Ivan Jánský

Články autora

Když začne mrznout
Tip na trip

Když začne mrznout

Ačkoliv to za okny na půlku zimy zrovna nevypadá, spíš jakoby se právě blížilo jaro, tak se u nás i v sousedních zemích stále najdou destinace, kde si lze vyzkoušet lezení v ledu. A navíc se zima ještě určitě ozve. Pojďte se podívat do světa lezení v ledu a dozvědět se, o co se vlastně jedná a jak se taková kratochvíle provádí.

Vybavení na VHT
Ledovec

Vybavení na VHT

Vysokohorský turista překonává při cestě k vrcholu obtížný terén kombinující vysokou nadmořskou výšku doplněnou o nestálé počasí, rozsáhlé ledovce, lezení do obtížnosti 2+ UIAA či lehké lezení v ledu a v mixech. Jaké vybavení VHT vyžaduje, to bylo tématem článku v ročence Malý Průvodce 2009.

Dres a cyklokalhoty Craft Performance Logo
Tip na trip

Dres a cyklokalhoty Craft Performance Logo

Máme pro vás test kompletu dresu a cyklokalhot Craft. Komplet tvoří dres Performance Logo a cyklistické kalhoty Performance Logo Bib. Dres i kalhoty se přímo doplňují, a tak jsme zvolili test celého kompletu. Při testování jsme jezdili na horském kole a suma kilometrů se blížila k číslu 380.

Zajišťovací pomůcky
Tip na trip

Zajišťovací pomůcky

Po odmlce přinášíme další díl z našeho seriálu o vybavení na Hory a lezení . Tentokrát jsme se zaměřili na zajišťovací pomůcky, které se používají k vytvoření postupového jištění při lezení či při horolezectví. Následující průřez seznamuje snad se všemi na trhu dostupnými typy zajišťovach pomůcek.

Přilba Edelrid Madillo
Tip na trip

Přilba Edelrid Madillo

Přední německý výrobce horolezeckého vybavení Edelrid přišel se vskutku originálním nápadem a na veletrhu Outdoor v roce 2007 představil pod názvem Madillo první skládací horolezeckou přilbu na světě. Testovali jsme tuto přilbu pro Svět outdooru…

Jistítko Edelrid Zap-O-Mat
Tip na trip

Jistítko Edelrid Zap-O-Mat

Jisticí pomůcky se vyrábějí v široké paletě provedení od jednoduché osmy či kýble po složitá jistidla se samoblokující funkcí. Někde na pomezí těchto dvou variant stojí nové jistítko pro sportovní lezení Zap-O-Mat od německého výrobce horolezeckého vybavení Edelrid…

Mačky (stoupací železa)
Tip na trip

Mačky (stoupací železa)

Ti z nás, kteří se do hor vydávají za objevováním krás bílého království věčného ledu a sněhu, si pohyb bez maček nedovedou představit. Stačí jen porovnat rychlost postupu jedinců s mačkami a bez nich a zaručeně poznáte, kdo má v danou chvíli navrch o otázce bezpečnosti ani nemluvě.

Horolezecké přilby
Tip na trip

Horolezecké přilby

Horské aktivity jako VHT, ferraty a horolezectví jsou spojeny s pohybem v terénech, kde hrozí nebezpečí jak vlastního pádu, tak i nebezpečí objektivní, které se nedá nijak ovlivnit a se kterým se musí dopředu počítat a předcházet mu třeba volbou vhodné výbavy. Na hlavě by pak neměla chybět horolezecká přilba.

Cepíny
Tip na trip

Cepíny

Snad se příliš nemýlím, když řeknu, že jedním ze symbolů horolezectví je pro většinu z nás cepín. Tento multifunkční nástroj používaný od počátků alpinismu prošel výrazným vývojem.

Mačky Raveltik Alpamayo
Rady k vybavení

Mačky Raveltik Alpamayo

Umíte si představit vysokohorskou turistiku bez pohybu po ledovcích? Že ne? Potom by vás mohly zajímat klasické kloubové dvánáctihroté mačky Raveltik Alpamayo s řemínkovým upínáním, kterým se dají upevnit v podstatě na všechny druhy bot.