Obrazový průvodce veletrhem ISPO 2019

Obrazový průvodce veletrhem ISPO 2019

Přinášíme vám naše postřehy a novinky z veletrhu ISPO 2019. Co tam Svět Outdooru a jeho tým viděl? Na co se můžete těšit letos nebo až příští rok na pultech outdoorových obchodů? V tomto článku vám předkládáme takřka vše, co nás zaujalo, opravdu potěšilo nebo i pobavilo.

V dalších článcích z veletrhu se sportovním zbožím ISPO 2019 se speciálně věnujeme zastoupení českých značek a oceněným produktům ISPO AWARD. Důraz v našem výběru jsme kladli na vybavení do přírody a na outdoorové aktivity.

Kompletní fotogalerie z veletrhu ISPO 2019

Pro lepší orientaci jsme značky seřadili podle abecedy.

AKU

Opět sympatický důraz na ekologii a šetrnou výrobu. Zaujaly nás i nově pojaté vycházkové boty BELLAMONT III FG GTX, BELLAMONT III SUEDE GTX a BELLAMONT III MID PLUS. Kompletně vyrobeny v Evropě!  Též v dámské verzi jako BELLAMONT GAIA GTX.

Alfa

Alfa je u nás málo známá norská značka založená v roce 1931. Již více než 80 let vyrábí vysoce kvalitní a odolnou lyžařskou a trekkingovou obuv pro outdoorové nadšence. Kromě toho vyrábí obuv pro profesionály, jako je například norská policie, norská armáda a další profesní skupiny. Výroba probíhá podle přísných pravidel  ve vybraných továrnách v Evropě a Asii. V poslední době prošla značka a výrobní proces obměnou s cílem stále nabízet ten nejkvalitnější produkt na trhu. Zaujala nás především technologie ALFA-AIR ™, což by měl být bezúdržbový a lehký svrchní materiál. Stačí pouze oplachování! A je lehčí než klasická kůže a tak boty Alfa jsou lehké – na první potěžkání.

BCA

Přepracované a hlavně odlehčené batohy včetně těch FLOAT – s airbagy verze 2.0.

Bergans

Na stánku nás zaujalo hned několik věcí. První byl pracovní koutek, kde paní švadlena šila ze zbytků látek tašky, taštičky a pouzdra. Dále nás zaujala kolekce lyžařských batohů, ale hlavně nová řada oblečení pod názvem RABOT 365. A za kalhoty RABOT 365 Hybrid Pants dokonce získali ocenění  ISPO AWARD. Odolné, měkké kalhoty, které jsou vyrobeny z recyklovaného nylonu, membrány s podlepenými švy a merino podšívkou v oblasti zadku a kolen. Exponovaná místa zesílena navíc Cordurou.

Black Diamond

Nejvíce nás samozřejmě zaujala nová generace batohů s airbagy a technologií akumulátoru a větráku pro naplnění airbagu. Za batoh JetForce PRO BT získala značka Black Diamond i ocenění ISPO AWARD. Spolupráce se značkou PIEPS evidentně značce s diamantem ve znaku prospívá.

BUFF

Největší novinkou z dílny španělského Buff je materiál Dryflx +, který by měl zajistit větší tepelný komfort v kombinaci s perfektní prodyšností. Celkově je materiál pružný a jemný, příjemný na omak. Z tohoto materiálu se vyrábějí  téměř vše – čelenky, kulky, čepice…

Camp

Představily nové mačky Camp Alpinist Tech s vylepšeným nastavováním velikostí a laděním patní části. Přidány byly i extra hroty pro stání na boulích a „karfilolech“. Široká je i řada rukavic Camp pro skialpinisty a horolezce.

CEP

U kompresek nás nejvíce zaujaly Merino podkolenky, které se dají využít třeba do lyžáků nebo na pořádnou túru. (Recenze lyžařských ponožek Cep) Co je hlavní, CEP přišel i s lehčí variantou, ve které se na jaře nebo v létě tolik nezpotíš, zároveň zůstávají vlastnosti merina.

Climbing Technology

Tato italská značka bude ty hlavní novinky prezentovat až na letním veletrhu OUTDOOR ISPO 2019 v Mnichově. Takže ukázala prověřené výrobky.

Deuter

I tato německá značka získal ocenění ISPO AWARD za svůj nový batoh Deuter AViANT Access Pro 65 SL. Podle označení někteří poznali, že se jedná o dámský batoh, který přináší dva benefity. Jedná se o klasický batoh s přesahem do cestovatelství – pohodlný s kratšími zády, užšími popruhy a 4 pevnými madly pro manipulaci v dopravních prostředcích. Ramena a bederák se dají schovat do batohu a vytvoříte tak cestovatelské zavazadlo. Dostupné též v objemu 55 l a pánských verzích 60 a 70 litrů. Dále ještě cestovatelská zavazadla pro „létavce“ jako tašky či batohy carry on: Deuter AViANT Carry On pro 36 a 36 SL. Ekologicky přátelskou by měla být taška Deuter AViANT Duffel Pro 90. Vyroben PFC free a dokonce osazen NFC čipem.

Devold

Tak seveřani se do toho i letos opět opřeli a ukázali velmi zajímavé kousky. A hlavně přidali na barvách, což se odrazilo na první pohled na oblečení, které viselo na ramínkách jejich stánku.

Garmont

Nové horolezecké boty PUMORI LX, G-RADIKAL GTX, ICON PLUS GTX, které jsou určeny pro opravdové lezce a alpinistické nadšence. Pro lehkou turistiku nebo lezení zajištěných cest nás zaujaly boty VETTA GTX a VETTA GTX WMS. Pro běhání po horách Garmont představil speciálku s podrážkou od Michelinu – N.AIR.G GTX SURROUND.

G3

Stoupací pásy, které jsou cca o 30% lehčí než ty konkurenční. Jsou tak malé, že je lehce sbalíte do kapsy vaší bundy. Tak to jsou pásy MINIMIST. Skialpové lyže FINDr s „full-carbon“ konstrukcí a s polyuretonovou „side wall“ taktéž získaly ocenění ISPO AWARD. Hlavní novinkou je však spíše jejich magnetické spojení MAGNETIC k sobě tak, že nemusíte již používat spojovací řemínek či sucháč.

Grivel

Tak ten letos překvapil a ukázal hned několik novinek. Představil helmu DUETTO, která má dvojitou certifikaci pro lezení a lyžování a váží pouhých 195 g. Dále malou jistící destičku SCREAM zvláště určenou pro práci t tenkými lany o průměru 5 – 8 mm. Cepíny GHOST a GHOST EVO. A zajímavý prusík, který pro spojení s jistícím okem nevyžaduje spojení karabinou a váží pouhých 44 g.

Helly Hansen

Kladen je důraz na použití a aplikaci nového izolačního materiálu LIFALOFT a to i do oblečení, kde byste to nečekali – lifestyle košile z flanelu s izolací právě z tohoto nového materiálu. Zaujala nás kompletní a hezká kolekce oblečení pro lyžování ve volném terénu: W WHITEWALL LIFALOFT Jacket, který získal taktéž ISPO AWARD. Dále STRAIGHTLINE LIFALOFT Jacket a LIFALOFT Hooded Stretch Insulator Jacket. A nechali jsme se změřit i termo kamerou, která byla součástí stánku.

K2

Nové lyže a nové kolekce. Vystavenou kolekci skialpových lyží už máme možnost testovat a lyžovat na několika kouscích v různých šířkách včetně WAYBACK 106 s titanalovou výztuhou a vázáním Marker Alpinist. Dále nás zaujaly freeride lyže pod názvem MINDBENDER 116Cm které taktéž získaly ocenění ISPO AWARD. Dostupné i v dámské verzi MINDBENDER 98TI ALLIANCE. A nový design lyží MARKSMAN v barvách RAF.

Keen

Zajímavým počinem je program této značky EUROPEAN MADE – navrženo a vyrobeno v Evropě. Pod tímto labelem představil KEEN model KARRAIG WP, který je dámskou technickou botou pro turistiku a backpacking. Dále nás zaujaly: celokožené boty VENTURE Mid LEATHER WP. A zajímavé varianty sandálů, viz fotogalerie.

KJUS

Je libo skafandr? S neustálým vývojem technologií a rostoucími nároky na uživatelský komfort firma Kjus uvádí na trh bundu 7SPHERE HYDRO BOT. Bunda je vybavena elektricky napájenou membránou, jež je umístěna na zádech bundy, kde se předpokládá největší akumulace vypocené páry. Vypocená pára následně aktivuje membránu, která „protlačí“ kondenzovanou vodu skrz látku na vnější stranu bundy. O napájení membrány se stará malý akumulátor, který je lehký asi jako vaše sluneční brýle. O celodenní „odsávání potu“ se stará mobilní aplikace chytrého telefonu, která řídí výkon membrány i vybíjení baterky. Těžko se odhaduje, kam dál povede technologický vývoj, ale co takhle někam přimontovat solární panely, abych tu bundu a telefon nemusel pořád nabíjet?

Klean Kanteen

TKPro je termoska (oceněná ISPO Award), bez použití plastu a se speciálním závitem, který dovoluje nalévat obsah při jakémkoliv natočení lahve. Dále samozřejmě spousty hrnků a termosek pro cestování. Navíc ještě i program pro nejmenší děti s použitím nerezového materiálu a plastů bez BPA.

La Sportiva

Kompletní obutí a oblečení pro různé skupiny skialpinistů. A obuv pro lezce a horolezce v nových barvách a modelech. Také nás zaujaly oceněné boty: La Sportiva – Olympus Mons Cube. Jedná se o non-plus-ultra boty. Lehké, teplé a vysoké tak, že můžete s nimi lézt na ty nejvyšší kopce. A ve špičce dokonce najdete i otvory pro skialpové pinové vázání. Ze skialpových bot nás zaujaly dvě novinky: bota pro ambiciózní skialpinisty – SKORPIUS CR: dvě přezky a Pebax vyztužený karbonem zajišťuje dostatečnou tuhost a navíc nabízí tři sklony komínu pro sjezd: 12, 14 a 16 stupňů. Další zajímavé boty byly závodní celokarbonové boty STRATOS V.

LOWA

Mráz až praští, ledovatá cesta nebo hromady prašanu? To by neměl být problém pro zimní boty NABUCCO EVO GTX, které jsou extra zaizolované a o trakci se stará značková podrážka Vibram Artic Grip Trac II. Pro volný čas jsou vhodné boty OAKLAND GTX Ws a OAKLAND GTX a boty do každého počasí HELSINKI GTX.

Lowe Alpine

Nová řada batohů ASCENT, které jsou vytvořeny a vyrobeny ve spolupráci s profesionálními horolezci a horskými vůdci. Vznikla tak řada lehkých batohů do hor: UPRISE 30 a 40 litrů mohou být zvětšeny ještě o dalších 10 litrů. Hmotnost pod 1 kg! Nosný systém X-SHIELD CARRY SYSTÉM poskytuje dobrou oporu pro záda a ramena a přitom je lehký. Model RENEGADE s objemem 28 l je určen spíše na kratší horská a lezecká dobrodružství. Tato verze je se zipovým uzávěrem vrchlíku.

LYOFOOD

Polská značka, která produkuje stravu do divočiny a tuto nabídku rozšířila i o nápoje pro aktivní sport a běhání. Zaujalo nás i balení a krabička, která funguje jako zásobník sáčků s nápoji, které jsou taktéž lehce recyklovatelné.

Mammut

Za zmínku určitě stojí oceněné produkty ISPO AWARD 2019. Batoh Mammut – Trion Spine 50 získal body u mezinárodní poroty za aktivní nosný „spine“ systém, propracovaná ramena a bederák. A cenu ISPO AWARD 2019 Snowsport – Product of the Year získala lyžařská bunda SOTA HS Hooded Jacket.  Tato bunda je strečová ve všech směrech. Použita je bezešvá technologie. Speciální úplety a tepelný komfort zajišťují lepené panely z materiálu Primaloft na těch správných místech. Jinak některé další modely oblečení působily až kosmicky či spíše na módní molo. Posuďte sami.

Marmot

Marmot pokračuje s používáním umělé izolace – s materiálem MARMOT Featherless, která nabízí ekvivalent peří cuin 700. Vyzkoušeli jsme i oceněnou izolační bundu Marmot West Rib Parka. Super teplá bunda, která kombinuje syntetickou izolaci a speciální krychlové boxy pro peří a to vše společně vytváří extra izolaci. Svrchní materiál je Pertex Quantum.

MSR

Rozšířená řada sněžnic s novým fixačním systémem PARAGON.  Ocenění ISPO AWARD získala značka MSR i za třídílné skládací hole MSR DynaLOCK Ascent.

Ortlieb

Okukovali jsme kompletně voděodolný batoh  Atrack ST 34 s masivním zipem, který prochází zádovým systémem a dovoluje kompletní otevření batohu. Bohatá je i nabídka doplňkových popruhů a fixačních spon pro nošení různého outdoorového vybavení. Vyrobeno v Německu.

Ortovox

Ucelená nabídka Avabagů, vyhledávačů, lavinového vybavení a vlněného oblečení – tradičně barevného. Zajímavé byly lehké skialpinistické batohy TRACE, přepracovaná lopata BEAST (580 g) a oblečení MERINO FLEECE PLUS CLASSIC KNIT HOODY a přepracovaná základní vrstva ORTOVOX BASE LAYER (WOOL PROMISE).

Osprey

Řada batohů Mutant, které budeme v redakci testovat a nová řada cestovních tašek „duffle bags“.  Také nás zaujala řada batohů do města pro dojíždění, dopravu na kole a práci „on the road“.

Petzl

Nová či přepracovaná řada čelovek: ZIPKA, TIKKA, TIKKINA, ACTIK CORE, ACTIK, SWIFT RL TACTIKKA +RGB, TACTIKKA+, TACTIKKA  a pár drobností v lezeckém hardwaru.

Pieps

Přepracovaná kolekce batohů na skitouring včetně těch pro ženy TRACK 20 W, TRACK 30 W a SUMMIT 30 W, MICRO vyhledávač s EXTRA tlačítkem, který se jmenuje MICRO BT button. Taktéž jsme si podrobně prohlédli batohy JET FORCE 2.0. Nový batoh dovoluje přehazování aktivačního táhla ze strany na stranu. Dále nabízí modulární ZIP-ON systém, diagnostiku díky Bluetooth a PIEPS-APP. Velikosti JETFORCE BT 10, 25 a 35. Taktéž nabízí dvě délky zad u všech modelů a tři různé barvy.

Rab

Pěkná kolekce oblečení včetně péřového programu a izolací a hlavně nově velice široká kolekce rukavic, kterou pro další sezónu opravdu rozšířili a kladou na ni veliký důraz. Zaujal nás Infinity Jacket, který používá speciálně vyvinutou GTX membránu – INFINITY v kombinaci s WINSTOPPEREM. Náplní je certifikované a impregnované (Nikwax) RDS husí peří. Dále Muztax GTX Jacket a rukavice GUIDE 2 GTX.

Reima

Značka, která vyrábí oblečení pouze pro děti a juniory. Kladen je důraz na funkci, barevnost a bezpečnost (včetně reflexních prvků).

Scott

Scott si i nadále upevňuje svou pozici ve ski touringu a elektrokolech. Tak proč to třeba nepropojit? Dále představil inovovanou řadu lavinových batohů.

SOTO

Tradiční výrobce vařičů představil svůj ISPO AWARD oceněný multi-fuel vařič Storm Breaker, který nabízí skvělou odolnost ve větru a vše bez nutnosti předehřívání a údržby.

TERNUA

Tahle sympatická značka opět posunula ekologii o kousek dál a vytvořila skialpinistickou kombinézu Ternua – Blackcomb Ski Suit. Tahle kombinéza pro závodní skialpinisty je vyrobena z 65% recyklovaného nylonu, který je získán z rybářských sítí a zbytek z elastanu. Dvě velké kapsy na stoupací pásy a zipová kapsa na vyhledávač za kterou získala i ISPO AWARD. Dále i ucelenou řadu oblečení pro skialpinisty a skialpinistky. Barevnou a funkční.

Trespass

Britská značka, která zatím v Česku není moc známá. Nebo je zavedená spíše jako lyžařská značka. Přesto tato britská firma nabízí i outdoorové vybavení a oblečení. Používá své vlastní izolace a membrány. Komunikuje dvě značkami: Trespass a druhou exkluzivní značkou DLX. Zajímavostí je i fakt, že značka Trespass nechce po obchodnících předobjednávky a vše je schopna zajistit přes B2B. Uvidíme, jak se této nové značce na českém trhu bude dařit.

VAUDE

Ekologický přístup této značky je cítit ze všeho, co tato značka dělá. Včetně výroby oblečení, tašek i oblečení. Z produktů bychom rádi zmínili batohy z řady „Best friends for Powder Days“ – BACK BOWL 22 a BACK BOWL 30 – kapsa na lavinovou výbavu, zadní vstup a propracované ramenní popruhy. Pro skitouring v lehkém stylu se nám líbil batoh LARICE 18, který můžete doplnit o technologii OSRAM Light me up Kit. A do města či cestování se nám líbil batoh CityGo 30, který pojme notebook 15.6 do extra rychle přístupné kapsy. Malinko „retro“ design je doplněn novým bezpečnostním prvkem OSRAM ready pro větší viditelnost v městské džungli.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: