Firma Marmot začala jako sen dvou studentů

Firma Marmot začala jako sen dvou studentů

Snad každý kluk, možná i hodně holek, kteří se toulají po horách, mají společný sen – založit si vlastní značku zaměřenou na outdoor. V drtivé většině případů tato představa narazí na hráz s názvem „realita“, ale někdy se vlnka přeci jen přehoupne, tak jako v případě Erica Reynoldse a Dava Huntleyho, a může vzniknout firma jako je Marmot, která letos oslavila už 40 let!

Domovem jim byla poušť, proto utíkali do hor

Eric a Dave byli tehdy dva studenti z kalifornského Santa Cruz, kde zrovna moc vybavení do mrazivých podmínek nepotřebujete. Marmot Mountain Works, jak se firma původně nazývala, vznikla v roce 1974 za pomocí Toma Boyce, což byl člověk zběhlý v branži. O rychlém progresu svědčí zásobení filmu „Vražda na Eigeru“ v hlavní roli s Clintem Eastwoodem z roku 1975.

Teď trochu přebíháme, nejdříve výrobna na kolejích

Pojďme k tomu, jak nápad vznikl. Psal se rok 1971 a Eric s Davem jeli na Aljašku provádět glaciologický výzkum. Tehdy vznikla myšlenka na založení jakéhosi klubu s názvem Marmot1 Club.

Abyste se mohli stát členy, museli jste s jiným členem vylézt na vrchol, který byl pokryt ledovcem. Další pravidlo bylo, že jsou si v klubu všichni rovni. Jednoduše všichni byli prezidenti klubu.

Během následující dvou let vyráběli Eric s Davem podomácku šitou výbavu. Dílnou jim byly kalifornské koleje. Prvními výtvory byly bundy, vesty, spacáky, pár svetrů a větrovek. Jejich první spacák se jmenoval PIKA a mohli jste ho údajně vzít až do -42°C.

První velká zakázka putovala do Hollywodu

V zimě roku 1973 se dal Eric do kupy se zmiňovaným Tomem Boycem pro výstup na Grand Teton (4197 m) ve Wyomingu. U této příležitosti se dohodli, že na značce začnou spolupracovat. Následující jaro si pronajali sto let starý dům v jednom z městeček nedaleko Grand Teton a otevřeli první krám pod názvem „Marmot Mountain Works“.

První velká zakázka byla pro film „Vražda na Eigeru“ a mohlo za to více méně dílo náhody. Tom se totiž při horolezecké výpravě do Peru potkal s režisérem Mikem Hooverem. O pár týdnů později už jim volali ze studia 20th Century Fox, že potřebují 108 péřových bund, aby oblékli filmový štáb. Firma Marmot se tedy objevila ve filmu, což byla nejlepší možná reklama.

Nejstarší zákazník firmy Gore, i to je Marmot

Dalším dílem náhody bylo setkání s Joem Tannerem v roce 1976, který pracoval pro firmu Gore. O několik měsíců později se firma Marmot stala partnerem Gore a dnes se může pyšnit jako jeho nejstarší zákazník.

Dnes je Marmot jedna z největších a nejznámějších outdoorových firem. To, co začalo jen jako sen dvou studentů, je dnes společníkem na těch největších a neobtížnějších outdoorových dobrodružstvích.

1Marmot není nic jiného než svišť. Tedy taková malá horská veverka žijící v početných skupinách. Z našeho pohledu jsou nejblíže v Tatrách.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: