Recenze: Marker Alpinist 12 Long Travel – opravdu lehké skialpové vázání

Recenze: Marker Alpinist 12 Long Travel – opravdu lehké skialpové vázání

Parametry

Celé jméno recenzovaného výrobku Marker Alpinist 12 Long Travel
Co je to za výrobek skialpové vázání
Rozdělení podle pohlaví Unisex
Údaje výrobce 1 Hmotnost: 245 g bez brzdy, 335 g s brzdou jedno vázání
Údaje výrobce 2 Hmotnost brzdy 105 mm je 99 g
Údaje výrobce 3 Rozsah nastavení: ISO/DIN 4-9 a 6-12 pro hmotnost lyžař 40-110 kg
Údaje výrobce 4 Dostupné brzdy: 90, 105 a 115 mm
Údaje výrobce 5 Stoupací železa na vázání: 90, 105 a 120 mm
Infocena 10400 Kč (Alpinist 9 bez brzd 7800 Kč, A12 - 8320 Kč, A9 Long Travel 9880 Kč)
Dodává Outdoor Sisters
Více info na www.marker.net

Zaujalo mě

  • Špička, v níž se nemůže usazovat sníh
  • Snadné nastupování do špičky díky dorazům
  • Jednoduché řešení a ovládání paty
  • Možnost nechání paty ve sjezdové poloze pro výstup na střední podpěru

Shrnutí recenze

Před pár lety se začala firma Marker intenzivně věnovat progresivní oblasti skialpu a po rámových modelech řady Duke přišla s inovativním techovým vázáním Kingpin s mohutnou patou. Další vývojový skok na sebe nenechal dlouho čekat a v roce 2018 se objevil minimalistický model Marker Alpinist, u něhož má výrobci stlačili hmotnost jednoho vázání bez brzdy pod čtvrt kilogramu.

PODROBNÝ POPIS

Charakteristika

Jak už sám název vázáníí napovídá, novinka od Markeru je určena k pohybu ve vysokých horách, respektive alpském terénu. Tomu odpovídá i minimalizace hmotnosti, která ovšem nijak neovlivňuje funkčnost a praktické použití. Pokud uvidíte někoho šlapat do kopce na K2 Wayback s prostorově malou patou, máte téměř stoprocentní jistotu, že má na lyžích vázání Marker Alpinist. U jiných lyží s tímto vázáním asi nikdo na první pohled neodhadne výrobce a model, protože dnes je k dispozici několik pinových vázání s prostorově a hmotnostně minimalizovanou patou.

Čistý Marek Alpinist na lyžích K2 Wayback 96
Čistý Marek Alpinist na lyžích K2 Wayback 96

Špička vázání Marker Alpinist

Při bližším pohledu na Alpinist, zejména ve chvíli, když do vázání není zapnuta bota, je evidentní odlišnost vázání od staršího modelu Marker Kingpinu či jiných techových vázání. Výhodou u Alpinistu je vzdálenost montážních otvorů totožná s Kingpinem, tj. 38 mm, což Alpinista určuje k montáži i na širší lyže typu K2 Wayback 96. Kingpinu se špička Alpinistu podobá jen při pohledu z boku. Z nadhledu je jasný ústup od předimenzovaného použití šesti pružin ve špičce k minimalistickým dvěma silnějším pružinám. Ve špičce použili konstruktéři od Markeru také nestandardní kombinaci karbonu a dalších materiálu pro snížení hmotnosti a zvýšení pevnosti. Součástí špičky jsou také gumové segmenty pro zamezení usazování sněhu. Unikátní je asymetrické řešení oblasti pod botou, kdy jsou pružiny vysunuty ke špičce, zatímco piny se nacházejí nad „dírou“ až k lyži. To má za následek nejenom výrazně nižší hmotnost špičky, ale volný prostor také zabraňuje hromadění sněhu při prošlapávání stopy nebo obecně pohybu v hlubokém sněhu. Oproti Kingpinu jsou piny výše (ale o něco níže než například u u G3 ION).

Čelní pohled na Marker Alpinist v Totes Gebirge
Čelní pohled na Marker Alpinist v Totes Gebirge

Snadnější nástup do špičky mají zajistit bílé zarážky. Nicméně nástup do vázání je snadný, a to i za situace, kdy je špička zanesená sněhem. Z Kingpinu zůstaly montážní rozteče otvorů, takže zbytek špičky je konstruován ve tvaru rámečku.

Pata vázání Marker Alpinist

Pata vázání Alpinist patří do kategorie U-pin, kdy má hlavní prvek paty tvar písmene U, a to s kruhovým průřezem, nebo zeslabený podle přibližné vypínací síly. Výhodou U-pin paty je nízká hmotnost a jednoduchá konstrukce. Pata vázání Alpinist je navíc „dorazová“, mezi botou a vázáním není žádná mezera a pata se při sjezdu posouvá v rozmezí 4 mm podle průhybu lyže. Rozsah posuvu nastavení paty je u standardní verze 15 mm, zatímco dlouhá Long Travel varianta má rozsah 30 mm (Long Travel najdete vždy v půjčovnách). Pata vázání je ve dvou variantách: s příčným nastavením vypínací síly „DIN“ 4-9 a 6-12. Vertikální nastavení vypínací síly je vyřešeno pomocí U-pružiny ve třech tvrdostech od měkké, přes střední až po tvrdou.

Pata Marker Alpinist ve sjezdové poloze se stupnicí nastavení vypínacích sil
Pata Marker Alpinist ve sjezdové poloze se stupnicí nastavení vypínacích sil

Otočná pata má standardně základní a dvě zvýšené polohy pro výstup. Při pohybu do mírného stoupání není nutné patu otáčet, protože na střední polohu stačí překlopit podpěrku. Pro základní a nejvyšší polohu se pata otočí o 180 stupňů. Brzda Alpinistu se fixuje ručně zezadu při přitlačení brzdy k lyži. Pro fixaci brzdy zajedou dva souběžné pevné dráty do vybrání v brzdě. Aktivace brzdy se oproti jiným vázáním provádí trochu nestandardně potáhnutím za plastovou úchytku propojenou s fixačním drátem.

Praktické dvacetidenní zkušenosti s Marker Alpinist

Markerem Alpinist 12 Long Travel jsem nalyžoval přibližně dvacet dnů na jaře 2018. Alpinistem se Marker poprvé dostal mezi nejlehčí tradiční skialpinistická vázání na trhu. Jedno vázání bez brzd má hmotnost pod 250 gramů, s brzdou má Alpinist o necelých sto gramů více. Na testování jsem měl set Marker Alpinist s brzdami namontovaný na 177 cm dlouhých lyžích K2 Wayback 96 model 18/19. Na různých modelech Waybacků jsem toho nachodil a nalyžoval v předchozích zimách hodně, mohu tedy zhodnotit, že nové W96 se chovaly ještě lépe než předchozí. Jak je vidět z přiložených fotek, pohybovali jsme se převážně v hlubokém sněhu, kde mohou nastat problémy s nastupováním do techových vázání kvůli zanesení špičky vázání nebo namrznutí a vyplnění pinů sněhem a ledem. U Alpinistu se nic takového nestalo, pod špičkou se sníh nijak nenahromadil, usadil se pouze v podobě jakéhosi „mezipodpatku“ pod patou boty, kdy se při pohybu v hlubokém sněhu utemovaly sněhové podpatky.

Výstup s Marker Alpinist, každá z pat má jinak nastavené podpatky
Výstup s Marker Alpinist, každá z pat má jinak nastavené podpatky

Další prakické zkušenosti

Pata Alpinistu fungovala bezchybně a ve zvlněném terénu jsem si rychle zvyknul i na to, že ji nemusím otáčet, když pro výstup stačí jen překlopit podpěru. Počáteční nedůvěra k fixaci brzdy brzy vzala za své, neboť stačilo jen oblast brzdy očistit od sněhu , přimáčknout ji k lyži a přitlačit fixační drát. Toto řešení fungovalo dobře i při pohybu v hlubokém sněhu. Občas bylo nutné provést důkladnější očištění, když u brzdy zatvrdlo více sněhu. Aktivace brzdy po došlapání vrcholu byla při opakovaném použití plně zautomatizována – stačilo si dřepnout, sáhnout za patu a lehce potáhnout.

Brzda Marker Alpinist je fixována vysoko nad lyží
Brzda Marker Alpinist je fixována vysoko nad lyží

Celkový dojem z Marker Alpinist

Marker Alpinist jsem poprvé obdivoval na ISPO 2018 v Mnichově, ale prakticky jsem se k němu dostal s několikaměsíčním zpožděním. Prvotní pozitivní dojem jsem si potvrdil při stoupání i sjezdech v různých pohořích. Z vlastních zkušeností patří Alpinist mezi nejlepší v současné době dostupná skialpová vázání.

Další informace

Historie značky K2 sahá až do roku 1962, kdy bratři Bill a Don Kirschnerovi založili K2 Corporation na Vashon Island ve státě Washington. Název K2, odvozený od prvního písmena příjmení obou bratrů, se brzy stal stejně velkým fenoménem jako neméně proslulá osmitisícová hora. V roce 2003 byla společnost přejmenována na K2 Sports a dnes zahrnuje 16 renomovaných značek z různých sportovních odvětví od triatlonu, přes snowboarding a lyžování až po bruslení. Díky prvotřídním vývojářům a světovým sportovcům, používajícím jejich sortiment, udává K2 Sports trendy v jednotlivých sportovních odvětvích napříč celým světem a jejich výrobky činí radost milionům spokojených uživatelů.

Zajímavé vybavení

Napiš, jakou máš zkušenost ty

Odpovídáte na komentář: