Svět outdooru 3/2018: Podzimní Sibiř, kolem Manaslu, větrná Patagonie a rozhovor s Márou Holečkem

Svět outdooru 3/2018: Podzimní Sibiř, kolem Manaslu, větrná Patagonie a rozhovor s Márou Holečkem

Svět outdooru 3/2018: Manaslu, Sibiř, Rychlebské hory, Patagonie, Nový Zéland po Te Araroa, Grossvenediger, Marek Holeček, Dan Hála, Marek Jelínek, Maděrovi, Stanislav Najvert a Jan Zemaník, na kole z Atén do ČR, na kole Gambií, Rumunsko, Obzory, Švýcarsko, Paklenica, Risnjak, Biokovo, Václva Sůra, GPS, výběr kalhot na hory

Milí příznivci (Světa) outdooru,

podzimní vydání časopisu právě vyšlo z tiskárny a míří k předplatitelům a na naše distribuční místa. Připravili jsme číslo nabité inspirací proti podzimní trudomyslnosti.

KDE NAJÍT SVĚT OUTDOORU?

V trafikách za 49 Kč.

V elektronické verzi na Alza.cz.

Výhodné roční předplatné za 96 Kč!

S předplatným získáte následující 4 čísla časopisu, lezecký a vodácký speciál a praktické mapy.

K členství v Alpenvereinu přes SvetOutdooru.cz je roční předplatné za 1 Kč.

PODZIMNÍ TREKOVÁNÍ

V podzimním čísle najdete tipy na trekování opomíjenými kouty naší krásné domoviny – se na hřebenovku jedním z nejodlehlejších pohoří naší domoviny – Rychlebskými horami!

V pohorkách projdeme snové treky po světě. Podzimními barvami trekové Sibiře nás provede cestovatel a fotograf Pavel Svoboda Až na dohled osmitisícových velikánů se dostaneme při treku kolem nepálské Manaslu. Za trekováním vás pozveme do větrné a nehostinné Patagonie, která okouzlí svým drsným půvabem. Přejít napříč od jihu na sever Nového Zélandu se letos povedlo Martinu Maříkovi – připravili jsme rozhovor o cestě za dobrodružstvím, poznáním i za životním snem…

Jak na výstup na oblíbený vrchol Grossvenediger neboli Velký Benátčan, poradí horský vůdce Vojta Dvořák.

VELKÁ PORCE ROZHOVORŮ

Kolotoč tří expedic má za sebou Marek Holeček. Jak hodnotí letošní rok a co říká horolezec, který jako první Čech v historii letos získal ocenění Zlatý cepín, označovaný často za horolezeckého Oscara.

S manželi Maděrovými na seakajaku obkroužíme vulkanický Island, Marka Jelínka jsem se zeptali na jeho cestu na koloběžce napříč Asií a zakladatel festivalu Expediční kamera Dan Hála prozradil, proč stojí za to točit expediční dokumenty a jak se filmy outdoorových nadšenců za poslední roky mění.

Vítězů letošní Beskydské sedmičky Stanislava Najverta a Honzy Zemaníka jsme se zeptali na průběh závodu i dojmy z vítězství.

CESTY

Na kole se projedeme po zajímavostech Balkánu z Atén až do ČR a do pedálů šlápneme také na africkém kontinentu v Gambii v rámci projektu Kola pro Afriku. Rumunské Karpaty představují velké neprobádané hřiště – vytipovali jsme pár méně navštěvovavných oblastí, kam stojí za to vyrazit. Za prvním sněhem se vydáme do Švýcarska – čtveřice středisek Saas Fee, Zermatt, Diavolezza a Engelberg slibuje skvělé ježdění už od podzimu.

Outdoorově si užijeme také Chorvatsko – mimo sezonu si tu na své přijdou třeba lezci v soutěsce Paklenica, seakajakáři si zapádlují mezi ostrovy a zátokami, milovníci pěší turistiky objeví vápencové plato pohoří Biokovo a proběhnout si zkusíme lesnatý NP Risnjak.

VYBAVENÍ

Polárník Vašek Sůra v podrobném rozhovoru přiblíží základní pravidla a tipy pro oblékání v mrazivém počasí – troufáme si říct, že povinná četba pro každého, kdo se v zimě chystá na hory.

Horský vůdce Vojta Dvořák poradí, jak na výběr technických kalhot na hory – ať už pro chození, lezení nebo VHT.

Na zoubek se podíváme také GPSkám. Co tenhle přístroj umí, jak se čtou souřadnice z mapy, a podle čeho vybírat GPS?

Nechybí samozřejmě recenze novinek ve vybavení a mnoho dalšího.

Krásné čtení přeje za celou redakci

Natálie Kohoutková

Šéfredaktorka Světa outdooru

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: