HedvabnaStezka.cz SvetOutdooru.cz SvetBehu.cz TuleniPasy.cz Padler.cz FestivalObzory.cz SnowFilmFest.cz ExpedicniKamera.cz

Kapsička s nožem na úvaz

Nůž je bezpochyby jednou ze základních nezbytností každého „outdoorsmana“. Má-li ale být k něčemu v krizové situaci, je třeba ho otevřít jednoruč, kdykoli, prakticky poslepu a velmi rychle. Co si však počít, když mám nůž „někde v binci“ na dně báglu, nebo znepřístupněn v kapse kalhot pod popruhy úvazu?

Před lety jsem si proto „spíchnul“ kapsičku a připevnil ji na lezecký úvaz do místa, kde se „nehádá“ s karabinami a jiným matrošem a přitom je dostupná levou i pravou rukou. K jistému uzavření i snadnému otevření má velcro pásky. V kapsičce číhá na svoji SOS příležitost malý ostrý nůž s pohotovým jednoručním otevíráním a blokováním otevřené čepele. Eliptický tvar v zavřeném stavu je praktický, o nic nezakopává, když nůž vytahuji za „protiztrátovou“ lavinovku ven.

© Svět outdooru 2008, text a foto Vladimír Procházka

Zkušenosti čtenářů

miso

petzl uz ma asi 3 roky v katalogu nozik presne na tieto podmienkyl. vola sa spatha a da sa otvorit jednou rukou, aj v rukaviciach a da sa cvaknut do karabiny … to len keby niekto nieco podobne hladal. inak pekne vyhotovenie toho od autora clanku

Hroch

Tak tenhle nůž je dle mě pěkně na prd, vždyť ty zoubky sou hrozně na obtíž, já teda bych preferoval nějakej nůž bez zoubků, a tady tím si ani neukrojím chleba, ale kapsička je šikovná to se musí nechat

Koleš

Hmmm, to upevnění šnůrky na materiálové poutko mi teda nepřijde moc chytré. Bude to tam vadit nehledě na to, že se to může kdekoliv nevhodně zachytit. Mnohem lepší je přišít konec šňůrky na dno pouzdra, jak se ostatně v textu uvádí …

sideonius

Nejspíš si to nepochopil – ten nůž není určen na krájení chleba, ale lana. Pokud by byl bez zubů, tak by klouzal po opletu a trvalo by pěkně dlouho než bys něco přeřezal. Btw: už si zkoušel nožem bez zubů přeřezat horolezecké lano?

Pavel

Když ti přijde na nic tak si ho prostě nekupuj. Ale ta otázka, co jsem se tě chtěl zeptat zní: Proč myslíš, že v kuchyni jsou na chleba určeny nože se zoubky:-)Je vidět že si chleba moc často nekrájíš…Jediný, proč si ten chleba neukrojíš je délka čepele…jinak zoubky jsou lepší na toto použití i na chleba. Jediné co je nevýhoda na zubatých nožích, že se dost obtížně brousej…ale pochybuju, že se ten nůž stupí po uříznutí nějakýho lana…To by se musel používat na něco jinýho. Takže myslím, že nápad je to sakra dobrej mít při lezení nůž..

teoretic

@sideonius: to nemáš tak úplně pravdu. Dělal jsem pro jedno nožové fórum pár testů s řezáním různých materiálů s hladkým ostřím (plain edge) a zubatým ostřím (serrated). (Tzv. combo-edge neboli kombinované ostří teď vynechám). A výsledek byl takový, že v žádném z testů nebyly zoubky lepší. Maximálně stejné. A u plno materiálů byly logicky horší než hladké ostří.

Ale pozor! To se týkalo výborně nabroušeného ostří.

V případě, že oba nože budou celkem tupé, tak se pak karta často otočí a zoubky jsou lepší (to je dáno způsobem ztupení, ale to tu není třeba rozebírat).

Facit: Pokud nabroušené ostří, tak je to putna, který na lano. Pokud tupější nůž, pak na lano zoubky lepší.

t.

DD

Pro tyhle účely existuje tzv. rescue hook. Je to takovej nabroušenej hák s očkem. Jakýkoliv lano to přefikne na jedno trhnutí a nehrozí že se o něj člověk omylem zraní jako o normální nůž. Dělá to například Benchmade. Koupil jsem si ho na snowkiting, měl jsem ho ve speciálnim pouzdře na trapézu, ale bohužel při první příležitosti jsem ho ztratil. Když jsem letěl po hubě tak se mi vytrhl z pouzdra třením o sníh. Takže nyní opět pouze zavírák v kapse. Teoreticky to serrated ostří by mělo být na řezání lan lepší. Hlavně řeže i když je relativně tupé. Bohužel nabrousit se nedá, leda zaslat výrobci.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: