Adrenalinový Mürren: Vyrazte na paraglide, feratu nebo mezi vodopády v srdci Švýcarska

Adrenalinový Mürren: Vyrazte na paraglide, feratu nebo mezi vodopády v srdci Švýcarska

Půvabné horské městečko Mürren nadchne všechny vyznavače aktivní dovolené. Kromě krásných pěších tras s výhledy na impozantní trojici vrcholů Jungfrau, Mnich a Eiger si tu užijete let na paraglidu nad vodopády, velmi vzdušnou via ferratu Mürrenklettersteig s lanovým mostem nebo se ponoříte do nitra skalního masivu, kde v puklinách s obrovským hřměním padá deset ledovcových vodopádů Trümmelbachfälle.

Mürren leží v regionu Jungfrau na západ nad údolím města Lauterbrunnen, jehož jméno v překladu znamená „Samé vodopády“. Jak jméno příznačně napovídá, vodopádů se tu téměř nedopočítáte, v celém údolí jich ze strmých několikasetmetrových skalních stěn padá celkem 72!

Prohlédněte si celou fotogalerii k článku….

Alpská idyla a ďábelský závod v Mürrenu

Malebná horská vesnička Mürren (cca 1600 m) je skvělým centrem pro outdoorové nadšence, a zároveň líhní horských vůdců a alpinistů. Je to jedna ze sedmi švýcarských vesnic, kam se vůbec nedá dojet autem (výjimku mají místní farmáři), dostat se sem dá z údolí buď lanovkou, nebo zubačkou. Poklidná atmosféra, malebná zákoutí, půvabné dřevěné chaty a tomu všemu vévodí panorama hor na obzoru.

Město se od půlky prosince do konce března mění v oblíbené lyžařské středisko, už na konci 19. století sem vedla jedna z prvních horských železnic. Mürren proslul pořádáním jednoho z prvních závodů ve sjezdovém lyžování. Nejdelší veřejný sjezd Alp Inferno race, při němž se sjíždí z vrcholu Schilthorn (2970 m) až do údolí Lauterbrunnen (cca 800 m), se tu koná od roku 1924. V předvečer akce celé městečko ožívá maskovým průvodem, na konci kterého se obřadně pálí dřevěný ďábel.

Mürren stojí za procházku každopádně, pokud ale neholdujete ruchu v údolí, přímo se tu ubytujte. Pohodlí a krásné výhledy na Eiger ze slunečné terasy nabízí třeba hotel Alpenruh hned u lanovky. Pro ubytované (3 a víc dní) nabízí Mürren slevu 20 % na skipasy včetně brunche na Schilthornu, i v létě pak hosté ocení slevu na zubačku na Allmendhubel a vstup do bazénu v místním sportcentru zdarma.

Pohodové túry po alpských pastvinách

Pro milovníky pěší turistiky je tu hned několik možností:

Asi 3,5hodinový okruh Northface-Trailpřes chaty Suppenalp, Schiltalp a Spielbodenalp vede až k vodopádu Sprutz, cesta přitom vede přímo pod vodopádem, takže o osvěžení není nouze.

Další 2,5hodinová vycházka Mountain View Trail spojuje Lauterbrunnen a Mürren. I s kočárkem pak není problém projít se podél tratě horské železnice do Grütschalpu.

Pohodovou procházkou se dá dojít také k chatě Allmendhubel (1907 m), která je útočištěm pro rodiny s dětmi. Čeká tu na ně pohostinná chata s terasou, velké hřiště, stezka květin Flower Trail a pastviny plné krav. Allmendhubel spojuje s Mürrenem také zubačka – takže si jednu cestu můžete ušetřit.

Pro odvážné je tu také náročný výšlap na téměř třítisícový Schilthorn (2970 m), na kterém se otvírá unikátní výhled na panorama Bernských Alp, jež můžou návštěvníci obdivovat z 1. otáčecí restaurace v Alpách Piz Gloria. Hora proslula při natáčení bondovky Ve službách Jejího Veličenstva na konci šedesátých let, fanoušky agenta 007 tu potěší expozice Bond World. Aspoň část cesty si navíc můžete ušetřit lanovkou.

Ferata nad propastí

Via ferrata Mürrenklettersteig (B, 2 – 3 h) se sice obtížností řadí mezi lehčí, zato je ale extrémně vzdušná. Kopíruje hranu několikasetmetrového skalního srázu nad údolím mezi Mürrenem a Gimmelwaldem a je výjimečná tím, že jde převýšením spíš dolů. Zlatým hřebem feraty je dlouhým lanový most nad skalní průrvou.

Po jejím překonání si ještě udělejte krátkou procházku vesnicí Gimmelwald. Oproti upravenému turistickému Mürrenu působí Gimmelwald velmi rurálním dojmem. Na zdech farem visí odznaky oceněných dojnic, mezi balíky sena zkuste neminout odbočku k místní samoobslužné prodejničce domácích sýrů – v dřevěné skříni tu najdete malou lednici s čerstvými sýry. Stačí vhodit 5 franků do kasičky a odnést si lahodnou ochutnávku domácí produkce.

Láká vás Mürrenská ferata? Přečtěte si jak na ni! Nebo se inspirujte dalšími adrenalinovými tipy po Švýcarsku.

Paraglide nad vodopády

Pokud vás tenhle zážitek už dlouho láká, neváhejte! Údolí je díky své izolaci okolními horami mezi paraglidisty proslulé stabilními povětrnostními podmínkami, a tudíž i bezpečným letem. Na strmých stráních nad Mürrenem tak denně startují desítky paraglidových tandemů. Jen krátký rozběh… a už se vznášíte nad dřevěnými domky městečka. Největší šok přichází, jakmile paraglide překoná skalní hranu údolí, pod nohama se otevře několikasetmetrové prázdno.

Piloti se svými klienty většinou obkrouží několik otoček podél skalního srázu, ze kterého padá do údolí několik vodopádů. Přímo pod lanovkou ze Stechelbergu přitom padá nejdelší vodopád ve Švýcarsku – Mürrenbachfall, dlouhý 417 m. Letíme tak blízko, že na tváři cítím vodní tříšť. Let trvá asi 15 minut a po měkkém dopadu stojíme ještě v euforii na louce u Stechelbergu.

Paraglide a všetečné dotazy

Večer před skokem nás napadaly všelijaké praktické otázky, tak jen shrnu:

Pokud řešíte, že vaše cestovní pojištění nekryje adrenalinové sporty (např. ani Alpenverein nekryje sporty ve vzduchu): na paraglide většinou není potřeba se extra připojišťovat, společnost je sama pro případ úrazu pojištěná. (My letěli s Paragliding Jungfrau).

Na paraglide můžete mít brýle – dokonce je to vhodné, aby vám neslzely oči. Vhodné je také se trochu přiobléct, ve vzduchu přece jen víc fouká.

Pokud máte problém s kolenem: při vzlétnutí vám zbylí piloti (pokud je vás víc) pomůžou s rozběhem. Při dopadu pak můžete dát nohy před sebe a dopadnout do sedu, pilot přistane na nohy.

Cena za seskok 170 franků + doprava lanovkou (za 40 franků si můžete přikoupit foto, které pilot za letu pořizuje selfie tyčí).

Za vodopády v puklinách

Desítka mohutných ledovcových vodopádů Trümmelbachfälle, zapsaných v seznamu dědictví UNESCO, padá skalními puklinami v údolí mezi Stechelbergem a Lauterbrunennem. Divoká podzemní řeka Trümmelbach je jediným odvodem vody z ledovců pod Jungfrau, Eigerem a Mnichem a nejimpozantnější podívanou tu najdete na jaře a zkraje léta, kdy taje sníh. Za sekundu tudy proteče až 20.000 litrů vody.

Zubačkou ve skalním tunelu se dostáváme na vyhlídku ve skále. Pokračujeme sérií tunelů nahoru kolem asi šesti vodopádů, které se s neskutečným burácením tříští o stěny jeskyní. V tunelech je konstantní hluk, jako by kolem projížděl v plné rychlosti nákladní vlak. Vodní tříšť nás halí do mlžného oparu a oceňujeme nepromokavé bundy, které jsme si oblékli. Cesta je jednosměrná, tak se po úzkém chodníku ve skále vracíme zpátky a pak pěšky scházíme kolem dalších vodopádů až na dno rokle. Opravdu neskutečná podívaná na závěr dne!

Vstupné dospělí 11 franků, děti do 15 let 5 franků (pozor platit se dá jen v hotovosti)

Doprava

Vlakem z Interlakenu do Lauterbrunnenu (pozor: vlak se ve stanici Zweilütschinen rozděluje – jedna část míří na Lauterbrunnen, druhá do Gridewaldu).

Varianta1) Z Lauterbrunnenu autobusem asi 10 min do Stechelbergu. Ze Stechelbergu lanovkou se třemi přestupem v Gimmelwaldu.

Varianta 2) Z Lauterbrunnenu lanovkou na Grütschalp a pak vlakem.


Další informace o Mürrenu na muerren.swiss.


Bližší turistické informace o Švýcarsku naleznete na webu MojeSvycarsko.com, kde si také můžete zdarma objednat poštou brožury.

Autorka: Natálie Kohoutková

Od malička se věnuje všemožným sportům od orientačního běhu, kola, vysokohorské turistiky až po lezení ferat. Ráda cestuje a poznává nová místa a kultury, dovolenou nejradši tráví na horách s batohem na zádech. Na pozici šéfredaktorky časopisu Svět outdooru se jí podařilo skloubit práci s láskou k horám a nejrůznějším aktivitám v nich.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: