Skálopevná nízká bota – rezenze Salomon X-Alp LTR GTX

Skálopevná nízká bota – rezenze Salomon X-Alp LTR GTX

Parametry

Celé jméno recenzovaného výrobku Salomon X-Alp LTR GTX
Určení VHT, volnočasové, nástupová, via ferrata, lehký treking
Základní vlastnosti outdoorových bot Nepromokavá
Výška bot Low (nízká)
Pohlaví Dámský
Materiál: svršek kůže - nubuk
Materiál: jazyk kůže - nubuk
Materiál: membrána GORE-TEX
Materiál: podešev Contagrip
Hmotnost 446
Velikost testované boty v UK 8,5
Barevné varianty Oranžová, modrá, černá
Dostupné velikosti 6,5 až 12,5 UK
Stélka (vložka) Ortholite
Odpružení EVA
Zpevnění klenby 3D Edging Chassis
Infocena 3990 Kč Kč
Dodává Salomon
Více info na www.salomon.cz

Zaujalo mě

  • perfektní stabilita
  • nastavitelné šněrování
  • snadné vyzouvání
  • pěkný design

Shrnutí recenze

Lehká, avšak velmi pevná kožená bota, na kterou se můžete spolehnout jak na skále, tak na jiných obtížných terénech. Lezecká špička a vyztužená hrana svádí nasadit botu při feratách. Pohodlné odpružení a hezký vzhled vám nedovolí boty zout ani při jiných aktivitách.

PODROBNÝ POPIS

Vyznat se ve všech výrobních technologiích, materiálech a obchodních značkách při koupi bot se stává adrenalinovým sportem. I když výrobci botu osadí všemi moderními technologiemi a popis vlastností svým rozsahem připomíná román z dob českého osvícenství, pořád to ještě nezaručí, že bude bota pohodlná. Pokud sáhnete po Salomon X-Alp, získáte nejen technologicky vyspělou, ale hlavně velmi pohodlnou univerzální botu.

Nohy jako v bavlnce

Nazouvání bot usnadní popruhy na patě, které poskytnou ukazováčku dostatečnou oporu a také jazyk, který je volně všitý a dovolí tak velké rozevření. Vnější horní část jazyku je ze stejné kůže, jako celá bota. Spodní část je podšitá textílií, ale ne až k jeho okraji, tady je kůže samotná, což může vést k rychlejšímu opotřebení.

Šněrování boty je zajištěno osmi páry oček, z nichž jsou první tři pouze kožené, zbytek kovové. Poslední očka jsou pak zdvojená, abyste si mohli vybrat míru utažení dle aktivity, kterou chcete provádět anebo podle výšky vašeho nártu. Vnitřní stélka z EVA pěny a recyklovaných pneumatik – Ortholite – je skutečně pohodlná a dobře nohu odpruží.

Pásky na patách usnadňují nazouváníPásky na patách usnadňují nazouvání

Poslední oko šněrování si můžete zvolit dle velikosti vašeho nártuPoslední oko šněrování si můžete zvolit dle velikosti vašeho nártu

Špička je boty je z tvrdé a robustní gumy, jež chrání nohu při lezeníŠpička je boty je z tvrdé a robustní gumy, jež chrání nohu při lezení

Jaká je v terénu?

Ihned po vybalení z krabice šly se mnou boty na lehčí trek. Po pár kilometrech jsem na ně zcela zapomněl. Jsou pohodlné, kam šlápnou, tam drží a tkaničky se nerozvazují. Při pořádném dotažení se noha v botě ani nehne.

Na skále a při stání na malých stupech oceníte, že i přes velké dotažení máte možnost volně ohýbat špičku nohy, takže se na skále můžete pohybovat s větší jistotou. Na feraty ideální. Dezén podrážky funguje na skále výborně, navíc není příliš strukturovaný, takže se v něm zbytečně nezachycují kamínky.

Stélka Ortholite je v patní části doplněna EVA pěnouStélka Ortholite je v patní části doplněna EVA pěnou

S membránou GORE-TEX se nemusíte vyhýbat voděS membránou GORE-TEX se nemusíte vyhýbat vodě

Stabilizace hran a patyStabilizace hran a paty

Membrána botě sice ubírá na prodyšnosti, ale při pohybu v přírodě se dřív, nebo později s vodou setkáte. Pak vám GORE-TEX přijde vhod. S vrchní nubukovou kůží si Salomon vyhrál. Různé části boty mají různý odstín i povrchovou úpravu, což tvoří krásný design celé boty. Nubuk je také méně náchylný k poškrábání, zato složitější na čištění oproti klasické leštěné kůži. S trochou opatrnosti se ale bota dá nezašpinit.

Verdikt testera

Bota, o které nevíte, je dobrá bota:) Salomonu se podařilo zkombinovat nové technologie a vyrobit pohodlnou a stabilní botu pro všestranné použití včetně VHT a použití na feratách.

Další informace

Salomon

Historie značky Salomon se datuje do roku 1947, kdy ve francouzských Alpách vznikla. Salomon vyrábí špičkové outdoorové vybavení zejména na lyžování a běh, ale i na treking, horolezectví a v kolekci najdeme i lifestylové produkty. Mezi jejich top produkty patří výrobky ze série S-LAB.
www.Salomon.cz

Zajímavé vybavení

Napiš, jakou máš zkušenost ty

Odpovídáte na komentář: