Nezůstat bez šťávy – nabitá baterie může zachránit život

Nezůstat bez šťávy – nabitá baterie může zachránit život

Jde-li o přežití, cena nabité baterie roste. Ale i v případě bezproblémové delší expedice je třeba udržet v chodu nejdůležitější elektronické pomocníky. Dnes i zapřísáhlí odpůrci elektronických hraček v outdooru musí uznat, že leckterá z nich může hodně věcí usnadnit a zjednodušit. Nemluvě o bezpečnostních faktorech v případě nouzové situace, kdy může i zachránit život.

Při strategickém plánování „power managementu“ je nutné vzít v úvahu dobu nedostupnosti elektrické sítě, množství zařízení a intenzitu jejich používání.

Náhradní baterie

Pokud by se jednalo pouze o energii do fotoaparátu nebo kamery, většinou se vyplatí (finančně i hmotnostně) investice do rezervních akumulátorů. Dobitý akumulátor digitální zrcadlovky by podle typu fotoaparátu, teploty a režimu používání měl vystačit pro řádově několik stovek až kolem tisíce snímků, samozřejmě za předpokladu, že budeme jeho kapacitu co nejvíc šetřit. Kdo chce fotit víc, musí přidat náhradní, nebo řešit dobíjení.

Co prospěje akumulátoru

Kapacitu akumulátoru fotoaparátu můžete výrazně ušetřit, když minimalizujete používání LCD displeje. Elektronický nebo hybridní hledáček má vždy menší spotřebu než LCD displej, u kompaktních přístrojů bez hledáčku omezte prohlížení fotografií. Akumulátoru také prospěje, když ho na noc nebo při delším nepoužívání dáte do tepla, například co nejblíže k tělu (minimálně za chladného počasí).

Jak dlouho točíš, tak dlouho voláš

Nejjednodušším řešením pro nezávislé (i když spíše nouzové) dobíjení především mobilních telefonů mohou být ruční nabíječky na kličku. Fungují na principu dynama, mají většinou jeden USB konektor, jsou lehké a skladné. Pořídit ji můžete už za 150 Kč od značky Evolveo. U varianty s vestavěným akumulátorem (ta už je těžší) můžete ve volných chvílích vždy něco „natočit“ a posléze energii „přelít“, kam potřebujete. To zajistí např. Dynamo BoostTurbine s kapacitou 2000 mAh nebo Sony CP-A2LAKS USB charger s kapacitou 4000 mAh. Rotační ruční nabíječka poslouží spíše v nouzi, a samotná výroba energie je navíc fyzicky náročná záležitost. U energeticky nenáročného mobilu se doba točení kličkou bude zhruba rovnat době získané pro telefonní hovor.

Banka, která nevede dolary

Další variantou „energie sbalené na cesty“ pro zařízení, umožňující nabíjení přes USB, jsou power banky. Na trhu jich je nespočet, liší se kapacitou i provedením. Nás budou zajímat odolné outdoorové, které mohou být i zcela vodotěsné. Z nabídky jmenujme EasyAcc 15 600 resp. 9000 mAh, Newtrent Powerpak Ultra NT140R 14 000 mAh, Brunton Impel2 13 000 mAh, Brunton Revolt 9000 resp. 4000 mAh, Maplin Waterproof Power Bank 7800 mAh nebo Adventurer Power Bank 5600 mAh. Nevýhodou power bank je, že poskytnou energii jen do vyčerpání své kapacity.

Slunce je v módě

Pokud opakovaně potřebujeme nezávislý zdroj energie, musíme hledat dál. První se nabízí slunce. Škála přenosných fotovoltaických panelů všech velikostí je bohatá. Zjednodušeně platí přímá úměra mezi velikostí panelu a jeho výkonem. Pro použití na cestách se hodí vícedílné skládací modely (existují i panely ohebné) s oky pro upevnění na batoh, stan apod. Vybírat se dá třeba od firmy Brunton – panely Solar Board, Solaris nebo Explorer, které poskytují podle velikosti výstupní výkon od 4 až do 62 W při napětí 5 V resp. 12 V, nebo od firmy Powertraveller – kompaktní panel Powermonkey Explorer.

Solární panely je možné využít samostatně pro přímé dobíjení přes USB nebo jako dobíjení pro externí akumulátor či zmíněný power bank. Širokou nabídku má firma Powertraveller, ať už jde o skládací solární panel Powermonkey Explorer nebo Solarmonkey Adventurer s integrovanou 2500mAh baterií, resp. Powermonkey Extreme s 9000mAh baterií. Kompaktní řešení Freedom Solar s kapacitou 2200 mAh má ve svém produktovém portfoliu Brunton.

Asi nejsofistikovanější řešení pro outdoorové a expediční použití nabízí firma Goal Zero. Jde o portfolio solárních panelů a „power packů“, které jde vzájemně kombinovat. Pro outdoorové použití lze jako univerzální zdroj doporučit model Sherpa 50, který při hmotnosti 0,5 kg nabízí lithiovou baterii s kapacitou 50 Wh s výstupy USB a 12 V. Po doplnění o konvertor na 220 V s výkonem 100 W máme zdroj pro napájení všech zařízení s běžnou elektrickou zástrčkou. Sherpa se dá dobíjet i ze zásuvky nebo 12V adaptérem v autě či na lodi.

Režim „Letadlo“

Pokud potřebujete mít mobil zapnutý (navigace, mapy apod.), vyplatí se zvolit režim „Letadlo“. Tím deaktivujete telefonní část přístroje, který nebude neustále vyhledávat signál a nejbližší stanici BTS. Tím se výdrž akumulátoru v telefonu zásadně prodlouží.

Vítr v kapse

Méně obvyklým obnovitelným zdrojem je v outdooru vítr, ale už existují řešení, která se dají sbalit i do batohu. Čerstvou novinkou je WindPax Turbine Wisp – skládací větrný generátor, který váží 1,8 kg (včetně 3000mAh baterie) a po sbalení má délku 35,5 cm a průměr 7,6 cm. Při silném větru (cca 12 m/s) poskytuje 25 W, což umožňuje souběžně nabíjet až šest mobilních telefonů. Dá se upevnit na lehkou kotvenou trojnožku nebo třeba na větev. Podobné řešení plánuje nabízet na jaře 2015 firma Skajaquoda v podobě generátoru Trinity 15 W s  lithium-polymerovou baterií 15 000 mAh a s dvěma výstupními USB porty.

Ještě dál šli u Powertraveller, když v modelu Powermonkey Expedition zkombinovali solární, větrné i ruční dobíjení. Vlastní power pack válcového tvaru obsahuje ve vodotěsném (IP65) hliníkovém těle lithium-polymerovou baterii o kapacitě 10 500 mAh, již je možné dobíjet ze zásuvky, solárním panelem nebo masivní ruční klikou (převod 32:1). Optimální rychlost otáčení klikou indikují barevné diody. Za 10 minut točení získáte 1 % celkové kapacity baterie. Kliku je možné nahradit malou větrnou turbínou se stabilizačními podpěrami. Ve vývoji je i přídavná vodní turbína. Powermonkey Expedition, vážící 697 g, poskytuje na výstupu 5V/2000 mA a 12V/800 mA.

Je libo minielektrárnu?

Na nezvyklý zdroj energie sází unikátní Hydrogen Reactor od firmy Brunton. Palivový článek o hmotnosti 146 g využívá reakci vodíku a kyslíku. Vodík se dodává ve speciálních kartuších, které se do Reactoru jednoduše zašroubují. Jedna stojí 15 dolarů a představuje ekvivalent kapacity 4500 mAh. Výstup ze zařízení v podobě USB portu má 5 V. Podobným produktem je švédský palivový článek myFC power Trekk, fungujíci na principu jiné chemické reakce spouštěné zalitím vodou.

Umíme i energii z ohně a z pohybu

Termoelektrický článek slouží k výrobě energie už drahně let a nyní se vrací v moderním provedení. Vařič BioLite CampStove je propracovaný dřívkový vařič s termoelektrickým generátorem. Získaná energie je použita k pohonu větráku pro podporu spalování, ale také ji lze čerpat pro nabíjení přes USB port, který dává průměrně výkon 2 W (ve špičce 4 W) při napětí 5 V. Hmotnost celého vařiče je 935 g. Podobné parametry má i PowerPot od firmy Power Practical. Nádoba s termočlánkem integrovaným ve dně má výstup USB 5W.

Na trhu se nově objevují i kinetické generátory známé z hodinek, kde využívají pohyb ruky. Na stejném principu pracují outdoorové modely využívající nejčastěji pohyb těla při chůzi, které jsou umístěny v batohu nebo v botě. Příkladem je americký nPower PEG. Nečekejte velký výkon, ale zato funguje při chůzi neustále. Zhruba 25 minut chůze zajistí energii pro zhruba minutový hovor na iPhone.

Autor: Jakub Havel

Stálý spolupracovník a zkušený outdoorový publicista má široké pole působnosti. Vedle odborných i cestovatelských článků také testuje a rád vymýšlí neobvyklé výlety, výpravy a expedice.

Zkušenosti čtenářů

P. Krupka

Podle zkušenosti mého okolí jsou LiIon akumulátory náchylné se poškodit mrazem. Ne jen ztrátou kapacity, to ostatně postihne v různé míře všechny akumulátory i baterie, ale zničením. Taky se nedoporučuje dobíjení při teplotách pod nulou, nabíječky nepoznají, že akumulátor je už nabitý a přebijejí ho, i to je poškodí.
Máte někdo podobné zkušenosti, napište!

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: