Jak vybrat kalhoty na hory

Jak vybrat kalhoty na hory

Kalhoty jsou nedílnou outdoorové výbavy a je třeba jim věnovat patřičnou pozornost. Při balení oblečení na hory máte většinou spousty svršků na horní polovinu těla, ale jediné kalhoty na spodek. Takže ty pak musí zvládnout veliké rozpětí podmínek a různých aktivit. V tomto článku se věnujeme nemembránovým kalhotám do letních hor.

Určení

Stejně jako při výběru jakéhokoliv sportovního oblečení je třeba si položit základní otázku a to, k jakému účelu budeme horské kalhoty potřebovat. Obecně lze potvrdit, že neexistují univerzální horské kalhoty, které jsou vhodné na všechny typy aktivit, lze je používat celoročně a to za všech povětrnostních podmínek. Je potřeba zvolit nějaký kompromis nebo více kalhot.

Jaké základní parametry sledovat?

  • Určení: Pánské, dámské nebo dětské.
  • Materiál: bavlna vs. syntetické materiály
  • Barevné vs. černá klasika. Nebuďte konzervy.
  • Počet a umístění kapes.
  • Střih: vysoký pas nebo bokovky, obtažené nebo volné.
  • Speciální vylepšení: zesílení na exponovaných partiích, rozepínání nohavic u kotníků, ventilace, fixace nohavic proti vyhrnování, odepínání nohavic (vytvoření kraťasů), apod.
  • Něco extra: Někteří výrobci dělají vybrané modely v rozšířených velikostních řadách a v několika délkách nohavic.

Mohlo by vás zajímat také jak vybrat nepromokavou bundu: na co se při výběru zaměřit?

Rozdělení podle aktivit

  • Letní hory bez ledovců (Triglav, Sněžka, Totes Gebirge)
  • Letní hory s ledovci (Alpy)
  • Zajištěné cesty (alpské via ferraty)
  • Lezecké horské kalhoty (horské lezení – hřebenovky, vícedélky)

Letní hory bez ledovců

Měly by být maximálně pohodlné a mohou být volnějšího střihu. Odolnost vůči větru stačí základní. Odolnost vůči vodě se u takové kategorie neřeší. Důležitý může být fakt, že rychle schnou. Tyto kalhoty by měly nositeli mimo jiné poskytovat i ochranu před UV zářením. Někteří výrobci tento údaj uvádějí. Možné je si pořídit kalhoty s odepínáním nohavic a vytvoření tak krátkých kalhot tzv. „zip-off“. Zesílení na kolenou či kotnících taktéž v této kategorii není běžné. V případě ochlazení je možné pod ně natáhnout dlouhé nebo ¾ spodní prádlo.

Kalhoty na trek.
Kalhoty na trek.

Letní hory s ledovci (Alpy)

Tyto kalhoty by měly být na určitých místech vyztužené. Někteří výrobci zesilují partie, jako jsou zadek, kolena a vnitřní strana kotníků. U těchto kalhot se předpokládá, že v nich budete chodit na mačkách. Proto je vhodné, aby byly obtaženější tak, abyste jimi nezachytávali za nohavice. Vhodné je rozepínání u kotníků pro snadné natažení přes různé boty včetně třeba i skialpových. Tyto kalhoty jsou převážně vyrobeny ze silnějšího a odolného materiálu tak, aby poskytly uživateli ochranu před větrem a chladem. Anatomicky tvarovaná kolena a vložený klín do rozkroku umožňuje pohodlně zvedat či natahovat nohy bez omezení. Při zkoušení v obchodě si nazujte i pohorky tak, abyste vybrali správnou délku.

Kalhoty na VHT.
Kalhoty na VHT.

Zajištěné cesty (alpské via ferraty)

Kalhoty mohou být vyloženě sportovního střihu. Odolnější kolena prodlužují jejich životnost. Pohodlné můžou být různé bavlněné lezecké kalhoty, které mají propracované střihy tak, aby nic neomezovalo v pohybu. Do kapes většinou vzhledem k vertikálnímu charakteru ukládáme minimum věcí či techniky.

Kalhoty na via ferraty.
Kalhoty na via ferraty.

Lezecké horské kalhoty (horské lezení – hřebenovky, vícedélky)

Tyto kalhoty jsou vyloženě určené na lezení a tomu odpovídá jejich střih, maximální rozsah v pohybech končetin. Kalhoty by měly dobře sedět i se sedákem. Mají většinou dvojcestný zip pro snadnější…pro muže.

Kalhoty na vícedélkové lezení.
Kalhoty na vícedélkové lezení.

Materiály

Bavlna

Bavlna je klasický přírodní materiál, který se vyznačuje dobrou prodyšností, dobrou termoregulací a vysokou absorpcí vlhkosti (což může být problém, protože pomalu schne). Bavlna se často používá ve směsi se syntetickými materiály. Údržba oblečení z bavlny je snadná, lze ji bez problémů prát v pračce.

Polyester

Polyester (PES), který je nejčastěji používané syntetické vlákno. Polyester je velmi měkký a pohodlný materiál s vysokou mírou savostí. Polyester se také vyznačuje svou odolností, hydrofobní, vysokou pevností a snadnou barvitelností. Nejčastěji je polyester používán v kombinaci s dalšími vlákny a to pro zvýšení elasticity.

Viskóza

Jedná se o umělé vlákno, které je příjemné na dotyk, vyznačuje se dobrou chladivostí, nemačkavostí a savostí.

Softshell

Je textilní funkční materiál, látka, která sama o sobě zajišťuje do určité míry voděodolnost a ochrání proti větru. Zároveň oproti starším, tradičnějším látkám s podobnou ochrannou funkcí je měkký, jemný a paropropustný. Z tohoto důvodu je softshellové oblečení vhodné pro outdoorové aktivity v proměnlivých klimatických podmínkách, zejména ve vyšším větru, vlhku nebo dešti.

Rady odborníků

S výběrem kalhot vám mohou pomoci odborníci z outdoorového průmyslu. Oslovili jsme zástupce českého výrobce a reprezentanta obchodníka s outdoorovým vybavením.

Tomáš Krpata, produktový manažer textil, Rock Point

Poradíš nám, jak dobře vybrat kalhoty přímo na prodejně?

Obecně: Každá prodejna Rock Point je specifická svým rozměrem a sortimentem. Když k nám zákazník zavítá a má konkrétnější představu, co shání, je dobré obrátit se na náš proškolený personál a definovat svoje požadavky. Naši zaměstnanci budou vědět, jak poradit.
Konkrétně: Kalhoty máme na každé prodejně pohromadě na jednom místě. Každá naše prodejna nabízí kalhoty nepromokavé, technické, turistické softshellové, celoodepinací a bavlněné. Dle požadavků zákazníka je náš proškolený personál schopen vybrat vhodný model.

Existují univerzální kalhoty na všechno?

Univerzální je snad jen čisticí prostředek …:) Záleží na typu aktivity, který se chystáme provozovat. Pojítkem všech letních aktivit může být důraz na prodyšnost a lehkost materiálu při zachování patřičné odolnosti. V tom případě je vhodný materiál, který kombinuje polyamid s elastanem. U ledovcové turistiky je dobré mít na kalhotech zesílení v oblasti kotníků. U ferratové turistiky a lezení se hodí všitý klín v rozkroku, který napomáhá volnosti pohybu při zvedání nohou. Turistické kalhoty mohou být méně strečové a hodí se u nich odepínací nohavice.

Patero věcí, které by měly dobré kalhoty na letní hory splňovat.

Při výběru kalhot se řídím 5i kritérii:  strečovost, prodyšnost, nízká hmotnost, odolnost a pohodlnost.

Martin Munzar, Business Manager, Direct Alpine

Poradíš nám, jak dobře vybrat kalhoty přímo na prodejně?

Je určitě dobré do obchodu přijít s nějakým konkrétním požadavkem – kalhoty na skialpy, lezení, nebo turistiku. Prodejce Tě pak nasměruje ke správnému oddělení. Tam je naprosto nutné si kalhoty vyzkoušet na sobě – dřepnout si v nich, zvednout nohu, prostě nasimulovat pohyb, který v nich budeš provádět v přírodě. Mohou být sebelepší, ale pokud Ti nepadnou střihem a překážejí Ti při pohybu, nemá smysl si je kupovat.

Existují univerzální kalhoty na všechno?

Vzhledem k rozdílům teplot, které Tě mohou v horách po celý rok potkat, bych rozhodně volil alespoň dvoje kalhoty – teplejší na zimní a lehčí a prodyšnější na letní sezónu. Je skvělé, že např. česká firma Direct Alpine nabízí svoje nejlepší outdoorové kalhoty Cascade Plus i v odlehčené verzi Cascade Light, která je vhodnější do teplejších podmínek. Tyto dvoje kalhoty Ti zajistí pohodlí v horách po celý rok.

Patero věcí, které by měly dobré kalhoty na letní hory splňovat.

Špičkový střih, který nijak neomezuje v pohybu, prodyšnost, ochrana proti větru, odolnost proti oděru a mechanickému poškození a alespoň částečná odolnost proti dešti (DWR), případně rychleschnoucí materiál.

Zkušenosti čtenářů

Co na sebe v zimě? Správné vrstvení oblečení | SvětOutdooru

[…] klima vlhké, sníh mokrý a teploty blízké nule je potřeba mít i vrchní vrstvu bundu, resp. kalhoty odolné proti vodě a větru. Nejčastějším zástupcem jsou membránové bundy, samotných […]

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: