Nebojte se mazání! Jaké vosky a parafíny patří na jaký sníh a jak správně namazat běžky?

Nebojte se mazání! Jaké vosky a parafíny patří na jaký sníh a jak správně namazat běžky?

Nevíte, jak správně namazat běžky? Už jste to zkusili a bylo to horší, než kdybyste nemazali? Chystáte se pořídit si běžky s protismykem (šupinami), abyste se nemuseli s mazáním trápit? Nedělejte to! Mazání se nemusíte bát. Stačí znát pár základních pravidel a všechno půjde jak na drátku. Vaše běžky pěkně pojedou, nebudou podkluzovat ani se na ně nebudou lepit tlusté sněhové bačkory. Jak tedy na to?

Rozdělení vosků

Vosky dělíme na skluzné a stoupací. Stoupací vosky se dál dělí na tekuté (klistry) a tuhé. Většina výrobců vosků dál jednotlivé řady vosků rozlišuje barvami. Ne všechny vosky v dané barvě od různých výrobců odpovídají stejným teplotám, ale v zásadě se dá říct, že čím teplejší barva, tím je vosk na teplejší sníh. Od nejteplejší po nejstudenější – žlutá, červená, fialová, modrá a zelená. Obvykle jsou v řadách i vosky mezi těmihle barvami. Ty se označují speciál nebo extra a značí se proužky barvy, ve kterém teplotním směru jsou posunuty od vosku v barvě základní.

I skluzné vosky se dál dají rozdělit na parafiny, parafiny s obsahem fluoru a speciální urychlovače. Fluor se do vosků přidává hlavně při hodně vlhkém počasí pro zlepšení skluznosti. Fluor je ve vosku v různém množství. Čím je ho tam víc, tím je vosk skluznější, ale zvyšuje se jeho cena. Fluorové vosky se používají zpravidla pro závodní nebo sportovní účely. Závodníci používají i další urychlovače, ale o těch až třeba někdy jindy. V současné době se řeší ekologické zatížení přírody fluorem. Výsledky nejsou definitivní, ale je možné, že se za pár let setkáme s urychlovači na jiné bázi než na fluoru.

Kam které vosky mazat

Na běžecké klasické lyži jsou dvě skluzné plochy – špice a patka – a jedna odrazová (stoupací mazací) komora. Na skluzné plochy se mažou vosky skluzné a do odrazové komory se mažou ty stoupací. Mluvíme o běžkách pro klasický způsob běhu na lyžích. Běžky pro bruslení (skating) se mažou skluznými vosky (parafinují se) po celé délce skluznice včetně prostoru, kde je u klasických běžek mazací komora.

Stoupací komora začíná v místech, kde končí pata boty (podpatěnka vázání), a pokračuje asi 60 – 70 cm směrem ke špici. Pro určení mazací komory existují měřicí přístroje nebo lidové techniky. Nejjistější a nejjednodušší způsob určení mazací komory je praktickým vyzkoušením sjíždění vosku. Namažete si jen jednu vrstvu stoupacího tuhého vosku od podpatěnky směrem ke špici v délce asi 75 cm. Pak na lyžích ujeďte několik kilometrů a podívejte se na skluznici. Od špice se vám určitá část vosku sjela a od nějakého místa zůstal vosk na skluznici. Toto místo si označte, např. z boku lyže lihovou fixou, a máte označenu délku mazací komory.

Skluzné vosky

Skluzné vosky se mažou na běžky ze dvou důvodů. Jedním je ochrana skluznice a druhým zlepšení skluzu lyže. Pokud chcete, aby vám běžky vydržely, nikdy nevyjíždějte na neparafinované lyži. Skluznice je porézní. Pokud ji nenapustíte parafinem, dostane se do ní při jízdě voda, ta zmrzne a strukturu skluznice potrhá. Ta je pak na pohled „chlupatá“ a běžky nejedou. Skluznice je také měkčí a mnohem náchylnější na vytvoření vrypu a jiné poškození.

Jak mazat skluzné vosky (parafiny)

Parafin naneseme na skluznici jeho pohybem po ní. Na parafinový blok je třeba dostatečně tlačit, aby parafin ulpíval na skluznici. Tvrdší parafiny na studenější sníh je potřeba před nanášením zahřívat, popřípadě je můžeme na skluznici přes žehličku nakapat. Jakmile máte na skluznici nanesený dostatek parafinu, položte si lyži vodorovně skluznicí nahoru. Můžete použít např. dřevěné bloky. Pokud parafinujete běžky častěji, je vhodné pořídit si voskovací kopyto nebo voskovací stůl.

Parafin je třeba zažehlit. K tomu je ideální použít speciální voskovací žehličku, která udržuje konstantně nastavenou teplotu. Pokud takovou žehličku nemáte, můžete použít i obyčejnou nenapařovací žehličku na prádlo. Ta má ale nevýhodu většího kolísání teplot. Každý parafin potřebuje na roztavení trochu jinou teplotu. Na speciálních žehličkách jsou uvedené stupně, které najdete také v návodu u vosků (pohybují se v rozmezích 120 – 160 °C podle typu vosku). U žehličky na prádlo se pohybujete lehce nad silonem. Teplotu také poznáte tak, že by se měl parafin roztéct (jako voda), ale nemělo by se z něj nijak významně kouřit.

Dostatek parafinu poznáte tak, že vytvoří na skluznici jednolitý film. Na nových lyžích s parafinem nešetřete, je třeba napustit skluznici do hloubky. Jednu běžku zažehlujte asi 1 – 3 minuty. Zažehlování se provádí pohybem žehličky po skluznici tam a zpět (asi 40 cm) od špice směrem k patce. U klasických běžek neparafinujte mazací komoru. Stoupací vosky by vám tam pak moc nedržely a brzy by se sjely.

Zbytky parafinu seškrábat

Po zažehlení vosku je třeba nechat běžky vychladnout (nejlíp venku), aby parafin dostatečně zatuhnul. Pak pomocí škrabky seškrabeme směrem od špice veškerý přebytečný parafin. Nezapomeňte na žlábek. Po důkladném seškrabání můžete skluznici ještě vykartáčovat nylonovým kartáčem. Odstranění přebytečného vosku je hodně důležité. Kromě toho, že vám oškrabané běžky líp pojedou, vydrží vám parafin ve skluznici výrazně déle. Podle ostrosti sněhu a typu skluznice a parafinu 30 až 100 km.

Na studenější sněhy volíme parafiny zelené a modré, lehce pod nulou fialové, kolem nuly pak červené a nad nulou žluté. Při zvýšené vlhkosti je vhodné použít parafiny s přídavkem fluoru. Pokud vám jde především o ochranu skluznice nebo prostě nechcete řešit různé parafinování podle různé teploty, můžete použít parafiny univerzální. Ty patří k měkčím parafinům, a tak počítejte s tím, že na zmrzlém ostrém sněhu nevydrží tak dlouho jako tvrdé parafiny pro studené podmínky.

Tuhé vosky nejdřív seškrábněte škrabkou (tou, co se dodává ke klistrům; nepoužívejte nůž, můžete zaříznout do skluznice) směrem od patky ke špici.
Tuhé vosky nejdřív seškrábněte škrabkou (tou, co se dodává ke klistrům; nepoužívejte nůž, můžete zaříznout do skluznice) směrem od patky ke špici.

Stoupací vosky

Stoupací vosky se mažou na klasické běžky kvůli dobrému odrazu. Na nový sníh se mažou vosky tuhé, na starý se mažou tekuté (klistry). Nový sníh může být „nový“ i několik týdnů, zatímco starý může být napadaný jenom pár hodin… Nový sníh je ten, který neprošel tepelnou transformací, tedy od doby, kdy napadl, se výrazně neoteplilo a pak neochladilo.

Tuhé stoupací vosky

Tuhý vosk mažeme do stoupací komory pohybem po skluznici ve směru lyže (ne křížkování apod., to způsobuje zanášení žlábku) za lehkého tlaku. Nanášíme ho v tenké vrstvě. Po nanesení vosk rozkorkujeme. Korkem pohybujeme zase ve směru lyže tam a zpátky, se zvýšeným tlakem ve směru od špice. Správně rozkorkovaná vrstva tuhého vosku není na skluznici prakticky ani vidět. Takhle naneste tři až pět vrstev vosku. Na studený sníh zase používáme vosky tvrdší – zelený a modrý, lehce pod nulou fialový, kolem nuly červený a nad nulu žlutý. Hodně povedené jsou vosky z řady SWIX – modrý extra pro nižší teploty a červený speciál (nazývaný mezi lyžaři „sádlo“) pro teploty kolem nuly. Barvu vosku volte podle teploty sněhu a teploty uvedené na vosku.

Pokud vám to klouže, můžete přidat další vrstvu nebo lehce prodloužit mazací komoru směrem ke špici. Když to nepomůže, volte o jednu barvu měkčí (teplejší) vosk. Když máte namazané studenější vosky, můžete je teplejšími překrývat. V případě, že vám to lepí, drhne nebo se tvoří sněhové bačkory, je třeba vosk z lyže seškrábnout (a pokud ho máte, zbytky odstranit smývačem vosků) a namazat o barvu studenější vosk.

Tuhý vosk mažeme do stoupací komory pohybem po skluznici ve směru lyže (ne křížkování apod., to způsobuje zanášení žlábku) za lehkého tlaku.
Tuhý vosk mažeme do stoupací komory pohybem po skluznici ve směru lyže (ne křížkování apod., to způsobuje zanášení žlábku) za lehkého tlaku.

Tekuté vosky (klistry)

Klistry se také mažou do stoupací komory. Tu ale zkraťte asi o 5 cm od špice a asi 3 cm od patky. Opatrně otevřete tubu, přiložte ji ke skluznici a udělejte asi 2 cm dlouhou plochou čárku od středu lyže k okraji šikmo od špice k patce (stromeček), ale ne do žlábku. A takhle očárkujte s rozestupy zhruba 2 cm celou zkrácenou mazací komoru (obě poloviny skluznice rozdělené žlábkem zvlášť). Pak buď bříškem palce, nebo palcovou částí dlaně lehkým tlakem pomalým pohybem rovnoměrně směrem od špice rozetřete. Vrstva by měla být asi 0,3 mm tlustá a naprosto rovnoměrná. Žlábek by měl zůstat čistý.

Klistry stačí obvykle mazat jednou vrstvou. V případě, že to klouže, můžete přidat ještě vrstvu nebo lehce prodloužit zkrácenou komoru směrem ke špici. To ale velmi opatrně, aby vám to nezačalo drhnout. V případě, že je hodně ostrý ledovatý sníh, a přitom poměrně teplo, je vhodné použít před nanesením klistru na vhodnou teplotu základový klistr. Buď zelený, nebo modrý. Tyhle klistry pro studenější teplotu dobře drží na skluznici, a zpomalí tak sjíždění vosku pro danou teplotu (podkladový klistr je za určitých podmínek možné mazat i pod tuhé vosky). Dobře drží a nesjíždějí se taky proto, že jsou tužší. Za chladnějšího počasí se dost špatně mažou. Je tedy třeba tubu nahřát (buď na topení, nebo letlampou či horkovzdušnou pistolí). Tou si můžete pomoct i při roztírání tak, že nanesený vosk před roztíráním prohřejete.

Při uskladnění klistru dbejte na uzavření tuby a dávejte pozor, ať se vám tuba častými ohyby nezlomí a klistr vám nevyteče do věcí. Umí všechno zalepit. Protože roztíráme klistr rukou (ne škrabkou ani korkem) máte na rukou zbytky lepkavého klistru. Ten odstraníte nejlíp indulonou a hadrem. Pokud nemáte, rukavice to vsáknou ;-). Kůži klistr neškodí.

Přemazávání vosků přes sebe

Když vám to klouže, můžete použít vosk pro teplejší sníh. Ten se může překrývat přes studenější. Když to naopak drhne nebo lepí, musí se vosk ze skluznice pořádně očistit škrabkou nebo smývačem a teprve potom namazat studenější vosk. Podobně když máte namazány klistry na starý sníh a napadne čerstvý nový, je třeba klistry očistit, a pak teprve mazat vosky tuhé. Naopak na tuhé vosky je možné přemazávat klistry bez čištění.

Doporučená výbava

  • Pro turistiku a méně časté rekreační ježdění na běžkách: Univerzální parafin, tuhý stoupací vosk SWIX modrý extra, fialový a červený speciál, univerzální klistr, modrý klistr, smývač, syntetický korek, dvě škrabky, základní žehličku na vosky, hadr, pásky na svázání běžek s pěnovou částí, obal na běžky.
  • Pro sportovní ježdění na běžkách: Sadu parafinů s označením CH a sadu s označením LF, tuhý stoupací vosky SWIX modrý, modrý extra, fialový speciál, fialový, červený speciál a červený, univerzální, modrý, fialový + měkčí fluorové tuhé stoupací vosky VR a červený klistr, smývač, syntetický korek, dvě malé škrabky a jednu plexi, uni kartáč – nylon/mosaz, speciální žehličku na zažehlování vosků, hadr, papírové utěrky na vosky, pásky na svázání běžek s pěnovou částí, obal na běžky a voskovací kopyto.
  • Pro závodní ježdění na běžkách: Všechno, co sportovní lyžaři, navíc sadu parafinů s označením HF, popřípadě prášky CERA F a další urychlovače, všechny fluorové tuhé stoupací vosky, super závodní tuhé stoupací vosky VX, klistry řady NERO; vhodné je mít klistry i stoupací vosky od dvou výrobců, sadu kartáčů nebo rotační kartáče, drážkovač. Jsou drobné nuance, ve kterých se vlastnosti vosků od různých výrobců liší, a mohou ušetřit vteřinky.

Čištění skluznice

Parafin neodstraňujeme smývačem. Obvykle stačí mazat nový parafin na ten částečně sjetý. Před nanášením jen lehce mechanicky očistíme skluznici hadrem. Pokud se ale radikálně změnily podmínky a potřebujete nesjetý parafin přemazat, tak ho nahřejete žehličkou nebo horkovzdušnou pistolí a rozpuštěný stírejte papírovou utěrkou. Pokud chcete skluznici opravdu důkladně vyčistit, zažehlete na takhle očištěnou skluznici nový parafin na správnou teplotu, nechte vychladnout a znovu zahřejte a setřete hadříkem. Starý parafin se tak z lyže vyplaví. Pak můžete znovu lyže naparafinovat a máte jistotu, že je v nich jen ten správný parafin.

Čistění stoupací komory

Tuhé vosky nejdřív seškrábněte škrabkou (tou, co se dodává ke klistrům; nepoužívejte nůž, můžete zaříznout do skluznice) směrem od patky ke špici. Otírat ji můžete do papírové utěrky, hadříku, novin nebo toaletního papíru. Pak položte běžky vodorovně skluznicí nahoru a naneste smývač – nastříkejte sprej nebo z plechovky naneste hadříkem. Nechte asi minutu působit a pak setřete hadříkem, popřípadě toaletním papírem nebo papírovou utěrkou. To opakujte, dokud nejsou skluznice, žlábek i boky lyže úplně čisté. Tekuté vosky (klistry) se smývají stejně jako vosky tuhé. Jen budete trochu ulepení, a to spraví zase indulona.

Smývačem můžete čistit i povrch lyže. U míň kvalitních ale může dojít k vyblednutí nebo smazání nápisů. Škrabku jen očistěte hadříkem. Nepoužívejte na ni smývač, je v něm rozpustná! Je vhodné mít dvě škrabky, jednu na odstraňování stoupacích vosků a jednu na škrabání parafinu.

Údržba běžek – uskladnění přes léto

Po zimní sezoně před uskladněním běžky řádně očistěte a skluzné části skluznice naparafinujte, ale neškrabte. Vhodné jsou teplejší nebo univerzální parafiny, které lépe skluznici napustí. Mazací komoru můžete lehce osmirkovat jemným smirkovým papírem (pozor, ať si nezakulatíte hrany). Grafitové skluznice je dobré čas od času naparafinovat parafiny s přídavkem grafitu.

Přeprava běžek

Běžky svazujte pásky, které mají měkkou pěnovou část. Tu vložte mezi skluznice a teprve potom je stáhněte páskem se suchým zipem. Důležité je, aby se při přepravě běžky nedotýkaly skluznicí. Mezi lyže se vždycky dostane prach a drobné částečky nečistot, které i při malém tření běžek o sebe způsobí odření skluzných částí skluznice. Dál doporučujeme umístit běžky pro přepravu do vaku. V něm jednak nedochází k mechanickému poškozování lyží, ale taky zůstane okolí při přepravě čisté a suché. Zbytky sněhu na běžkách při přepravě tají a stékají spolu s nečistotami do auta, na cestující ve vlaku apod. Dobře naklistrované běžky navíc dokážou znečistit oblečení i další věci, které se dostanou do jejich blízkosti.

Ahoj ve stopě!

TIP: Mazání se můžete naučit pod dohledem odborníků na workshopu Kdo maže, ten jede. Víc na www.vodak-sport.cz/mazanibezky

Vosky a materiál k mazání můžete také zakoupit ve firmě VODÁK sport, www.vodak-sport.cz

www.specialkanabezky.cz

Článek vyšel ve Světě outdooru, nejčtenějším outdoorovém časopise u nás.

Zkušenosti čtenářů

Borek

… alebo si radšej kúpte tie so šupinami.

Petr K.

Joooo, je to úúúplně jednoduché, jen tím strávíte asi tak hoďku pokaždé, než vyrazíte… O běžkách už nějakou dobu přemýšlím. Díky autorovi za to, že mi usnadnil výběr. Beru šupiny! 🙂

Jiří Šťastný
Petr K.:

Tak to mě mrzí jestli jsem někoho poslal trpět na šupiny. Ano, je více nemazacích technologií, které hůře či lépe fungují, ale rozhodně nejlepší jízda je na dobře namazaných běžkách. V mazání je pár pravidel, které stačí dodržovat a uplně nepromažete… Zkuste vytrvat, nějakou dobu mazat a pak poznáte, že to není až tak velký problém. Držím palce

Vašek Š.
Jiří Šťastný:

Naučit se mazat je výzva a tu by každý běžkař měl přijmout. Svezení na dobře namazaných lyžích je krásná odměna.

Jana M.

Prosím, a jak ochránit stoupací komoru s tulením páskem před žehlením a kartáčováním? Dost nedobře se to od špičky zažehluje a kartáčuje až k okraji. Znáte nějaký „fígl“? Děkuji !

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: