Parametry
Zaujalo mě
- Kompaktnost
- Výkon
- Trvanlivost
- Variabilita a možnost dokupování po jednotlivých kusech
Shrnutí recenze
Tradiční švédský set pro vaření v divočině, které obsahuje kromě nádobí i závětří. Kompatibilní s lihovým vařičem i s plynovým hořákem? Jaká je přidaná hodnota tohohle setu a jak se na něm redakci Světa outdooru vařilo? Pro a proti v jednom článku. V jedné recenzi.
PODROBNÝ POPIS
NA ÚVOD
Tohle vaření na dvou „kastrolech“ spojených dohromady sleduji už opravdu dlouho. Už jsem viděl hodně romantických fotek v divočině s vyvařováním na tomto typu vařiče. A letos se mi konečně poštěstilo si to sám vyzkoušet. Sice ne ve švédské divočině, ale ona i třeba ta polská Amazione byla taky skvělá. Testoval jsem tradiční švédský set na vaření pro 1-2 osoby. Tahle sestava obsahovala podstavec, závětří, dva litrové hrnce, pánev, hořák (já testoval lihový i ten plynový), rukojeť (kleštičky pro manipulaci s nádobím) a popruh na zabalení a transport vařícího setu TRANGIA 27-7 UL/HA. Extra jsem ještě testoval i konvičku, která se do celého setu vejde a do ní i lihový hořák. Ke každé soupravě je vždy možno vybrat plynový nebo lihový hořák. Plynový hořák lze kombinovat s jakoukoliv kartuší se závitem 7/16. Filozofií Trangie, je užívat vařič dlouhé roky nebo dokonce po generace a z toho důvodu lze v případě ztráty nebo poškození každý díl vařiče opět dokoupit.

PRVNÍ VAŘENÍ
Nejprve jsem vyzkoušel vaření na lihu. Ten jsem měl uschován a na přepravu jsem používal speciální lahev s bezpečnostním uzávěrem, který netřeba sundávat, a tak ho nikdy neztratíte. Nalévání je pohodlné, a to díky odvzdušnění. Lahev je opatřena mírkou. Osobě bych uvítal hrubší vzorek na samotném uzávěru tak, aby neklouzal a bylo snadnější ho povolit či utáhnout i třeba s mastnými nebo prokřehlými prsty. A po uzavření ventilu doporučuji ještě lahev buď otočit vzhůru nohama na hořákem nebo mimo vybavení tak, aby malý zbyteček paliva nevytekl třeba do batohu.

Sestavení podstavce a závětří jde lehce a intuitivně. Spodní díl obsahuje otvory na protažení popruhu pro transport, další otvor pro protažení oplétané hadičky od plynového vařiče a pak celou sadu ventilačních otvorů. V návodu k použití se uvádí, že tyto otvory mají být natočeny proti větru. To osobně nedělám a činím tak přesně obráceně. Do horního dílu (závětří) je možno vložit jeden ze dvou hrnců nebo třeba i konvici. Pro vaření na pánvičce, která je zároveň i pokličkou je třeba vyklopit tři držáky a vytvořit tak plotýnku. V tomto nastavení pak vzniká malá mezera mezi závětřím a pánvičkou. Počítejte s tím.

Po nalití patřičného množství paliva už stačí jenom zapálit hořák. To nejlépe a nejpohodlněji pomocí sirek. A to nejlépe i s nasazeným závětřím. Po zapálení stačí vložit patřičný hrnec. Hrnce jsou poctivé – tvrzený hliník a jsou opatřeny povrchovou úpravu, díky které je tvrdý a odolný proti poškrábání. Má matný šedý povrch. Tato úprava chrání před opotřebením a korozí a díky ní se hliník HA (hard anodized) o něco lépe čistí než hliník Ultralight. Jeden z páru hrnců je opatřen i šálou 0,3 a 0,5 l. Manipulace je pak snadná pomocí kleštiček, které jsou součástí sady. Jako poklička se používá pánvička, která však nemá žádné vybrání na ne zcela vodorovném umístění měla tendenci z hrnce sjíždět.

KOLIK PALIVA JE TŘEBA?
Po několika vařeních jsem už mě docela v oku potřebné množství lihu pro var plné konvičky nebo pro vaření v hrncích. Když palivo dojde? Je třeba odstavit nádobu a palivo dolít. A opět zapálit. Co když dovařím rychleji a hořák ještě hoří? Pro jeho zhašení se používá extra dekl, který je jeho součástí. Co dál? Výrobce vyloženě neporučuje palivo přechovávat/transportovat přímo v hořáku, a to ani po uzavření uzávěrem. Takže vylít nebo uzavřít a nechat na další vaření ráno. Osobně jsem však toto doporučení porušoval a zbylé palivo nechával přímo v hořáku a víčko těsnilo 100%. Navíc je ještě hořák extra zabalený do žlutého pytlíku, který používáte opakovaně. Hořák nemá žádnou mírku a tak musíte jeho množství odhadovat a odměřovat na transportní lahvi nebo to mít zkrátka v oku.

TEST S VODOU
Hned po rozbalení jsem celý natěšený provedl násl. test s vodu.
- Palivo: originální líh.
- Vařil jsem 0,5 l vody (teplota 20 °C) v konvičce.
- Venkovní teplota 2 °C.
- Vítr slabý.
- Teplota vody po 5 min: 60 °C.
- Teplota vody po 6 min: 70 °C.
- Plný var po cca 8 min.

VAŘENÍ S PLYNEM
Celý set TRANGIA 27-7 UL/HA je možno provozovat s lihem, s plynovým hořákem nebo s obojím. Vaření na plynu je pro většinu otdoorové obce známé a nepřináší žádné nepříjemná překvapení. U Trangie využijete jejich vlastní hořák s předehřevem paliva a dostatečně dlouhou oplétanou hadičkou a regulací. Kartuši tak můžete mít mimo vlastní vařič a chránit ji třeba před dalším podchlazováním. Regulace plamenu je plynulá a reaguje velmi dobře. První cca 1,5 otočky jde jakoby „naprázdno“ a pak dojde k takovému úniku plynu, že jej možno zapálit. Vaření i díky závětří jde velmi rychle a efektivně. Když oželíte konvičku můžete do setu uložit vařič nebo kartuši. I když? I plynový vařič se do konvičky vejde a přidal jsem i sirky a zapalovač.

KOMFORT VAŘENÍ A DALŠÍ POZNATKY Z TESTOVÁNÍ
Výhoda celého setu je, že obsahuje rovnou i závětří. To je zejména důležité při vaření na lihu. Nevýhodou je, že musíte držák i závětří vždy brát s sebou, jelikož bez něj neuvaříte. Tvoří totiž i držák hořáku. Takže nosíte stále sebou dva „děravé hrnce“ z UL hliníku. Rozhodně se mi líbilo, že jsem neřešil závětří a super místo na umístění vařiče. Díky široké základně je vařič totálně stabilní a závětří funguje skvěle. Rozhodnutí je na vás. Dalším poznatkem je fakt, že zapálení lihového hořáku pomocí zapalovače je trochu problematické a sirky jsou lepší. Set je možno odlehčit absencí konvičky nebo druhého hrnce. Máte i jiné nádobí než Trangia? Například smaltovaný hrnek, mocca konvičku či menší ešus? V tom případě není nic ztraceno! Využít můžete extra redukci Trangia Pan Stand pro menší nádoby nebo třeba i pro mocca konvičku. Redukce je vhodná pro modely 25 a 27. Výklopné držáky jsou určeny pro originální kastroly a konvičku. Sklapovací madlo na konvičce při uložení do ešusu dřelo jeho povrch a tak stačilo oba konce stlačit kombinačkami tak, aby ostré konce směřovaly do konvice a ne ven. Vyřešeno za 2 vteřiny. Hodit se může i další extra vybavení jako je Trangia Multi-Disk.

VAŘENÍ NA TRANGIA MICRO
Rádi cestujete nalehko nebo jste cestovatel samotář? V tom případě Trangia má v nabídce model MICRO, který obsahuje malý ešus s výklopným madlem, pokličkou, mosazným hořákem na tekutý líh a hliníkovým držákem. Objem nádoby je 0,5 l. Jedná se o opravdu minimalistický set. Zkoušel jsem vařit na této sadě několikrát a ve větru se mi nepodařilo dostat vodu vůbec do varu. Bez závětří to moc nejde. Osobně doporučuji k tomuto setu opatřit i clonu nebo ji vždy improvizovaně vytvořit z kamenů, kůry, bot nebo karimatky.

VERDIKT TESTERA
Osobně jsem zjistil, že držák a závětří nejsou jen dva hrnce navíc, ale že se jedná o dva užitečné kusy celého setu, které mají svůj účel a zjednodušují vaření. Vaření bylo pohodlné a při výběru mezi lihem a plynem i velmi variabilní. Testovaný set + extra konvička je ideální sada pro dva dobrodruhy. Obsahuje vše pro kompletní vaření. Pro větší skupiny je vhodnější například set Trangia 25-1 UL s většími hrnci (1,75 a 1,5 litru).

Další informace
Trangia byla založena v roce 1925 v Trångsvikenu, u jezera Storsjön (páté největší jezero ve Švédsku) a od svého vzniku se výroba z malého městečka nepřesunula. Zakladatelem byli John E. Jonsson a jeho tchán Fritiof Svensson. John byl od malička technický typ, tchán výborný obchodník a tak spojili své síly. Prvně začal John vyrábět primárně ‚‚hliníkové předměty pro domácnost‘‘, ale v tu dobu docházelo k rozvoji Skauta a tak inovovali a rozšířili svůj sortiment o kempingové potřeby. „Základní filozofií bylo, aby se všechny jednotlivé díly vešly do jedné pánve.“ Tak vznikla Trangia taková, jak ji dnes známe. Je synonymem pro spolehlivé a inovativní outdoorové vybavení, které uspokojí kulinářské a stravovací potřeby všech milovníků dobrodružství a přírody. Díky tomu si získala obdiv zákazníků po celém světě.
Trangii mám 15 let a je absolutně super. Líh jsem běžně přepravoval letadlem a nemusel shánět kartuše. Díky závětří je vařič extrémně účinný. S lihem vaříte srovnatelně s běžným vařičem bez závětří (VAR) a s PB je to vyloženě tryskáč. Kartuše je na pancéřové hadici, takže v zimě ji můžete při vaření ohřívat přímo nad hrncem. Pokud řeším hmotnost beru Jetboil, ale na větší vaření na vandru je Trangia nej. Akorát tu konvičku nechávám doma, přijde mi to zbytečná zátěž, když mám dva další hrnce…