Jak si vybrat sněžnice na různé výlety?

Jak si vybrat sněžnice na různé výlety?

Sněžnicové výlety se těší čím dál větší popularitě. Přechody hor na sněžnicích jsou oblíbené v českých horách i v Alpách, ale i při polárních expedicích. Jaké druhy sněžnic existují a podle čeho sněžnice vybrat?

Lidé v horách a v severních oblastech Země vždy v zimě řešili, jak se na sněhu pohybovat bez velké námahy, a vymysleli různé druhy a tvary sněžnic. Některé se osvědčily a používají se dodnes, jiné jsou spíš jen historickou vzpomínkou. Nebudu rozebírat nápadité modely z různých koutů světa, je jich opravdu hodně, zaměřím se na ty, které jsou vhodné pro outdoorové použití.

Materiál

Dřevo se objevuje hlavně u kopií historických modelů, současné modely sněžnic jsou ze sofistikovaných lehkých plastů nebo mají lehký kovový rám s nosnou plochou z plastu nebo tkaniny. Moderním sportovním sněžnicím vévodí tvarované plastové výlisky, nosnou plochu tvoří samotný plast. Jak bude různý plast odolný v pravých severských mrazech blížící se -40 stupňům, jsem nezkoušel, ty s kovovým rámem obstály, ale byly bez plastových ráčen. Ale i tkanina popruhů když zvlhne, tak v mrazech prakticky ohnout a utáhnout nejde.

Tvar

Co do tvaru má klasický kapkovitý obrys protažený dozadu do ocasu výhodu v lepší směrové stabilitě. Při chůzi nohu dobře vede a nebrání ani změnám směru, hůř se ovšem couvá. Širší, oválnější provedení, většinou i s větší plochou, je vhodné pro větší zatížení a nesení nákladu. Menší typy jsou vhodné pro pevnější sníh a jsou pak obratnější, zvlášť když jim jde zablokovat pata. Se širokými musíme zvolit trochu širší krok. Plastové sněžnice v užším provedení lépe vyhovují sportovním aktivitám a pohybu v obtížnějším terénu.

Nosnost

Sněžnice jsou konstruovány pro různou hmotnost uživatelů. Je třeba si uvědomit, že jde o celkovou váhu, ne o tu, již vidíme na váze v koupelně. Nosnost do 120 kg není nijak nadsazený údaj, s větším batohem a v zimním oblečení se toho dá snadno dosáhnout. Uvádí se, že na 1 kg váhy by mělo být asi 15 cm2 plochy sněžnice.

Určení

Pokud na sněžnicích budete chodit častěji, je nejlepší mít dva modely, jeden menší, obratný na únosný sníh a i na strmé norské stráně, a druhý s co největší plochou pro cesty v kyprém prašanu a na delší treky s batohem zvlněnou krajinou. Na sněžnicích lze také dobře využít tažené pulky (různě tvarované plastové či kovové ploché saně). Zvlášť do kopců je to snazší než na lyžích a většinou i s kopce.

Přečti si, jak se na sněžnicích správně pohybovat v terénu, a mrkni na naše recenze sněžnic, které naši testeři vyzkoušeli na vlastní kůži. Tipy na túry na sněžnicích najdeš v databázi horských túr.

Sněžnice jsou v zimě nepostradatelnou výbavou
Sněžnice jsou v zimě nepostradatelnou výbavou

Vychytávky

Přínosem jsou doplňkové vychytávky, jako je možnost podepření paty zvedací hrazdou pro delší stoupání nebo dočasné zablokování volné paty, což oceníme při chůzi v náročném terénu s mnoha překážkami, ve velmi hlubokém sněhu a také při nutnosti couvat. Do strmých svahů a na přemrzlý a zledovatělý sníh jsou nepostradatelné přední ozubené drapáky, pomocí kterých se dá pevně zakopnout špička, podobně jako v mačkách (sněžnice ovšem NIKDY nenahrazují mačky), a spodní hroty – běžně je po celé délce sněžnice několik párů ostrých kovových hrotů.

Velikost a upevnění boty

Při výběru vyzkoušejte, jestli všechny boty, které budete používat, do vázání sednou a jak je řešeno nastavení velikosti. Zvažte i robustnost provedení a možnost oprav během používání. Mně odlétla při chůzi jen malá plastová závlačka, ve sněhu už nebyla k nalezení a nahradit ji nebylo čím. Nebylo to ale na Sibiři, jen v Jizerkách, tak se nějak ten den došlo.

Existuje několik možností připevnění boty. Zásadní je dostatečná pohyblivost paty při chůzi a pevné vedení sněžnice nohou, při kterém pata nevybočuje do stran. Přední část boty se obvykle zasune do pohyblivě upevněného vázání, jehož součástí je i ozubení, které hlavně při stoupání vystupuje z plochy sněžnice a zachytává se o sníh. Pata boty je buď dotažena popruhem směrem ke špičce, nebo je celá bota přichycena k desce kompaktního vázání, podobného skialpům či snowboardu. Existují i rychloupínáky jako u maček. Do sněžnic žádné speciální boty nejsou, takže se konstrukce vázání musí vyrovnat s několika problémy. Je to pevnost ve všech směrech (na sněžnicích je nutné občas i skočit), pak nastavení různých velikostí bot a vázání musí zajistit spolehlivou funkci i v dost extrémních podmínkách.

Jak sněžnice vybírat

Při výběru sněžnic se musíme rozhodnout, jestli je použijeme pro sportovní účely, pro expedice, pro rekreační toulky nebo jen na cestu od chalupy k civilizaci. Dalším faktorem je maximální hmotnost, kterou sněžnice zatížíme. Žádný výrobce, design, velikost nebo materiál nezvládnou všechny podmínky, které v zimě můžeme potkat. V mírně zvlněném terénu mohou být sněžnice i dost velké a s relativně jednoduchým a levným vázáním. Ve strmých stráních, na horách a pro sportovní účely je potřeba, aby měly pod špičkou boty pevný spolehlivý drapák, který pomáhá stoupat, případně i boční hrany nebo ozubení pro traverz. Pro klesání po spádnici je potřebné ozubení pod patou.

Samozřejmě, čím jsou sněžnice dokonalejší, tím jsou i dražší, a ne všechny vychytávky vždycky potřebujeme a využijeme. Je třeba se zamyslet i nad zdlouhavostí či snadností připevnění a sundání sněžnic, a to i kdekoliv cestou a ve sněhu. Také provlékání zmrzlých popruhů v porovnání s utažením a povolením plastové ráčny je už velký rozdíl v komfortu. Na základě svých zkušeností bych jednoznačně preferoval snadný a rychlý způsob obouvání sněžnic a utažení ráčnou. Nemohu naopak doporučit starý systém trvale pevného připevnění sněžnic (i relativně malých) popruhem pevně k nohám. Nedá se s nimi dobře chodit, pata vyhazuje sníh vysoko na záda

Důležitá je hmotnost sněžnic, při výběru si ji určitě zjistěte a porovnejte s jinými modely. Chcete-li především chodit mírně zvlněnou krajinou hlubokým sněhem, nebojte se zvolit co největší plochu sněžnic. Naopak do techničtějšího horského terénu volte moderní plastové modely s předními drapáky a kovovými hroty, které dobře drží i na přemrzlém a zledovatělém sněhu, a lépe se s nimi překonávají traverzy v prudším svahu.

Pro přepravu zvolte pevný obal

Problematická může být přeprava sněžnic na batohu mezi lidmi: Vzhledem k výraznému ozubení drapáku v přední části a hrotům je vhodný pevný obal, což někteří výrobci pochopili a prodávají ho se sněžnicemi.

Půjčovny sněžnic

V posledních letech jsou sněžnice trendem rekreační turistiky, proto existují v horách i půjčovny. Je možné si sněžnice vyzkoušet před koupí, což je určitě dobrý způsob, jak zjistit, co vám vyhovuje.

Na sněžnice s dětmi

Výrobci sněžnic pamatují i na děti. Má zkušenost říká, že po třetím roce věku a při velikosti boty od čísla 28 už děti nemají s chůzí na sněžnicích žádný problém. K dostání jsou nyní i dětské modely sněžnic. Bez sněžnic se každému nohy boří až nad kolena, i do pasu, takže i děti snadno chápou, že se sněžnicemi se chodí mnohem lépe a dojdou i tam, kam by jinak dojít nemohly. A lze dodat, že většinu to velmi baví a na cestu na sněžnicích se těší!

Jednoduché, funkční a snadno ovladatelné sněžnice do mírného terénu, tak se dají ve zkratce charakterizovat sněžnice Decathlon SH100 Easy.
Jednoduché, funkční a snadno ovladatelné sněžnice do mírného terénu, tak se dají ve zkratce charakterizovat sněžnice Decathlon SH100 Easy.

Tipy pro cesty na sněžnicích

Boty jsou vhodné všechny zimní, dobře izolované, nepromokavé a hodí se i vysoké návleky. V hlubokém a přemrzlém prašanu mohu doporučit i zateplené návleky, ochrání lýtka před prochladnutím, protože ta se kontaktu se studeným sypkým sněhem nevyhnou.

U levných vázání je vhodné impregnovat popruhy, aby nenamrzaly. Když totiž namrznou, tak už nejdou jednoduše dotahovat a na konci dlouhých popruhů se tvoří velké kusy námrazy podobné bambulím, které mlátí kolem bot. V určitých klimatických podmínkách dochází i na kovových částech sněžnic k námraze, které se jen obtížně zbavujete. Je vhodné už předem celé sněžnice hydrofobně ošetřit, nejlépe pomocí navoskování či silikonování. Je možné koupit k tomu určené parafinové přípravky ve spreji buď přímo na sněžnice, či na lyže. Nejjednodušší řešení svépomocí je navoskování kovových částí tuhým lyžařským voskem (parafinem) s následným nahřátím. Ovšem pravda je, že ani to v určitých klimatických podmínkách úplně nepomůže. Přechod vodní plochy, kde v teple prosakuje už měknoucím ledem voda do sněhu, je velmi nepříjemný zážitek. Nejhůř jde odstranit námraza z podpatního profilu, který tak ztrácí trakci. Jinak se na tkanině rámových sněžnic vzhledem k její měkkosti žádná námraza neudrží, na rozdíl od těch s pevnou konstrukcí.

Sněhové podmínky jsou určující pro zážitek z dobrého pohybu na sněžnicích. Velké množství čerstvého prašanu chůzi ztíží, je-li ho přes metr, pak zcela znemožní pohyb i na těch největších sněžnicích. U dřevařů na Šumavě jsou známy případy, kdy museli v lese tři dny přežít (o slivovici a slanině), než sníh slehl a na sněžnicích se mohli vrátit domů. Také namrzající sníh dokáže pěkně potrápit. Namrzá hlavně na ozubení, které tím ztrácí funkčnost. Hrozí-li nebezpečí pádu lavin, pak je vždycky na prvním místě hledisko bezpečnosti.

Článek vyšel v časopise Svět Outdooru, s výhodným předplatným ti žádný článek neuteče!

Zkušenosti čtenářů

Jan Mühldorf

Doporučuji dvoudenní kurz chůze na sněžnicích v Kořenově. Zde se dozvíte teorii a získáte praktické dovednosti v partě fajn lidí, navíc v útulné chatě s domácí kuchyní.
Info: 728 988 754 nebo odkaz pro přihlášení:
http://www.naucmese.cz/kurz/chuze-na-sneznicich-a-snadny-pohyb-zasnezenou-prirodou

Borek

Minul týždeň som predal svoje snežnice Morpho Big Foot, ktoré som vlastnil asi 10 rokov. Stále boli v bezchybnom stave. Sú to snežnice s nosnosťou cca 120 kg, čo je dosť dôležité, ak chcete ísť aj s batohom na zimný vandr. Tie malé „ťapky“, čo sa predstavujú ako snežnice sú tak max. na capkanie chodníkom kde hrozí prepadávanie sa mokrým snehom. Snežnice Morpho majú ovládanie pripojenia paty palicou, čo je bezva, lebo sa nemusíte s ťažkým batohom a v snehu zohýňať. Rovnako majú aj „podpatenku“. Rychloupínáky na boty, nastavenie na velikosť nohy s tvarovanou časťou pre botu. Slúžili mi skvele.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: