Co při vašich horských dobrodružstvích snídáte?

Co při vašich horských dobrodružstvích snídáte?

Za tu dobu co cestuji a pohybuji se po horách, jsem už měl několik různých parťáků a každý z nich měl žaludek a chutě trochu jiné. Já mám ve snídaních jasno. Co vy?

Už v dobách, kdy jsem vstával každý den v pět ráno kvůli rannímu tréninku, jsem nedokázal pozřít nic jiného než sladkou snídani. Cokoliv jiného končilo kolem 6:10 v bazénovém kanálku Smějící se. Jinak tomu není ani dnes.

Jakou snídani si nabalit na dlouhé cesty?

Zjistil jsem, že je dobré si udělat takový vlastní mix, který je kaloriemi doslova nabitý. V podstatě je to něco jako když vařili pejsek s kočičkou. Do mixéru naházím sušené ovoce, ořechy, müsli, ovesné vločky, někdy trochu sachariďáku nebo maltodextrinu. Potom to pomelu na prach a na cestách jen zaliju vodou, když je dobře, tak sušeným mlékem a energetická kaše je hotová. Silně nedoporučuji cpát tam kokos, přijde mi hodně výrazný. Na Korženěvskou jsme to tak udělali a výsledkem byly snídaně, které jsme jedli „hodně na sílu“.

Systematické rozdělení přídělů

Loni na Běluše se mi při výstupu na vrchol osvědčilo přijmout ve snídani cca 1000 kalorií. Natlačil jsem do sebe sušené mléko, výše zmíněný mix, čokoládu, marmošku + chléb, vlašáky, prostě vše co bylo po ruce a vlezlo se to do mě. Je to však individuální, někomu by taková „hostina“ mohla způsobit bolesti břicha a velmi nepříjemné započetí vrcholového dne. U mě byl výsledek takový, že jsem neměl potřebu jíst od tří ráno až do devíti a cítil jsem se dobře. Myslím, že ve výškách nad 5000 metrů by to už nešlo (samozřejmě myslím tím sebe).

Při dlouhých cestách je důležité ty chutě aspoň trochu obměňovat, jinak vám i ta nejlahodnější snídaně začne lézt krkem, ušima, nosem, zkrátka všemi otvory. Prostě někdy přidat trochu marmelády, skořice, čokolády nebo medu. Ještě teď je mi blbě, když si vzpomenu na tu tádžickou směs s kokosem, které jsem měl čtyři kila.

A co na takové ty „výletky“?

Když jedu lézt do Tater nebo prostě jen na nějaký třídenní výšlap, tak si rád přibalím něco navíc. Vlastně si na takové akce beru s ohledem na jídlo dost těžkých zbytečností, ale vždy si řeknu: „Vždyť jde jen o pár dní. Nějak to přežiju a odměnou bude dobré jídlo“.

Vyhrává u mě ovoce, sušenky, croissanty nebo ovesné kaše.

Co na horách snídáte vy?

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: