Energie sbalená na cesty

Energie sbalená na cesty

Trochu jsem si vypůjčil známý reklamní slogan, který mi perfektně sedí na následující téma. Tohle je další článek věnující se stravování na horách. Tentokrát bude řeč o sušeném ovoci, které je pro delší výpravy téměř nepostradatelné.

Proč ho s sebou brát?

Když vyjedete na jakékoliv dobrodružství, kde se pravidelně dostanete do civilizace, tak asi nebudete lpět na sušeném ovoci, ale třeba si nakoupíte jen pár jablek nebo ovoce úplně vypustíte. Na druhou stranu v baťohu se z každého ovoce stane časem marmeláda, takže i to hraje pro sušenou variantu.

Pokud však jedete na delší akci, na které nebudete mít přístup k čerstvému ovoci, tak musíte najít nějakou jinou variantu, protože tělo ty vitamíny prostě potřebuje a já osobně ovoce ve všech podobách miluju.

Pokud jdete například dlouhý trek, tak se vám asi nechce tahat pět kilo jablek, když se dají nahradit několikanásobně lehčími křížalami.

Sehnat sušené ovoce na cestách není většinou problém

Ovoce je rychlý zdroj energie a to díky fruktóze a glukóze (tzv. rychlé cukry), což jsou monosacharidy a to znamená, že je tělo velmi rychle zpracuje. Při pochodu nebo krátké přestávce, není nic jednoduššího, než si dát třeba hrst rozinek. Na druhou stranu se lehce zvýší glykemický index oproti čerstvé podobě. To se projeví zvýšenou hladinou cukru v krvi. Pokud byste mlsali u telky je to na škodu, ale když je vaše tělo hladové po cukrech, tak se jedná o plus.

Téměř neobsahuje bílkoviny a tuky. To vaše tělo ocení při požadavku na rychlé doplnění energie a dvojnásob ve vysokých nadmořských výškách. Tam „jedete“ převážně na sacharidy.

Takže tolik k důvodům, proč a kdy s sebou brát sušené ovoce a teď se mrkněme na to, jak je na tom po nutriční stránce.

Nutriční hodnoty vybraného ovoce

Je potřeba si uvědomit, že všechny údaje jsou asi čtyřikrát vyšší než u nesušené varianty (vyšší koncentrace). Hodnoty jsou určeny pro množství  ve 100 gramech.

OvoceEnergetická hodnotaTukyBílkovinySacharidy
Jablka255 kcal1,6 g1,4 g54 g
Švestky240 kcal0,4 g1,2 g39 g
Meruňky240 kcal0,5 g5 g48 g
Hroznové víno300 kcal0,5 g2,3 g71 g
Banány326 kcal0,8 g4,4 g75 g

Zajímavou variantou konzervace ovoce je lyofilizace, což je v podstatě vysoušení ovoce mrazem. Při tomto postupu v ovoci údajně zůstane většina živin (až 90 %). Další výhodou je mnohem lepší chuť, což mohu potvrdit. Jak to připravit doma netuším a v obchodech je to docela drahé.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: