Nezávislost se solárními výrobky Coelsol

Nezávislost se solárními výrobky Coelsol

Hledali solární lampičky a nezávislé zdroje energie pro pobyt v přírodě a objevili na svých cestách inovativní nafukovací solární lampičky Coelsol. Po důkladném otestování je začali dovážet i do Česka. Jaké jsou a v čem jsou jiné?

Když jsme s přítelkyní žili 2 roky na Taiwanu a chodili několikadenní treky po horách, hledali jsme solární výrobky, díky kterým budeme nezávislí na elektrické energii. Objevili jsme zde solární nabíječky a inovativní nafukovací solární lampičky, které se nám natolik zalíbily, že jsme se rozhodli je dovážet do Evropy. Dnes se úspěšně prodávají v České republice a okolních zemích a lze konstatovat, že jsou velice výkonné, skladné a odolné. Lampičky i nabíječky, které jsme dlouho používali a důvěrně je otestovali, je možné najít v některých outdoorových obchodech. Nyní se podíváme, co skutečně můžeme od solárních výrobků Coelsol očekávat.

Testování nafukovacích solárních lampiček Luna

Abych docílil univerzální rozsah testování, tak jsem zvolil několik oblastí jak lampičky otestovat. Pojďme se na úrovně testování, které popíší vlastnosti lampiček, podívat.

Lehká a skladná – testování na horách a v divočině

Test proběhl při pětidenním náročném treku po hřebenech nízkých Tater s plnou náloží na zádech. Každý gram navíc je znát a pěkně se pronese. Jelikož jsme šli ve skupince kamarádů tak jsme večer společně vařili a plánovali další postup. Cestovali jsme s nafukovací lampičkou Luna Cube a Party Diamond. Přednosti těchto lampiček jsou ve voděodolnosti, jednoduchosti použití a hlavně skladnosti a nízké hmotnosti 110 gramů. Vyfouklé svítilny jsme si připevnili na horní část krosny solárním panelem nahoru a po dobu treku, jsme dobíjeli Luny na pozdější večerní svícení. Při vaření večeře, hraní karet či noční hygieně jsme je skutečně ocenili. Příjemný pocit pramenil v absolutním osvobození a nezávislosti.

Voděodolná – Testování na vodě a na jezeře

Jezdím divokou vodu a jet v noci je nepřípustné, takže žádnou fotku přímo u nějakých peřejí nemám, ale když vylezem z vody a je pokročilý večer, tak hojně využíváme magnetky, jednoduše je přichytíme magnetem nebo za ouško kamkoli na auto a máme pěkně osvětleno. (Nedávno nám testovali kluci Hiko týmu v Norsku, tak uvidíme, jaký z toho bude výstup). No v každém případě je dobré vozit lampičku v kajaku, jelikož je voděodolná tak má skutečné opodstatněné využití v kritických situacích a při expedicích, kde není zrovna zásuvka na každém rohu, a potřebujete nějakou lampičku.

Ekonomická a svítivá (90 lumenů) – Stavební testování

Nemyslím tím stavění stanu, ale například při stavbě pergoly, či opravách domu, kde ještě není zavedena elektřina, nebo kam vám nedosáhne kabel. Nedávno jsem se rozhodl, že si postavím zahradní domek, kde není připojení na elektrickou energii. Čelovka je výborná věc, ale když potřebujete mít komplexní pohled, abyste byli schopni umístit trámy tak jste s čelovkou nahraný. Periferní vidění a celkově přehled, kde co máte a jak má být umístěno vám chybí. V tomto případě jsem ocenil zavěšení dvou lampiček a můžu konstatovat, že v temné noci, bylo osvětlení skutečně dostačující. Počítejte však s tím, že lampička bude zaprášená a mírně poškrabaná, protože vám sem tam spadne. Bude však neustále funkční. Vezmu-li dále v úvahu ekonomičnost, tak když porovnám délku životnosti této solární lampičky (3-5 let) a cenu baterek do čelovky (neberu v potaz cenu samotné čelovky) tak mi jasně vychází jako ekonomičtější varianta tato solární lampička.

Nerozbitná – Testování dětmi

Jednoho dne k nám přijeli známí s dětmi, neustále vyžadovaly, abychom je bavili a neuměly si samy hrát. No prostě nás nenechali si v klidu povídat. Nevydržel jsem to, vzal jsem lampičky a samolepící polepky různých dinosaurů, autíček a jiných kravin a poslal si je k vodě hrát. Kdo polepí lampičku nejpěkněji a pošle ji na vodu jako první tak vyhrává medaili. Téměř hodinu byl od nich klid. Lampičky v neohrabaných dětských rukách byly stlačovány, pokládány na ostré kameny, mnohokrát upuštěny a pak vytrvale trápeny ve vodě.  Všechno přežily a dokonce z toho vznikly i pěkné fotky.

Závěrečné osobní pocity

Je to možná divné, ale hřeje mě ten pocit, že si nabiji lampičku ze sluníčka, pak si ji vysvítím a pak zase nabiji. Je to jistá míra uvědomění si nezávislosti a také plýtvání energií, která je na každodenním pořádku a vůbec ji už nevnímáme. Je to jako, když se vrátíte z hor, kde jste zabloudili a došla vám voda. Uvědomíte si jak je cenná a co byste udělali pro pár hltů vody. Když se mi tato příhoda stala, tak skutečně šetřím nějakou dobu s vodu jako s pokladem. Možná jste zažili podobné zkušenosti s vodou s jídlem, světlem či teplem. Myslím, že je čas si více vážit běžných věcí, které bereme jako samozřejmost. Jelikož tento článek píši v Taipeii, tak vám můžu říci, jak bych si dal čerstvou českou vodu z kohoutku či studánky:-). Tady se napít z kohoutku je nemožné a balená voda chutná nevalně.

Testování solární nabíječky Sol Catcher 5

Jednou z částí bylo i testování solární nabíječky SolCatcher 5, když jsem cestoval na sea kayaku a ne zrovna každý den jsem byl někde u zásuvky. V tento moment si nemůžu vynachválit solární nabíječku Sol Catcher 5 se solárním panelem 5W. Doporučuji však nabíjet ze solární nabíječky nejdříve power banku a z power banky poté mobil (u power banky totiž nedochází k vypínání a zapínání, když se při cestě mění světlo a stín a ke ztrátám energie jako u mobilního telefonu. Navíc některé chytré telefony mají ochranu proti zapojení jiných externích zařízení, které blokují).

Nafukovací solární lampičky Luna

Krátký popis k lampičkám a nabíječce je potřeba, tak se podívejme na stručnou a výstižnou charakteristiku.

Na zadní straně mají dva solární panely pod kterými je uschovaná lithium polymerová baterie a pod ní můžeme vidět 10 led světel o svítivosti 90 lumenů. Doba svícení – nesilnější režim 4-5 hodin, slabší režim 9-10 hodin, blikání 10 hodin a doba dobíjení je 8 hodin silného slunečního záření. Materiál je voděodolné PVC, Zabudovaná baterie o kapacitě 3,7 V 1000mAH, solární panel 0,6 W (5V/120mAH). Použití od -20 do 50 stupňů. Lampičky jsou voděodolné a lze je použít v bazénu, na vodě, no prostě všude. Nafukovací proces probíhá přes pojistný nafukovací ventilek.

Rozměry a váhy jednotlivých typů solárních lampiček

Luna Standard L1, L1-L – průměr 12,5 cm a výška je 2 cm při vyfouknutí, při nafouknutí je 11,5 cm vysoká, váha činí 110 gramů, typ L1 je bez kontrolky nabíjení a L1-L obsahuje čtyř ledkovou diodu, která monitoruje stav nabíjení či vybití. Nafukovací proces probíhá přes pojistný nafukovací ventilek.

Luna Cube LC1, LC1-L – délka strany je 9,5 cm a její výška je 2 cm při vyfouknutí, při nafouknutí je 9 cm vysoká, váha činí 90 gramů, typ LC1 je bez kontrolky nabíjení a LC1-L obsahuje čtyř ledkovou diodu, která monitoruje stav nabíjení či vybití.

Luna Party – Star a Diamond – průměru 12,5 cm a její výška je 2 cm při vyfouknutí, při nafouknutí je 11,5 cm vysoká, váha činí 110 gramů, je možné nastavit jednu ze 7 barev nebo 2 režimy samovolně se měnících barev. Součástí je i dálkové ovládání.

Luna Magnet – průměru 12,5 cm a její výška je 0,8 cm, váha činí 75 gramů, obsahuje dva silné magnety, pomocí kterých je možné připevnit lampičku na vše plechové či železné.

Solární nabíječka Sol Catcher 5W – jedná se o skládací solární nabíječku s výkonem solárních panelů 5W (2 x 2,5 W každý panel, maximálně 5V/1A). Jsou zde dva solární panely, které je možné složit do sebe. Velikost při složení je 14 x 25 cm a při rozložení je 41 x 25 cm. Solární nabíječka má v každém rohu otvor na zavěšení na různá místa, například na batoh, loď atd. A je možné i po dobu cestování dobíjet. Pro kontrolu nabíjení je nad USB výstupem umístěna kontrolní dioda. Když svítí červeně tak víme, že probíhá dobíjení. Funkční parametry USB výstupu jsou 5V a 1A. Použity jsou vysoce účinné krystalické solární buňky.

CoelSol

Coelsol se zabývá nezávislými solárními světly, nabíječkami a power bankami vhodnými pro outdoorové aktivity, expedice a dalšími projekty vyžadující solární energetické řešení včetně velkých solárních off-grid projektů.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: