Recenze: Silva Cross Trail 3X – multifunkční reflektor

Recenze: Silva Cross Trail 3X – multifunkční reflektor

Parametry

Celé jméno recenzovaného výrobku Cross Trail 3X
Druh svícení (Svícení) čelovka
Rozdělení podle pohlaví Unisex
Hmotnost 145 g
Napájení akumulátor (dobíjecí)
Druh baterie nebo AKU vlastní akumulátor
Pozice napájení externí
Počet akumulátorů nebo baterií 1
Mody svícení 4
Světelný tok v jednotlivých modech 400/200/100
Doba svícení v jednotlivých modech 2/4/6
Dosvit v jednotlivých modech 120/60/30
Voděodolnost nebo vodotěsnost IPX-6
Použité LED diody 2x High-Power LED
Upevnění čelovky jednopáskové
USB konektivita ano
Výbava 1 Držák na helmu
Výbava 2 Držák na kolo
Výbava 3 Hmotnost ideálně rozdělit na: 70 g čelovka a 75 g baterie (+držáky)
Infocena 3990 Kč
Dodává Vavrys
Více info na www.silva-outdoor.cz

Zaujalo mě

  • Variabilita použití (kolo/ helma/ čelenka)
  • Dosvit
  • Kontrola světelného kužele díky Flow light™

Shrnutí recenze

Supervýkoná čelovka od švédského výrobce s externí baterií a svítivostí 400 lumenů a kontrolu světelného kuželu Flow light™. Co to je a jak to funguje?

PODROBNÝ POPIS

Charakteristika

Supervýkoná čelovka od švédského výrobce s externí baterií a svítivostí 400 lumenů. Zaujme zejména možností jednoduché změny mezi klasickým páskem na čelo, držákem na helmu, nebo na kolo (příslušenství je součástí balení). Je tak univerzálním společníkem do situací, kdy potřebujete opravdu hodně světla. S čelovkou není problém za tmy sjíždět kopce jak na lyžích, nebo na kolech. Spolehnout se na něj může za každého počasí, protože disponuje voděodolností IPX6.

Kompletní balení Silva cross trail 3X: svítilna, čelenka, akumulátor, prodlužovací kabel, držák na kolo, držák na helmuKompletní balení Silva cross trail 3X: svítilna, čelenka, akumulátor, prodlužovací kabel, držák na kolo, držák na helmu

Flow Light™,světelný kužel jaký chceš

Zajímavou vychytávkou je nový systém Flow Light™, který reaguje na naklápění čelovky změnou světelného kužele, Jedná se o další možnost jak co nejlépe optimalizovat světlo pro konkrétní potřebu. Na rozdíl od reakčních systémů fungujících na různých typech senzoru, se zde jedná o manuální záležitost. Z mého pohledu je to rozhodně výhoda, která dává mnohem lepší kontrolu nad tím, co člověk chce. Jediný ovládací prvek tvoří velký spínač, který vám umožní volit mezi třemi intenzitami a blikáním. Zmáčknout ho lze i v rukavicích, díky čemuž máte ovládání světla dokonale pod palcem (tedy resp. pod ukazováčkem). Při delším podržení pak čelovku vypnete. Ovládání je tím pádem jednoduché, bez zbytečných mezi-režimů apod. Jediné na co mi trochu chybí, je červené světlo.

Samotná svítilna Silva cross trail 3XSamotná svítilna Silva cross trail 3X

Příslušenství

Velkým tahákem tohoto modelu je jeho variabilita. Celkem jednoduchý systém klipu umožňuje čelovku přehazovat mezi jednotlivými držáky. Klasická strečová čelenka má jemné pogumování, takže čelovka, i přes svůjí externí baterii a tím pádem vyšší váhu, drží dobře. Díky baterii umístěnné vzadu má zároveň lepší vyvážení a méně zatěžuje krční svaly. Menší výtku má k plastové části, ke které se samotné čelovka přicvakává. Chybí mi zde nějaká jemnější pryž. Osobně ale často běhám s čelenkou, takže mi to příliš nevadilo.

Kompletní fotogalerie SILVA Cross Trail 3X

Další možností je připnout čelovku ke kolu. Držák je velmi jednoduchý a lze ho  mít na kole připravený natrvalo. Systémem velcro pásků se pak přichytí i samotná baterie. Celkově vše drží velmi pěkně a použití je bezproblémové. Oproti baterkám určeným pouze na kolo má mínus jen v manipulaci navíc s extrením zdrojem, což je zanedbatelné. Poslední možností je nalepení plastové základny na helmu, díky čemuž odpadne problém sklouzávání pásku z helmy. I když velké procento helem již v sobě má zabudované drážky na čelenku od čelovky, tento systém je stejně o poznání pohodlnější.

Držák na kolo je součástí baleníDržák na kolo je součástí balení

Výdrž

Jak bylo již zmíněno Silva cross trail 3X disponuje externím zdrojem, a to o kapacitě 900 mA. Z mého pohledu je to poměrně málo, zvlášť u čelovky se 400 lumeny. Uváděná výdrž je tedy 2/4/6 hodin, v závislosti na zvolené intenzitě. Takto nabušený přístroj by si jistě zasloužil více. Nicméně pro uživatele náročnější na výdrž Silva nedávno začala vyrábět nový model Cross Trail 5X, který má v základu kromě vyššího výkonu (500lm) také větší akumulátor (1200Ah). Navíc se nabízí ve variantě s battery boxem na 4 AA baterie (Cross Trail 5, a také ve variantě Ultra, kdy je součástí balení jak 3300Ah akumulátor, tak battery box.

Dobíjení čelovky Silva Cross Trail 3X přes USB kabel.Dobíjení čelovky Silva Cross Trail 3X přes USB kabel.

Signalizace vybité baterie přímo na akumulátoru čelové svítilny Silva Cross Trail 3X.Signalizace vybité baterie přímo na akumulátoru čelové svítilny Silva Cross Trail 3X.

Zelená kontrolka signalizuje nabití baterie čelovky Silva Cross Trail 3X.Zelená kontrolka signalizuje nabití baterie čelovky Silva Cross Trail 3X.

Dobíjení

To, zda již čelovka potřebuje dobít zjistíte díky jednoduchému indikátoru stavu baterie, kdy klasické tři barvy diody značí míru nabití (zelená= plno, oranžová=střed, červená= nutno nabít). Nabíjení pak trvá 4 hodiny. Ohledně baterie je také vhodné zmínit výhody použití externího akumulátoru, neboť zejména v zimě se jedná o věc velmi zásadní. Díky přibaleném prodlužovacím kabelu si můžete baterii schovat do kapsy, nebo batohu a zabránit tak ztrátám energie vlivem nízké teploty.

Velké plus je pohodlné tlačítko ovládáníVelké plus je pohodlné tlačítko ovládání

Závěr

Celkově se jedná o velmi povedený a variabilní přístroj, který poslouží všestrannému sportovci. Velmi kladně musím hodnotit opravdu výkonné bílé světlo a jednoduchou možnost výměny příslušenství. Jedinou vadou je tak kapacita baterie, která však nemusí být omezením pro všechny. Pokud neplánujete být venku za tmy déle, než 4 hodiny, je to rozhodně čelovka pro vás. Náročnějším uživatelům pak doporučiji sáhnout po modelu Cross Trail 5X, který si zachovává všechny přednosti testovaného modelu s přídavkem vyšší baterie. Silva je  latinsky les. Nevím, zda značka vychází z tohoto významu, nicméně se Silvou cross trail 3X prozáříte jakýkoli temný hvozd.

Klasická čelenka Silva cross trail 3XKlasická čelenka Silva cross trail 3X

Další informace

Silva

Silva je švédský výrobce sportovních a outdoorových doplňků, jako jsou například čelovky, buzoly, krokoměry, dalekohledy atd.

Zajímavé vybavení

Napiš, jakou máš zkušenost ty

Odpovídáte na komentář: