Jiří Červinka

Články autora

Změny ve Světě outdooru
Tip na trip

Změny ve Světě outdooru

Změny ve vzhledu stránek Světa outdooru jsou průvodním znakem ohlašovaného propojení Světa outdooru s portálem Pohora. Web Pohora.cz existuje od počátku roku 2012, postupně rozšiřuje svoji působnost a od října do této skupiny patří i Svět outdooru.

Okamžik, kdy nevíš jak to dopadne – Dušan Janák
Zajímavosti

Okamžik, kdy nevíš jak to dopadne – Dušan Janák

Dušan „Stoupa“ Janák patří k dlouholetým členům horolezeckého reprezentačního družstva České republiky. Řada jeho výstupů byla oceněna prestižní cenou „Výstup roku“, kterou každoročně vyhlašuje Český horolezecký svaz v nesoutěžních horolezeckých disciplínách. Jeho prostorem pro seberealizaci nejsou umělé stěny nebo soutěže. Daleko víc tíhne k lezení v přírodě.

Český jazyk a outdoor
Tip na trip

Český jazyk a outdoor

Na Světě outdooru čas od času najdete články pojmenované „Jazykové hrátky“, ve kterých se snažíme postihnout chyby časté v outdoorových textech. Z těchto článků jsme sestavili stručný abecední sumář výrazů, který pomáhá jednotlivé výrazy snadněji dohledat. Sumář jsme nyní aktualizovali a po vyjití každého dalšího dílu jej opět doplníme.

Roman Vehovský a dokončení cest osudu a náhody
Tip na trip

Roman Vehovský a dokončení cest osudu a náhody

V létě 2012 vyšel druhý díl cestopisu Romana Vehovského, který přináší zážitky z druhé části sedmiletého putování po střední a jižní Asii, Austrálii a Novém Zélandu. Můžeme potvrdit, že kniha je důstojným pokračováním prvního dílu.

Reklamní magie
Tip na trip

Reklamní magie

Reklamní pracovníci jsou nekonečně vynalézaví a i outdoorové reklamy je proto třeba číst s odstupem. Bunda z reklamního letáčku má zázračné vlastnosti, pro které by rozhodně neměla chybět ve vašem outdoorovém šatníku. Stačí se začíst pozorně do reklamního textu…

Rozpadly se vám boty? Nejste sami.
Rady k vybavení

Rozpadly se vám boty? Nejste sami.

Je známou skutečností, že s moderními materiály a s vyspělejšími technologiemi se současně bohužel snižuje trvanlivost výrobků. V outdooru to platí úplně stejně jako jinde. Dnešní trekové boty mají mnoho výhod. Jsou pohodlné, téměř se nemusejí „rozcházet“, mají příjemný měkký došlap a při obutí naše nohy skoro pohladí. Má to ovšem své ale…

Comeback na Nanga Parbat (8 126 m)
Tip na trip

Comeback na Nanga Parbat (8 126 m)

Počátkem července se na cestu vydala horolezecká expedice Wild Choice Comeback. Hlavním cílem expedice je další pokus o himálajský prvovýstup, který chystají horolezci Zdeněk Hrubý a Marek Holeček na výjimečné jižní Rupalské stěně Nanga Parbatu (8 126 m). Oba horolezci se vracejí k loňské „nedokončené“ práci, kdy se jim Rupalskou stěnu zdolat nepodařilo.

Jazykové hrátky 3
Tip na trip

Jazykové hrátky 3

Svět outdooru čas od času zabrousí do spisovné oblasti outdoorové mluvy, připravili jsme třetí outdoorový jazykový minikoutek. I tentokrát se přimlouváme za používání uvedených podob v případech ne zcela jednoznačných slov a nabízíme několik slov, ve kterých se často chybuje…

Vzpomínka na Honzu Černohlávka
Tip na trip

Vzpomínka na Honzu Černohlávka

Brněnští vodáci ztratili velkého kamaráda, místního patriota a průkopníka vodáckého sportu Ing. Honzu Černohlávka, který zemřel 18. června ve věku nedožitých 84 let. Celý život zasvětil vodákům a řece Svratce, málokdy nesršel dobrou náladou, málokdy někoho zarmoutil. Až nyní, kdy je zármutek o to větší, že jen málokdy potkáte člověka s tak velkým a bez nadsázky zlatým srdcem.

Novinky jaro 2012 ke stažení
Tip na trip

Novinky jaro 2012 ke stažení

Vychází tištěný a internetový jarní bulletin Svět outdooru Novinky s krátkými recenzemi outdorového vybavení z nejnovější nabídky. Najdete tu popis výrobků, které jsme mohli alespoň vyzkoušet, a které většinou budeme dále podrobněji testovat.