Výběr spacího pytle: péřový či syntetický spacák?

Výběr spacího pytle: péřový či syntetický spacák?

Při výběru spacího pytle je potřeba zvážit několik kritérií. Objasníme výhody a nevýhody péřového a syntetického spacího pytle a poradíme, jak se zorientovat v teplotním určení spacích pytlů.

Nabídka outdoorových spacích pytlů je převeliká a není nejlepší vybírat vhodný spacák naslepo a bez přípravy. Ačkoliv se povědomí veřejnosti v této oblasti stále zlepšuje, není od věci připomenout si několik základních informací o výběru spacích pytlů. Právě o to se chceme v následujícím článku pokusit. Spací pytle jde vybírat podle více hledisek; zmíníme se o těch nejdůležitějších kritériích.

Peří, nebo syntetika?

Pro výběr nového spacáku je třeba zvolit, jaká bude jeho náplň. Pokud bychom to řekli zjednodušeně a co nejstručněji, přednosti péřového spacáku se uplatní především ve větší zimě, a hlavně v suchých mrazech, syntetická vlákna zase ocení ten, kdo nestíhá o spacák patřičně pečovat a bude ho používat spíše ve vlhčím prostředí.

Je to proto, že syntetická vlákna jsou méně náročná na údržbu a nevadí jim tolik vlhkost. Spacáky s méně kvalitními vlákny jsou levnější a pro běžné použití a letní podmínky určitě postačují. Pokud se pro třísezonní a zimní spacáky použijí kvalitní umělá vlákna, dobře poslouží i v zimě. Ovšem s požadovanou vyšší mírou izolace přece jen oproti peří více narůstá jak hmotnost spacáku, tak objem po sbalení. Syntetika se také uplatní u alergiků.

Podívej se na nejlepší spací pytle, které zaujaly testery Světa outdooru

Naopak pro peří mluví skutečnost, že je špičkový izolant, který poskytne při stejných izolačních vlastnostech nejnižší hmotnost a zároveň dobrou sbalitelnost. Tato výhoda se ještě zvýrazní použitím vysoce kvalitního peří, které ovšem vyžaduje i odpovídající kvalitu použitých materiálů. Nevýhodou peří je složitější údržba, absorpce vlhkosti či pomalejší schnutí. Složitější proces získávání a zpracování peří i náročnější výroba jsou příčinou vyšší ceny jak oproti syntetice, tak v rámci stoupající kvality použitého peří (stále mluvíme o srovnání při stejných izolačních vlastnostech). Každý musí posoudit, jestli pro něj výhoda lehčího batohu na zádech převažuje nad vyšší pořizovací cenou kvalitního péřového spacáku.

Víc o výběru péřového spacáku a péči o něj najdete v rozhovoru s Pavlem Habětínem, zakladatelem firmy Warmpeace, která péřáky vyrábí.

Tvar a velikost spacáku

Dalším vodítkem pro výběr jsou výhody a nevýhody tvaru a konstrukce. Nejjednodušší dekový spacák je vhodný jen do kempu nebo na chalupu, ve stanu nebo venku teplo příliš neudrží. Mumiový spacák snižuje únik tepla a optimalizuje velikost vyhřívaného prostoru. Rozšířené mumie jsou vhodné pro majitele netypických postav, anatomické a také nedávná novinka – pružné mumie– naopak mnohem lépe kopírují lidské tělo, a tím opět zmenšují velikost zbytečně vyhřívaného prostoru.

Důležité je vybrat správnou velikost a délku. Spacák má označenou délku postavy, ale nejlépe je ho odzkoušet: nikde nesmí být natěsno, rezerva by měla být taková, aby se nestlačovala izolační vrstva u hlavy ani u nohou. V malém a těsném spacáku hrozí stlačení izolační vrstvy, a tím i výrazné zhoršení jejích vlastností. Ovšem ani druhý extrém není vhodný, protože malé tělo obtížně vyhřívá příliš velký spacák. Vhodný tvar a velikost můžou také slušně přispět ke snížení hmotnosti spacáku, často ovšem na úkor pohodlí.

Různé tvary spacáků
Různé tvary spacáků

Podrobnější informace o teplotním určení, tvarech a materiálech spacáků najdete v článku To základní o spacích pytlích.

Jednoduché i složité teplotní určení

Důležitou podmínkou pohodlného spánku je dostatečně teplý spacák. Změny normy v roce 2002 sjednotily značení teplot na visačkách spacích pytlů. Díky tomu se dnes můžeme na údaje porovnávající jednotlivé modely u většiny výrobců spolehnout. Postačí si ujasnit, k čemu má spacák sloužit a v jakých teplotách v něm hodláme spát. Nejjednodušší je řídit se označením použití podle ročního období – letní, třísezonní a zimní (vztažené na středoevropské klima).

Hranice se trochu překrývají, ale pro hrubou orientaci je toto dělení praktické. Přesnější je řídit se přímo hodnotou teplotního určení. Pro ženy platí teplota označená jako komfortní, pro muže teplota limitní. Při této teplotě by měl muž nebo žena přespat v pohodě (zkušenější outdooroví spáči zvládnou o nějaký ten stupínek chladnější počasí). Pokud si podle zmíněných kritérií vyberete ten pravý spacák i barevně a podle designu, jste u cíle. Pro případ, že chcete mít ještě přesnější informace, můžete číst dál.

Evropská norma EN 13537, která od roku 2002 platí pro země Evropské unie, zavedla nové standardy pro teplotní značení spacích pytlů. Norma rozlišuje čtyři teploty (horní extrém, komfortní teplota, limitní teplota a extrém).
Evropská norma EN 13537, která od roku 2002 platí pro země Evropské unie, zavedla nové standardy pro teplotní značení spacích pytlů. Norma rozlišuje čtyři teploty (horní extrém, komfortní teplota, limitní teplota a extrém).

Problematice teplotního určení jsme se blíž věnovali v seriálu Najdi svůj spacák, ve kterém vysvětlujeme, že spacák nehřeje, ale izoluje, procházíme jednotlivé teplotní normy, objasníme, proč se ve stejném spacáku každý vyspí jinak a podíváme se blíž na přepočet bazálního metabolismu.

Tajemství metabolismu

Varování! Tento odstavec radíme přeskočit. Zjistíte, že dosud zmíněný způsob výběru spacáku nezohledňuje vše, a možná si budete vyčítat, že jste opustili bezpečné vody jednoduchosti. Teplotní určení uvedené na spacáku vychází z normy EN 13537, která rozlišuje čtyři různé teploty. Horní i dolní extrém s klidem vynechejte (při prvním vám bude horko a při druhém hrozí nejen pěkná kosa, ale i poškození zdraví chladem), praktický význam tyto údaje nemají.

Už jsme si řekli, že pro ženy platí teplota komfortní a pro muže limitní. Ovšem toto tepelné určení nemusí správně sedět, pokud nemáte standardní postavu, na kterou je norma počítána. Protože spací pytel nehřeje, ale jen lépe či hůře izoluje, může uvnitř být jen a jen taková teplota, na jakou vaše tělo dokáže vnitřní prostor spacáku „vytopit“. O to se stará metabolismus, neboli látková přeměna. Schopnost „vyhřívat“ spacák závisí na několika faktorech, nejvíce na věku, výšce, hmotnosti a také dost výrazně na pohlaví. Norma zohledňuje jen ten poslední faktor.

Kdo se rozhodne najít pro sebe opravdu odpovídající spacák, měl by vzít v úvahu i ostatní zmíněné činitele. Zvláště u lidí starších nebo s netypickou postavou se může hodnota osobního tepelného komfortu (u mužů limitu) pro určitý spacák posunout třeba až o deset stupňů, a to už opravdu není málo.

Na teplotním komfortu během noci se podepisuje mimo jiné naše tělesná konstituce, ale i věk atd.
Na teplotním komfortu během noci se podepisuje mimo jiné naše tělesná konstituce, ale i věk atd.

Další proměnné spánku v teple

Aby to bylo ještě víc zamotané, jsou i další faktory, které noční pohodu ve spacáku ovlivňují. Metabolismus nemusí správně fungovat při fyzickém nebo psychickém vyčerpání, při nedostatku potravy či při nemoci. Tepelnou pohodu dále výrazně ovlivňuje okolní prostředí, vlhkost vzduchu, ale i vlhkost izolačního materiálu spacáku, dále vítr (ochlazování proudícím vzduchem, tzv. větromrazový index či windchill) a také například kvalita izolace od země.

Nezanedbatelný vliv má údržba; je důležité udržet spacák v suchu, v čistotě, tu a tam ho vyvětrat a správně průběžně ošetřovat. V praxi to znamená, že čím náročnější jsou podmínky, tím více závisí váš klidný spánek na správně fungujícím metabolismu a na vašich zkušenostech.

Teplotní rozmezí, které se podle normy na spacácích uvádí, počítá s konkrétní hodnotou výkonu, kterým člověk prostor ve spacáku vytápí. Jestliže budu prokřehlý a se studenýma nohama, v „sebeteplejším“ spacáku zmrznu.
Teplotní rozmezí, které se podle normy na spacácích uvádí, počítá s konkrétní hodnotou výkonu, kterým člověk prostor ve spacáku vytápí. Jestliže budu prokřehlý a se studenýma nohama, v „sebeteplejším“ spacáku zmrznu.

Výběr v prodejně

Je pochopitelně možné nechat výběr spacího pytle na spolehlivém prodavači. V každém případě ale i on bude chtít znát, v jakých podmínkách budete spacák používat. Pro co nejlepší výsledek vlastního výběru je vhodné projít kritéria zmíněná v našem článku a případně vyhledat podklady pro zohlednění bazálního metabolismu (zvlášť jestli často ve spacáku klepete kosu). Pokud pro výběr svého spacího pytle uděláte maximum ještě před vstupem do prodejny, bude se vám pak na cestách krásně usínat v teplém spacáčku, ať už to bude pod hvězdami v Brdech nebo v krutém severním větru někde na ledových pláních Arktidy.

Zkušenosti čtenářů

Kamil Ondruš

Dobrý den, můžu poprosit o doporučení spacího pytle určeného pro delší pobyt v přírodě ?

ajajaja
Kamil Ondruš:

Je potrebné si prečítať článok. Veľmi ťažko sa radí, ak nie je dostatok vstupných informácií. Bude to spacák na zimu, leto? Dlhší pobyt je čo? 2 noci 4 týždne?

Ilona

Dobrý den, prosím o radu. Jsem vysoká 169 cm a ráda bych si zakoupila spacák na festival. Jsem silnejsi jak slouhy byh si mela poridit? Bude velikost kolem 209 cm uz moc? Dekui.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: