Pavel Krupka

Pavel Krupka

tester Světa outdooru

Stálý spolupracovník a člen testovacího týmu Světa outdooru patří k oporám redakce od samého počátku. Zajímá se především o vybavení z oblasti techniky, vaření, orientace, backcountry a zimního vybavení.

Články autora

TSL 302 Freeze – na sněžnice i s malými dětmi
Tip na trip

TSL 302 Freeze – na sněžnice i s malými dětmi

Jednou z výhod sněžnic je to, že je může používat opravdu každý a dokonce bez nutného i nudného učení. To ocení obzvláště děti a samozřejmě i jejich rodiče. Výrobci sněžnic na děti pamatují a nabízejí i dětské modely. Inspirací mohou být sněžnice 302 Freeze od firmy TSL.

Úspory energie při vaření
Tip na trip

Úspory energie při vaření

Většina cestovatelů, turistů, vodáků, prostě lidí na cestách, používá dnes vařiče. Úspory energie jsou obecně žádaná věc, ale při vaření na vařiči se projevují zcela konkrétně na ušetřeném palivu a v opravdu náročných podmínkách nemusíme s méně výkonným vařičem bez úsporných opatření uvařit vůbec.

Co nového v backcountry
Tip na trip

Co nového v backcountry

Backcountry (BC) lyžování se těší zájmu outdooráků a každý článek na svetoutdooru.cz vyvolá bohatou diskusi. Proto jsme se rozhodli znovu se vrátit k vybavení pro BC. Turistika na běžkách má ve zdejších krajích dlouholetou tradici. Od jednoduchých výletů, vlastně outdoorových procházek a aktivních víkendů, až po náročnější přechody pohoří či expedice v polárních oblastech.

Anemometr WindMaster
Rady k vybavení

Anemometr WindMaster

Anemometr WindMaster od známého výrobce navigačních pomůcek Kasper & Richter zaujme moderním designem a možností připnutí na zápěstí místo hodinek. Nejdříve asi zpozorní vášniví amatérští meteorologové, kteří sledují události v atmosféře vždy a všude. Další, které tento přístroj osloví, jsou pak všichni ti, jejichž sportovní zájmy závisejí na síle větru. To nejsou dnes jen jachtaři a parašutisté, ale také vyznavači powerkitingu s různými typy draků (kajtů).

Nůž Wenger RangerGrip
Tip na trip

Nůž Wenger RangerGrip

Mezi letošními novinkami známé švýcarské firmy Wenger je řada velkých (120mm) zavíracích nožů nazvaná RangerGrip. Vychází z modelové řady NewRanger 120 mm, ale už na první pohled upoutá barva, vzhled a kvalita nové střenky. Nabízena je ve dvou barvách, olivově zelené a červené, s ostřím zubatým, nebo hladkým. Celkem je k dispozici šest modelů nové řady.

Kovové i plastové hrany na BC běžkách
Tip na trip

Kovové i plastové hrany na BC běžkách

Lyže-běžky BCX řady od rakouské firmy Fischer patřily v mých očích vždy mezi ty nejlepší, které se daly ve středoevropském regionu sehnat. Letos mě zaujala jedna zvláštnost, atypické provedení jejich hran u BCX lyží s protismykem.

Lyžování mimo lyžařské magistrály (Backcountry)
Tip na trip

Lyžování mimo lyžařské magistrály (Backcountry)

Vybavení pro BC lyžování se na Světě outdooru věnujeme pravidelně a i pro nastávající sezonu bychom rádi tento směr lyžování znovu připomenuli a zájem lyžařů oživili. Proto jsme připravili přehledový článek, který vyšel v ročence Malý Průvodce světem outdooru 2007.

Outdoorová vázání Rottefella
Tip na trip

Outdoorová vázání Rottefella

Pro lyžování mimo upravené trasy a také pro extrémní turistiku a expedice nabízí norská firma Rottefella odolnou a spolehlivou řadu vázání označenou jako Back Country (BC). Všechna tato vázání NNN BC jsou dostupná na českém trhu, i když bohužel ne u všech prodejců.

Nordic cruising (NC) běžky
Tip na trip

Nordic cruising (NC) běžky

Na samý závěr sezóny vyzkoušel kmenový spolupracovník Světa outdooru NC (Nordic cruising) běžky z pohledu outdoorového lyžaře. S jakým výsledkem a s jakým doporučením pro vyznavače outdoorového lyžování? Vcelku pozitivním, jak se dozvíte se v článku Pavla Krupky …

Stoupací pásy G3
Tip na trip

Stoupací pásy G3

Stoupací pásy jsem už dlouho chtěl na turistických běžkách vyzkoušet a hlavně také používat. V letošním roce jsem objevil úzké nalepovací pásy firmy G3, které k nám nově dováží firma Warmpeace. Pásy se vyrábí od šířky 50 mm. Nejužší část lyže by měla ale být vždy asi o 5-10 mm širší, takže tyto nejužší by použít šly na BC a XC lyže …


Recenze autora

Recenze: SPORTEN EXPLORER SKIN – BACK COUNTRY BĚŽKY
Lyže, skialpy a příslušenství

Recenze: SPORTEN EXPLORER SKIN – BACK COUNTRY BĚŽKY

Jsou to běžky klasické konstrukce s jádrem z odlehčených dřevěných lamel krytých laminátovými pásky a se skluznicí z extrudovaného polyetylenu, opatřenou ocelovými hranami. Ve stoupací, odrazové části je vlepen výměnný proužek stoupacího pásu. Skluznice je kvůli dobré ovladatelnosti telemarkově krojena v rozměru 64–52–60 mm, což je osvědčený poměr, jehož výhodou je, že se běžky vejdou i do umělých stop.

Recenze: Vařiče Coleman Fyrelite Start
Vaření

Recenze: Vařiče Coleman Fyrelite Start

Recenze jednoduchého a přesto výkonného vařiče, který by měl být spolehlivým pomocníkem při vaření na výpravách a při pobytu v divočině. Jak se nám líbil a za jak dlouho uvařil litr vody?

Recenze: Vařiče Coleman FyreStorm PCS
Vaření

Recenze: Vařiče Coleman FyreStorm PCS

Vařič Coleman FyreStorm PCS je sestava vařiče včetně nádoby, která velmi usnadní vaření ve větrných a chladných podmínkách. Základem je větru odolný vařič FyreStorm PCS, který je s kartuší spojen připojenou hadičkou s piezozapalovačem.