Recenze: Vodotěsného obalu na zrcadlovku Ortlieb V-Shot

Recenze: Vodotěsného obalu na zrcadlovku Ortlieb V-Shot

Parametry

Celé jméno recenzovaného výrobku Vodotěsný obal V-Shot
Co je to za výrobek obal na fotoaparát
Materiál 1 PVC free
Údaje výrobce 1 Voděodolnost: IP67
Údaje výrobce 2 Vnitřní posltrování: ano
Údaje výrobce 3 Rozměry (vnitřní): 18,5 x 13,5 x 23,5 cm
Údaje výrobce 4 Velikost: 3,6 l
Údaje výrobce 5 Hmotnost: 587 g
Infocena 3890 Kč
Dodává AZUB bike
Více info na www.azub.cz

Zaujalo mě

  • Vodotěsnost
  • Pevné a rychlé upevnění zádovým popruhům Carrying System
  • Odolnost

Shrnutí recenze

Fotografická brašna pistolového tvaru na zrcadlovku nebo větší systémový fotoaparát s výměnnými objektivy vyniká perfektním zpracováním a ultimátní ochranou techniky. Vnitřní polstrování je tuhé a silné a brašna je zcela vodotěsná (stupeň ochrany IP 67). Co ještě umí?

PODROBNÝ POPIS

Hodí se opravdu do těch nejnáročnějších podmínek, ochrannou se téměř blíží hardcase kufru. Lze ji nosit na popruhu přes rameno, na opasku nebo s batohem nejlépe na hrudi pomocí zádové sady popruhů Ortlieb Carrying System. Ten je třeba dokoupit samostatně. Brašna je připravena pro připojení Carrying Systemu čtyřmi plastovými oky.

Ortlieb V-Shot Jednoduché, ale precizní zpracování brašny bez vnějších výstupků zvyšuje její odolnost.Ortlieb V-Shot Jednoduché, ale precizní zpracování brašny bez vnějších výstupků zvyšuje její odolnost.

Ortlieb V-Shot A i s fotoaparátem dokonce i plave na vodní hladině.Ortlieb V-Shot A i s fotoaparátem dokonce i plave na vodní hladině.

Ortlieb V-Shot Nosný systém výborně stabilizuje brašnu na hrudi.Ortlieb V-Shot Nosný systém výborně stabilizuje brašnu na hrudi.

Ortlieb

Na úvod musím podotknout, že ke značce Ortlieb mám vřelý vztah, díky čtveřici cyklobrašen, které mi věrně a spolehlivě slouží na všech delších cyklocestách už, ano, bude tomu 19 let. A zatím jsou stále ve skvělé kondici. O to jsem byl zvědavější na jednu z čerstvých novinek v nabídce značky – fotobrašnu V-Shot.

Jde o brašnu typu, kterému se říká pistolový. Nikdy jsem přesně nepochopil proč, asi proto, že lze nosit na bohu na opasku. Každopádně podobný typ brašny stále považuji za jedno z nejlepších řešení, jak nosit objemnější fotoaparát při trekingu, resp. když kromě fotovýbavy neseme i regulérní větší či menší batoh. A samozřejmě pokud chceme, aby byl fotoaparát stále v dostupné a pohotové pozici.

Kompletní fotogalerie Ortlieb V-Shot (23)

Německá kvalita

Pojďme ale zatím k brašně samotné. Už na pohled vypadá precizně a pečlivě zpracovaná do nejmenších detailů, jak jsme u německé značky zvyklí. Vnější tvary jsou hladké a oblé, na horním víku je poutko pro přenášení v ruce, po stranách dva páry plastových ok pro připojení nosného systému. Odepínatelný polstrovaný ramenní popruh lze snadno připnout plastovými přezkami do dvou poutek. Na zadní straně brašny je nenápadné poutko pro protažení opasku, pokud by někdo preferoval tento způsob nošení. Samozřejmě lze kombinovat ramenní popruh a stabilizaci u těla pomocí opasku.

Vodotěsnost

Neměl bych ale zapomenout hned zkraje zmínit nejzásadnější vlastnost fotobrašny, a sice naprostou vodotěsnost. Po úplném zavření vodotěsného zipu víka poskytuje brašna stupeň krytí IP 68. S brašnou přes rameno tak můžete klidně plavat, slaňovat vodopád nebo karabinou přicvaknout na dno raftu na řece WW5 a fotoaparát uvnitř bude stále v dokonalém bezpečí. Ono i při “pouhém” cestování v tropických oblastech v době monzunu využijete vlastností brašny v plné míře. Vyzkoušel jsem i to, že s přístrojem o hmotnosti cca 1050 gramů brašna zcela spolehlivě plave po hladině. Ostatně “gró” nabídky u Ortlieb tvoří právě vodotěsný program a tyhle produkty opravdu umí.

Ortlieb V-Shot A s fotoaparátem dokonce i plave na hladině.Ortlieb V-Shot A s fotoaparátem dokonce i plave na hladině.

Ortlieb V-Shot Brašna je zcela vodotěsná.Ortlieb V-Shot Brašna je zcela vodotěsná.

Ortlieb V-Shot Rukojeť na víku pro přenášení.Ortlieb V-Shot Rukojeť na víku pro přenášení.

Materiál

Brašna je vyrobena z odolné PU nylonové tkaniny a díky absenci vnějších kapes a výstupků nehrozí, že se její hladký povrch někde zachytí, ať už jí budeme vláčet trním nebo po skále. Brašna V-Shot skutečně poskytuje tomu, co se schová v jejích útrobách, téměř ultimátní ochranu. Kromě naprosté vodotěsnosti na tom má zásluhu i silné a tuhé vnitřní polstrování.
Zabezpečení bych se nebál přirovnat téměř ke stupni zabezpečení v plastovém kufru. Ten je ale samozřejmě mnohem těžší a jeho možné využití je daleko užší. Byť se podvědomě o svoji fototechniku i přes kvalitní brašny a další zabezpečen ístále trochu obávám a snažím se ji všemožně chránit, věřím, že po chvíli používání této brašny, bych se části této paranoi zbavil.

Pro jaké fotoaparáty se V-Shot hodí?

Designován je pravděpodobně především se zřetelem na zrcadlovky střední a nižší třídy s nasazeným objemnějším objektivem např. 16-35, 24-70 f2,8, 24-105, 24-200 apod. Rozhodně nepojme fotoaparát s vertikálním gripem nebo profi přístroje typu Nikon D5 nebo Canon EOS řady 1. Například majitelům relativně rozměrného Nikonu D810 bych doporučil si brašnu před koupí vyzkoušet. Bohužel brašna nepojme fotoaparát s nasazeným objektivem 70-200 f4. U objektivů typu 70-300 opět raději předem vyzkoušet, jestli se konkrétní sestava do brašny pohodlně vměstná. Na druhou stranu by neměli shledat rozměry jako předimenzované ani majitelé rozměrnějších “bezzrcadlovek” jako Fujifilm X-T2, Olympus OM-D 1, Sony A7 či A9 či Panasonic GH5.

Na vnitřní straně víka brašny je malá síťovaná kapsička, která se hodí pro krytku objektivu nebo záložní paměťovou kartu. Další kapsu na brašně nenajdete, ale to nehodnotím jako vadu, ale jako vlastnost.

Jak už jsem zmínil výše, brašnu lze nosit přes rameno nebo na opasku, případně obě možnosti zkombinovat.

Ortlieb V-Shot Velikostí perfektně vyhovuje zrcadlovkám střední kategorie.Ortlieb V-Shot Velikostí perfektně vyhovuje zrcadlovkám střední kategorie.

Ortlieb V-Shot Zrcadlovka s gripem se už ale rozhodně nevejde.Ortlieb V-Shot Zrcadlovka s gripem se už ale rozhodně nevejde.

Ortlieb V-Shot Tuhé vnitřní polstrování a malá kapsa na víku.Ortlieb V-Shot Tuhé vnitřní polstrování a malá kapsa na víku.

Carrying System

Ale pro trekking, kdy předpokládáme na zádech větší či menší batoh, je největší předností brašny možnost jejího nošení na hrudi. K tomu slouží systém ramenních popruhů – Carrying System, který je třeba dokoupit samostatně. Jde vlastně o čtyři popruhy zakončené plastovými karabinkami, spojené na zádech anatomicky tvarovaným dílem s tenkým mikrofleecem na vnitřní a lehkým “šusťákem” na vnější straně. Mám dlouhodobé zkušenosti s obdobným nosným systémem od LowePro a musím přiznat, že provedení Ortliebu bych dal jednoznačnou přednost. Je pohodlné, lehké a pokud ho nepotřebujeme, tak snadno sbalitelné.

Nošení brašny

Nošení brašny s nosným systémem je skutečně pohodlné i s těžším aparátem a po delší dobu. Navíc je zcela nezávislé na batohu. Takže typická situace: při krátší nebo delší pauze na zajímavém místě sundáme batoh a s brašnou stále na hrudi se můžeme vydat hledat v nejbližším okolí ty nejlepší pozice pro nejhezčí snímky.

Možná zásadní vlastností tak je, že fotoaparát je stále snadno a pohotově přístupný. Musím, ale upozornit na jednu vlastnost a tou je poměrně tuhý chod vodotěsného zipu, jak už to vodotěsné zipy mají ve zvyku… Na přední straně brašny je sice malé poutko, kam lze vložit prst a podržet v protitahu při zavírání brašny, ale ani tak není manipulace se zipem příliš komfortní. Je možné, že po delším užívání bude jezdec zipu chodit o trochu snadněji, ale po této zkušenosti si moc nedovedu představit otevírání a zavírání brašny třeba co 10 minut, když budu chtít pořídit snímek něčeho, co mě zaujalo. Navíc s brašnou na hrudi je manipulace se zipem ještě obtížnější.

Další věc, na kterou je třeba upozornit je to, že víko brašny je poměrně hluboké (vodotěsný zip asi není možné umístit příliš blízko horní strany brašny a jejích rohů, ale naopak co nejvíce v rovné ploše. Hluboké víko tak znamená menší výšku spodní části brašny. Pokud tedy není fotoaparát usazen hluboko v brašně – typicky s delším objektivem, a mezi focením opomineme víko zavřít, může se stát, že při předklonu nebo úklonu by mohl s brašny poměrně snadno vypadnout. Na to je potřeba pamatovat a raději fotoaparát pojistit nějakým popruhem nebo šňůrkou.

Ortlieb V-Shot Brašnu lze nosit i běžným způsobem přes rameno.Ortlieb V-Shot Brašnu lze nosit i běžným způsobem přes rameno.

Ortlieb V-Shot Carrying System je zcela kompatibilní se všemi batohy.Ortlieb V-Shot Carrying System je zcela kompatibilní se všemi batohy.

Ortlieb V-Shot I s batohem je fotoaparát stále skvěle přístupný.Ortlieb V-Shot I s batohem je fotoaparát stále skvěle přístupný.

Pro koho tedy lze brašnu doporučit?

Kdo se skutečně nevyhne těm nejdrsnějším podmínkám, nejen co se týče vody a vlhkosti, ale i drsnému zacházení z hlediska terénu, drobným nárazům apod., a přitom potřebuje mít fotoaparát stále relativně dostupný a v pohotovosti a snadno přenositelný. V-Shot asi nebude úplně nezbytnou volbou pro běžného trekaře v relativně běžných podmínkách, který i s batohem na zádech fotí často a intenzivně. Mezi klady brašny rozhodně patří perfektní a dokonalé zpracování do všech detailů a kvalitní materiály.

ORTLIEB Carrying System

Hmotnost: 130 g
Cena: 490 Kč

Další informace

Ortlieb

ORTLIEB nabízí širokou škálu voděodolných produktů, které jsou určeny nejen pro expedice, ale i pro každodenní dojíždění do práce, či na krátké výlety do okolí. ORTLIEB to je: špičková kvalita od roku 1982, záruka 5 let, voděodolnost v jakýchkoliv podmínkách, testování mnoha expedicemi a legenda mezi cykloturistickými brašnami.

Zajímavé vybavení

Napiš, jakou máš zkušenost ty

Odpovídáte na komentář: