Větší bezpečnost na feratách s novou normou EN 958?

Větší bezpečnost na feratách s novou normou EN 958?

Co přinese nová norma EN 958 tlumičů pádů pro lezení zajištěných cest? Jaké nároky klade na výrobce tohoto vybavení a jaký užitek z toho budou mít lezci via ferrat?

Výrobci horolezeckého vybavení včetně českého výrobce Singing Rock, kteří mají ve své nabídce tlumiče pádu pro lezení na feratách se konečně dočkali nové normy EN 958:2017 (Norma je platná od 15. 3. 2017.) Jejich vývojáři měli v šuplících připravené vzorky tlumičů, které tuto normu, respektive její návrh, splňovaly již dávno, ale až nyní si konečně můžete tlumiče pádu podle nové mormy zakoupit v outdoorových prodejnách. V čem jsou tedy nové tlumiče lepší?

Co nová norma znamená pro výrobce?

Tlumiče pádu pro lezení zajištěných cest musí splňovat tuto novou normu. Výrobci a jejich výrobky musí podstoupit nové testování. Někteří výrobci museli vyzkoušet nové materiály a nové technologické postupy.

Měli byste vědět

V nové normě se řeší i tlumiče pádu vyrobené podle starší normy. V normě se uvádí, že výrobky podle EN 958:2011 se můžou prodávat ještě dva roky po zavedení nové normy.

Co to všechno znamená pro „železolezce“?

  • Feratisté se dočkali většího rozsahu hmotnosti uživatele, a to od 40 do 120 kg. Přesto se obecně doporučuje děti a lezce na samém okraji hmotnostního limitu dojišťovat lanem.
  • Rázová síla při 40 kg hmotnosti lezce je menší než 3,5 kN a při hmotnosti lezce 120 kg se musí vejít pod úroveň 6 kN.
  • Dál nově přibylo testování za mokra. Při hmotnosti 120 kg a mokrém tlumiči nesmí rázová síla přesáhnout 8 kN.
  • Délka pádu během testování je 5 m (zůstává), ale brzdná dráha se prodloužila na 2,2 m.
  • Zvýšila se statická pevnost elastických lanyardů po vypárání z 9 kN na 12 kN.
  • A také se navýšila statická pevnost vypáraného tlumiče po vypárání na 15 kN. To znamená, že po úplném vypárání tlumiče pádu musí tlumič ještě vydržet statické zatížení 15 kN!
  • Zároveň se nově testuje cyklická odolnost na opotřebení elastických popruhů.

Čili nová norma, kterou budou muset nyní splňovat nově vyráběné tlumiče pádu určené pro lezení na via ferratách, měla by uživatelům přinést větší bezpečnost. Firma Singing Rock pečlivě sleduje kromě nové normy, kterou již nyní jejich tlumiče splňují, i trendy v tomto druhu vertikální aktivity. Představila například tlumič pádu Singing Rock Phario, který je určený pro všechny feratové uživatele, děti i dospělé o hmotnosti 40 – 120 kg s indikátorem pádu, který vám na první pohled řekne, jestli byl tlumič už aktivován, a je tak potřeba ho vyměnit. A samozřejmě vyhovuje nové normě!

A co děti? Mají si kde hrát?

Někteří výrobci uvádějí, že jejich tlumič pádu funguje například už od 25 kg, přesto doporučují jištění v exponovaném nebo jinak obtížném terénu.

Jak poznáte na prodejně nový tlumič pádu?

Zeptali jsme se v Singing Rocku za vás. „V obchodě na první pohled to zákazníci samozřejmě nepoznají, na štítku je uvedena jen obecná norma EN 958, ne její změna :2017. Tuto informaci musí předat prodejci.“, uvedl Jan Zámečník – Brand Manager fy. Singing Rock. To platí i při nákupu přes e-shop, kde by tuto informaci měl dobrý prodejce uvádět nebo si ji sami vyžádejte.

SINGING ROCK

Singing RockFirma byla založena v roce 1992 a během svého fungování se postupně vypracovala na jednoho z předních světových výrobců lezeckého vybavení. Její sídlo leží v podhůří Krkonoš, poblíž Českého ráje, kde se nacházejí úchvatné pískovcové věže, které jsou ideálním prostředím pro testování jejích výrobků. Většina ze zaměstnanců jsou lezci a společně s podporovanými lezci a výškovými experty testují a zlepšují lezecké vybavení včetně toho, určeného pro lezení zajištěných cest tzv. via ferrat.

Zkušenosti čtenářů

Daniela

Který tlumič je od 25 Kg?

Vojtěch Dvořák

Tlumič Skylotec:
https://www.rockpoint.cz/via-ferrata-buddy-kids
S pozdravem Vojtěch Dvořák, Svět outdooru

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: