Jak se vyrábí lana, co tě udrží na živu? Exkurze u Tendonu, českého výrobce špičkových lan

Jak se vyrábí lana, co tě udrží na živu? Exkurze u Tendonu, českého výrobce špičkových lan

Odmala jsem přemýšlel, jak se motají špagátky, provazy a lana. O to víc jsem se o celou věc začal zajímat, když jsem začal lézt. „Sakra, jak mě těch necelých 10 milimetrů může udržet? A jakou pecku do lana můžu dát, aby se náhodou nepřetrhlo?“ Nedávno jsem na své otázky dostal odpovědi a teď se o ně podělím s vámi.

OD VLÁSKU K LANU

Výroba všech lan je v podstatě stejná, ale hodně záleží na detailech, které laik nerozpozná. Lodní lana nebo špagátky, které používají naše babičky na zahradě, vznikají kompletně v Bolaticích ve firmě Lanex a. s. Směs plastových granulí projede gigantickým mlýnkem na maso, ze kterého vytéká roztopený plastový prejt do chladicí lázně. Z ní se táhne buď tenká fólie na motouzky, nebo plastové nudle, které dále slouží pro pletení lan.

U horolezeckých dynamických a statických lan Tendon je vynechána výroba vláken, a namísto toho se pracuje již se zakoupenými „vlasy“. Mikroskopická vlákna se z cívek skají do širších a širších provázků s levotočivými a pravotočivými závity tak, aby do sebe krásně zapadaly při dalším splétání do větších celků.

Takto zpracovaná vlákna se dále dělí na ta, která budou použita v jádru horolezeckého lana a která v jeho opletu. Aby lana vypadala dobře, měla svou barvu a vzor, je potřeba vlákna opletu obarvit. Když mi ve výrobě řekli, že kromě lan pletou i punčochy, říkal jsem si, že je to nějaký vtip. Nebyl! Punčochy, které se vyrábí z vláken určených k opletu, dále putují na obarvení. Obarvené punčochy se ve výrobě na pletacích strojích pářou a jejich vlákny se oplétají jádra horolezeckých lan.

Oplétání „střev“ lan je tou nejdůležitější částí výroby. Dle počtu použitých paliček oplétání (pramenů vláken omotávajících jádro lana) získává finální „špagát“ své vlastnosti. Jedná se o alchymii hledání poměru kluznosti nebo drsnosti opletu, ohebnosti, váhy, výdrže a počtu certifikovaných UIAA pádů lana. To vše určuje kombinace průměrů vláken na začátku výroby a způsobu pletení na konci.

UNIVERZÁLNÍ LANO NEEXISTUJE

Když jsme se s technologem Petrem bavili o používaných technologiích, váze a všem okolo výroby lan, došli jsme i k jejich limitům. Každé lano značky Tendon má svůj účel a je na nás lezcích, horolezcích a horolezčatech, abychom si dobře uvědomili, kde chceme lézt nejčastěji.

Budu lézt jen na umělé stěně nebo na sportovně zajištěných cestách? Jsem horolezec holdující tradičnímu lezení ve Vysokých Tatrách nebo milovník vysokohorské turistiky, který se v létě rád prochází po ledovci? Anebo jsem ledoborec, který se v létě zavírá do mrazáků, aby nevyšel ze cviku, a své pikle nikdy nepustí z rukou?

TIP: Jak vybrat to správné lano najdeš na www.mytendon.cz nebo na Tendon Academii na tvé místní lezecké stěně.

Každé lano je vyráběno do specifických podmínek – ať už jde o rozdělení dle použití do kategorií jednoduchých, polovičních a dvojitých lan, nebo dle průměru, nutnosti impregnace nebo požadavku na výdrž opletu, vývojáři Tendonu se snaží navrhovat taková lana, aby si vybral každý.

CO JE TEN UIAA PÁD?!

Asi každému lezci, který leze na prvním konci lana, alespoň jednou proběhla v hlavě myšlenka, jak vypadá normovaný pád. Představte si to asi takto: přivážete konec lana napevno do skály, kousek nad uvázání cvaknete karabinu, kterou prochází lano, a nad tuto karabinu nadlezete zhruba dva metry. Pak se pustíte kolmo k zemi. Vašich 80 kilogramů živé váhy pak způsobí právě takový ráz, jaký je simulován v testování. Takový pád určitě nechcete zažít! Pokud nepraskne lano, tak možná něco ve vašem těle.

Takových šlupek na testovací věži musí lano snést právě tolik, kolik uvádí výrobce – minimálně však 5 pádů pro jednoduché lano. Procedura testování má mezi jednotlivými pády pětiminutové rozestupy. Ty slouží pro ustálení a vychladnutí materiálu. Rázová síla dokáže lano pořádně zahřát a asi ani vy byste se po takovém pádu hned nehrnuli do dalšího lezení.

Pokud lano ustojí určený počet normovaných pádů, je celá várka v pořádku a může jít do prodeje. Přetrhne-li se dříve, lano se k vám určitě nedostane.

Během své návštěvy jsem mohl sledovat „zrychlené“ testování jednoduchého lana, které mělo snést devět normovaných pádů. Pro ušetření mého času tester na žádost technologa Petra vynechal ustalovací pauzy a jezdil se závažím nahoru a dolu, abych se dočkal té senzace přetržení lana. Kolik si myslíte, že lano sneslo pádů? Všechny, které mělo! I přes nedodržený testovací postup lano splnilo certifikaci, což je svědectví o předimenzování nosnosti lan.

Jakýkoliv jiný pád než výše popsaný vyvíjí na lano nižší rázovou sílu. Zatížení lana se snižuje druhem pádu lezce (zhoupnutí), aktivní délkou lana (délka mezi jističem a lezcem), počtem jisticích bodů, kterými lano prochází, prokluzem lana v jistítku a samotným pohybem jističe.

Statická lana se testují tahem (statická pevnost). Ve vedlejší testovací místnosti je trhačka, na níž se statické lano natahuje na předepsanou hodnotu, kterou musí vydržet.

Chtěli byste si celou výrobu lan taky projít? Na podzim roku 2019 plánuje Tendon Den otevřených dveří. Informace najdete na internetových stránkách www.mytendon.cz, na Facebooku nebo Instagramu.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: