Jak si zajistit elektrickou energii v divočině a na cestách I

Jak si zajistit elektrickou energii v divočině a na cestách I

Nejrůznějších elektronických pomocníků balíme s sebou na cesty po světě nebo i na všemožné výpravy do přírody pořád víc. Jak všechny tyhle hračky na cestách efektivně dobíjet?

Fotoaparáty, chytré telefony, akční kamerky, GPS, čelovky, multifunkční hodinky, čtečky elektronických knih, MP3 přehrávače, ale i tablety nebo notebooky, a třeba i drony. Všechny jmenované přístroje, a najdeme asi i další příklady, mají na cestách smysluplné využití a bez některých už si skoro ani nedovedeme výpravu představit. I když se asi najdou staromilci, kterým se to nebude líbit, je to prostě fakt.

Power management

Ale aby nám všechny ty elektronické pomůcky mohly sloužit, je potřeba udržovat je při životě, tedy s nabitými bateriemi. Tím jak roste počet přístrojů, které s sebou vozíme, zvyšuje se i celková potřeba energie. Čím delší cesta, čím delší časové úseky bez přístupu k rozvodné síti a čím víc přístrojů, tím víc se vyplatí při plánování cesty věnovat pozornost i strategii „power managementu“.

Efektivní dobíjení i z jedné zástrčky

Nemusí jít jen o měsíční výpravu do divočiny, ale třeba jen delší „baťůžkářskou“ cestu po Asii nebo Jižní Americe. I za předpokladu alespoň občasného ubytování v civilizaci je dobré mít dobíjení předem promyšlené a ideálně doma i řádně vyzkoušené. Jako první je dobré ověřit si, jaká norma (tvar) elektrických zástrček se v dané zemi používá. Je možné vybrat si z řady univerzálních cestovních adaptérů ten, s kterým bychom měli vystačit prakticky na celém světě. Najdou se i modely doplněné o jeden či dva USB výstupy. S tím už by si sólo cestovatel mohl vystačit. Existuje dokonce univerzální adaptér s USB výstupy a zároveň integrovanou nabíjecí baterií, který tak zároveň poslouží jako powerbanka. Její kapacita ale postačí jen na částečné nouzové nabití telefonu, víc čekat nemůžeme.

Pokud ovšem cestuje společně dvojice nebo početnější skupinka, která v zájmu odlehčení bude chtít i dobíjení vzájemně koordinovat, nemusí jeden adaptér stačit. V levných hostelech navíc často na pokoji víc než jednu elektrickou zásuvku ani nenajdete. Za jednu noc se pak všechna potřebná zařízení nemusí stihnout dobít. Vozit klasickou rozdvojku, resp. prodlužku, není zrovna šikovné. Flexibilnější řešení proto nabízí spíš jednoduchý zásuvkový adaptér jen pro jeden určitý druh zásuvek, se kterým většinou v jedné oblasti vystačíme (pokud se tedy nechystáme na cestu kolem světa).

USB nabíječky: pozor na výstupní napětí

Vzhledem k tomu, že valná většina v úvodu zmíněných přístrojů se dá dobíjet prostřednictvím konektoru USB, vyplatí se pořídit si vícenásobnou USB nabíječku s 4, 5 nebo i více USB porty. Ovšem pozor: nezaměnit s běžným USB hubem, který nemá porty napájené. Při výběru věnujte pozornost výstupnímu napětí. Pořád víc novějších zařízení si nevystačí s dřív standardním výstupním proudem 1 A (narazit jde i na starší nabíječky jenom s 500 mA), ale vyžadují vyšší, většinou 2,1 A. Výstupní proud má vliv i na rychlost nabíjení. U USB nabíjecích rozdvojek má často jen jeden z portů výstupní proud 2,1 A, zatímco ostatní jen 1 A nebo nižší. Vyplatí se tedy hledat takovou, kde mají ideálně všechny porty 2,1 A.

Energetická rozvaha

Počty zásuvkových adaptérů a dostupných napájených USB portů závisí na individuální rozvaze:

  • Kolik zařízení budu potřebovat dobíjet?
  • Jak často je budu potřebovat dobíjet?
  • Jak často a na jak dlouho budu mít přístup k elektrické zásuvce?

Pozornost si zaslouží také délka kabelu vlastní nabíječky i propojovacích USB kabelů pro nabíjení konkrétních zařízení. Na jednu stranu chceme šetřit místem i hmotností, ale mockrát jsem si ověřil, že v hotelových pokojích jsou jediné volné zásuvky jen u země pod postelí, nebo naopak u stropu poblíž hotelové televize. Připojení a dobíjení hroznu našich přístrojů pak může být kvůli této zdánlivé drobnosti přinejmenším nepohodlné, nebo dokonce značně obtížné.

Dobíjení v autě

Pokud budeme cestovat autem, ať už vlastním nebo cizím, můžeme k dobíjení využít i standardní 12V zásuvku pro zapalovač. Běžně se dají sehnat vícenásobné dvoj- či trojnásobné adaptéry USB. Zase pozor na výstupní proud. Může se stát, že nečinný přístroj se nabíjí, ale pokud ho během nabíjení používáte (např. navigaci), odběr proudu je vyšší, než stihne dodávat USB, a telefon se nabíjet nebude.

Konventor se zásuvkou

Pro větší skupinu nebo při větších nárocích může být vhodnějším řešením konvertor z 12 V na střídavých 230 V s běžnou zásuvkou. Tady jsou hlavní rozdíly v celkovém výkonu. Pro nabíječku baterií do fotoaparátu nebo videokamery a převážnou většinu USB nabíječek by měly stačit i ty nejmenší konvertory se 100 nebo 150 W, u notebooků už si to u konkrétního přístroje radši ověřte. Platí, že novější a menší přístroje jsou většinou úspornější. Ale pokud budete chtít přes rozdvojku připojit třeba dva notebooky, může už být potřeba výkonnější konvertor 250 nebo 300 W.

Elektrárna v batohu

Pokud víme, že bez dosahu zásuvky či auta budeme delší dobu, máme několik možností, jak se z hlediska elektrické energie zabezpečit. Pokud se jedná o energii do fotoaparátu nebo kamery, nejjednodušším řešením může být investice do několika rezervních baterií, resp. akumulátorů, které pokryjí předpokládanou spotřebu. Je na individuální rozvaze, co se finančně i hmotnostně vyplatí.
Pokud s tímhle řešením nevystačíme, přichází na řadu nějaká forma „energie sbalené na cesty“ v podobě powerbanky. V podstatě jde o několik klasických Li-Ion (Li-Pol) baterií spojených k sobě. Nabídka na trhu je skoro nepřeberná. Kromě udávané kapacity v mAh se liší i cenou. U dražších powerbank můžete předpokládat delší životnost a větší počet nabíjecích cyklů bez poklesu celkové kapacity, rychlejší nabíjení, dokonalejší bezpečnostní obvody chránící před přepětím, zkratem, přetížením, přebitím nebo přehřátím.

U levných noname a OEM výrobků nemůžete mít vždycky plnou důvěru v uvedené informace o kapacitě a výstupních proudech. Takové powerbanky většinou obsahují jen minimum bezpečnostních prvků a také jejich účinnost při nabíjení bude pravděpodobně nižší, resp. ztráty při převodu napětí vyšší. Kromě celkové kapacity si při výběru powerbanky budeme všímat i počtu portů USB a jejich výstupního proudu. Praktická je indikace stavu nabití powerbanky. Pro čtenáře Světa outdooru budou určitě zajímavá odolná outdoorová provedení powerbank, některé z nich mohou být i zcela vodotěsné.

Kapacita powerbanky

Pro úvahy nad kapacitou powerbanky je vhodné upozornit na to, že bohužel nefunguje jednoduchá rovnice, kde by stačilo podělit udávanou kapacitu powerbanky kapacitou baterie našeho přístroje (telefonu, akční kamery…). Výrobci baterií udávají kapacitu při napětí 3,7 V, což umožňuje kapacity vzájemně porovnat. Kupříkladu kapacita powerbanky 10 000 mAh je sice pětkrát větší než 2000mAh baterie v telefonu, ale neznamená to, že ji z téhle powerbanky pětkrát plně nabijeme.

V praxi je totiž potřeba kapacitu udávanou pro napětí 3,7 V převést na kapacitu při napětí 5 V, které je standardem pro USB. Při převodu z 3,7 V na 5 V dochází k nezanedbatelným ztrátám. Rozhoduje kvalita použitého DC-DC převodníku, jejichž účinnost se obecně pohybuje mezi 80 – 95 %, výjimkou nejsou ani powerbanky s účinností jen 70 %. Hlavním trendem je výrobců v poslední době snaha co nejvíc zrychlit nabíjení powerbank ze sítě.

Pokračování v dalším článku Jak si zajistit elektrickou energii v divočině a na cestách II

Zkušenosti čtenářů

jaro3


USB nabíječky: pozor na výstupní napětí..
nezrovnalost, a pritom sa hovori dalej spravne iba o prude,…
rozdiel medzi napatim a prudom je napr. ako medzi drahou a casom,ap….
inac poucny clanok…

Petr

Výrobci Power Bank většinou uvádí kapacitu celkovou všech osazených článků v zařízení při nominálním napětí článků 3,6V, pokud to jsou Li-Ion nebo Li-Pol články tak jde o cca 2500-3000 mAh/3,6V na článek. Počítejme pro zjednodušení s 2500 mAh/3,6V na článek. Takový článek odevzdá celkem 2,5Ah×3,6V=9Wh
Po konverzi na 5V s účinností 90% máme k dispozici 9Wh × 0,9(90%) ÷ 5V= 1,62Ah.
To je kapacita, kterou máme z jednoho článku v Power Bance k dispozici pro nabíjení telefonu, čelovky, kamery, hodinek a dalších USB zařízení. Někteří výrobci tuto hodnotu (pro 5V) uvádějí již i na Power Bankách přímo (Xiaomi)
Pro zjednodušení lze počítat s konstatntou 0,65 kterou násobíme kapacitu udanou výrobcem při 3,6V a získáme tak skutečnou kapacitu na výstupu 5V.
Existují i výrobci, kteří udávají jen skutečnou kapacitu při 5V, bez ohledu na kapacitu použitých vnitřních článků a jejich prostý součet při 3,6V. (Voltcraft)
Pokud si někdo kupuje Li-Ion články s kapacitou deklarovanou ve výši 4500 mAh nebo i výše, kupuje podvod, skutečnost je pak kolem 500 mAh. Jde to poznat i na hmotnosti článku, dobrý článek má klem 45 g, Fake váží třeba jen 25 g. Více jak 3000mAh do velikosti článku 18650 nelze (zatím) dostat.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: