Cesty za krásami Evropy. Jak vybrat batoh na eurovíkend, aby vás pustili do letadla?

Cesty za krásami Evropy. Jak vybrat batoh na eurovíkend, aby vás pustili do letadla?

I při své malé rozloze oproti ostatním kontinentům nabízí Evropa pestrou paletu různorodých zážitků. Od historických měst s prastarými památkami přes kulturní vyžití až po přírodní skvosty a odlehlá místa se svébytným geniem loci. Pokud vyrážíte za poznáním evropského dědictví, načerpejte inspiraci, jak vybrat a sbalit batoh na prodloužený víkend!

Nabídka nízkonákladových společností na letenky po Evropě je v poslední době neodolatelná, a poznávat nové evropské metropole proto vyráží stále více lidí. Proč taky ne, ceny jsou doslova „za hubičku“. Podmínkou nízké ceny letenky je však často pouze příruční zavazadlo, velký kufr se totiž může až o tisícikoruny prodražit. Na základě toho může být pro ženy problémem i jen taková maličkost jako sbalení šperků na cestu. Podle následujících bodů vyberete a sbalíte batoh na eurovíkend raz dva a můžete vyrazit na cesty klidně příští pátek!

Batoh jako parťák na cesty

Ideálním zavazadlem pro několikadenní výlet po Evropě je bezesporu batoh. Jednak se po letištních halách nosí daleko pohodlněji než kufr či cestovní taška, za druhé vám taky poslouží během výletů přímo na místě. Výběr takového parťáka na cesty je především otázkou vkusu, pár základních parametrů by však splňovat měl:

  • Velikost

Bohužel neexistují žádná univerzální pravidla pro velikost příručních zavazadel a každá letecká společnost si tak může určit svoje vlastní požadavky. Průměrné rozměry zavazadla, které si s sebou můžete na palubu vzít, se pohybují okolo 55 x 40 x 20 centimetrů, což odpovídá batohu do zhruba 35 litrů objemu. Pronést se dá leckdy i větší batoh, který ale nenacpete k prasknutí, aby nepůsobil nadrozměrně. Na procházky po památkách se ale stejně víc hodí menší batoh, celodenní chození s krosnou na zádech není ve městě úplně to pravé.

  • Dostatek úložných prostor

Do ideálního batohu na eurovíkend by se mělo vejít a nechat vhodně uložit vše potřebné na několikadenní pobyt. Prostorná hlavní komora a dostatek kapes na drobnosti jsou tedy samozřejmostí. Někomu vyhovuje zvlášť úložný prostor na notebook nebo tablet, vhodná je také vnitřní kapsa na doklady, které tak nejsou snadným terčem kapsářů. Při hledání, kam jen jste uložili nabíječku na mobil, oceníte obousměrné zapínání zipů, které vám umožní přístup do batohu, aniž by vám celý jeho obsah vypadl ven. Pokud bez láhve s vodou neuděláte ani krok, můžou se hodit postranní kapsy, díky nimž budete mít pití neustále po ruce. Variant batohů je mnoho, buďte tedy nároční a hledejte přesně to, co chcete.

  • Pohodlné nošení

S batohem na zádech máte strávit minimálně dva dny, tak dbejte o své pohodlí. Supermódní batoh s látkovými zády proto pusťte z hlavy, hrot knižního průvodce tlačící mezi lopatkami by nikomu na pohodě nepřidal. Vhodné vypolstrování zad i ramenních popruhů, které by vám měly sednout na záda jako ulité, oceníte také při přepravě na letiště, až se pod tíhou nakoupených dárků batoh pěkně pronese.

Balte minimalisticky

Při balení často bojuju s pocitem, co všechno prostě nutně s sebou potřebuju. Není tomu tak! Na místě spoustu zbytečností a serepetiček stejně nevyužijete. Co si sbalit a jak porovnat věci do batohu? Držte se následujících bodů:

  • Hlídejte si váhu

Podobně jako u rozměrů i povolená váha příručního zavazadla se u každé aerolinky liší, většinou se váhový limit pohybuje kolem 10 kg, některé letecké společnosti povolují pouze 6 kg, některé naopak váhu vůbec neomezují, pokud se zavazadlo vejde do požadovaných rozměrů. Při balení proto postupujte od nezbytných věcí a včas se zastavte.

  • Vše se musí vejít

Na víkend navíc stačí skutečně jen pár kousků oblečení a jedny boty. Základem je obléct vše neskladné na sebe – bundu, kabát a podobně objemné oblečení především. Volte oblečení, které k sobě snadno sladíte, vybírejte univerzální barvy a střihy. Náhradní kousky, které jindy berete pro jistotu s sebou, nechte doma, vše se dá vyprat nebo dokoupit. Nechte si také místo na dárky na cestu zpátky, při cestě tam proto nemusí být batoh za každou cenu plný. Na palubu je povolené většinou pouze jedno zavazadlo, nechte si v batohu místo třeba i na foťák, už jen pouzdro s ním by mohlo být považováno za extra zavazadlo.

  • Pozor na zakázané předměty

Cestování pouze s příručním zavazadlem s sebou nese úskalí toho, že je třeba dávat pozor na omezení pro přepravu na palubě. To se týká v prvé řadě hygieny – do letadla jsou povolená pouze balení do 100 ml, takže v drogerii najděte koutek s minibaleními a nakupte si vše potřebné. Všechny tekutiny, gely a spreje se musí vejít do průhledného uzavíratelného plastového sáčku o objemu maximálně jeden litr (o rozměrech 20 x 20 centimetrů, na letišti většinou k dostání zdarma nebo za drobný poplatek), který při kontrole necháte zvlášť projet rentgenem. Dámy doma raději nechají manikúru, bez níž se jeden víkend budou muset obejít, nůžtičky by mohly způsobit při kontrole zbytečné problémy. Pokud trváte alespoň na pilníku na nehty, sáhněte po papírovém bez ostrých hrotů. Pánové podobně oželí kapesní nůž nebo obyčejné žiletky, holicí strojek by neměl být problém. Od roku 2018 platí také zákaz přepravy repelentu v příručním zavazadle. Může mít totiž podobné účinky jako pepřový sprej.

  • Co nezapomenout?

Na místě se dá dokoupit téměř vše, nezapomeňte tedy hlavně doklady, letenku, důležité léky, cestovatelský deníček a tu správnou společnost.

Nezbývá, než popřát šťastnou cestu!

Tento článek vznikl ve spolupráci s českou sportovní značkou LOAP, výrobcem funkčního oblečení, batohů a vybavení do přírody. Kompletní nabídku najdete na oficiálním e-shopu www.loap.cz.

Zkušenosti čtenářů

František

http://www.gooutdoors.co.uk/osprey-farpoint-40-m-l-travel-rucksack-p213249
podle mě ten nejlepší batoh na lehké cestování 🙂

Ondra

Normálně to nedělám, že bych vychvaloval nějaké výrobky, ale když vidím takový článek, tak nemůžu udělat jinak. Deuter Freerider 30 jsem koupil původně na lyže, ale musím říct, že ho využívám celoročně především na cestování, kvůli jeho rozměrům odpovídajícím požadavkům na kabinové zavazadlo do letadla. 30L se může zdát málo, ale právě díky nepřebernému množství stahovacích a upínacích mechanismů na něj můžete navěšet snad cokoliv a dostat se na daleko větší čísla (já na něm např. nosil ještě jedno menší zavazadlo, které si můžete u ryanairu také vzít do letadla). Druhou obrovskou výhodou je zádový přístup do velké kapsy. Pěkně si otevřete batoh po celé délce a nic nemusíte složitě hledat, případně se snadněji balí.
Ve zkratce- lepší batoh si ani nedokážu představit.

Radek

Deuter futura 32 – Kovová konstrukce má výšku cca 50 cm, pokud ho úplně nenarvete vejde se do limitu 54 cm v pohodě.

Petra

I cabin zero mají přesnou velikost do letadla. Navíc mají zabudovaný lokátor 🙂
http://www.freshlabels.cz/cabin-zero

Jakub

Cestuji i Osprey talon 44 a nebo Gregory Zulu 40 a cajk 🙂

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: