Co ukázaly české outdoorové značky na veletrhu ISPO 2019

Co ukázaly české outdoorové značky na veletrhu ISPO 2019

Přední české outdoorové značky se i letos opět objevily v Mnichově. Co tedy zaujalo redakci Světa outdooru na veletrhu ISPO 2019? Vybrali jsme pro Vás to nejlepší z českých značek v outdoorové kategorii na největším veletrhu se sportovním zbožím ISPO 2019 v Mnichově.

Celkem bylo k vidění podle seznamu vystavovatelů 48 českých firem a značek! Opět uvádíme pro přehlednost podle abecedy.

Kompletní fotogalerie České značky na ISPO 2019 s popisky

Art for fans

Poprvé vystavující firma, která nabízí samolepky na tváře pro fanoušky, týmy nebo firmy. Samolepky jsou samozřejmě dermatologicky testovány. Všichni přece vědí, že „kdo neskáče, není Čech“.

Direct Alpine

Kolekce ZIMA 2019/20 dostala novou primární barvu a tou je INDIGO, která se prolíná celou kolekcí (pánskou i dámskou) a díky níž je celá kolekce výborně barevně sladěná a modely lze skvěle kombinovat. Direkťáci v minulém roce oslavili 20 let působení na trhu a to jednak filmem „Od palice k vrtu“ a cenou Piolets d´Or pro ambasadora a horského vůdce Zdeňka Háčka Háka. Modely dokazují, že se investovalo do barev a navzorovalo se více než dvojnásobek nových modelů a barevných kombinací. Velký důraz je kladen také na dámskou kolekci. Rozvíjí se taktéž výrobní kapacita v Česku a v Evropě. Všechny výrobky jsou od roku 2016 PFOA free. To však není vše. Další metou je snížení objemu veškerých PFC sloučenin v nabídce.

Hannah

Česká značka pokračuje v produkci lyžařské kolekce a oblečení pro outdoor. Pěkné barvy a kvalitní materiály by se mohly na českém outdoorovém trhu prosadit.

High Point

Zaujalo nás hned několik novinek. Redesign nepromokavé bundy Radical 3.0, která je vyrobena z materiálu BlocVent PRO 3 Layer a tím pádem je takřka nezničitelná. Její hmotnost však činí 758 g/L. Dalšími úpravami prošla i bunda Protector 5.0, který váží už pouhých 570 g/L. Taktéž i kalhoty Protector 5.0 prodělaly úpravy. Pro ženy je určena opět malinko předělaná svrchní bunda Explosion 5.0.  Bunda Master Jacket z materiálu BlocVent PRO Super Light 3 Layer váží pouhých 318 gramů a nabízí vodní sloupec 20000 mm H2O a paropropustnost  48000 g/m2/24 hod. A barevně zajímavé byly softshellové bundy Drift 2.0 Hoody v pánské i dámské verzi.

KAMA

Velice pěkná prezentace toho, co umí tato značka nejlépe. Čepice a svetry. KAMA komunikuje navenek, že nevyrábí oblečení a doplňky pouze na zimu, ale věci na celý rok.

MASK Gear

Běžecká „ledvinka“, která je jedinečná tím, že se nosí přes rameno. Jmenuje se Binder a drobné vybavení jako je telefon, doklady, tyčky, klíče apod. máte rozděleno do několika kapes, které těsně přiléhají k tělu a při běhu vám nijak neskáčou a neomezují v pohybu. Vyrobeno v Česku.

Northman

Kromě klasické a široké kolekce ponožek nám ukázali i kompresní podkolenky, které mají extra plochý šev špice, odstupňovanou úroveň komprese, komfortní protiskluzový lem a zesílení špice a paty pro zvýšenou odolnost.

Patizon

Řad spacáků této české značky, která vyrábí v podhůří Beskyd, se ustálil na 3 náplních 400 / 800 a 1200. Označení G znamená Goose a D případně Duck. Takže G400 jako Summer, G800 jako 3-Season a G1200 jako Winter. Dále je celá řada doplněna o dvě délky a barvy. Používají nejlepší možné evropské peří 90/10, cuin 750+ a japonskou tkaninu Toray TOREX Airtastic. Kompresní obaly mají pouze tři stahovací popruhy a u modelu G400 jsou bez těchto popruhů a stahování je vytvořeno dvojitým rukávem. Na hlavní zip přidali táhlo a upravili komory na kapuci okolo hlavy. Stále je co zlepšovat!

Pinguin

Na první pohled nás zaujala přepracovaná kolekce batohů. Nové materiály, střihy a barvy. Podle designéra Lukáše Soumara se jedná o velikou a zásadní změnu. Zaujaly nás především přepracované batohy: do města Integral 30 a outdoorové batohy Ridge 40/28, Fly 30, Ace 27 a Flux 15.Taktéž jsme se zajímali i o kolekci brašen a doplňků pro cyklisty, kteří mají rádi cestovaní s minimalistickými zavazadly – tzv. bikepacking. Značka ACEPAC vyrábí brašny a obaly na vybavení pro cyklo-nomády.

Royal Bay

Podkolenky, návleky… Regenerační, běžecké, lyžařské… Na to už jsme si u českého výrobce zvykli. Nově nám ale předvedl kompresní trička a kraťasy. Přiléhavé bezešvé prádlo vidíme jako univerzální variantu první vrstvy napříč aktivitami, pokud člověk nechce na každý sport vlastnit spoustu kusů.

ROCK EMPIRE

Hlavní novinkou byla asi změna loga. Z dosavadního oranžového krocánku a nápisu ROCK EMIRE se stal křížek. Jinak nás zaujal upravený tlumič pádu Dynatwist, který kromě toho, že splňuje nároky normy EN 958:2017, byl opatřen i novým otočným kloubem s integrovaným okem na odsednutí. A také za zmínku stojí nový kyblík Guard SB, který nabízí klasické dobírání i dvou druholezců tzv. „mód reverso“ a zajímavě má vyřešenou minimalizaci opotřebení vnitřní hrany vstupního slotu pro vložení lana. Už teď se těšíme na testování.

Saltic

Tak novinkou byly určitě minimalistické boty, které prý sednou každému. Vypadá to, že bychom mohli tyto botky pro vás otestovat. Dále nás zaujala i žlutá lepička, která je primárně určena pro lezečky na stěny a do půjčoven.

Sensor

Český výrobce funkčního oblečení letos slaví 20 let. Vidět to bylo i na velikém a graficky minimalistickém katalogu. Jednou z hlavních novinek podle nás je řada prádla Merino Impress – 100% vlněný úplet střední gramáže 160 g/m2. Dále nás zaujala řada Merino Extreme, doplněná i o vestičky v pánské a dámské verzi o gramáži 290 g/m2. A na závěr určitě zmíníme novinku Infinity ZERO – multifunkční pánská a dámská vesta s izolačním materiálem Primaloft doplněná i o zateplenou sukni pro dámy.

Singing Rock

Tak kluci ze „singáče“ se snažili zaujmout lanobatohem ROCKING a taškou na lano ROCKSTAR. Kromě toho představili i nové jistítko pro jednoduché lana – RAMA, které bychom měli co nejdříve pro vás testovat. Rama? Jištění půjde jako po másle? A k ledovcovému šroubu přibyla klička.

Sir Joseph

Bez debat nás nejvíce zaujaly zateplené plavky. Zatím jednáme o několik prvních prototypech na testování a sháníme testerky. Kromě toho turnováci představili nové zateplené palčáky 4000 DOWN – ohebnější bratříčci drtičů mrazu 8000 DOWN. Zaujaly nás barevné varianty bund Apris Hooded 2 Man a Lady, úspěšné pokračovatele modelu Apron Hooded. Zajímavé byly i nové zateplené kraťase materiálem Tirol Wool 100 – Forza shorts a taky sukně Vertin skirt. Nepromokavé oblečení představily bundy a kalhoty: Trisul II, Trisul Pants a Trisul Light z materiálu Exel Dry TRIPLEX. Jako opravdový minimalismus představil Sir Joseph větrovku Minimis 70. Jedná se o ultralevou větrovku z materiálu Quantum Y od firmy Pertex. Hmotnost ve velikosti (M): Man 85 g, Lady 75 g!

SKINNERS

Malá česká značka, která představila v Mnichově svůj jediný avšak jedinečný výrobek – ponožko-boty. Co takhle přidat kompresi nebo uplést něco s norskými vzory?

Sporten

Sporten je ikonou českého běžkaření. Na jejich stánku nás kromě povedeného designu backcountry běžek zaujaly hlavně sněžice se stoupacími pásy Explorer 138! Tento typ sněžnic byl původně vyroben pro lesníky, myslivce a rybáře ale v redakci si myslíme, že díky skluzu který sněžnice umožňují, mohou být využity i outdoorovými nadšenci, kteří se rádi i svezou.

Tendon

Nová řada lan a aplikace nových či ověřených technologií jako jsou Tefix, Secure, SBS nebo Complete Shield. Na lanech Tendon leze Adam Ondra. Jeho výběr. Jednoduché lano Master 8.6 mm, které váží pouhých 49 g na metr. Novinkou však na veletrhu ISPO 2019 byly lana Master 9.0 Tefix, které je certifikováno jako jednoduché, poloviční i dvojité lano a Master 7.8 Tefix jako poloviční/dvojité lano.

Tilak

Překvapivě hned několik novinek. Kolekcí nás provedl zakladatel a majitel Tilaku Roman Kamler. Z řady ultra či ultralight nám Roman ukázal bundu VEGA SD, která je vyrobena z materiálu Gore-tex Shake Dry. Tato bunda nedovoluje nosit batoh a jedná se tak o opravdu ultra bundu pro běh, běžky nebo cyklo sport. Dalším zajímavým kouskem byla bunda Euphoria z materiálu Shamal, která byla vyvinuta ve spolupráci s ultra běžcem Pavlem Paloncým. Zateplovačka SPIKE dostala izolační materiál Alpha Direct do celé bundy. Roman nás dále překvapil plnohodnotnou „hardshellkou“ Stinger, která je vyrobena z materiálu Paclite 4. Generace – 2.5 vrstvý materiál. Tento materiál je cca o 1/3 levnější než klasický GORE-TEX. Na závěr jsem se podívali na zateplovací bundu NEBA (norsky „údolí“), jejímž svrchním materiálem je Pertex Quantum Air. Kompletní vrstvení u značky Tilak začíná základní vrstvou Mera z materiálu Delta Peak.

TRIMM a LASTING

Tyto dvě české značky vystavují tradičně spolu. Doplňují se. Lasting se stará o spodní vrstvu a Trimm o zbytek.

Warmpeace

Na první pohled na stánek této české značky je jasné, že prim hrají spacáky a izolační oblečení jako jsou péřovky. Kromě toho však Warmpeace představil i nové větrovky z materiálu Nylon DWR+ a zateplené sukně Shee Skirt a kraťase Rond Shorts. Dále v doplňcích extra péřový pytel na nohy do spacáku, péřový polštářek, který můžete rozepnout a naplnit pro větší objem rezervním prádlem a taky byly k vidění zateplené boty.

YATE

Nafukovací i pěnové karimatky. Nová řada různých potištěných či nesmekavých podložek pro cvičení a jógu. Membránový ventil, který usnadňuje nafukování i vyfukování „samonafukovaček“ se osvědčil a objevuje se u řady karimatek YATE. Dále byla doplněna i řada čelovek a nové nesmeky.

Zkušenosti čtenářů

Klára

Hezký přehled českých značek, díky za něj!
Jen by mě zajímalo, které z nich mají i výrobu v Česku. To, že je značka česká a všechno její zboží se šije v Číně, je bohužel časté a já bych mnohem raději podporovala výrobu místní.

Ota
Klára:

Tilak je jasná volba, kompletně ceska značka s výrobou u nás.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: