Mobilní kancelář aneb jak vybrat batoh pro práci na cestách

Mobilní kancelář aneb jak vybrat batoh pro práci na cestách

Několik užitečných rad pro výběr batohu či tašky do práce a na cesty. Co by měl splňovat a na co určitě při jeho výběru nezapomenout.

V poslední době se mění organizační struktury ve firmách a čím dál víc lidí vlastně už ani do práce chodit nemusí. Často jako nomádi pracují z různých míst a provozují tzv. „mobilní kancelář“. Pracovní schůzky se dají vyřídit v kavárnách. Pracovat se dá v parku, u moře, na nádraží, na letišti – zkrátka odkudkoliv.
Svou mobilní kancelář je potřeba vozit všude s sebou. Počítače, tablety, telefony, fotoaparáty, psací potřeby, diáře atd. je třeba bezpečně uchovat a pohodlně se s nimi přesouvat z místa na místo. Batoh či taška by měla pro tento účel splňovat určitá kritéria.

Základní kritéria zavazadla pro mobilní kancelář

  • Dostatečná velikost
  • Odolnost
  • Kvalitní ochrana počítače či jiné elektroniky
  • Inteligentní rozdělení úložného prostoru
  • Pohodlné či multifunkční nošení
  • V případě používání na kole i dostatečné pohodlí pro jízdu na něm
  • Reflexní nebo jiné ochranné prvky

Dostatečná velikost

Velikost batohu nebo tašky by měla především odpovídat velikosti vašeho notebooku. To je základní požadavek. Některé batohy jsou konstruované pouze na notebooky do velikosti displeje 15 palců, jiné pojmou notebook až s 17palcovou obrazovkou. Dál počítejte s dostatkem prostoru pro dokumenty, papíry a složky, pravděpodobně do velikosti formátu A4. Jestli si nosíte do práce šanony nebo velké ochranné desky, ujistěte se, že vybraný batoh takovou nálož dat a dokumentů pojme.

Nezapomínejte ani na vhodně umístěná místa pro uložení příslušenství k notebooku: napájecí kabel, myš, prezentér (dálkový ovladač k obsluze prezentací), apod. Jdete po práci nebo i před do fitness centra nebo na jógu? Nosíte lahev? Máte rádi lunchbox? Počítejte s tím, aby batoh zvládl i tohle drobné sportovní vybavení.

Tip: Pořízení nové tašky či batohu na notebook je ideální příležitost si udělat inventuru věcí, které ve své mobilní kanceláři máte. Vyskládejte je všechny z batohu. Vyhodnoťte jejich důležitost. Některé předměty můžete vyřadit a některé asi přidáte. Teprve s takovou kompletní kanceláří začněte vybírat ten správný kousek.

Kapsy a zase kapsy

Dostatečný počet kapes je také důležité kriterium. Kapsy by měly být přístupné i při naplněném batohu. Na trhu je spousta batohu či tašek, do kterých se nedostanete ani pro obyčejnou tužku, když v něm máte papíry a notebook.

Kapsička na telefon a zvláště mini průchodka na sluchátka jsou spíše anachronismem. Použili jste ji někdy a umíte si představit, že vždy, když sundáte tašku, musíte vyndat sluchátka z uší a vůbec nemůžete telefon ovládat (hovory, sms, přehrávač hudby)?

Odolnost

Všechny madla, držadla a popruhy by měly hodně vydržet. Jelikož batohy nebo tašky na notebook často sundáváte, zvedáte či jinak přemísťujete. Hlavní, nejvíce používané madlo by mělo být zkrátka pevné tak, aby udrželo lokomotivu. Všechny zipy a plastové a kovové spony by měly být značkové a co nejvíce odolné. Na exponovaná místa, obvykle dno nebo boky se hodí vyztužení nebo zdvojená látka.

Ochrana elektroniky

Je-li počítač nástrojem, který vás živí, věnujte mu patřičnou péči a ochranu. Dostatečné vypolstrování je dobré především na dně nebo spodku zavazadla. Kvalitní batohy používají i speciální pěny a materiály pro ochranu proti nárazu. Nezapomínejte ani na ochranu před vlhkostí – některé batohy mají například i integrovanou pláštěnku. Ochranu počítače můžete zvýšit přidaným obalem, např. neoprenovým nebo látkovým. Pokud nosíte láhev s vodou, měla by být v oddělené kapse, aby v případě protečení neutopila i elektroniku v batohu.

Inteligentní rozdělení úložného prostoru

Vzhledem k počtu elektroniky, její velikosti, objemu dokumentů a nároku na příslušenství se zaměřte na inteligentní rozdělení vnitřního prostoru v batohu. Věnujte tomuhle kriteriu dostatek času a nejlépe ho vyzkoušejte prakticky.

Otestujte si přístup do kapes i při plném batohu.

Zkuste bezproblémové vytažení a vložení počítače. Zjistěte, kam budete ukládat napájení, myš, diář, psací potřeby, atd.

Dalšími drobnými, ale užitečnými detaily jsou například obaly na kabely, sluchátka. Dále sofistikované pásky na zajištění smotaných kabelů a drátů. To vše pomáhá si udržet v prostoru batohu pořádek a přehled. Je příjemné, když se vám sluchátka nezamotají s napájecím kabelem, s USB dobíjením atd.

Pohodlné či multifunkční nošení

S batohem či taškou budete trávit spousty času na cestách. Délka zad by měla odpovídat vaší výšce. Někteří výrobci nabízejí i zkrácená záda pro ženy. Zádové systémy umožňují i ventilaci a odvětrávání zad pro příjemnější nošení v parných dnech.
Popruhy by měly být dostatečně pohodlné, jelikož vaše kancelář na cestách bude něco vážit. Bederní pás by se měl nechat odepnout, a to hlavně kvůli špinění při častém pokládání na zem. Pro nošení v ruce bývají některé batohy opatřeny madly seshora, ale i z boku alá kufr.

Pro jízdu na kole

Batohy či tašky uzpůsobené pro jízdu na kole mají několik specifických znaků a konstrukčních řešení. Ramenní popruhy jsou delší, aby se v předklonu u řidítek dal batoh posunout dozadu. Důležité jsou reflexní prvky a držák na blikačku. Dobré odvětrání oddaluje propocení zad. Populární messenger tašky, které jsou určeny pro jízdu na kole, mají pro tenhle způsob nošení ramenní popruh speciálně upravený a často ho doplňuje další popruh pro fixaci na zádech.

Reflexní nebo ochranné prvky

Nezapomínejte ani na tuhle praktickou drobnost. V případě, že preferujete decentní styl zavazadla, doplňte ho alespoň o nějaký designový reflexní prvek, který je možné na něj zavěsit extra. Pro cyklisty je dobrá viditelnost na silnici takřka povinností.

Trendy a zajímavosti

Novinkou posledních let jsou batohy s integrovanou externí baterií nebo paměťovým diskem. Některé jsou opravdovými designovými kousky, které už s klasickým outdoorovým batohem nemají skoro nic společného. Batohy do města jsou zkrátka „trendy“.

Slovo odborníka: Luděk Pravda, majitel a designér firmy BOLL

Co by měl podle tebe splňovat dobrý batoh na „práci“?

V první řadě je zapotřebí si udělat jasno, jestli batoh na „práci“ má být pouze na notebook, nebo má sloužit i na další běžné pracovní pomůcky. Pro druhou variantu podle mých zkušeností platí: měl by mít plně polstrovanou kapsu na notebook (pěnou), která nesahá na samé dno batohu a je umístěna na straně zad, navíc speciálně vyztužené dno a odpovídající množství vnitřních kapes (síťovinových i látkových) v horní části batohu, aby vše nekončilo na dně a mohlo se přehledně uložit. Určitě se hodí i pevná plošná přepážka v hlavní komoře, aby dokumenty neměly „oslí uši“. Zádový panel by měl být plošně vyztužen pevnou deskou a opatřen vzdušným zádovým polstrováním. Ramenní popruhy nejlépe vyhovují anatomicky tvarované s odnímatelným hrudním popruhem.

Na co určitě při výběru nezapomenout?

Nezapomeňte, že vybírat batoh pouze přes internet je občas velmi zrádné. Je určitě lepší si ho osahat a vyzkoušet na zádech. Batoh za několik stovek často vypadá na fotkách stejně jako ten za několik tisíc. Ve skutečnosti je pak rozdíl mezi nimi často propastný. Počínaje materiálem a ušitím, vlastním designem a zpracováním konče.
Propracovaný batoh v elegantním a uhlazeném business stylu, navržen pro uživatele oceňující kvalitní zpracování a materiály, komfortní nošení a funkční řešení.

Messenger tašky

Ty se nosí přes rameno, ale mohou v sobě skrývat i sofistikované způsoby jak se proměnit v batoh. Tašky ve stylu „messenger“ mohu být kromě jednoho velmi bytelného popruhu přes rameno opatřeny doplňkovým odlehčovacím či stabilizačním popruhem, taky umožňují odlehčit otlačeným ramenům pomocí bederního pásu. Spony na nich bývají samostatnou konstruktérskou či designérskou kapitolou.

Messenger tašky můžou dál obsahovat speciální přídavné popruhy pro připnutí větších předmětů, jako jsou například: stativ, jóga podložka nebo skateboard. Posouvatelný čili modulární systém vám pomůže přizpůsobit si vnitřní prostor vašim potřebám podobně, jak tomu bývá u fotobrašen.

Obojživelníci mezi batohy

Tašky a batohy do města mohou dnes vypadat například jako malé lodní pytle s rolovacím uzávěrem, klasické ruksáčky s párem kožených popruhů nebo taky jako kompaktní high-tech batohy. Outdoorové batohy se můžou s těmi do města nebo na práci překrývat a pořídit si můžete takové, které zvládnou nástrahy divočiny i městské džungle. Cestujte, pracujte venku a nechávejte se inspirovat přírodou a novými místy. Nebo si aspoň každodenní dojíždění do práce udělejte pohodlnější s funkčním batohem nebo taškou na notebook.

Zaujalo nás

Elektronický batoh

Batohy Co.Alition Colfax jsou unikátní svým netradičním designem a systémem přístupu do vnitřních prostor.  Uvnitř batohu je integrovaná nabíjecí baterie, která dokáže nabíjet sama sebe a současně vaše zařízení pomocí integrovaných nabíjecích kabelů. Dál se v něm ukrývá bezdrátový hard drive pro ukládání dat s možností vytvoření vlastní Wi-Fi sítě.

Rafinovaná „nákupní“ taška

Arcteryx Blanca 19 Tote je univerzální, voděodolná taška, určená pro nošení a transport životních potřeb. Nejedná se tedy o obyčejnou nákupní tašku přes rameno. Promyšleným způsobem kombinuje popruhy a umožňuje i fixaci dalších předmětů, např. jóga podložky či kabátu.

Origami messenger bag na každý den

The Everyday Messenger od Peak Design je taška, která kromě futuristického designu obsahuje i modulární systém na uložení fotovýbavy. Má kvalitní spony, popruhy a skrytý bederní pás. Origami inspirace se u téhle tašky opravdu nezapře.

Bavlněný krasavec

Fjällräven Räven 28 je jednoduchý a trvanlivý batoh na běžné nošení z materiálu G-1000 HeavyDuty Eco, který tvoří recyklovaný polyester a organická bavlna. Má samostatnou polstrovanou kapsu pro notebook (až do velikosti 17 palců), dva prostorné oddíly na zip s vnitřními kapsami, přední kapsu na zip a dvě boční kapsy na láhve na pití a další předměty, které chcete mít po ruce.

Manažerský elegán

Pracovní batohy Boll – česká značka. Model PROPHET je propracovaný batoh v elegantním a uhlazeném business stylu, navržen pro uživatele oceňující kvalitní zpracování a materiály, komfortní nošení a funkční řešení. Má dvě komory a přední 3D kapsu. Ochranná polstrovaná kapsa na tablet a laptop až 15,6“.
Dno tohoto batohu je extra polstrované. Obsahuje hodně vnitřních kapes avšak dobře dostupných včetně pořadače na dokumenty. Vzdušné a komfortní zádové polstrování Dynamic Air Flow snižuje pocení p od batohem. Civilní vzhled dovoluje nasazní i pro manažery – kravaťáky.

Zkušenosti čtenářů

Půl dne s batohem na zádech

Tak skoro všechno zmíněné splňuje nějaká kopie Assault batohu 20l za 750 CZK. Ale ten je moc levný na to, aby se o něm psalo.

kitty
Půl dne s batohem na zádech:

Assault že má všechno potřebné? Vždyť je to levný šunt, který se hned roztrhá, vypadá jak kus hadru, teče do něho zipem a spony má velké jak kravské ucho 🙂 O tom, že by měl nějaké speciální vychytávky, jaké se popisují výše, nevím.
Je pravda, že některé ty batohy tady popsané jsou dost předražené, třeba Fjallraven úplně nesmyslně. Ale rozdíl v kvalitě je obrovský. Myslet si, že rozdíl mezi drahým a levným batohem je jen ve značce si může jen ten, kdo nikdy drahý batoh neměl možnost vyzkouešt.

Půl dne s batohem na zádech

Tak já Assault nosím každý den čtvrtým rokem a jednou se musel přišít vypáraný popruh. Drahý Case Logic na notebook mi vydržel 3 měsíce než odešel zip.
Kitty bych doporučil méně projektovat do druhých lidí své vlastní představy o jejich zkušenostech nebo myšlenkách.

Robin Hudeček

Co se týče spacáků na outdoor tak bych volil klidně ty vojenské: https://www.rybashop24.com/Spaci-pytle/ než nějaké novinky. Sice nevypadají nic moc, ale kvalita super…

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: