Kupujeme outdoorové ponožky: Vyznáte se v materiálech a úpletech?

Kupujeme outdoorové ponožky: Vyznáte se v materiálech a úpletech?

Vybrat správné ponožky pro outdoorové aktivity se v současné nabídce na českém trhu může zdát těžké. Outdoorové ponožky se od sebe mohou lišit v řadě parametrů, ať už se jedná o druh úpletu, materiál nebo konstrukci. Rozhodně se nevyplatí výběr zanedbat, poradíme vám, jak na to!

Každé outdoorové ponožky musí zajistit základní funkce. Uveďme ty zásadní:

  • odvod vlhkosti od pokožky chodidla
  • tepelná izolace chodidla
  • ochranná bandáž chodidla proti otlaku
  • komfortní pocit při dlouhodobé zátěži

Ponožky by měly být trvanlivé. Musí perfektně sedět na noze a měly by vyhovovat požadované aktivitě. Špatná obuv může výrazně snížit funkce sebelepších outdoorových ponožek. A naopak, mokré ponožky více poškozují vnitřní části obuvi, zvláště té kožené. Také stále platí, že pokud jste už prochladlí, nezahřeje vás sebeteplejší ponožka.

Novodobá historie vývoje a výroby outdoorových ponožek u nás se tvořila posledních asi 15 let. Je na místě připomenout, že ponožkové úplety na bázi polypropylenového vlákna mají původ i v České republice, vyvinul je Výzkumný ústav pletařský v Brně (první české armádní ponožky do goretexové obuvi vzor 2000 pocházejí z této vývojové řady a používají se dodnes). Za posledních 10 let se řada českých výrobců díky vývoji a testování dostala na velmi dobrou úroveň.

Čeho si při výběru všímat

Výše uvedené funkce outdoorových ponožek ovlivňuje řada parametrů, které je nutno před vlastním nákupem pozorně prověřit. Dále je nutné věnovat patřičnou pozornost dalším parametrům:

Úplet ponožky

Úplet ponožky kontrolujeme zejména z jeho rubové, vnitřní strany. Úplet hladkých tenkých ponožek se pro delší chůzi v pohorkách nehodí. Nedostatečně chrání chodidlo proti otlaku a také nemá patřičný objem pleteniny, který by mohl úspěšně bojovat s vlhkostí v obuvi.

Pro delší zátěžovou chůzi jsou vhodné ponožky tzv. froté (plyšové), tvořené z jednotlivých froté kliček (oček). Jejich správný tvar, výška, plnost a měkkost je zárukou komfortní chůze i v obtížném terénu. Froté úplety se dále dělí na jemné a hrubé.

Jemné se hodí do teplejšího prostředí, froté je zpravidla umístěno jen v chodidle (půlplyš). Ponožky absorbují menší objem potu a menší je i ochrana proti otlakům. Hrubé úplety jsou naopak určeny pro chladné počasí a větší zátěž spojenou s nadměrnou tvorbou potu, se kterou si umí poradit. Jak rozeznáte vhodný funkční úplet? Ponožku otočte naruby a pozorně prohlédněte složení froté (plyšové) kličky.

Hledejte spodní pružný a hustý polštářek nesavého materiálu (syntetické vlákno), ze kterého vystupují kličky příze ze savého materiálu (např. bavlna, vlna – přírodní příze). Můžeme se setkat i s řešením, kdy se v úpletu za sebou prostřídávají řady syntetického a přírodního materiálu. Froté klička ze syntetického materiálu je zpravidla nižší, jemnější, více pruží. Podrobněji jsou materiály popsány níže.

Elasticita lemu

Elasticita lemu nad kotníkem je zásadní z pohledu možného zaškrcení chodidla a špatného prokrvování končetiny (znamená chlad a bolest při chůzi). Šířka lemu v neroztaženém stavu by se měla pohybovat minimálně mezi 8 – 9 cm (dámy – páni). Rozhodující je však šířka lemu v roztaženém stavu. Pokud naměříte méně než 18 – 20 cm a cítíte, že musíte překonat velký odpor elastanů v lemu, ponožky raději nekupujte. Pro názornost: roztažený úplet lyžařských podkolenek v lýtku by například neměl mít menší šířku než 20 cm.¨

Velikost ponožek

Velikosti ponožek jsou udávány v tzv. euročíslech (francouzské, např. 42) nebo číslech metrických (např. 28). Při nákupu porovnejte označení velikosti na obalu s údajem vypleteným na vlastní ponožce. Koupit vyhovující velikost máte větší šanci u ponožek značených po jednom až dvou číslech (např. 42 – 43). Tří či čtyřčíselné velikosti nemusí být vyhovující, menšímu chodidlu se budou ponožky shrnovat, většímu tísnit prsty. Velikost však může být ovlivněna řadou aspektů (technologie výroby nebo vlastnosti materiálu), proto ji posuzujte individuálně, nelze jednoznačně poradit. I kvalitní outdoorové ponožky se po vyprání stáhnou, ale po nazutí se opět vytáhnou do původních rozměrů. Přesto je lepší prát šetrným způsobem s teplotou do 30 °C (vlněné ponožky to v zásadě vyžadují).

Spoj špice

Spoj špice ponožek se provádí šitím nebo řetízkováním. Druhý způsob je vhodnější a zejména u tenkých ponožek žádaný. Pro silnější úplety outdoorových ponožek se běžně používá spojení špice šitím, moderní technologie umožňují sešití velmi jemným švem, který se navíc schová ve vrstvě froté úpletu. Doporučujeme vždy tento spoj stisknout mezi prsty a posoudit, jestli jeho síla bude snesitelná.

Zóny úpletu: odvodový kanálek, pravá vs. levá a kónická komprese

Zóny úpletu – konstrukce ponožky se odvíjí podle aktivit, pro které je navržena. Určuje, kde je např. froté úplet či prodyšná síťovina, odvodový kanálek nebo elastický pásek proti posunu ponožky. Účinek odvodového kanálku pro odvětrání je minimální a spíše esteticky doplňuje design ponožek. Zato elastický pásek vedoucí přes nárt zamezuje posun ponožky po chodidle, na ten u outdoorových ponožek nezapomeňte. Ponožky pro pravou a levou nohu jsou spíše designová záležitost a známka toho, že výrobce si se svou ponožkou „vyhrál“, funkčnost tato vychytávka v zásadě nezvýší. V poslední době se i do outdooru prosazují úplety s větším obsahem elastanů v celé ponožce a podkolence. Jemná kónická komprese (ne zaškrcení!) v celé ploše úpletu zajišťuje podporu svalové hmoty a rovnoměrné prokrvení (působí proti únavě a podporuje regenaraci).

Přírodní materiál nebo syntetiku?

Setkáme se s ponožkami, které jsou z větší části vlněné, bavlněné nebo i čistě umělé. Současným trendem outdoorových ponožek je ale kombinovaný úplet přírodních vláken (savých, vlhko absorbujících – hydrofilních materiálů) a syntetických vláken (nesavých, vlhko odpuzujících – hydrofobních materiálů). Vhodnou skladbou těchto vláken dosahují ponožky výborné parametry v odvodu nebo pohlcení potní vlhkosti, v zateplení i v ochranné bandáži chodidla.

Přírodní materiály

Úkolem přírodních materiálů jako je bavlna, bambus, modal, vlna apod. je v první chvíli dosáhnout příjemný omak a pocit zateplení po nazutí ponožky. Nás však zajímá jejich práce při chůzi a zátěži. Je třeba si uvědomit, že nejdůležitější specifickou vlastností přírodních materiálů je schopnost nasátí vlhkosti do svého objemu. Vlhko je však v outdoorových podmínkách nositelem chladu, zvláště při kontaktu s pokožkou. Přírodní materiály, kromě vlny, se proto umísťují v úpletu do lícní (vrchní) strany ponožky, mimo kontakt s pokožkou chodidla. Unikátní postavení mezi přírodními materiály má vlna, která ani při absorpci 35 % vlhkosti vůči svému objemu nepůsobí pocitem vlhka.

Syntetické materiály

Od syntetických materiálů, například vláken polypropylenu (POP), polyesteru (PES), akrylu (PAN) nebo polyamidu (PAD) apod. očekáváme díky jejich zejména hydrofobním vlastnostem pocit suchého, teplého prostředí. Tyto materiály jsou pružné na ohyb, jsou nakadeřené a ve froté kličce ponožkového úpletu se výraznou měrou podílejí na tzv. vyplnění kličky. Zajistí měkkost a ochranné vlastnosti v úpletu. Jejich místo v outdoorové ponožce najdete především v podkladu rubové (vnitřní) vrstvy.

Protože by se však u ponožek s úplnou absencí savých vláken v rubu projevil umělý, kluzký pocit syntetických vláken, byly vyvinuty tzv. integrované pleteniny. V jejich lícní i rubové vrstvě se přesně podle daných poměrů prostřídávají nebo i paralelně prolínají obě skupiny materiálů. Vzájemné poměry náleží do sféry know-how jednotlivých výrobců.

Syntetická vlákna nejsou zpravidla ve větší míře obsažena v úpletech levných „funkčních“ nebo „termo“ ponožek. Setkáme se s nimi zejména ve stánkovém prodeji, ale i v „akcích“ obchodních řetězců. Při prohlídce takové ponožky z rubu uvidíte jednoduchou froté kličku, podobně jako u bavlněného froté ručníku. V takových ponožkách hrozí chůze v mokru s možnými puchýři i po kratším treku. Naopak ponožky složené výhradně ze syntetických materiálů nepřijmou pot a mohou klouzat na vlhkém chodidle.

Ve druhém díle článku o ponožkách, který budeme publikovat za týden v pondělí 20.1., se podrobněji zaměříme na syntetické i přírodní materiály, konkrétně na polypropylen, polyester, akryl, outlast, polyamid, bavlnu, vlnu, bambus a modal.

Původní text vyšel v Malém průvodci světem outdooru 2012.

Zkušenosti čtenářů

Rozhodně se nevyplatí výběr nezanedbat… Zajímavé…

Martin

Díky za upozornění, opraveno.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: