Jak vybrat běžky: správné lyže pro klasiku, skate i backcountry

Jak vybrat běžky: správné lyže pro klasiku, skate i backcountry

Vybavení pro běžecké lyžování udělalo v posledních letech obrovský pokrok. Je velký rozdíl mezi současnými kvalitními běžkami a těmi, na které jsme byli zvyklí před pár lety. Kromě toho, že udělaly pokrok samotné běžky, významně se změnilo i vázání a boty k němu náležející. Jak vybrat ty správné běžky, které zrovna vám budou vyhovovat?

V první řadě musíte mít jasno, k čemu budete běžky využívat. Plánujete poklidné výlety s rodinou převážně po upravených tratích? Chystáte se jezdit hlavně mimo cesty a upravenou stopu radši nikdy nepotkat? Budete jezdit i ve strmých svazích? Chcete si zlepšit fyzickou kondici a nějaká technika lyžování vás nezajímá? Chcete jezdit sportovně až výkonnostně? Nebo od každého trochu? Navíc ještě u sportovního pojetí běhu na lyžích nastává otázka, jestli budete preferovat pouze klasický způsob, budete mít jedny běžky na bruslení a druhé na klasiku, nebo jedny na oboje? Na tyhle a možná i nějaké další otázky si nejdřív odpovězte, a pak můžete pokračovat ve čtení dál.

Běžecké lyže dělíme podle určení do několika kategorií: turistické, dětské, backcountry, nordic croussing (fitness), sportovní běžky – bruslicí, combi, pro klasiku nebo závodní běžky – bruslicí, pro klasiku. Pojďme se jednotlivým druhům podívat na zoubek.

Turistické běžky

Turistické běžky jsou asi nejprodávanější kategorií. Šířka lyží se pohybuje v rozmezí mezi 48 – 55 mm. Tahle šířka umožňuje ještě jízdu ve vyfrézované strojové stopě, ale zároveň dává možnost jízdy mimo upravené tratě i v hlubokém sněhu. Turistické běžky umožňují převážně klasický způsob běhu. Doporučujeme je kupovat v délkách o 15 – 25 cm delších, než je výška lyžaře. Pokud jste štíhlí, můžete volit běžky spíš v té kratší variantě, pokud vážíte víc nebo chcete jezdit rychleji, volte běžky delší.

Pro snadnější odraz bez proklouznutí se tyhle běžky dělají měkčí, takže i méně zkušený lyžař nemá při správném namazání problémy s odrazem. Měkké běžky jsou velmi příjemné, proto se jich nebojte, pokud nejste zdatný sportovec. Oproti tvrdým běžkám jsou sice malinko pomalejší, ale o rychlost při turistice zase tak nejde. Turistické běžky se také vyrábějí s protiskluzovou úpravou v mazací komoře. Výhodou je, že nemusíte mazat stoupací vosky, ale pozor, nezapomínejte i tyhle lyže parafinovat. Hlavní nevýhodou skluznic s protiskluzovou (šupinovou) úpravou je to, že je nejde mazat. Jsou totiž typy sněhu, na kterých nefunguje, a pak s tím už nic nenaděláte. Druhou, pro turistiku méně zásadní nevýhodou je to, že takhle upravené běžky jsou o něco pomalejší. Doporučuju tedy radši běžky mazací s tím, že se naučíte mazat. Opravdu to není tak složité, jak by se mohlo zdát.

Přečtěte si také jak vybrat správné boty na běžky – od klasiky přes skate až po dětské boty na běžky!

Dětské běžky

Pro děti, které s jízdou na lyžích začínají, je možné pořídit běžky kratší, než je výška jejich postavy. Volíme typově běžky turistické, které jsou díky své šířce stabilnější, a pro začátečníka tím pádem vhodnější. Přibližně od 5 – 6 let věku je možné také začít učit dítě skluzu. Potom je nutné pořídit pro dítě běžky delší, a to asi o 15 cm vyšší než měří dítě. Pro děti je vhodnější klasický způsob běhu, který není tak fyzicky náročný jako bruslení. Pro úplné začátky je možné pořídit i běžky se šupinami, ale pokud sami pro sebe běžky mažete, je rozumné i pro dítě pořídit běžky mazací.  Lépe mu to pojede, a navíc se může přiučit i způsobu mazání. Pokud s dětmi jezdíte víc a sportovněji, je možné asi po zhruba dvou letech běhání postupně přejít na užší sportovní běžky. Od 10 let se už u dětských lyží řídíme stejnými pravidly jako u lyží dospělých.

Backcountry běžky

Běžky, které se schovávají pod názvem backcountry, se postupně vrací do obliby. Jsou to běžky určené na jízdu v terénu. Něco jako offroad auto nebo horské kolo. Obecně se vyrábějí v šířkách jako běžky turistické a širší až do šířek 70 mm (skoro jako sjezdovky). Mají jednu nebo obě hrany ocelové. Díky hranám je možné lépe jezdit na zledovatělém tvrdém povrchu, což oceníte zvlášť při horských sjezdech. Ocelové hrany se také mnohem míň opotřebovávají, a běžka tím pádem mnohem déle vydrží (nesmíte si ale přišlapovat běžky například při chůzi stromečkem, to pak povrch značně odřete).

Pokud jezdíte někam do hor, mimo upravené běžecké stopy, jsou běžky backcountry ta správná volba. Existují i modely do 55 mm šířky, které se vejdou i do strojové stopy. To jsou pak ideální univerzální lyže do terénu a částečně do stopy. Jejich délku volíme o 10 – 15 cm vyšší než je výška postavy lyžaře. Delší běžky se míň boří, ale jsou hůř ovladatelné při sjezdech. Berte proto u volby délky lyže v úvahu, v jakých terénech se budete nejčastěji pohybovat. Budete-li jezdit v mírnějších terénech (např. Vysočina, Finsko), jsou vhodnější běžky delší. Do prudších horských terénů (např. Beskydy) volte kratší délku.

Backcountry běžky jsou určené na jízdu v terénu. Obecně se vyrábějí v šířkách jako běžky turistické a širší až do šířek 70 mm (skoro jako sjezdovky).
Backcountry běžky jsou určené na jízdu v terénu. Obecně se vyrábějí v šířkách jako běžky turistické a širší až do šířek 70 mm (skoro jako sjezdovky).

Nordic croussing (fitness)

Lyže pro nordic croussing jsou určené pro vyznavače aktivního fitness stylu, zejména pro ty, kteří propadli letnímu stylu „nordic walking“. Běžky se kupují výrazně kratší než ty klasické, zhruba do výšky postavy. Většinou se dodávají s protismykem, aby měl lyžař co nejmíň práce s přípravou. Nejedná se o běžky určené k tomu, abyste se odněkud někam dostali, ale slouží k tomu, abyste si bez ohledu na váš styl nebo zkušenosti s během na lyžích zlepšili fyzickou kondici.

Sportovní běžky na klasiku

Sportovní běžky pro klasický styl běhu na lyžích jsou vhodné především do upravených stop, ale díky jejich relativně pevné a odolné konstrukci vydrží i jízdu v terénu. Protože jsou ale užší (45 – 47 mm) než třeba běžky turistické, může se stát, že se na nich budete v měkčím sněhu víc bořit.

Tyhle běžky jsou také o něco tvrdší než běžky turistické, a proto nejsou vhodné pro úplné začátečníky, kteří nemají dobře zvládnutý odraz z lyže. Pokud jste si pořídili nové běžky a ony vám kloužou, ať mažete, jak mažete, je to s největší pravděpodobností tím, že jsou na vaši váhu nebo techniku běhu příliš tvrdé. Potom vám nezbývá než pořídit si běžky nové, měkčí, nebo se naučit líp odrážet. Délku sportovních běžek pro klasický způsob běhu na lyžích volíme o 20 – 30 cm delší, než je výška postavy sportovce. Pokud jste štíhlí, volte běžky měkčí (většinou kratší), pokud vážíte víc, volte běžky tvrdší (delší).

Sportovní běžky pro klasický styl běhu na lyžích jsou vhodné především do upravených stop, ale díky jejich relativně pevné a odolné konstrukci vydrží i jízdu v terénu.
Sportovní běžky pro klasický styl běhu na lyžích jsou vhodné především do upravených stop, ale díky jejich relativně pevné a odolné konstrukci vydrží i jízdu v terénu.

Sportovní běžky na bruslení

Běžky určené na bruslení (skating) se vyrábějí výrazně tvrdší než běžky klasické. Proto na nich není vhodné klasicky jezdit, a pokud to přeci jen děláte, je obtížné se z nich jistě odrazit. Čím je bruslicí běžka tvrdší, tím je rychlejší, ale nesmí se to přehnat. Moc tvrdá běžka tak dobře nepřiléhá k povrchu, a není tedy moc stabilní a lehce na sněhu plave. Proto pokud s bruslením začínáte, volte běžky tvrdé, ale ne ty nejtvrdší. Délka bruslicích běžek je vhodná o 5 – 15 cm delší, než výška postavy lyžaře.

Sportovní běžky – combi

Tyhle běžky jsou skvělé, ale zároveň nic moc :-). Vysvětlím. Je paráda mít jedny běžky jak na klasiku, tak na bruslení, ale zároveň je to něco za něco. Combi běžky jsou tvrdší než ty klasické. To znamená, pokud nemáte patřičnou váhu nebo parádní styl odrazu, tak se na nich budete trápit, protože vám budou klouzat. Zato pojedou hodně rychle. Na bruslení je ta nevýhoda, že běžky namazané stoupacím voskem v mazací komoře nejedou tak dobře jako běžky bruslicí, které jsou celé parafinované. Navíc musí být combi běžky o něco delší než běžky čistě bruslicí, takže vám v užších tratích může délka dělat trochu potíže. Délka Combi běžek se volí o 10 – 20 cm delší, než je výška postavy lyžaře.

Tyhle běžky vám můžu doporučit, pokud chcete mít jenom jedny univerzální běžky na všechno. Pokud vám ale nevadí s sebou vozit běžky dvoje, pak je rozhodně lepší volba na klasiku běžky klasické a na bruslení běžky bruslicí. Pro lyžaře vyšších váhových kategorií se dá vyšší tvrdosti využít jako výhody. Není potom nutné kupovat si na klasiku moc dlouhé běžky, a přitom vás „uvezou“.

Závodní běžky pro klasiku

Závodní běžky, to je prostě paráda. Nádherné jsou už na podívání, s cenami kolem deseti až patnácti tisíc korun. Úžasně rychlá skluznice, lyže po sněhu jen letí. Ale pozor, jak už kategorie napovídá, závodní běžky jsou zkrátka pro závodníky. Pokud nemáte odraz i skluz precizně zvládnuté, budete se na nich trápit. Jsou poměrně tvrdé a hodně lehké, kvůli tomu ale zároveň nejsou zase tak odolné. Využití mají tedy jen v upravených stopách.

Pokud se naučíte dobře jezdit na běžkách, pak si na závodních fakt užijete. Tyhle běžky jsou užší, asi 43 – 46 mm. Díky tomu jsou na tvrdém upraveném podkladu rychlejší, pro měkčí terény je lepší volit běžky malinko širší. Někteří výrobci dokonce dělají ve stejném typu závodních běžek různě široké modely, které se využívají na různě tvrdé podklady. Délka klasických běžek pro závodění se volí o 20 – 30 cm delší, než je výška postavy závodníka.

Závodní běžky na bruslení

O bruslicích závodních běžkách platí podobné věty jako o klasických. Prostě jsou to závodní lyže. Tím, že jsou poměrně úzké, nejsou moc stabilní. Jedou ale parádně rychle, a pokud umíte na běžkách dobře bruslit, je to zážitek. Délky závodních bruslicích běžek se volí o 5 – 15 cm delší, než je výška postavy závodníka.

Běžky určené na bruslení (skating) se vyrábějí výrazně tvrdší než běžky klasické.
Běžky určené na bruslení (skating) se vyrábějí výrazně tvrdší než běžky klasické.

Běžky práskačky

Doufám, že jste si z tohohle dlouhého povídání odnesli aspoň nějaké nové a pro vás důležité informace. Že už aspoň trochu víte, co máte od běžek požadovat a že si nenecháte od ziskuchtivých prodavačů jen tak něco nakukat. Přesto doporučuju s prodavači ve specializovaných běžkařských prodejnách svůj výběr konzultovat a přijmout další dobře míněné rady.

