Největší evropský sportovní veletrh ISPO: zajímavé novinky v nabídce Peak Performance, Salomon, Scarpa, Lowe Alpine a dalších 38 značek

Největší evropský sportovní veletrh ISPO: zajímavé novinky v nabídce Peak Performance, Salomon, Scarpa, Lowe Alpine a dalších 38 značek

Ve dnech 26.- 29. Ledna 2012 se v Mnichově konal nejvýznamnější sportovní veletrh v Evropě a redakce Světa outdooru byla u toho. Přečtěte si první postřehy z akce, na které bylo zastoupeno mimo jiných také dvaapadesát českých výrobců.

Celkem na ISPO vystavovalo 2565 značek a tak je pochopitelné, že přes veškerou snahu redakce nebylo v našich silách obejít všechny z nich. Zaměřili jsme se tak především na ty stánky, kde jsme tušili potenciál zajímavostí a novinek. Nyní přinášíme první „stručnou“ zprávu o tom co se nám u kterého vystavovatele nejvíce líbilo a v průběhu příštích několika týdnů budeme postupně přinášet další podrobnější články zabývající se jednotlivými kategoriemi, jako například lavinová bezpečnost, skialpinismus, lezení nebo oblečení a boty. Je také třeba mít na paměti, že představené novinky budou uvedeny na trh pro zimní sezonu 2014/2015.

Oblečení a boty

Salomon představil nejlehčí botu pro běžecké lyžování na trhu

Nese jméno S-Lab Carbon Skate a hmotnost páru velikosti 8 je fantastických 860 gramů. Uvedením tohoto modelu Salomon potvrdil, že patří mezi leadery inovací v outdoorovém průmyslu. Pro příští sezonu bude pro Českou a Slovenskou republiku k dispozici 32 párů těchto bot, pokud o ni tedy budete mít zájem, tak si ji neváhejte rezervovat!

K vidění byla také zajímavá kolekce běžeckých bot City Trail určená pro městské běžce, kteří zamíří i mimo zpěvněné cesty (prvního City Trailového závodu se budete moci zúčastnit v červnu i v Praze). Co se týká novinek pro zimu 2014/2015 za zmínku stojí také avizované použití materiálu Gore- Tex Flex. Ten se bude používat v prostoru vložky. Ptáte se proč? Glasický Gore- Tex v obuvi není strečový, čímž brání přirozenému ohybu podrážky, zatímco Flex tomuto pohybu nijak nebrání.

Také se nám líbila přilba Prophet pro freeski lyžování se systémem Custom Air. Pomocí drobné „pumpu“ na boku helmy lze natlakovat vnitřní polstrování tak, aby přilba přesně obepnula hlavu lyžaře.

Polartecová trojkombinace z produkce Marmot

V opravdu velmi široké kolekci Marmot je těžké rozhodnout, co je nejzajímavější. Určitě nic nepokazíme, když do prvního výběru zařadíme softshellku Misto. Zajímavá je především kombinace třech špičkových materiálů: na kapuci, ramenou a rukávech najdete voděvzdorný a prodyšný Polartec Neoshell, na přední straně větruvzdorný a zateplený Polartec Alpha a na zádech Polartec Power Shield.

Dvojnásobná radost v Peak Performance

O jedno z největších překvapení letošního veletrhu se nám postarala návštěva stánku Peak Performance. Tato na českém trhu poměrně nová švédská značka se zaměřuje především na lyžařské pblečení a že to s tímto segmentem myslí vážně je poznat i podle toho, že v tomto oboru získala hned dvě ocenění ISPO Award. Kalhoty Heli Pro jsou kromě nového materiálu Vectran zajímavé tím, že mají v sobě integrovaný lavinový záchranný systém „avalanche ball“.

Druhé ocenění míří k zateplovací bundě Heli Aero Liner z taktéž nového materiálu Aerotherm. Nejvíce se nám však líbila kolekce pro horolezectví, která je promakaná skutečně do posledního detailu. Až jsme si říkali, jak je možné, že o této značce u nás donedávna nebylo ani vidno ani slechu!

Tilak „faceliftoval“ bundu Evolution

U redesignovaného modelu je použitým materiálem pochopitelně nový Gore- Tex Pro. Změny se dočkal také hlavní zip a konstrukce náprsních kapes, které nyní dovolují tzv. artikulaci- díky dvojitému přehybu meteriálu v oblasti zipů je kapsa „nafukovací“ a v případě potřeby poskytne více prostoru na uložení materiálu. Novinkou jsou také Climashieldové šortky Nallu, které je možné díky celorozepínacím zipům obléknout i s nasazenými mačkami.

Bunda The North Face z jednoho kusu materiálu

Americký outdoorový výrobce The North Face připravil bundu Fuse Uno ušitou z jednoho kusu materiálu- samozřejmě kromě zipů, stahovacích gumiček, atp. Látka je přesto vyrobena tak, aby měla v různých místech bundy různé vlastnosti dle potřeby.

Millet do nejvyšších nadmořských výšek

Na stánku francouzkého výrobce Millet byl zajímavý především péřový komplet do nejvyšších hor MPX Downtek, který získal ocenění ISPO Award 2014. Bunda, kalhoty i „papuče“ jsou naplněné impregnovaným peřím Downtek, u kterého výrobce uvádí zajímavé parametry: o 30% nižší absorbce vlhkosti, o 60% rychlejší schnutí a možnost opakovaného praní bez ztráty zmíněných vlastností.

Chytrá řešení Mountain Equipmentu

Velmi se nám na stánku této britské firmy líbilo nové řešení zateplovacích bund, kdy na ramenou a rukávech je jako izolační vrstva použita syntetika a na zbytku bundy peří. Představenou novinkou Mountain Equipment je bunda Mazeno. Rukávy a ramena jsou kvůli snížení promokavosti bezešvé a peří je poteflonované, což snižuje jeho nasákavost a urychluje schnutí. Výrobky značky Mountain Equipment se obecně vyznačují mnoha vychytávkami a promyšlenými technickými detaily (dovozce značky do Čech a na Slovensko Ján Blažej si zjevně umí pečlivě vybrat kvalitní značky, zastupuje také Ortovox, Diamir aj.).

Vaude používá nový PrimaLoft Down

A ihned sklízí ovoce v podobě ISPO Award v kategorii Druhá vrstva. Mens Tacul PD bez obav můžeme zařadit do kategorie péřové svetry, v tomto případě možné ještě lépe do kategorie hybridní péřové svetry. Izolační vrstvu tvoří impregnované peří smíchané se syntetickými vlákny a konce rukávů jsou navíc tvořené Polartecem Powerstretch.

Icebreaker využívá kombinace zbytkové vlny a syntetiky

Tato zajímavá kombinace byla představena na dvou modelech z kategorie střední vrstvy Atom LS Wool a Helix LS Wool. Oba modely jsou vyrobeny ze zbytkové vlny, která je doplněna syntetickým vláknem. Výrobce si od tohoto řešení kromě ekologičnosti slibuje vyšší teplnou izolaci, pevnost a nízkou hmotnost.

Ternua, to jsou především kalhoty pro všechny druhy aktivit v přírodě

Za běžných okolností bych mluvil o značce španělské, po seznámení s vedením rodinné firmy však vím, že je Ternua značka baskická. Baskové jsou na svou zemi hrdí, tedy pozor! A je třeba říci, že výroba outdoorového oblečení jim jde od ruky. Nejvíce je to poznat na široké kolekci kalhot z různých materiálů. Od membránových až po různé gramáže softshellu. Za zmínku rozhodně stojí model Kamet z materiálu Shoeller Naturtec (72% polyamid, 20% merino a 8% elastan).

Běžecká bunda od Craft s integrovanými rukavicemi

Běžecký top s mnoha technickými vychytávkami získává prestižní ocenění ISPO Award 2014. Porotu přesvědčila kombinace materiálů, použití dvoucestného zipu a ukončení rukávů do rukavic s variabilním využitím.

Kari Traa je novou značkou oblečení pro ženy a dívky v Česku

Kari Traa je norská šampionka ve freestyle lyžařských disiplinách se třemi medailemi z olympiád. Když v době své vrcholové kariéry začala plést kulichy a čepice pro kamarády netušila, že stojí u zrodu čistě dámské značky (nejen) funkčního prádla. K vidění byla nová perfektně pestrá kolekce, kterou nově do ČR dováží Norská móda.

Moira se zaměřila na pohodlí pro pány

Nové boxerky Moira dbají na pohodlí pánského rozkroku. Výsledkem snažení jsou zajímavé boxerky s bezešvým váčkem pro uložení varlat. Materiálově se jedná o kombinaci polypropylenu a elastanu.

Ponožky Bridgedale s obsahem mědi

Výrobce ponožek Bridgedale uvedl v Mnichově novinku – ponožky s technologií CuPED, kdy jsou na vlákno navázány ionty mědi. Stejně jako stříbro působí měď antibakteriálně, ale na rozdíl od stříbra se měď postupně nevypírá a zůstane v ponožkách po celou dobu jejich životnosti.

Ultralehké péřové spacáky a oblečení od Yeti

Až donedávna se spací pytel Fever Zero pyšnil titulem „nejlehčí na trhu“. To sice již nyní neplatí, ale je třeba uznat, že celková hmotnost velikosti L 280 gramů vůbec není špatná (charakteristické teploty: 15°C, 12°C, -1°C). Těchto parametrů bylo dosaženo použitím tkaniny Toray NTN (Next To Nothing) 0.2 a 110 gramové náplně z husího peří 97:3, 900+ cuin. Je třeba dodat, že ani bundy Yeti nejsou za spacími pytli nijak pozadu.

Komfortní zimní spaní od Yate

Na stánku Yate byla k vidění zcela nová nafukovací karimatka Buřtovka. Je konstruována z šesti trubic, ve kterých je nově implementován izolační materiál a tak se tato spací podložka perfektně hodí na zimní výpravy. Nafouknout ji lze snadno pumpou, která je dodávána spolu s karimatkou.

Lowa zatepluje obuv

Pro zimu 2014/2015 se můžete těšit na novou kolekci bot Lowa zateplených 400 gramy Primaloftu (při vel. L). Tepelný komfort zvyšuje i speciální vložka s integrovanou stříbrnou fólií, která odráží vyzařované teplo zpět k chodidlu. Navíc například zimní model Lowa Tibet disponuje Gore-Texem Dura Therm, který je navíc zateplený sám o sobě.

Skialpinismus

La Sportiva se stále více orientuje na skialpinismus

Důkazem toho je i nová lehká skialpinistická bota Syborg s velmi zajímavým pojetím přepnutí mezi chůzí a sjezdem. Zámek na patě je bovdenem s lankem spojen s přeskou na komíně boty. Pokud je přeska utažená, automaticky se bota zamkne do polohy „ski“. Pokud ji otevřete, komín se uvolní pro chůzi. Oceněno ISPO Award v kategorii Ski.

Scarpa odlehčila závodní model skialpových bot, pár Alien 2.0 váží 1400 gramů

Výsledkem odlehčení nejoblíbenějšího závodního modelu je karbonová bota, jejíž pár váží neuvěřitelných 1400 g. Díky použití karbonu skelet mimo jiné nepřenáší vibrace. Inovace se dočkal také model skialpových bot F1 Evo, které nyní mají nejširší úhel ohybu při chůzi na trhu, tedy 62°.

Zajímavostí také je, že tzv. The Swiss Machine, chcete-li jeden z nejdiskutovanějších horolezců současnosti Ueli Steck, na svých výpravách do Alp i Himálaje leze právě v botách Scarpa. Měli jsme to štěstí a díky českému dovozci Scarpy Jirkovi Juroškovi (který „své“ výrobky dokáže prezentovat s přesvědčivostí, proti které není obrany) jsme s Ueli Steckem udělali krátký rozhovor, na který se můžete těšit v brzké době zde na Světě outdooru.

Mammut představil freeride vestu s integrovaným airbagem

Alyeska Protection Airbag Vest je velmi kompaktní lavinovým airbagem integrovaný do vesty. Nafouknutý airbag (který Mammut již nyní běžně nabízí pro batohy) díky svému tvaru navíc velmi dobře chrání hlavu při stržení lavinou. Oceněno ISPO Award v kategorii Pokročilé lavinové vybavení.

Pieps ve spojení s Black Diamond uvedl na trh zcela novou koncepci lavinového batohu

Nový systém nese jméno Jet Force. Zásadní změnu přineslo především použití akumulátoru pro nafouknutí airbagu, které umožňuje i jeho vícenásobné „vystřelení“. Kromě toho jsou batohy Pieps a Black Diamond daleko kompaktnější a nidky nebudete mít problém s odbavením v letadle (žádné tlakové lahve), což se u konkurenčního ABS teoreticky může stát.

Porota ISPO Awards po roce ocenila skialpové vázání Diamir Vipec 12

Přestože zmíněné vázání bylo představené již na loňském ISPO, až letos mu porota přiřkla prestižní ocenění. Vázání, které je již k prodeji u našich západních sousedů, se vyznačuje možností nastavení vypínací síly na špičce a bezpečnost uživatele nadále zvyšuje fakt, že patní část vázání disponuje vůlí při prohnutí lyže. Nestane se tak, že by vázání při prohnutí lyže (při jízdě se skialpová lyže běžně prohýbá) v případě pádu nevypnulo.

Dynafit dále stlačuje hmotnost skialpvé výbavy

Dynafit v roce svého 30. výročí zahájil spolupráci s výrobcem skialpových bot Pierre Gignoux, společně připravili odlehčené závodní boty, jedna váží 0,5 kg. Závodní ultralehké vázání pak váží jen 75 g.

Ortovox slaví úspěch s lavinovým vyhledávačem Zoom

Od českého distributora jsme se dozvěděli, že vloni představený lavinový vyhledávač Ortovox Zoom nyní používá Horská služba ČR a také mezi širší skialpovou veřejností je velmi oblíbený (dle dostupných čísel prodejů).

Dle našeho názoru nejzajímavější novinkou Ortovoxu jsou dvě násady na lavinovou lopatku, které po poskládání poskytnou alternativu pro záložní cepín. Pocket Spike (ISPO Gold Award 2014/2015) není  plnohodnotný nástroj, ale pro občasné využití bude tento set velmi praktický, obzvlášť když uvážíme, že „čepel“ i „spodní hrot“ váží dohromady jen 95 gramů.

Batohy

Pinguin jako první český výrobce představil lavinový batoh se systémem ABS

V prodeji by měl být, stejně jako další novinky z ISPO, pro zimní sezonu 2014/2015. Kromě této zásadní novinky byl k vidění i přepracovaný batoh Explorer nově s přístupem do hlavní komory ze 4 stran nebo nová kolekce hardshellových bund a kalhot. Ty již nebudou disponovat membránou Gelanots, ale japonskou neporézní membránu ACD s mírně lepšími parametry. Můžeme se tedy těšit i na příznivější ceny.

Osprey se zařadil mezi výrobce využívající technologii ABS

Stalo se tak díky upgradování již zaběhnutého batohu Kode, který od podzimu 2014 bude v nabídce pod názvem Kode ABS 42 a Kode ABS 22+10. Několika drobných změn se dočkaly také oblíbené turistické batohy Mutant a Variant.

Nízká hmotnost a jednoduchost. To je koncept českého výrobce batohů Boll

Už na první pohled si všimnete, že jednoduchost je u Bollu na prvním místě. Minimální množství popruhů a šňůrek je v době jejich nevyužití ukryto „pod povrchem“ a tudíž nikde nepřekáží a ani nekazí celkový dojem. To platí i pro batoh Quantum, který se v letošním roce dočkal zvětšení ze stávajících 42- 55 na 72- 90 litrů. O kvalitách batohu hovoří i fakt, že jej loni používali Zdeněk Hrubý na Gašerbrmu I nebo Josef Šimůnek v Antarktidě.

Zádový system od Lowe Alpine, který lze nastavit za chůze

Lowe Alpine představilo nový zádový systém Axiom, jehož hlavní výhodou je, že si můžete snadno nastavit délku zad u batohu přímo na zádech dle aktuální potřeby.

Nové batohy od Hannahu

Kromě nové kolekce oblečení byl na stánku Hannah k vidění i nový batoh Vagabond ve dvou odlišných litrážích. Menší z nich (šedesátilitrový) jsme si rovnou odvezli a můžete se těšit na recenzi ve Světě outdooru 1/2014.

Novinky u Doldy

Doldy na veletrhu představil přepracovaný zádový systém u batoh Cerro. K vidění byl také batoh Fitzroy s nové modelové řady zaměřené na jednoduchost a minimální váhu

Technika, nástroje

Nový potomek u MSR

Mountain Safety Research získal ISPO Gold Award za nový typ sněžnic Revo. Maminka Denali a tatínek Ligtning zplodili zajímavý koncept plastových sněžnic s ocelovým okrajem pro dlouhou životnost i stabilitu i ve strmém a tvrdém terénu.

Battery pack Brunton pro GoPro

Brunton představil zajímavý rozšiřující battery pack pro GoPro Hero 3+, který by měl vydržet 5-6 hodin natáčení, což je 3-4x více než základní akumulátor.

Palivová směs Primus do extrémních mrazů

Primus přišel se směsí paliva pro vařiče určenou do extrémních mrazů. Navíc je vevnitř v kartuši i speciální vložka pro lepší vypařování paliva, tedy v bombě nezůstane palivo v kapalné fázi. Primus Winter Gas je určen pro teploty od -22 °C.

Parádní (nejen) trekové hole Gabel

Tak širokou škálu všech možných holí jsme snad pohromadě nikdy neviděli. Vybrat si můžete od lyžařských, přes běžecké, až po trekové, skialpové a snowboardové.

Ptáte se, co myslíme snowboardovými holemi? Při chůzi na splitboardu či sněžnicích má snowboardista stejné požadavky jako skialpinista, na cestu dolů však už ne. Proto se tyto speciální čtyřdílné hole dají složit do balíčku o délce 44 cm. Navíc si u libovolného modelu můžete vydrat jeden ze třech gripů, který Gabel nabízí.

Vesta pro ultra trailrunningové maratony od Inov8

Neuvěřitelných 195 gramů váží vesta s objemem 4 litry pro uložení nezbytného vybavení na dlouhé horské běhy. Má sedm kapes, je výborně odvětraná a držáky na lahve jsou umístěné dostatečně nízko a na těle tak, aby pohybující se kapalina nijak navadila v pohybu. I tento kousek se zařadil mezi výrobky oceněné Ispo Gold Award 2014, tentokrát v kategorii Vybavení (nadkategorie Performance).

Lezení

Beal je mistrem impregnovaných lan

Zrejmě velmi málo výrobců bude schopno rychle zareagovat na novou normu UIAA pro impregnaci horolezeckých lan a již nyní na ISPO Beal deklaroval, že jejich technologie inmpregnování jádra i opletu Golden Dry tyto přísné požadavky Mezinárodní horolezecké federace splní (prvním lanem které tyto požadavky splňuje je nyní Gully 7.3).

Rock Empire uvedl na trh sedací úvazek s hmotností 146 gramů. Je krásný.

Sedák pro skitouring a VHT patří mezi nejlehčí na světě. Uvedená hmotnost 146 g platí pro velikost XS-M. Díky jednoduchým přeskám lze snadno obléct i s mačkami na nohách, disponuje jedním poutkem na materiál a je kompletně vyroben z Dyneemy.

Lezecké novinky z dílny Saltic

Na stánku Saltic se nám líbily dvě drobnosti, které však mohou skutečně zpříjemnit pohyb ve vertikále. První vychytávkou je jakýsi návlek na kotník pro lezení spár, který navíc funguje i jako opora kotníku místo bandáže elastickým obinadlem. Druhou novinkou je změněné profilování lepičky na přední části lezečky. Lepička je tvarována více do špičky, čímž by se mělo zjednodušit stání na malých stupech.

Pětadvacetigramová karabina od Ocúnu

Karabina Kestrel, jež Ocún představil již v létě na veletrhu Outdoor, byla k vidění i nyní na ISPO. Na první pohled vypadá jako karabina na klíče, přitom má parametry klasické horolezecké karabiny. Tedy až na její velikost. Tím novinky Ocúnu nekončí, k vidění byl také sedák Webee z PU pěny, jež slibuje především vysokou prodyšnost.

Hybridní turistické a lezecké mačky Climbing Technology

Italský výrobce od loňského roku na trh uvádí velmi zajímavé mačky Nuptse Evo. Jedná se o dvanáctihroté mačky, které lze na špičce snadno během několika sekund změnit z lezeckých na turistické a obráceně. K vidění byla také zajímavá přilba s visorem vhodná jak pro horolezectví tak i pro skialpinismus.

Lanex uvedl na trh lano Hattrick s nulovým posunem opletu

Výborných parametrů se podařilo dosáhnout díky speciálnímu vrstvení jádra, které je navíc daleko pevnější například při pádu přes hranu nebo v případě pádu do blokantu. K dostání je Hattrick

jak ve verzi pro lezení, tak i pro canyoning nebo jako statické lano.

Novinky u Singing Rock

Kromě nových horolezeckých lan Hero a Mystic výrobce z Poniklé představil také zajímavou expresku pro použití v lezeckých centrech. Zajímavá je tím, že pojistka chránící karabinu proti otáčení ve smyčce je ke karabině připevněna imbusem a tak po skončení životnosti karabiny lze snadno ze smyčky vyjmout a nahradit novou.

Zkušenosti čtenářů

Kéňa

„Maminka Denali a tatínek Ligtning…“
LOL 😀

Martin
Kéňa:

Nedávno nám někdo vyčítal, že jsme příliš vážní, tak se snažíme! Pokud máš rád legraci, určitě mrkni na článek Hipster na horách ;-). Je úplně dole na homepage.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: