Kdo říká, že kempovací sezóna končí v srpnu?

Kdo říká, že kempovací sezóna končí v srpnu?

Na podzim se můžete vybírat ze dvou módů. Buď zapnete režim „Kamna a kakao“, nebo se hecnete a vyrazíte ven, i když předpověď hlásí déšť a přízemní mrazíky. Na podzim vás nikdo nebude soudit za to, že se celý den nepřevlečete z pyžama, pokud ale patříte k těm, kteří jsou schopní se s celtou a starým ešusem vydat do barevných lesů, možná si budete chtít letošní podzim zpříjemnit některou z vychytávek na vaření v přírodě. Máte-li dobré vybavení, nic vás nemůže překvapit, tak pozorně čtěte a na nic nezapomeňte.

Ať už se rozhodnete zůstat na pohovce, čeká vás chystání dřeva, nebo vyrážíte do lesů a kopců, pořiďte si pohodlné a teplé oblečení, ve kterém zvládnete válení u kamen i běhání po horách. Patříte-li k odvážlivcům, které lákají rána v trávě, přečtěte si, jaké vybavení vám letos může zpříjemnit i ten nejsychravější den a zajistit, že se kdekoliv najíte jako v Michelinské restauraci.

Čundry, přechody a výlety

Podzimní přechody mají zvláštní kouzlo. Je sice třeba poctivě se na ně připravit, o to víc vás ale odmění. Vzduch je ostrý, čistý a každý výškový metr zajistí, že vám bude každá večeře chutnat o něco víc než normálně.

Přes den se dá fungovat s oříšky, chlebem a horkým čajem, když ale zastavíte a shodíte ze zad batoh, je třeba do sebe dostat něco horkého. Tady jsou tipy na vybavení, které vám přípravu jídla podstatně ulehčí:

Skladný plynový vařič se zapalováním Piezo MT 500 (899 Kč)

Není to žádná novinka roku, pokud jej ale neznáte, měli byste ho rychle poznat. Vařič neváží ani 100 gramů a po sbalení jej schováte do dlaně. Díky Piezo zapalování také nebudete muset myslet na zapalovač či zápalky. Prostě zmáčknete tlačítko a za pár minut máte hotovou večeři.

Turistické závětří k vařiči MT 500 (299 Kč)

Ta malá skládací věc z lehkého hliníku bude na chvíli nejspíš tou nejlepší investicí vašeho života.

Instantní dehydrované jídlo (129–289 Kč)

Máte chuť na mléčnou rýži, na kuře na kari nebo třeba pořádnou gulášovku? Zkušený turista ví, že dobré instantní jídlo může být pravý gurmánský zážitek. Zapomeňte na rajskou do hrnečku, dehydrované instantní pokrmy jsou plné opravdových surovin a chuti. Pokud si chcete přilepšit, stačí malá lahvička s olivovým olejem, kousek sušené cibulky nebo špeku a můžete si jíst jako pán. Tyto drobnosti téměř nic neváží a dodají jídlu šmrnc a potřebné kalorie.

Turistický nerezový ešus MT (399–649 Kč)

Vše pohodlně připravíte v kompaktním ešusu, ideálně v sadě pro jednoho či dva. Všechny díly do sebe perfektně zapadají a volný prostor lze vyplnit kořením nebo lahvičkou s olejem a sáčkem se solí.

Turistická nerezová termoska s čajovým filtrem 900 (399–799 Kč)

Už doma si s sebou připravte horký čaj do termosky. Pořádná termoska by jej měla udržet horký třeba do dalšího dne. Fígl, který k tomu pomůže, je termosku před naplněním „vytemperovat“ – stačí ji vypláchnout vařící vodou. Tento jednoduchý krok výrazně prodlouží dobu, po kterou udrží obsah skutečně horký. Pořídit si dokonce můžete termosku s integrovaným filtrem, takže čaj připravíte třeba z čerstvých bylinek.

Kempování pro fajnšmekry

Ne každý má ale touhu počítat každý gram a spát s omrzlým nosem na hřebeni. Někteří si pobyt venku spojují s klidem a pohodlím, které umožňuje pořádné kempingové vybavení. Zapomeňte na schovávání se pod stromem a drkotání zubů ve stanu pro půl člověka, jde to i luxusně.

Pokud vám nic neříká glamping, tak byste to měli rychle napravit. Jedná se o kempování se všemi výhodami luxusních pobytů. Světelné girlandy, postel, stan, ve kterém se postavíte a perfektně vybavená kuchyně. Můžete vyrazit do předem postaveného stanu, teepee či chatičky, nebo si vybavení na kempování pořídit vlastní.

Kempingová skládací kuchyňská skříňka XL (3 799 Kč)

Když už kuchyňka, tak pořádná! Abyste nemuseli lovit koření a nádobí po všech čertech, pořiďte si kempingovou kuchyňskou skříňku. Pořádná kuchyň poskytne úložný prostor, pracovní plochu v pohodlné výšce, má zástěnu proti větru a dokonce integrovaný dřez nebo držák na koš.

Kempingové vařiče

Opravdové gurmánské hody můžete připravit na spolehlivém a výkonném kempingovém vařiči. Na některých kouscích je možné nejen vařit, ale i grilovat maso, zeleninu nebo oblíbený sýr. Různé typy vařičů jsou kompatibilní s rozdílnými kartušemi nebo typy paliva. Než vyrazíte, vždy zkontrolujte, že máte sbalený správný zdroj energie. V Česku zapomenutá kartuše nemusí být problém, při cestování do zahraničí by vám to ale mohlo pěkně zavařit. Třeba ve Španělsku si totiž bez dobré kartuše moc nezavaříte. Pokud kartuše nechcete vůbec řešit, můžete sáhnout po lihovém vařiči nebo třeba po kotlíku na dřevo.

Nerezový nepřilnavý ešus (899–2 499 Kč)

Ve velkých rodinných stanech je místa sice dost, ani ten největší ale není úplně nafukovací. Pokud s sebou nechcete tahat všechny hrnce z kuchyně a polovinu příbytku mít zaskládanou kuchyňským náčiním, přípravu, vaření i servírování jídla vyřešíte pomocí chytrého ešusu. Se stohovatelným nádobím a příslušenstvím pohodlně nakrmíte několik lidí a nepřijdete o téměř žádný úložný prostor.

Vychytávek, které si s sebou pod stan můžete vzít, je nepřeberně. Na umývání nádobí, ovoce i špinavých rukou můžete použít kempingový dřez, pokud vaříte pro celou výpravu, sbalte pořádný kotlík a taky odolné a skladné příbory. Pokud řešíte, kam s potravinami, i v nižších podzimních teplotách se hodí chladicí box. Nejde ani tak o chlazení jako spíš o udržení stabilní teploty a ochranu zásob před nenechavými hlodavci či liškami. Osvědčený trik je vložit dovnitř zmraženou PET lahev s vodou místo chladicích vložek. Vydrží déle a po roztání máte k dispozici pitnou vodu.

Pokud jedete autem, můžete si s sebou vzít téměř cokoliv a vyšperkovat si tábořiště přesně podle svých představ. S dobrým vybavením vám může být úplně jedno, že nejsou třicítky a vymetená obloha, tak pamatujte, že podzim není tečka za sezónou. Je to spíš dvojtečka, za kterou mohou následovat ty nejlepší a nejzábavnější zážitky roku. Stačí se jen správně vybavit a vyrazit.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: