Metodické střípky – Na stěně a na skalách bezpečněji I

Metodické střípky – Na stěně a na skalách bezpečněji I

Metodiky byla napsána už hora, která kdyby vrhnula stín, přikryla by celý Prachov a dalo by se tak v klidu lézt i v parném létě. Jak to dělat správně, se dozvíte ve všech z nich. Když někdo napíše novou metodickou bibli, většinou 99 % věcí už je známo a jenom zbytek jsou novoty. Což však zůstává, jsou stále stejné chyby. Rozhodli jsme se vám ukázat ty nejčastější.

Dále uvádíme nejrozšířenější nešvary či metodické pozůstatky z minulých let nejzažitější. A případně nabídnout alternativu či jiné řešení.
100% bezpečnost je relativní a jedná se o něco, k čemu se snažíme přiblížit. Jestliže vás nepřesvědčíme o užitečnosti té či oné vychytávky či metodickém postupu, alespoň jsme vás přiměli se zamyslet a případně se ptát. Pokračování metodiky Metodické střípky II

1. METODICKÝ EVERGREEN ANEB PARTNERSKÁ KONTROLA

Zkrátka a dobře, když je všechno v pořádku a jisticí řetězec funguje jak má, tedy sedací úvazek, horolezecké lano, a jistič, musí to být už velká smůla, když i přesto dojde k nehodě. Proto je bezpodmínečně nutné, aby proběhla partnerská kontrola: lezec má zapnutý sedací úvazek a je správně navázaný, jistič má lano správně v jistící pomůcce, která je spojena se sedacím úvazkem zajištěnou karabinou s pojistkou.

TIP: Ani přetočený sedák, nohavičky či jistící oko nepůsobí dobře – profesionálně. Dbejte tedy na „ústrojní kázeň“ a snažte se alespoň blufovat a vypadat jako profíci.

2. MOC TENKÁ LANA

Technologie a moderní technika přináší i nová a tenčí lana. Kdo však na to nemusí být připraven, je lezec a jeho jistící pomůcka. Pozorně si přečtěte na svém jistítku pro jaký průměr lana jej výrobce doporučuje. Na nových jistítkách nebo v návodech k nim přiložených bývá i označení, pro které průměry lan je daný jisticí prostředek ideální (označení např. ***) a kde je jeho použití už méně vhodné.

3. NEZNÁMÝ JISTIČ

Může se vám stát, že se potkáte na stěně s někým, koho neznáte nebo je úplný začátečník a dáte se na lezení dohromady. Doporučujeme začít lehkou cestou, kde se vzájemně poznáte. Dále je vhodné, aby si lezec odsednul u prvního či druhého fixního jištění a nechal se spustit na zem a pak teprve začal znovu lézt celou cestu. Dík tomuto manévru zjistíte jak na tom váš jistič je. Zdali vás bezpečně spustí ze slaňáku a vůbec takto kousek nad zemí zkontrolujete celý jisticí řetězec včetně spony sedáku a navázání. Partnerská kontrola před tím je samozřejmostí.

4. BOREC NA KONEC

Ten taky, ale nejdříve si udělejte před lezením na konci lana uzel, aby vám při spouštění neprojelo lano jistítkem a s ním neskončil lezec na podlaze rychleji, než řeknete „borůvkový koláč“. Stačí mít jednoduchý uzel na konci lana, které je zajištěno k poutku na lano plachtě nebo na speciálním lanobatohu. Uzly (nejlépe na každém prameni lana zvlášť) dělejte i při slanění. Zvláště když nevidíte na místo, kam slaňujete nebo při slanění z vícedélkovky.

5. PRUSÍK NAD JISTÍTKEM

Stále je na skalách a na horách k vidění způsob zajištěného slanění pomocí dlouhého prusíku, který je nad slaňovací pomůckou. Jasné nevýhody jsou dvě: při slanění přes hranu se vám po projetí slaňovací pomůcky prusík na této hraně zasekne a za druhé se po zatížení špatně povoluje a komplikuje tak další slanění.

6. 6 MM ARGUMENTŮ

V případě, že to se sebezajištěním při slaňování, záchranou, sebezáchranou či při pohybu na ledovci myslíte vážně, používejte prusíky o průměru 6 mm. Jedná se o kompromis dostatečné pevnostní rezervy a držení na laně. Kulaté reep šňůry mívají pevnost okolo 1000 daN. Když odečtěte pevnost v uzlu, dostáváte se třeba i na 60% původní pevnosti čili na 600 – 720 daN. Pevnost reep šňůry o průměru 5 mm (bez uzlu) je už pouze 510 daN!

7. OBRÁCENÁ JISTÍKA VZHŮRU NOHAMA (jistítka padlá na hlavu)

Velmi častá chyba. Při špatném založení jistícího lana do většiny poloautomatických jisticích prostředků bývá taková chyba fatální. Při založení do kyblíku nebo do osmy se jedná o jasný diskomfort a navíc jistič drží lano tzv. „přes ruku“ a lano vede do jistítka ze špatné strany. Ideálně když do kyblíku vede lano ze spodní strany, tedy od země, kde lano leží na plachtě či v lanobatohu a vychází vrchní stranou směrem k lezci. Brzdící lano tak správně sedí ve výřezu kyblíku k tomu určenému.

8. KARABINA NAPŘÍČ V SEDACÍM ÚVAZKU

Horolezecký evergreen. Pravděpodobně zvyk ještě z dob, kdy si sedáky horolezci šili sami na koleně a kvalita a pevnost sešitých komponentů byla více než pochybná. Pro spojení jisticí pomůcky a sedáku je určeno jisticí oko (někdy též nazýváno slaňovací). Jistítka bývají takto v přirozené poloze. Pevnost takového jisticího oka je předimenzovaná. Máte-li pochybnosti o pevnosti svého jistícího oka díky jeho opotřebení, vyřaďte celý sedák.

9. KUDLANKA

Taktéž častý jev na stěnách nebo na skalách. Jističi se pekelně soustředí a jistí, co to jde. V pořádku. Ale co ty ruce? V tomto případě lano prochází jenom přes karabinu a kýbl tu neplní žádnou funkci. Brzdící ruka, která svírá lano pod kyblíkem, musí být správně pěkně dole.

Autor

Vojtěch Dvořák leze po horách od svých patnácti let, kdysi i v reprezentačním družstvu ČR pro lezení po horách a velehorách. Od roku 2009 je horským vůdcem UIAGM. Mimo jiné i spoluautor metodických materiálů Singing Rock a HUDY. Dále autor nekonečného komiksového seriálu Wattova Wokna v Montaně. Jako šéf testovacího týmu Světa outdooru má na starosti recenze vybavení, odborné a metodické články. Jeho rukama prošlo spousty lan včetně produkce českého výrobce Lanex.

Pokračování

Pokračování Lezecké metodiky Metodické střípky II

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: