Metodické střípky – Na stěně a na skalách bezpečněji II

Metodické střípky – Na stěně a na skalách bezpečněji II

Metodiky byla napsána už hora, která kdyby vrhnula stín, přikryla by celý Prachov a dalo by se tak v klidu lézt i v parném létě. Jak to dělat správně, se dozvíte ve všech z nich. Když někdo napíše novou metodickou bibli, většinou 99 % věcí už je známo a jenom zbytek jsou novoty. Což však zůstává, jsou stále stejné chyby. Rozhodli jsme se vám ukázat ty nejčastější – nyní jako pokračování Metodiky I.

Dále uvádíme nejrozšířenější nešvary či metodické pozůstatky z minulých let nejzažitější. A případně nabídnout alternativu či jiné řešení.
100% bezpečnost je relativní a jedná se o něco, k čemu se snažíme přiblížit. Jestliže vás nepřesvědčíme o užitečnosti té či oné vychytávky či metodickém postupu, alespoň jsme vás přiměli se zamyslet a případně se ptát.
Body 1 – 9 jsou součástí prvního dílu Metodických střípků

10. Akce volné ruce

Máte kýbl nebo jistíte přes půlloďák a nevíte co dělat, když potřebujete mít volné ruce a potřebujete pustit jisticí lano? Tuto dovednost byste měli zvládat i ve čtyři ráno u Tošováka, když na vás vybafnu. Naučte se ji. Může se vám to hodit i při slaňování.

11. Volný jako pták

Jak zamezit vycvaknutí posledního jištění při lezení na top rope? Při lezení s dětmi je to jednoduché. Nenechávejte je vycvakávat mezijištění. Navíc ještě můžete udělat cca 1 m před navázaným lezcem na laně uzel, která zabrání dobrání až k vratnému bodu na konci cesty. V případě vycvakávání mějte ve vratném bodě šroubovací karabiny. Ty by měli lezce zastavit ve vybírání jištění.

12. Dlouhé vousy

Při navazování děláte příliš dlouhé lano v pojišťovacím uzlu nebo pojistný uzel příliš daleko od vlastního uzle. V čem je problém? Rozvazuje se. Dále při cvakávání můžete nabírat špatný konec lana. Zaznamenány jsou i případy cvaknutí volného konce a odsednutí do něj. Správné navázání hledejte v návodech nebo v metodikách, kterých je všude jako hranolků nebo manažerů.

13. Gear management

Pořádek na sedáku a na štandu. Každou karabinu extra. Nemějte nic, co nepatří v jisticím oku sedacího úvazku nebo ve štandu. To vše generuje chyby. V materiálových poutcích mějte systém. Dlouhé smyčky zkraťte. Karabinu mějte každou extra, apod. Možná si myslíte, že hromada matroše vypadá profesionálně, ale opak je pravdou.

14. Expreska

Používej expresky a karabiny v ní stále stejným směrem. Horní karabinu z expresky cvakejte vždy do mezijištění a spodní pouze do lana. Proč? Horní karabina v setu bývá omačkaná od plaket nýtů, skob či starých kruhů a tyto otřepy při vložení lana mohou ničit jeho oplet.

15. Hodiny pískovcového lezení

Šetřete naše hodiny. Na takové šetrné zacházení s hodinami je vždy času dost. Při vytahování smyčku z hodin za smyčku netahejte rychle tak, aby se krček pískovcových hodin co nejméně opotřebovával. A nevažte do nich liščí smyčku. Hodiny takto zatěžujete více, než když tam pouze smyčku provlečete.

16. Bič a pryč

Může se vám stát, že budete okolnostmi přinucení slanit na tenkém laně (třeba na reep šňůře, dvojitém či polovičním laně) na jednom prameni. Jak to udělat, aby vám jistítko neprojíždělo a vy nejeli moc rychle a byli schopni lano vůbec udržet? Zkuste přidat tření vložením lana do kyblíku podle obrázku. V případě, že slaňujete opravdu nouzově na HMS karabině pomocí polovičního lodního uzlu, přidejte ještě jednu otočku do karabiny.

17. BRUSIČ s.r.o.

Nikdy nekončící příběh. Provlíknout lano přímo kruhem či slaňákem  a hurá jistit na rybu. Tohle je asi po lezení na mokrém písku největší zhýralost, která v lezení existuje. Proto když chcete lézt na rybu tedy s horním jištěním (top rope), dejte do vratného bodu alespoň dvě expresky nebo šroubovací karabiny. Případně protáhněte vratný bod smyčkou tak, aby lano nedřelo ani skálu.

18. Čtěte návody!

Tam najdete například, jak se s vaším novým jistítkem zachází a co výrobce doporučuje nebo vyloženě zakazuje. Můžu s CAMP Matikem jistit druholezce ze štandu? Musím jistítko EDELRID JUL2 při spouštění držet jenom palcem? Můžu do SALEWA Ergo použít jakoukoliv karabinu? U textilních výrobků se dozvíte, kdy váš sedák, smyčku nebo lano vyřadit. Nebojte se vzít si návod na stěnu a všechny doporučené způsoby si vyzkoušet a případně najít ten, který vám z těch uvedených v návodu nejvíce vyhovuje. TIP: Všechny návody jsou ke stažení na stránkách výrobců.

19. Jsou vždy kyblíky v reverso-módu „hands-free“?

Kyblíky, které mají třetí díru pro zavěšení do štandu a umožňují dobírání jednoho nebo dvou druholezců nemusí vždy fungovat 100%. Existují minimálně dvě situace, kdy může tato funkce selhat.
První případ: Lano je příliš tenké a zatěžované lano se v kyblíku, který je v „reverso-módu“ dostane pod jisticí lano.
Druhý scénář: Při lezení dvou lezců se může stát, že když si jeden z druholezců odsedne a druhý lezec dolézá ke štandu v traverzu, tedy ve výši zavěšeného jistítka nemusí tento kyblík, případný jeho pád dostatečně zadržet.
Co s tím? Mějte lano vždy pod kontrolou. Při dolezení na štand udělejte na laně za čistítkem ještě krejčovský uzel tak, aby lano případně kyblíkem vůbec neprojelo.

20. Nosí se karabiny na sedáku zámky k tělu nebo od?

Jedná se o základní a jediné striktně vymezující rozdělení horolezců. Kromě lidí, kteří chodí do lesa se žíněnkou na zádech. Takže se dělíme na „horňáky“ a „spoďáky“. Tak to je! Takže si dávejte karabiny na sedák, jak chcete. Mějte v tom pouze systém a pořádek. Viz bod číslo 13.

Autor

Vojtěch Dvořák leze po horách od svých patnácti let, kdysi i v reprezentačním družstvu ČR pro lezení po horách a velehorách. Od roku 2009 je horským vůdcem UIAGM. Mimo jiné i spoluautor metodických materiálů Singing Rock a HUDY. Dále autor nekonečného komiksového seriálu Wattova Wokna v Montaně. Jako šéf testovacího týmu Světa outdooru má na starosti recenze vybavení, odborné a metodické články. Jeho rukama prošlo spousty lan včetně produkce českého výrobce Lanex.

Zkušenosti čtenářů

Petr

Ahoj, ta 16. mi prijde dost na hrane. To asi neni od vyrobce schvaleny postup 😉

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: