který máte v krizové situaci u sebe. Jinak z praxe horského vůdce vím, že i mezi turistickými cepíny jsou rozdíly, které dělají z těch špatných motyčky na okopávání zahrádky a z těch dobrých nástroje pro lezení v horách. Co tedy požadovat od dobrého turistického cepínu?

Výběr jistítka – kyblíku
Nezařazené

Výběr jistítka – kyblíku

Kyblík je asi nejrozšířenější jistítko do skal i na stěnu. Relativně blbuvzdorné a jednoduché na ovládání, nicméně manipulace s ním přesto potřebuje patřičný výcvik. Při slanění kyblík třídí prameny lana a v „reverso“ módu umožňuje jištění jednoho či dvou druholezců. Znalci však umí z kyblíku vytěžit ještě více. Vybrali jsme několik nejrozšířenějších kyblíku mezi lezci, porovnali je a vybrali našeho favorita.

Konečně jasno! horský vůdce vs. horský průvodce
Zajímavosti

Konečně jasno! horský vůdce vs. horský průvodce

Když vyrazíte na horskou túru s profesionálem, mělo by vám to přidat na klidu. Takový profesionál by měl kromě fyzických a morálních kvalit disponovat i patřičným vzděláním a držením potřebného certifikátu pro výkon tohoto povolání. A vy? Jako klienti byste si měli vybrat vhodného horského vůdce či průvodce. Jaký je mezi nimi rozdíl a jaké mají kompetence? To se vám pokusíme v tomto článku osvětlit.

Ze života horského vůdce: horolezci – kdo je kdo?
Blog redakce

Ze života horského vůdce: horolezci – kdo je kdo?

Taky se vám stává, že se neorientujete na skalách, na stěně nebo při čtení článku, kdo je kdo? Lezení se atomizuje na jednotlivé sportovní disciplíny. Jedni jsou nebo se cítí být alpinisty, horolezci, himalájisty, big wall lezci, sportovními lezci, pískaři, skalkaři, atd. A já bych chtěl v tomto guláši udělat jasno. Sobě i vám, a jednou provždy jednoduše rozdělit lezce na dvě skupiny a dál už to nerozmělňovat.

Via ferrata top ten – deset tipů pro lepší zajištěné cesty
Via Ferraty

Via ferrata top ten – deset tipů pro lepší zajištěné cesty

Jak lézt po ferratách bezpečně a bez nehod? Níže najdete postřehy z praxe profesionálního horského vůdce. Vojta Dvořák dal dohromady deset tipů pro bezpečnější a lepší lezení zajištěných cest.

Via ferraty v rakouských Dolomitech
Alpy

Via ferraty v rakouských Dolomitech

Věřte nebo ne, ale v Rakousku nalézají jedny „kapesní“ Dolomity. Jmenují se Lienzské a jsou moc krásné! Na malé ploše je soustředěno tolik atraktivních a jedinečných míst, že je to vzhledem k některým jiným oblastem až nespravedlivé. Výstupy po ferratách vedou až na jejich vrcholy, ze kterých je vidět na severu Grossglockner a na jihu ty pravé Dolomity. Italské!


Treky autora


Recenze autora

RECENZE: P.A.C. SK 2.2 MERINO TOURING – PONOŽKY NA SKIALPY
Oblečení

RECENZE: P.A.C. SK 2.2 MERINO TOURING – PONOŽKY NA SKIALPY

Dal jsem ponožkám P.A.C. SK 2.2 MERINO TOURING od začátku sezóny 3 týdny intenzivního používání převážně na skialpových túrách. Chtěl jsem mít jistotu, že dělají, co slibují a fungují tak, jak mají. Jak dopadlo testování se dozvíš v následující recenzi horského vůdce Vojtěch Dvořáka.

RECENZE: SIMOND MAMBA – CEPÍN NA LEDOPÁDY
Lezecké vybavení

RECENZE: SIMOND MAMBA – CEPÍN NA LEDOPÁDY

Natečené ledy přinesly možnost otestovat nové cepíny SIMOND MAMBA. Jak dopadly v recenzi horského vůdce Vojtěch Dvořáka a co si o nich myslí?

RECENZE: NORTHFINDER TERAM – KOTNÍKOVÉ POHORKY VE STYLU APPROACH
Outdoorová obuv

RECENZE: NORTHFINDER TERAM – KOTNÍKOVÉ POHORKY VE STYLU APPROACH

Bota TERAM je opatřena s usňovým svrškem, nepromokavou membránou a podrážkou navrženou do terénu. Zaujal mě střih nízké approach boty, ale s ochranou kotníků tak, že i při lezení nebo nástupu v suťovisku, jsou kotníky v pohodě. Bota má stejně i šněrování do špičky tak, aby byla noha fixovaná i při lezení a stání na malých stupech. Jistý pohyb ve skalním terénu podporuje i značková podrážka VIBRAM® Megagrip.

RECENZE: FORCLAZ MT 500 – PÉŘOVÁ BUNDA S KAPUCÍ
Pánské oblečení

RECENZE: FORCLAZ MT 500 – PÉŘOVÁ BUNDA S KAPUCÍ

Péřová bunda s kapucí a certifikací RDS na turistiku v teplotách do -10 °C. Takže by vás měla udržet v pohodě od jara do podzimu. Při stanování, odpočinku nebo i v pohybu. Co si o ni myslí horský vůdce a pádler Vojtěch Dvořák?

RECENZE: PROGRESS SPORTSWEAR – OUTDOOROVÉ KALHOTY GENIUS
Pánské oblečení

RECENZE: PROGRESS SPORTSWEAR – OUTDOOROVÉ KALHOTY GENIUS

Pánské outdoorové kalhoty GENIUS jsou všestranné outdoorové kalhoty z lehkého, velice pružného, prodyšného a rychleschnoucího materiálu, odolného proti oděru. Kalhoty mají větru a vodě odolnou úpravu, pohodlný střih, s předtvarovanými koleny pro lepší volnost pohybu, dvě praktické kapsy v přední části a boční kapsu. Co umí a jak se nám líbily?