Honza Navrátil

Články autora

Via ferraty nad Lago di Garda
Alpy

Via ferraty nad Lago di Garda

Všude jinde se via ferratová sezóna neodvratitelně chýlí ke svému konci. Stabilní počasí brzy vystřídají podzimní plískanice. Nad Lago di Garda ale sezóna s podzimem začíná!

Malé ale šikovné, vychytávky na ledovcové túry
Zajímavosti

Malé ale šikovné, vychytávky na ledovcové túry

Jestliže se vydáte na ledovcovou túru, musíte téměř na každém kroku počítat s rizikem – sněhové mosty překrývají zrádné ledovcové trhliny. Při eventuálním pádu do trhliny hraje čas záchrany klíčovou roli. Proto by bezchybné a hbité ovládání záchranných kladkostrojů mělo být rutinní dovedností. K dostání jsou i šikovné vychytávky, které dovedou vyproštění spolulezce ještě o něco usnadnit.

Sportovní lezení nad Lago di Garda
Horolezectví

Sportovní lezení nad Lago di Garda

S blížícím se podzimem, zkracujícími se dny a nižšími teplotami nemusíte nutně začít přemýšlet o uložení sportovního náčiní na půdu a popíjení čaje v křesle u plápolajícího krbu. Zůstaňte naladěni na letní vlně a vydejte se na místo, kde snad sezóna nikdy nekončí a slovní spojení „škaredé počasí“ je téměř neznámé…

Desatero bezpečného pohybu na via ferratách
Via Ferraty

Desatero bezpečného pohybu na via ferratách

S tím jak roste počet turistů na zajištěných cestách, roste také počet lidských chyb a následných úrazů. Pojďme se podívat na to, co byste měli na via ferratě bezpodmínečně dodržovat.

Messner Mountain Museum
Outdoorové knihy a filmy

Messner Mountain Museum

Chystáte se v létě do italských Dolomit, respektive Jižního Tyrolska? Pak by vaší pozornosti neměl uniknout neobyčejný horský projekt, který má na svědomí sám velikán horolezeckého sportu Reinhold Messner. Na pěti mimořádných místech v Alpách rozmístil Messner svá horská muzea, jež vidí jako místa setkání s horami, lidstvím a nakonec i se sebou samým. Pojďme se na ně podrobněji podívat.

Co dělat při bouřce?
Orientace a plánování túry

Co dělat při bouřce?

Dnes jsem se byl venku proběhnout a krátce poté co jsem nazul kecky a vyrazil se přihnala bouřka. I když jak se to vezme přihnala. Ona se ta zlověstná kupovitá oblačnost nad domem motala už nějakou chvíli, ale možnost rychlého úkrytu mi poskytla dostatek odvahy abych vyrazil. Takže ve finále jsem pouze pořádně promokl bez nějaké zásadnější újmy. Ne vždy máte takový komfort.

Via ferraty jsou krásné… Ale pozor!
Zajímavosti

Via ferraty jsou krásné… Ale pozor!

Zajištěné cesty jsou zábavou pro milovníky hor a to téměř každého věku. V podstatě je to jedna z nejvyhledávanějších horských aktivit. Jenže jak určitě víte, všechno si vybírá svou daň!


Treky autora