Dávejte si pozor na nákup použitého vybavení. Běžky, které jezdily několik let v zahraničních půjčovnách, vypadají jako nové, ale mohou být „vypráskané“, tj. měkké, nebo na vypráskání nachystané, takže vám změknou během prvních pár výletů. Je to proto, že v rakouských či švýcarských střediscích je stabilně dostatek sněhu, a lyže se tak nepoškodí na skluznici o kameny nebo jiné překážky. Jsou ale často a intenzivně využívané a každá lyže po x kilometrech změkne. V našich podmínkách změkne jako úplně zničená, zatímco tam jako skoro nová.

Dál dejte pozor na běžky prodávané v supermarketech. I když tyhle běžky nesou vesměs značky renomovaných výrobců, nejsou pro slušné lyžování použitelné. Na těchhle levných běžkách je špatná skluznice, na které nedrží vosky. Vnitřní struktura lyží nebývá stejná v páru, a tedy ani tvrdost nebývá u dvou lyží stejná. Navíc se někdy vyrábějí z tak nekvalitních materiálů, že lyže můžou změknout až desetkrát rychleji než ty kvalitní.

Vázání a boty

Velkou pozornost věnujte taky vázání a botám. Spojení mezi lyží a botou je poměrně zásadní věc. Široce rozšířené vázání N75 se dá doporučit jen těm, kteří chtějí v botách víc chodit pěšky než jezdit na lyžích. Pak se objevují různé typy vázání, víc či míň použitelných. Doporučuju ale v téhle oblasti moc nevymýšlet a zbytečně se nesnažit moc ušetřit. Na vázání a botách prostě ušetřit nejde. Když koupíte levné, je opravdu nekvalitní.

Jediná použitelná vázání jsou Rottefella (systém NNN) a Salomon (systém SNS). Někdy se vyskytují i pod jinými názvy jako třeba: Rossignol, Fischer atp. Ale pořád se jedná jen o tyhle dva typy vázání. Rozdíl mezi nimi spočívá jen v tom, že SNS má jeden podélný výstupek, který zapadá do drážky v botě, zatímco NNN má výstupky dva, kterým odpovídají dvě drážky v botě. Co se kvality týče, jsou naprosto rovnocenné. V poslední době je asi kvůli systému NIS lepší pořídit si Rottefellu.

Vázání SNS se na lyži přivrtává. Systém NNN nabízí kromě vrtané varianty i možnost upevnění vázání na NIS (Nordic Integrated System) desku, se kterou se lyže dodává už z výroby. Výhodou NIS desky je hlavně šetrnější a rychlejší upevnění vázání na lyži a snadnější posouvání po lyži, bohužel ale na lyži už pak upevníte jedině vázání NNN, nebo musíte destičku provrtat.

Přeju hodně krásných zážitků na sněhu! Teď už jen aby napadl.

Vodák sport

Zkušenosti čtenářů

Michal

Záleží kudy se backcountry jezdí. Pokud hodně po lese, osvědčily se mi kratší (ale o to širší) běžky kvůli manévrovatelnosti mezi padlými stromy apod.

Jiří Šťastný
Michal:

Pravda pravda. Do hustých porostů a příkrých svahů raději kratší běžky, ale třeba ve Finsku jsem viděl pro nás nepředstavitelnou věc a to běžky 250 cm dlouhé a velmi široké… Takže pro každý terén jiná volba… Tak je to ale u všeho. Univerzální věc může být dobrá, ale speciálka na dané podmínky je skvělá 😉
Přeji hodně krásných kilometrů na sněhu… no a hlavně ten sníh 😉

Lída T.

Můžu mít, prosím, dotaz? Je poměrně často vidět běžkaře s BC běžkami, ale s klasickým vázáním a tudíž i botami. Sama se chystám BC běžky koupit, a tak mě zajímá, jak dobrý, nebo špatný nápad to je 😀 . Když bych se bavila i o hlubším sněhu, nějakém menším sjezdu a výstupu (chystáme se do Švédského Laponska)… Má obava je, že třeba můžu to vázání zásadně poškodit, nebo přímo utrhnout? Žádné extrémní podmínky to nejsou, ale procházka po louce také ne, tak si chci ověřit, jestli je takovýto způsob v pohodě. Mít na všechny běžky jedny boty je totiž lákavé 🙂
děkuju za odpověď, hezký den

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: