V suchu i za deště. Správná impregnace pohorek

V suchu i za deště. Správná impregnace pohorek

Správná impregnace pohorek a trekových bot může výrazně prodloužit jejich životnost. Jsou ideální spreje, vosky nebo impregnační prací prostředky? A jakou impreganaci použít na boty s membránou?

Právě v podzimním sychravém počasí oceníme nepromokavost bot i oblečení nejvíc. V nejrůznějších článcích se setkáváme s množstvím tvrzení, která jsou často nepřesná a také poplatná marketingovým snahám výrobců vybavení i impregnačních prostředků. V našem článku se dozvíte proč, jak a popřípadě čím impregnovat jednotlivé materiály a na co si dát pozor u vybavení s membránou.

Péče o obuv

Slovo impregnace je spojováno velmi často pouze s ochranou proti pronikání vody a vlhkosti. Obuv se skládá z mnoha různých materiálů (useň, textil, pryž, syntetika) a u některých z nich je cílem údržby nejen zajištění vodoodpudivosti, ale i prodloužení životnosti. Péče o jednotlivé materiály, z nichž se obuv skládá, má své specifické požadavky.

Ošetření obuvi v kostce

Boty z hlazené usně můžeme ošetřovat všemi typy přípravků na outdoorovou obuv. Pro nubukové, velurové a semišové boty bychom si měli vybírat s ohledem na námi požadovaný výsledný vzhled.  Při výběru přípravku dejte pozor, zda je určený i na boty s membránou. Voskové přípravky stačí používat 1x za 30 dní nošení bot, gelové a krémové 1x za každých 14 dní nošení a sprejové 1x za 7 dní nošení. Fluorokarbonovou impregnaci je navíc třeba obnovit po každém namočení obuvi. Ošetření na bázi nanotechnologií slouží u obuvi jako doplňková impregnace.  Sprejové přípravky je možné použít i na textilní části obuvi. 

Odvětrání (dýchání) outdoorové obuvi je zajištěno konstrukčně systémem aktivní ventilace. Na tento systém nemá metodika údržby obuvi žádný vliv.

Záleží na typu usně

Čím předcházet ztvrdnutí usně a zajistit dlouhodobě udržení její optimální pružnosti, to závisí do značné míry na typu usně, ze které je obuv vyrobena.  U outdoorové obuvi se můžeme setkat s těmito druhy usně:

  • svrchní useň s hlazeným povrchem
  • svrchní useň s broušeným povrchem, tzv. nubuk, vyznačující se sametově matným povrchem
  • svrchní useň obrácená štěpeným povrchem ven, tzv. velur
  • spodní část usně, tzv. štípenka nebo semiš

Semiš a velur mají velmi podobný matný vzhled s charakteristickou vláknitou strukturou. Povrch je oproti nubuku hrubší a nasákavější, což na jedné straně vyvolává potřebu častější impregnace, na druhé straně však usnadňuje pronikání impregnace do usně.

Specifické ošetření pro outdoorovou obuv

K promazání usně do hloubky se užívají syntetické i přírodní tuky a oleje. Je třeba si uvědomit, že požadavek vláčnosti usní u vycházkové obuvi je mnohem vyšší než u obuvi outdoorové, kde se vyžaduje useň tužší, pevně držící tvar a lépe odolávající mechanickému poškození.

Pokud použijeme pro ošetření outdoorové obuvi přípravky určené pro ošetření vycházkové obuvi s vysokým obsahem přírodních olejů a živočišných tuků, můžeme způsobit nadměrné změkčení usně a také urychlit vyplavování hydrofobizačních přísad. Proto na outdoorovou obuv používáme jen přípravky k tomu určené.

Ošetření a impregnace není totéž

Tyto přípravky obsahují obvykle syntetické oleje a tuky na bázi silikonových nebo fluorokarbonových polymerů, případně parafíny nebo včelí vosk. Pokud obsahují přírodní oleje, je jejich podíl velmi nízký. Silikonové i fluorokarbonové přípravky zajišťují jak promazání kolagenových vláken, tak i vodoodpudivost usně. Přírodní vosky a parafíny zajišťují velmi dobře vodoodpudivost usně, ale samy o sobě nestačí k hloubkovému promazání kolagenových vláken. Proto voskové přípravky obsahují i určité procento syntetických olejů.

Fluorokarbonové přípravky odpuzují vodu i přírodní a syntetické tuky. Jejich transport do hloubky mezi kolagenová vlákna velmi usnadňuje voda. Aby nebyly zpětně vodou vyplavovány, mělo by po jejich proniknutí do struktury usně dojít k jejich polymeraci, například zvýšenou teplotou. Dokonalou polymeraci obvykle není možné zajistit, proto je třeba fluorokarbonové přípravky nanášet po každém namočení usně.  Nevýhodou je tedy krátkodobost impregnace a nutnost jejího častého opakování. Doporučuje se impregnovat 1x týdně a vždy po namočení usně.  Impregnaci s výhodou provádíme na vlhkou useň.

Sprejové přípravky na bázi fluorokarbonů zachovávají matný vzhled i barevný odstín usní, včetně nubuku, veluru a semiše. Gelové přípravky useň postupně ztmavují, i když zachovávají matný vzhled.

Sprej, vosk nebo krém? Jaký typ impregnačního prostředku použít na trekové boty?

Pozor na prodyšnost membrány!

Silikonové přípravky odpuzují vodu, ale neodpuzují přírodní a syntetické tuky.  Mají velmi dobrou adhezi k usni i textilu, jejich působení je tedy dlouhodobější. Sprejové přípravky zachovávají matný vzhled nubuku, veluru i semiše, gelové useň ztmavují, díky dlouhému ulpění je ztmavení nevratné. Silikonové přípravky, pokud mohou proniknout až k prodyšné membráně, jsou schopny na ní ulpět a snížit její prodyšnost. Proto se nedoporučuje na membránovou obuv silikonové přípravky aplikovat. Výrobci impregnací proto kombinují více typů hydrofobních látek. Existují přípravky se sníženým obsahem silikonových polymerů, které prodyšnost membrány nenarušují. Při výběru impregnace si zkontrolujte, zda ji výrobce doporučuje i na membránovou obuv.

Boty nefénujte!

Přípravky na bázi vosků mají nejdelší účinnost a kvalitně botu ošetřují. U nubuku, veluru i semiše nevratně mění vzhled usně na tmavší a lesklý. Voskové přípravky jsou ideálním řešením pro ošetření obuvi s hlazenou usní.  Napouštění obuvi voskem za tepla pomocí fénu nebo trouby je nevhodné hlavně ze dvou důvodů. Zvýšenou teplotou obuv poškozujeme, zejména lepené spoje a pryžové díly. Za druhé vosk, i když pronikne mezi vlákna usně, nezajišuje dokonale kluznost jako přípravky s oleji. Moderní přípravky s obsahem vosku obsahují těkavá rozpouštědla, která umožňují kvalitní aplikaci za studena, a navíc obsahují i určité procento olejů, které slouží k promazání kolagenových vláken usně.

Impregnace na bázi nanotechnologií využívají nesmáčivost povrchu, na němž jsou vytvořeny nerovnosti v rozměru jednotek a desítek nanometrů. Přípravky, které tyto nerovnosti vytvářejí, zaručují pouze odpudivost povrchu pro vodu, tuky, oleje a nečistoty. Z toho je zřejmé, že se po jejich nanesení nedá zajistit hloubkové promazání kolagenových vláken usně. Jejich použití je tedy vhodné pouze jako následný krok po provedení hloubkového ošetření, kdy nanopřípravek pouze zesílí vodoodpudivost povrchu. Nanesené nanopřípravky nepronikají do hloubky usně a během používání obuvi jsou z povrchu mechanicky odstraňovány. Obvykle na povrchu vydrží asi 10 dní nošení.

Více o impregnaci textilií – outdoorového oblečení (s membránou), stanů, batohů atd. si přečti zde.

Zkušenosti čtenářů

Borek

Pozor na prílišné ošetrovanie obuvy voskovými prípravkami. Hlavne v zime, vosky v koži tuhnú, sú vytláčané v miestach ohybu kože a spôsobujú jej prasknutie.

Vici
Borek:

Zdravím.
Pěkný článek.
Děkuji

Vici
Borek:

Zdravím.
Pěkný článek.
Děkuji

Petr

Kdyz jsme u toho kolagenu, ma nekdo zkusenosti s kolagenem skrz klouby?

Martin
Petr:

doporučuji  kolagen sprint, žvýkací tablety-rosenpharma

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: