Recenze: Sušené maso Indiana Jerky – česká energie sbalená na cestu

Recenze: Sušené maso Indiana Jerky – česká energie sbalená na cestu

Parametry

Celé jméno recenzovaného výrobku Indiana Jerky
Druh potřeb pro vaření (Vaření) termosky
Druh vaření běžné vaření
Složení jídla hovězí, kuřecí, krůtí, vepřové a rybí maso (100 g sušeného masa odpovídá až 300 g syrového masa)
Typ vařiče plynový
Typ stravy sušené maso
Infocena 25 g balení (tuňák 15 g) od 55 Kč/ks Kč
Dodává Indiana s.r.o.
Více info na www.jerky.at

Zaujalo mě

  • nízká hmotnost
  • možnost výběru z několika velikostí balení
  • výrazná chuť

PODROBNÝ POPIS

* TESTOVÁNÍ I – Alena Trnková

Testování probíhalo při skialpinistických túrách, pěších túrách i během pískovcového lezení a vždy bezpečně maso zasytilo a dodalo potřebnou energii k dalším výkonům. Mohu tedy jedině doporučit pro všechny aktivní lidi. Chuť  všech druhů mas byla velmi výrazná, mile překvapilo vepřové maso, které bylo oproti hovězímu měkčí a vláčnější. Nejméně výraznou chuť mělo rybí maso z tuňáka, nejvíce naopak hovězí v příchutích Peppered a Hot&Sweet, které ale mohou vyvolávat větší pocit žízně. Maso lze konzumovat přímo, nebo ho lze i přidat do teplého jídla, jako například bramborové kaše, polévky, rýže apod. Pokud se maso konzumuje jako hlavní jídlo doporučuji v kombinaci s pečivem.

Síla plátků je dostačující, jen u tuňáka bych si možná představovala silnější. Velikost kousků je tak akorát, jak na přímou konzumaci, tak jako ingredience do teplých pokrmů. Co se týká tuhosti, tak je potřeba počítat, že u hovězího masa je nutné více kousat, jinak jsou všechny druhy lehce poživatelné a stravitelné. Velkou výhodou je nízká hmotnost, takže lze doporučit i na túry a přechody na těžko, kdy člověk řeší každý gram. 100 g balení hravě poslouží jako oběd, nebo večeře pro dva lidi, menší balení jako vydatná svačinka.

Charakteristika

Indiana Jerky je sušené maso vyráběné podle starých indiánských receptur, nejnovějšími technologiemi, přizpůsobené chuťovým buňkám Evropanů. Jedná se o tence nakrájené plátky libového masa, které jsou dále marinované, sušené a zauzené. Jedná se o lehkou stravu s nízkým obsahem tuku (max 4 %), která ale obsahuje bílkoviny z masa (50 %) a je energeticky velmi vydatná. Strava neobsahuje lepek ani další přidané glutamáty a je solená solí z mrtvého moře.

Nabídka

Vyrábí se z pěti druhů masa a to konkrétně z hovězího, vepřového, kuřecího, krůtího a z tuňáka. Hovězí maso se dodává ve čtyřech příchůtích – originál, přírodní s nižším obsahem soli, pepřová a sladkopálivá neboli Hot&Sweet, ostatní masa pouze s originální příchutí.

Balení

Maso je zabalené do odolných sáčků, nehrozí tedy protržení a tudíž zkrácení lhůty spotřeby ani v těch nejextrémnějších podmínkách. Přesto se ale sáčky velice snadno otevírají, lze to zvládnout i jednou rukou, nebo v rukavicích.

* TESTOVÁNÍ II – Martin Slezáček

Sušené maso Jerky je dostupné v několika velikostech balení: 25 g, 60 g a 100 g. Funguji tak, že mám různě postrkané pytlíčky s masem, což mi pak umožňuje těšit se z každého nenadálého nálezu. Na delší trasy nosím několik menších balíčků s tím, že po otevření ihned sním všechno. Ve více lidech beru větší balení a většinou ho také sníme, nemám rád uzavírání rozjedeného pytlíku (spíš tedy vybírání sušeného masa z batohu :).

Chuť

Díky existenci řady různých příchutí si vybere opravdu každý. Můžete vsadit na klasiku a brát hovězí nebo se pustíte do tuňáka, kuřete, prasete nebo krůty? Osobně nejvíc preferuji klasické sušené hovězí. Velmi se mi líbí možnost volby mezi: ORIGINAL, KOŘENĚNÉ a MÉNĚ SOLI. Oceňuji vhodně zvolené množství dochucovadel, vždy mi to přišlo „tak akorát“.

Velikost kousků suš. masa

V balíčcích najdeme dosti proměnlivou velikost jednotlivých kousků. Jde o velikost od cca 2 centimetrů až po cca 7 centimetrové „macky“. Nejraději mám velikost cca 3 cm, protože se takové kousky skvěle vejdou do kapsy (během cesty si kousky postupně dávkuji), ale co je úplně nejlepší, vejde se jich do pusy hned několik. Schválně si někdy zkuste „nakřečkovat“ třeba 3 kusy do pusy tak, abyste žvýkali jenom jeden a zbylé dva čekají na svou chvíli nacpané ve tvářích. Občas mi tato činnost dokázala zaměstnat mysl na dost dlouho a kolikrát jsem tak prošel i nudnější úseky cesty.

Konzistence masa

Někteří méně osvalení jedinci v oblasti čelistí mohou mít trochu problém maso dobře rozkousat. Některým může dokonce zatuhnout pant. Proto doporučuji následující ověřený návod (firmy by ho mohla vytisknout na obal).

NÁVOD PRO ZAČÁTEČNÍKY

  • otevřeme balení sušeného masa
  • nesníme sušící pytlíček
  • šikovnější rukou uchopíme kousek masa tak, aby vlákna masa byla rovnoběžná s řeznou plochou řezáků
    rozevřeme čelisti tak, aby mezi nimi vznikla mezera alespoň 4 cm
  • kousek masa vložíme mezi horní a dolní řadu zubů tak, aby byla ⅓ kousku uvnitř dutiny ústní, ⅔ kousku masa vně dutiny ústní
  • pravidelnými, razantními kousnutími odkrajujeme kousky masa
  • žvýkáme

NÁVOD PRO POKROČILÉ

  • kousek masa uchopíme tak, aby byla vlákna kolmo s řeznou plochou řezáků

Testování a nasazení (vaření, přímá konzumace)

Sušené maso Jerky jsem používal vždy jako doplněk klasického jídla. Malé pytlíčky (25 g) jsem konzumoval často jako svačinu. Během výprav mimo civilizaci se mi mění i pojetí stravování. Velmi se mi osvědčilo dělat krátké zastávky, během kterých jsem do sebe dostal něco bílkovin, tuků a cukrů. Jerky se v tomto případě ukázalo kombinovatelné i se sladkým jídlem. Při větší námaze jsem volil spíše kořeněnější a slanější druhy podle zásady: „Tělo si řekne, co chce“. Větší pytlíčky (60 g a 100 g) jsem s sebou nosil jen výjimečně, protože mám raději rozmanitost jednotlivých chutí, než jen jednu konkrétní příchuť.

Jerky jsem konzumoval výhradně v sušeném stavu, pokusy s vařením nebo změkčováním mi nepřinesly uspokojivý výsledek. Pro někoho to však může být zajímavá alternativa, hlavně kvůli jednoduchosti žvýkání.

Další informace

Sušené maso Indiana Jerky je bez lepku, bez přidaných glutamátů, obsahuje nízkou hladinu sacharidů a sůl z Mrtvého moře. Bez keců, bratři a sestry, čestné indiánské! Jedna z dalších důležitých předností je nenáročnost na skladování.  Maso v sáčku vydrží minimálně 12 měsíců od data výroby při teplotách až 30°C, což se hodí při extrémních podmínkách – ať už při sportu, delší jízdě autem či v kanceláři. Jste připraveni na pořádnou chuť masa? Stačí jen otevřít sáček a zakousnout se!

Zajímavé vybavení

Napiš, jakou máš zkušenost ty

Odpovídáte na komentář: