Turistický atlas Česko 1:50000

Turistický atlas Česko 1:50000

Úhledný pořadač s nápisem Turistický atlas Česko zabere v knihovně podstatně méně místa v porovnání s kompletním vydáním turistických map ČR, a přitom je mapový obsah totožný. SHOCart vydal pro turisty pozoruhodné mapové dílo, které dosud u nás nemá obdoby. Dosud neuskutečnitelným snem mnoha aktivních turistů a milovníků přírody byla aktuální padesátka celé republiky se …

Zkušenosti čtenářů

Martin

Ano, už jsem na něj koukal v obchodě, není to špatné ale pokud nebudou zodolněny otvory na kroužky třeba laminováním tak do roka používání z toho bude salát. Už při prohlížení se jednotlivé listy zadrhávají a mají tendenci se trhat. Jinak nápad to není špatný, jen to trochu zodolnit.

Fil

Vypadá to jako celkem pěkná frajeřinka (v dobrým smyslu slova), ale nevím, jak to v praxi použít. Za prvé s autorem ne úplně souhlasím v chvále kvalit Shocartovských map, oproti KČT bývají o dost jednodušší, občas jde skoro o „omalovánky“, ale pokud chodíte jen po značených cestách, tak je to asi spíš plus. Otázkou ale je, jak ten atlas v praxi použít. Evidentně bude vyžadovat průběžnou péči (aktualizace listů…), což chce další kačky k ceně atlasu(1500). Přijde mi levnější a jednodušší koupit si aktuální mapu oblasti, kam zrovna jedu, za pár kaček, než mít doma drahý a zastarávající soubor map celé republiky, který stejně nevyužiju. Fil

Joe

ad kvalita mapy: moje oblíbená zábava je v krámě si rozbalit mapy různých vydavatelů a zkoumat místa, která dobře znám, jak dobře jsou zmapována. U mě většinou (ne vždy) vítězí Shockart, ale zrovna kolem tvé chalupy to může být naopak:-) U Shocartu mi vadí jedovatější barvičky a mapa je na první pohled subjektivně méně přehledná (důležité objekty mi přijdou málo zvýrazněny). Opět – velmi subjektivní hledisko. Jsou evidentně místa, kde mapaři ani jednoho vydavatelství evidentně nebyli a jsou oprásknuty z vojenských mapových podkladů někdy po válce;-)
Ad praktické použití: Myšlenka turistického atlasu se mi velmi líbí, list je nerozšířená A4, takže vycvaknu 1-3 listy na kterých chci uskutečnit výlet, strčím do foliové obálky a jdu na výlet. Konec rozmočeným, roztrhaným mapám, konec výletům přes kraj mapy. Ale ta cena :-((( Takže musím souhlasit, taky zatím jen kupuji mapu tam, kam se právě chystám…

Peter

Koupil jsem. Jeste nevim jake to ma vyhody a nevyhody. Chtel jsem mit doma kompletni atlas republiky. Ale nebudu teoretizovat a jak budou zkusenosti z praxe neco napisu na http://www.outdoorforum.cz

Borek

V prvom rade chcem oceniť odvahu Shocartu pustiť sa do takého náročného projektu.Iste si to vyžiadalo nemalé náklady a časovú náročnosť.Ale poďme k pripomienkam.Na zrovnávanie som použil Atlas -stránky 502-503,mapu KČT č.93-Vizovické vrchy a slovenskú mapu od VKÚ Harmanec č.109 -Javorníky.Tak som mohol zrovnávať tú istú oblasť v troch rôznych mapách.Prvý dojem z Atlasu je,že je prázdny.Hlavným nešťastím Atlasu sú asi špatne zvolené barvy.Namiesto sviežej zelenej pre lesy,bola zvolená šedo-modro-zelená farba a pretože v Atlase bolo použité tieňovanie (čo je nesporne pozitivum) ,vrstevnice v tieňovaní sú takmer neviditelné.Ďalším farebným nedostatkom je použitie velmi slabej šedej farby na tlač domov,chát,popisu obecných štvrtí a iných budov.Nechápem prečo,zvyšuje to náklady a znižuje prehladnosť mapy.Jednoducho v mape sa budovy strácajú a bez lupy sú ťažko čitatelné.Taktiež mám výhrady k použitým typom písma.Oproti už menovaným mapám sú použité typy velmi tenké,nevýrazné a v mape sa taktiež strácajú.U vlekov chýbajú vyznačené zjazdovky a neviem či sú značené lavínové svahy.Názvy potokov sú tiež tlačená tenkým typom písma,pod ktorým je dokonca vybratá farba,ale i tak sú velmi zle čitelné.U ciest nie su použité značky pre násypy a zárezy (len u vlakových tratí).Dobré je farebné odlíšenie hlavných cest.Na mape nie su výrazné terénne body ako osamelé stromy a pod.Čo mi velmi chýba,je značenie nadmorských výšok obcí a priesmykov.Samozrejme,že sa to dá odpočítať ,ale praktickejšie je to v mape.Nepáči sa mi ani použitie iných,netradičných značiek pre hospody,bufety,horské chaty a tiež pre smerovníky a tzv.odpočinkové miesta.Klad listov mi nevadí.Jednoducho, vydavatel to musel nejako riešiť a buď zvoliť smer severo-južný,alebo západo-východný.Mohol však vybaviť Atlas záložkami (dá sa to urobiť aj doma)aby ste neustále nemuseli hladať pracne listy pri severo-južnom pohybe v mape.Neviem zatial posúdiť kvalitu papiera,ale použitie jednotlivých listov v teréne asi bude u mňa následovné.List si preložím podla horizontálnej 5 km linky do Z-etka a vložím do starého obalu od máp.Dúfam,že to papier znesie a ak nie,budem musieť sklady podlepiť tenkou priesvitnou páskou.Oproti výhradám,ktoré som tu vzniesol,považujem Atlas za fajn počin,ale asi bude slúžiť prevážne pre hlavnú orientáciu v teple domova a pre prípravu trás a výletov, a to hlavne pre svoju slabú čitatelnosť,čo pri zamračenej oblohe,šere a pri čelovke bude takmer nemožné.

Jirka Červinka

Dík Borkovi za obsáhlý komentář k Atlasu, musím k tomu ale pár slov dodat. S kritikou mapového klíče a použitých barev někdo může souhlasit, někdo bude určitě proti. Borkův komentář ale hlavně pro nezasvěcené působí dojmem, že jde o nové (a ne dokonalé) kartografické zpracování. To je zásadní omyl!!! V článku je jasně řečeno, že Atlas vychází z padesátkové řady map Shocartu a tím je vše dané. Nejde tedy o žádnou inovaci nebo změnu!!! Kdo je na mapy Shocartu zvyklý, bude spokojen, kdo používá jiné mapy, může mít výhrady. Polemika s mapovým klíčem Shocartu nebyla předmětem mé recenze. Tolik, co považuji za nutné doplnit k předchozímu kometnáři. Jirka Červinka

Borek

Ale keď teraz píšeš Jirko,že aj tie predchádzajúce mapy majú rovnaký farbný profil,tak mi to príde divné,že sa firma stále drží svojho.V mojom príspevku som jasne napísal,čo som porovnával.A ak to urobí niekto,kto má mapu od Shocartu po prvý raz v ruke,tak asi príde k tomu istému výsledku.No a miera prehladnosti a čitatelnosti u iných menovaných máp je rozhodne vyššia.A tak sa len divím,že Shocart sa stále drží svojho vyfarbenia,hoci menej prehladného.Lebo napr.chalupy,šopy a osamelé domy v tieňovaní bez lupy nenajdeš.

Ryba

Turistickou mapu od Shocartu bych si nikdy nekoupil – připadá mi to jako 2x zvětšená mapa 1:100 000. No, někomu se třeba líbí, že ho nematou „zbytečné“ detaily. Ale nepochopil jsem, k čemu je Atlas vlastně určen. Na zádech takovou bichli vláčet asi nikdo nebude (to by byl jó dlouhej čundr) a doma je mi zase na nic.

Ryba

Sypu si popel, on je to šanon…

Okšaj

Ano či ne? Dost mě udivil komentář autorů, kteří píšou, že atlas „je vhodnou součástí firemní knihovničky“. Zde nevím, které firmy měli autoři na mysli. Třeba takový podnikatel s hospůdkou nevím, jak zužitkuje tento atlas.
To je ale taková drobnost. Nicméně, když jsem v Globusu tento kousek objevil, byl jsem na vážkách, zda si ho koupit či ne. Rozhodl jsem se, že ano. Mapy od Shocartů mi připadají málo podrobné, narozdíl od map KČT, kde bývá pojmenovaná kdejaká stráň i kopec. Nebo mi zde chybí pojmenování zničených vesnic ve VVP Libavá. Vypadá to jako, by tam byly před válkou jen lesy a louky. Ale to možná není zas jejich vina. I zvýraznění některých objektů mi nepřipadá dostačující. Například význačný strom nebo staré opevnění hranic z 1938. Nebo další odlišnosti v obsahu v porovnání s mapami KČT. Nicméně mě zajímá forma aktualizace, jak bude možno získat náhradu za poničené listy.

Teplicak

Mam z atlasu opravdu radost, muzu vsem doporucit. Skol

Petr

Je to hlavně o názoru a zvyku. Mapy KČT jsem znechuceně opustil už asi 4 roky zpět. Jsou pro mě nepřehledné, humpolácky zpracované a o aktualizaci kartografického podkladu ani nemluvím. Jediné čím snad vyhrávají je z pochopitelného důvodu aktuálnost tur. tras. Shocart používám již zmíněné 4 roky, neříkám, že bez výhrad, ale mapy KČT se s nimi srovnávat nedají.

Mirek

Od Shocartu používám zimní mapy, protože jsou na nich přehlednější běžkařské tratě.Jinak ale mám radši mapy KČT (jsou podrobnější).U obou mi schází nadmořská výška obcí, což např. Slovenské mapy uvádějí.

Koblih

Odpovědi na některé vaše dotazy najdete na stránkách atlasu. Tedy http://www.atlascr.cz/index.php.

JB

Taky jsem zakoupil v Intersparu za 999,-. Tato cena je celkem únosná, doporučená cena 1499,- je už hodně. Není mi moc jasné, proč by na jedné knize měl mít obchodník zisk přes 500 Kč.
S kvalitou jsem jinak spokojen – z mého pohledu rekreačního turisty. Atlas je ideální pro krátší výlety, když se člověk chce porozhlédnout po okolí i pro jejich případné plánování.
Nošení jednotlivých listů s sebou ale silně hrozí jejich poškozením (atlas je přeci jen dost drahý), asi budu spíš nosit jejich kopie s barevným vyznačením základních turistických cest.
Kdyby takovýto atlas vydal KČT, zřejmě bych si koupil ten, ale SHOCART byl první…

Šari

Souhlasím se všemi zúčastněnými. Osobně jako vedoucí skautského oddílu používáme k plné spokojenosti mapy KČT. Pravda, že mapový podklad občas pokulhává, ale jen zřídka chodíme po značených trasách, takže podrobnosti jsou k užitku, čím víc, tím líp. Dokonce podaří-li se nám sehnat mapy od geodetů nebo orientačních běžců, je to to nejsuprovnější, co může být. A to nejen pro pochodové hry a tak.
Co se týká vazby, je pravda, že KČT v posledních letech s kvalitou papíru hodně kleslo a mapy mají v podstatě po prvním použití orvané rožky skladů. Ale i to už soudruzi z NDR vyřešili :))) Mapu si prostě nastříháme na menší A5 a zalaminujeme. Dokonce jsme došli tak daleko, že máme vytvořen klad listů, takže se v tom vyznáme a mapy máme proděrovány (samozřejmě, že jen skrz laminovaný okraj) a vloženy v jednom pořadači… Čili takový home-made atlas. A vždycky, když jedeme do nových míst, koupíme příslušnou mapu a „atlas“ doplníme. A laminované stránky nám ještě nikdo nezničil, i když děcka dokážou s čímkoli provést věci nevídané. 🙁
Snad to bude pro některé lidi inspirací.

míša

Ráda bych uvedla na pravou míru informace o turistickém atlasu Čech. Před jeho zakoupením jsem si četla všechny názory zde a po přehodnocení jich ho zakoupila v intersparu za již řečených 999kč, namísto 1499kč. Stránky se obracejí dobře- netrhají se. Kvalita listů není nijak úžasná, ale je normální, uspokojivá. Žádné důležité značky nechybí, ba naopak, řekla bych, že jsou tam i ty, co člověk ani nevyužije. Značení je přehledné a barvy výrazné- člověk se dobře orientuje. V atlasu autoři sami nabízejí zdarma aktualizaci- ve formě dotisku, či ztažení z netu. Také poničené, zničené, ztracené stránky jsou možné též stáhnout, či nechat si poslat. Z jeho zakoupení jsem přímo nadšená a hrozně moc spokojená, rozhodně se tato investice vyplatí a člověku, co trochu jezdí, se neztratí. Se zakoupením ale příliš neváhejte, já v intersparu na Zličíně kupovala předposlední kus a nabídka je časově omezená! Všem pohodovým zcestovalým lidem zdar Míša

Huncut

Přesně jak tu píšete. Jde o to, co každému vyhovuje. Mapy KČT obsahují nepochybně více informací, ale u mě také zvýtězila přehlednost ShoCartu. Celkově jsem si na jejich mapy zvykl, líbí se mi daleko více a všechny ´daje, které po mapě požaduji, tam najdu. Jsem na ShoCart zvyklý především ze skvělých cyklo map, které opravdu asi nemají konkurenci.
Pokud jde o přesnost, mám zkušenost pouze jedinou z loňského léta, kdy jsme byly na cyklovýletu a naše mapy se rozcházely v tom, kudy povede cyklostezka. ShoCart měl nakonec pravdu. Jinak kromě tohoto případu jsem ale neměl v tomto ohledu problémy ani s KČT.

Jde zkrátka o to, co komu více vyhovuje, ve skupinových výletech jsme měli většinou obě mapy a nakonec se plánovaly trasy nad Shocartem právě kvůli té přehlednosti.

Radim

Pokud používáte GPS, zvyšte pozornost při navigaci podle tohoto atlasu. Na některých listech jsou špatně popsány souřadnice a jiné jsou i vč.souřadnic posunuty o desítky, až stovky metrů.
Na mé dotazy jakou garantuje Shocart na těchto mapách přesnost jsem se odpovědi nedočkal.

charlie

můžeš uvést kde ta chyba je? na kterých listech?

Zdeněk

Když vyndáš mapový list, vlož do tzv. euroobalu, já už to tam pak vrátím komplet a jednou budu mít v obalech celý atlas 🙂

Hanka

S atlasem jsme velice spokojeni. Jen nevím jak stáhnout z internetu listy , které se poškodily.

Petr Macháček

Zeptejte se primo u Shocartu na http://www.shocart.cz (jsou tam uvedeny telefony i jine kontakty). Jinak prvni aktualizace a asi i moznost stazeni listu z internetu avizuje Shocart az na zacatek roku 2006, viz napriklad informace na: http://www.atlascr.cz/atlascr/aktualizace.php

celik

Ja jsem si tedy nevšimla, že by se tu o tom někdo zmínil, ale v Mapcentru na rohu Italské a Římské ul. (Praha) mi bez okolků mojí oblíbenou mapu od KČT zalaminují celou. Některé už dokonce zalaminované prodávají…

Biker2

Listy se dají zalaminovat,takže to jako problém nevidím.

Simba

Náhodou jsem tu zabrousil tak se vyjádřím. Mapy používám 30 let v různých evropských zemích od různých vydavatelů, ale jediné mapy, podle kterých jsem byl schopen zabloudit jsou ShocArťácké. Obsahují hodně místopisných i polohopisných chyb, jsou nepřehledné a dle mého názoru vhodné pouze po chůzi do turistických značkách a jízdu na kole po asfaltových komunikacích.

Petr

Obdivuhodné! Jak lze v ČR zabloudit? Osobně preferuji Shocart už jen proto, že i když má občas chyby, pořád je o řád spolehlivější, než mapové podklady KČT, které se někdy se skutečností skoro ani nepotkají. Ale i přesto sem si nikdy nezašel víc, než nějakých 500m… a s GPS je dnes problém už i to.

Kanec

Mapy vydávané KČT o mnoho převyšují mapy Shocartu.A snad ve všem.Jediné,co mi vadí na mapách KČT je slabé vyznačení státních hranic,takže se při ,,bádání,,občas ocitnu v Polsku ani nevím jak.Shocard ať jde do prdele

Aleš

Koukám, tale diskuse už úplně ustala, takže si tu nepíšu jen tak něco pro sebe: atlas doma mám, a s podrobnostmi to opravdu není žádná sláva. Například v Krkonoších mapy Geodézie Čs z roku 1999 (!) již obsahují GPS souřadnice, kilometrovník, název téměř každé boudy (hodilo se při hledání ubytování a téměř každou maličkost, na kterou si lze vzpomenout (včetně elektrického vedení, které je při orientaci mimo stezky dost důležité). Část map mám olaminovanou – ale má to jeden docela velký hák: mapy jsou o něco větší než A4, takže malinký kousek papíru přečnívá (řeším tak, že na spodek mapy na hulváta nalepím průhlednou pásku… Ale jak tu všichni píšou, je to věc názoru. Nedávno jsem si koupil zrovna zmiňované Krkonoše od Kompassu – přesnost velmi slušná, chybí objekty jako opevnění (že by se jich doposud rakušáci báli?), názvy chalup ještě ve větší míře než v KČT, ale ta ČEŠTINA!!! to j peklo… (zajímalo by mě, který chytrák to z čeho opisoval…). Cus bus! a turismu zdar (jak Píše Terry Pratchett – turista = idiot (nevím, jak to myslel :))

Aleš

Sorry za překlepy (tale = tahle, nepíšu =>napíšu, po třech tečkách má být ukončená závorka, j má být je, cus má být čus), nemůžu si zvyknout na trochu atypickou klávesnici od Labtecu…

Mirass

Shocart je „prehlednejsi“, protoze je jednodussi: pokud jedete po cyklo cestach (ne turistickych) a vite priblizne, kde jste, pobliz vesnice s ceduli. Vyrazite-li mimo cesty,tak nejak nejakym smerem a potom chcete zjistit, kde jste, potom prechazime s kamarady na KCT . Mne to el. vedeni, prameny, uvozy atd.pomahaji pri zorientovani. Jezdime na MTB mimo znacene cesty dal od civilizace :-))). U GPS pravidelne dochazeji baterie a kdyz neni predem dana trasa, tak tam je ta prehlednost nizsi.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: