Faramugo: revoluční nanomembrána v akci

Faramugo: revoluční nanomembrána v akci

Pro současný trh s outdoorovým zbožím je ve světě trendem masová výroba a uniformizace produktů podle konfekčních tabulek. Přesně opačnou filozofii vyznává česká značka outdoorového vybavení – Faramugo. Oblečení a kempingové vybavení šije ve vlastní dílně na Moravě a kromě klasických sérií nabízí i šití na míru. Jako první také přišla na trh s oblečením z unikátní funkční nanomembrány, které se blýská na světlou budoucnost.

Zakladatel značky Faramugo, Vladimír Bureš, je horolezec, vodák, cestovatel a dobrodruh, který podnikl několik prvovýstupů na Altaji a v Pamíru, sjížděl divoké řeky Asie i Evropy, lezl v Alpách i řadě dalších pohoří. Protože chtěli spojit svého koníčka s prací, pustili se v 90. letech se s manželkou, vyučenou v oboru, do výroby outdoorového oblečení.

Prohlédněte si celou fotogalerii k článku…

Zlaté české ručičky

Klíčovou hodnotou je pro Faramugo kvalita. I proto vše vzniká v dílně v Luhačovicích. „K výrobě v Česku nás vede chuť vyrábět, moci produkty aktivně ovlivnit, vylepšovat. Pocit, že vše projde našima rukama. Že jen nevyužíváme levnou pracovní sílu, konkrétní bunda by pak vlastně nebyla naší bundou. Odlišovalo by ji jen jiné logo,“ vysvětluje Vladimír Bureš.

Šití v Česku je přitom podle něj o dost dražší, má to ovšem nesporné benefity. „Výhodou je, že vše můžeme 100% ovlivnit. Že nedostaneme něco, co jsme si neobjednali, jsme skutečným výrobcem. V Česku přetrvává tradice, nadprůměrná kvalita zpracování je výhodou práce doma.“

Dříve tvořily zakázky na míru 100 % produkce firmy, dnes už se Faramugo orientuje také na konfekční série. „Je to nutnost přežití firmy do budoucích let. Ale kusovky nabídneme i do budoucna, resp. nikdy je nezrušíme. Odhadl bych počet těch, co si nevyberou v masové nabídce, na 20 % outdooristů,“ vysvětluje vizi firmy Vladimír Bureš.

Nanomembrána v akci

Novinkou od Faramugo jsou bundy a kalhoty z revoluční nanomembrány, výrobky z ní firma přitom uvedla na trh jako první ve světě. Oblečení z nanomembrány vyniká skvělými funkčními vlastnostmi a od klasických membrán se liší především mimořádně dobrou paropropustností (až MVTR cca 110 000 g/m2/24 h). Člověk se tedy v bundě necítí jako ve skleníku.

Nanomembrána navíc neobsahuje teflon PTFE, při jehož zpracování jsou použita jedovatá rozpouštědla. Přitom se materiály, s velikostí vlákna o několika desítkách miliardtiny metru, vyznačují pevností a lehkostí a existují i ve strečové verzi.

Membrána od české firmy Nanomembrane má navíc patentovanou vodoodpudivou svrchní úpravu Hydrofobic Extreme, díky níž voda po povrchu steče a nevsákne se a kromě ochrany před vlhkem zároveň zvyšuje odolnost materiálu vůči nečistotě.

Prověřeno v akci

Oblečení Faramugo se za léta své existence osvědčilo v tundře Grónska, v Patagonii, na pamírské sedmitisícovce, na Atlantiku, v peruánských Andách, v Antarktidě či na Kavkaze… ale i na svazích našich Krkonoš. Firma obléká také Českou vědeckou stanici J. G. Mendela v Antarktidě.

Faramugo si zakládá na tom, že vyhoví potřebám zákazníka. Šijí například i menší série na míru pro ski areály nebo sportovní oddíly. A pokud se oblečení opotřebí, není problém ho nechat opravit a prodloužit tak jeho životnost.

U Faramugo se zkrátka nešije jen rukama, ale i srdcem.

faramugo

FARAMUGO, VÁŠ ČESKÝ HOROKREJČÍ

Oblékáme Českou vědeckou stanice J.G. Mendela v Antarktidě. Vyhovíme potřebám zákazníka, pro ski areály a oddíly ušijeme i menší série na míru. Pro zachování životnosti oděvu nabízíme i opravy.

www.faramugo.cz

Zkušenosti čtenářů

pajimir

no sice pěkné  ale pokud budou ceny jako Tilak či Direct Alpine tak neprodejné

Natálie
pajimir:

Díky za Váš názor, my to v redakci vidíme trochu jinak. Na trhu je široká škála vybavení v různých cenových rovinách, díky čemuž má každý na výběr. Z toho, jak se jmenovaným firmám Tilak či Direct Alpine daří, je ale jasné, že jsou lidi, kterým nevadí si za kvalitu připlatit.

Petr Dvořák
pajimir:

Zdravim, mam od nich kalhoty i bundu a spokojenost. Pristi rok napisu recenzi, kde vyzdvihnu material, pristup a doporuceni na zmeny.

marcel

Je to méně kvalitní, že musí být ceny menší?

Natálie
marcel:

V ceně se neodráží jen kvalita výrobku, ale i výrobní náklady, použité materiály a také cenová politika výrobce vůči konkurenci na trhu. Samozřejmě by bylo v zájmu výrobce prodávat výrobky dráž a v zájmu zákazníka, aby byly za polovinu. Co se týče kvality, oblečení Faramugo celkem pravidelně testujeme, mrkněte třeba na nedávnou recenzi bundy s nanomembránou, kterou dokonce uživatelé v komentářích chválí: https://www.svetoutdooru.cz/panske-obleceni/28522-recenze-nanobunda-na-hory-recenze-faramugo-nanorak-3l/

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: