Velký test GPS navigace Garmin Oregon 600t

Velký test GPS navigace Garmin Oregon 600t

Jako letošní novinku na trhu s GPS navigacemi, nabídla firma Garmin nové modely v řadě Oregon 600. Podívejte se na výsledky rozsáhlého testu modelu Oregon 600t, vybaveného nadstandardní sadou map.

Údaje výrobce:

  • Garmin Oregon 600t
  • Outdoorová navigace
  • Hmotnost s akumulátory: 210 g
  • Rozměry: 6,1x 11,4x 3,3 cm
  • Voděodolnost dle standartu IEC 60529: IPX7
  • Pracovní teplota: od -15 do 70° C
  • Displej: 3“ barevný LCD, 240x 400 px

Přístroj jsem testoval při pěších cestách, na kole a také v autě, při různých funkcích, nejen při pouhé navigaci. Funkcí navigace Oregon 600t ale nabízí opravdu velké množství a určitě není v silách jednotlivce, je všechny vyzkoušet, natož všechny využít. Výrobce se tím snaží pomocí nabízených aplikačních programů oslovit širokou základnu možných uživatelů, a pokud mohu z vlastní zkušenosti posoudit, tak se mu to i daří. K přístroji je možné dokoupit další příslušenství, jako držáky na kolo, moto, spony na opasek, případně dálkově připojitelné snímače a mapy celého světa včetně námořních. Tím se Oregon 600 stává využitelný daleko nad rámec turistiky.

Mapové vybavení pro základní řadu 600 Worldwide DEM Basemap NR Recreation map of Europe v4 Topo Map CZ

Displej

První a opravdu dobrý dojem u Oregonu 600t udělá výrazný 3“ kapacitní a vícedotykovýtransflektivní displej (dopadající světlo se odráží o odraznou vrstvu pod displejem a zvyšuje tím jas) s velkým a odolným lesklým sklem. To znamená, že i na přímém slunci je i bez podsvícení vše opravdu velmi dobře vidět. Mapa i text jsou dostatečně kontrastní a na dotyky displej reaguje správně. Podle polohy, jak jej držíme, si dokáže sám změnit orientaci, ale když to vadí, lze si tu správnou polohu zablokovat. Konečně tedy displej, který mi opravdu vyhovuje!

Dotyk i vícedotyk displeje mi také žádný problém při ovládání nezpůsoboval. Je dostatečně citlivý ve třech nastavitelných úrovních. Samozřejmostí pak ale musí vždy být zamknutí displeje při chůzi, hrozí-li náhodný dotyk na displeji. Ovládání dotyku jsem zkusil i v suchých flísových rukavicích. Již při nastavené střední citlivosti je to možné, jen je nutné dotýkat se celou plochou prstu a s trochu větší energií. Dvoudotek se mi ale takto nedařil a asi i lidé s velkými prsty mohou mít někdy problém se správně dotknout.

Zpracování a odolnost vůči vodě

Přístroj působí robustním dojmem a dobře padne do ruky. Zpracování všech detailů je kvalitní a pogumovaný povrch neklouže ani v mokré ruce. Déšť jsem při testování nezažil, ale díky uváděné odolnosti vůči vodě „IPX7“ jsem ušpiněný přístroj s klidem umyl ve studené tekoucí vodě, která nikam nepronikla.

Pro vodáky všeho druhu jen upozornění: přístroj bohužel neplave a šel by rychle ke dnu, proto je nutné jeho spolehlivé připevnění k tělu nebo plavidlu! Možnostem přichycení se budeme věnovat níže.

Příjem signálu

Aktivace, zapnutí a vyhledání GPS družic vždy proběhlo velmi rychle, přibližně do dvaceti sekund. Na své pozici na mapě pak vidíme, že probíhá ještě další zpřesňování po dobu přibližně dalších 30 sekund. Přesnost byla většinou stále pod ± 10m. Při pěší či cykloturistice mi přesnost orientace plně dostačovala, nemohu však posoudit, zda je dostatečná i pro geocaching. Lze sice zvolit zajímavý program zpřesňování, ten je však časově náročný a zvolil bych jej asi jen při zřízení kešky. Příznivci geocachingu však přístroje Oregon i předcházející generace často využívají, takže evidentně vyhovují i jim.

V hustých lesích, údolích i ve vyšší zástavbě města jsem ztrátu signálu nezaznamenal. Oregon stále spolehlivě navigoval, zobrazoval mou pozici na mapě a vedl správně k cíli. Magnetický kompas samozřejmě bylo možné ovlivnit většími kovovými předměty, po vzdálení se od nich ale pracoval nadále opět velmi přesně. Kompas nezávislý na GPS je užitečné obohacení navigace o zaměření dalšího směru cesty i na místě, bez pohybu.

Elektronický magnetický kompas pak dále nabízí zajímavou funkci zaměření se na vzdálený objekt. Je možné uzamknutí směru a následné navigace podle kompasu, což oceníte zejména v náročném terénu bez cest. Vyzkoušeno, vede to opravdu správně.

Vyzkoušel jsem různé mapy, co jsem měl v Oregonu k dispozici, ale nakonec jsem v terénu využíval hlavně českou Topo mapu a v autě a částečně i na kole mapu CityNavigator. Ztrátu signálu v přírodě při současném použití GPS i Glonass jsem nikde nezaznamenal, avšak těžko posoudit, zda tato kombinace pomohla, rozdíl po přepnutí jsem nezpozoroval. Využil jsem i WAAS (systém satelitů a pozemních stanic sloužící k zpřesnění signálu GPS), přesnost se však taktéž nezměnila.

Napájení

K napájení jsem používal dodané nabíjecí články Enelope 2050 mAh, které pro test byly dostačující, jen jsem trochu bojoval s dobíjením- Oregon 600 nedokáže po připojení na externí zdroj uvnitř přístroje dobíjet běžné tužkové akumulátory. Nabíječka funguje jen v případě použití originálního accupacku, který má 2 tužkové baterie spojené v pouzdře a pouzdro v prostoru baterií aktivuje dobíječku. Možnost automatického dobíjení AA baterií při připojení externího zdroje by podle výrobce byla vzhledem k možnosti vložení nedobíjecích baterií nebezpečná.

Udávaná výdrž akumulátorů 16 hodin platí pro použití při ideálních podmínkách a nastavení. Já jsem si však s navigací dost „hrál“, takže bylo nutné dobíjet každý den (jednodenní túra nebyla nikdy problém). Při testu se dále ukázalo, že nabízené možnosti úspory energie skutečně fungují (snížení intenzity podsvícení a jeho doby, mód úspory energie, snížení rychlosti vykreslení map a podobně).

Externí čidla

Jako dobře využitelnou a u nových přístrojů Garmin dnes již samozřejmou funkcí je možnost zobrazování údajů z externích čidel. Mohou tak měřit náš tep pomocí hrudního pásu, externí teplotu teploměrným čidlem nebo také kadenci šlapání na jízdním kole.

Pro test jsem měl k dispozici měřič teploty okolí. Ten se k Oregonu připojuje pomocí vysílače 2,4 GHz (ANT+) napájeným klasickou 3V lithiovou baterií. Připojení, měření a záznam probíhalo rychle a bez problémů. Kromě aktuální teploty lze také sledovat minimální a maximální teplotu za posledních 24 hodin. Využitelnost externího teplotního čidla pro mě osobně bych viděl především v zimě na běžkách, kdy se teplota okolního vzduchu často jen velmi obtížně odhadne.

Důležitou funkcí je také barometrický (integrovaný) výškoměr, případně barometr, neměníme-li výšku. Pokud potřebujete znát přesnou výšku během trasy, je nutné provedení manuální kalibrace pomocí nivelačního bodu. Pro běžné použití si však vystačíte s kalibrací automatickou, která se pomocí GPS provádí při každém startu přístroje (a dle informací výrobce dále průběžně). Na stanovišti mohu přes noc zaznamenávat tlak měnící se v časedíky čemuž vidím tendenci tlaku jako na meteostanici. To je docela výhodné pro správný odhad změn počasí následující den, avšak je nutné mít na paměti, že kapacita baterií není neomezená. Vývoj barometrického tlaku je k dispozici nejen, když s přístrojem stojím na místě, ale i při pohybu – Oregon zná svoji aktuální výšku a dokáže okolní tlak přepočítávat na normalizovaný, který při zobrazení podá informaci o vývoji tlaku. Tuto funkci se mi však bohužel nepodařilo prověřit.

Konektivita

Komunikace s PC (mac) probíhá nejlépe pomocí dodaného kabelu USB, kdy se při připojení k počítači Oregon současně i nabíjí(pokud používáte accupack). Případně lze pro spojení s notebookem nebo smartphonem iPhone 4S použít Bluetooth. S mobily v systému Android zatím Oregon bohužel nespolupracuje. Vyzkoušel jsem připojení k internetu pomocí iPhone a následně bylo možné bezproblémové připojení programem BaseCamp na stránky Garmin. Stáhnul jsem si pokusně nabídnutou cestu Prahou, což se zdařilo na první pokus. Pomocí programu BaseCamp lze také upravit, posílat a sdílet své zajímavé trasy s ostatními uživateli. Zde by se velmi vyplatilo doplnit Oregon o možnost komunikace přes WiFi.

BaseCamp si tedy můžeme pomocí mapy stáhnout nebo i naplánovat zajímavou cestu a uložit ji do svého Oregonu. Ten nás pak vede, zobrazuje stále naši polohu, včetně dalších podrobností o čase do cíle, výšce, nebo zajímavostech v okolí. Obráceně si trasu, kterou jsme zaznamenali do přístroje, můžeme prohlédnout, upravit a uložit v tomto programu. Pro sportovně zaměřené uživatele se nabízí výběr záznamů, kalendářů, hodnocení ve Fit programu a také možnost zveřejnění výsledků na sociálních sítích.

Upevnění

Vyzkoušel jsem také všechna upevnění dodávaná na univerzální lištu k Oregonu 600t, a mohu tak sdělit svůj pohled na jejich praktické využití v mé turistické praxi.

K přístroji se standardně dodává karabina s krátkým popruhem, kterou jsem využíval k zavěšení v horní části ramenního popruhu na batohu. Při chůzi nemám rád volně se pohupující věci na těle, takže takovéto použití u mě hraničí s použitelností. Jako praktický se mi zdál poměrně jednoduchý klips na pásek. Lze si ho upevnit nejen k pásku, ale i ledvince, bederáku na batohu a podobně. Problémem klipsu je orientace displeje při pohledu shora, kterou je nutné blokovat, a dále příliš veliká vzdálenost mapy s velkým měřítkem od očí. Na kolo se používá jednoduchý držák, kam lze navigaci upevnit na výšku i na šířku. Na řídítkách nezabere moc místa a připevňuje se pomocí běžných stahovacích pásků.

Na pouzdru Oregonu je navíc poměrně robustní oko, pomocí kterého lze popruhem navigaci připevnit například k plavidlu. Při použití pouze k zaznamenání trasy stačí navigaci ukrýt pod víko batohu či do ledvinky a mít ji zapnutou v úsporném režimu.

Celkově tedy hodnotím Oregon 600t velmi dobře, zatím jsem se s lepším přístrojem do přírody nesetkal.Je ještě dost věcí, které by pro mou praxi stály u Oregonu za vyzkoušení, jako například orientace na ledovcích a ve vysokohorském terénu obecně, ale i tak mi již přirostl k batohu nebo srdci, jak se říká. Velmi dobře se mi s ním pracuje, zvlášť když si mohu připravit svůj profil tak, jak mi vyhovuje, jen se nesmím zapomenout dívat do přírody okolo sebe!Co se nám líbí

Uživatelsky příjemný, technicky, provedením i funkcemi velmi dobrý a spolehlivý navigační přístroj.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: