Pilatus: sídlo draků nad Lucernem s nejstrmější zubačkou světa a překrásným východem slunce

Pilatus: sídlo draků nad Lucernem s nejstrmější zubačkou světa a překrásným východem slunce

Hora Pilatus leží na dosah pulzujícího srdce Lucernu, zároveň je to ale svět hor na hony vzdálený ruchu města. Mezi hlavní lákadla vrcholu patří neuvěřitelný ptačí výhled na Lucernské jezero, který se ještě umocní za východu slunce. Na horu opředenou tajemstvím vede nejstrmější zubačka světa, velkým zážitkem je tady také pozorování kozorožců nebo kamzíků ve volné přírodě z bezprostřední blízkosti. Pojďme to ale projít pěkně popořadě.

Hora Pilatus, tyčící se do výšky 2132 m n. m. nad Lucernským jezerem, byla od středověku opředená mýty a legendami. Nejedna z nich vypráví o drakovi, který na hoře sídlil a posílal na město zkázu v podobě bouří a záplav. Aby lidé nevzbudili drakův hněv, byl vstup na horu dlouhou dobu přísně zakázán. Další z legend spojuje jméno hory s postavou Piláta Ponského, jehož ostatky podle pověsti leží na dně jezera.

Prohlédněte si celou fotogalerii k článku…

Na dohled alpských velikánů

Ať legendám věříte nebo ne, symbol draka si hora zachovala dodnes. Na vrcholu sice nečíhá žádná obluda chrlící oheň a síru, jako v dračí sluji si ale možná na chvíli připadat budete. Krátký tunel vytesaný ve skále nás provede na vyhlídkový chodník kolem vrcholku Oberhaupt (2106 m), na kterém sídlí meteostanice a armádní pozorovatelna.

Severní svahy padají strmými alpskými loukami, posetými pestrobarevnými květy, ke kapli Klimsenkapelle (1900 m), která stojí na místě původního horského hotelu. Dříve se na tomto poetickém místě uprostřed hor odehrávaly i svatby. Stačí se na moment zastavit a zaposlouchat se do podmanivého ticha hor, do něhož bez ustání zní cinkot zvonců pasoucích se krav na loukách níž.

Směrem na jih se z Pilatu otvírá pohled na zaledněnou hradbu Bernských Alp. Obzoru dominuje třítisícový Titlis, který celoročně pokrývá bílá ledovcová čepice. Idylický dojem ze švýcarských hor se ještě umocní, jakmile na scénu nastoupí sytě červená zubačka.

Nejstrmější zubačka světa slaví 130 let

Právě ozubnicová železnice, která vede na vrchol z jižní strany od stanice Alpnachstad (u městečka Alpnach, 435 m n. m.), je jednou z rarit Pilatusu. Čtyřkilometrová dráha s maximálním sklonem 48 % zaujímá prvenství mezi zubačkami jako nejstrmější dráha světa.

Projížďka po dráze, vytesané často do skalního podloží, je velkým zážitkem. Na konci více než kilometru a půl převýšení ještě čeká několik tunelů, které zanechají v člověku obdiv ke stavitelům a italským dělníkům, kteří přesně před 130 lety dráhu vybudovali.

S rozvojem dopravy na vrchol souvisel logicky také růst zájmu turistů, kteří se do té doby mohli na horu dostat po svých, movitější se mohli nechat vynést také na mule nebo si najmout dva nosiče. Dnes stojí na vrcholu hned dva hotely – luxusnější Pilatusklum s restaurací pojmenované Queen Victoria podle britské královny, která vrchol navštívila, a hotel Bellevue přímo nad vestibulem lanovky a zubačky.

Díky své poloze je Pilatus skvělým místem pro pozorování východu slunce, které barví hladinu jezera, okolní svahy a mračna do rudě oranžového hávu. Za svítání si horu navíc užijete téměř sami, vyplatí se proto si přivstat a nenechat si tohle famózní divadlo přírody ujít.

Kozorožčí safari

Masiv hory se pyšní přítomnostní asi 120hlavého stáda kozorožců, kteří tu byli dočasně vyhubeni, znovu vysazeni a nyní se jim tu daří tak dobře, že se vesele pasou turistům takřka na dosah. S trochou štěstí se přijde skupinka promenádovat až pod vyhlídkovou plošinu restaurace, pokud chcete vidět víc, nezapomeňte si dalekohled. Zahlédnout můžete skotačící mladé kusy s drobnými růžky, nám se hned zrána ukázal i devítiletý samec, jehož rohy už budily patřičnou úctu.

Jeden z místních strážců přírody, Werner Bissig, ví o životě místního stáda patrně nejvíc: „Ročně máme povolený odstřel šesti kusů, aby se tu kozorožci nepřemnožili. Zvířata dobře známe a vybíráme si proto staré nebo nemocné kusy. Kozorožce ohrožuje hlavně slepota nebo nemoc kopyt, kvůli které se neudrží na strmých svazích – v takovém případě je lepší ušetřit zvířeti trápení.“

Sám už ve svých 72 letech odnosil na zádech z hory asi 300 kamzíků a kolem 20 kozorožců, proto má teď prý umělé koleno, dodává žertem. Ve vestibulu lanovky si všimněte vycpaného kozorožce – i toho Werner odstřelil.

Zábava pro celou rodinu

Pokud nejstrmější zubačka světa, kozorozi a skvělé výhledy nestačí, třeba rodiče s dětmi přesvědčí ještě nejdelší letní bobová dráha, lanový park a dětské hřiště v mezistanici lanovky Fräkmüntegg. Netřeba popisovat, že Pilatus nabízí také řadu možností pro pěší túry, stačí otevřít mapu a vybrat si podle svých možností. Ať už vyrazíte na Pilatus za čímkoli, nezapomeňte ale našlapovat tiše, ať nevzbudíte hněv draka!

Jak na Pilatus?

Goldene Runde

Oblíbené jednodenní kolečko, při kterém si užijete hned tři druhy dopravních prostředků (kromě svých nohou) a budete žasnout nad důvtipem švýcarské dopravy. Z Lucernu vyplouvá výletní loď po Lucernském jezeře (také Vierwaldstättersee) s několika zastávkami do Alpnachstadu. Při cestě si všimněte, jak při podplouvání mostu loď sklopí stožár a dokonce i komíny! Z Alpnachstadu stoupá nejstrmější ozubnicová dráha světa na Pilatus. Dolů pak míří kabinková lanovka s přestupem ve Fräkmünteggu až do lucernské čtvrti Kriens. Zvýhodněná jízdenka na „Zlatý okruh“ stojí kolem 100 franků.

Alternativně se dá počáteční plavba lodí nahradit dopravou vlakem.

Více informací o jízdním řádu a cenách se dozvíte na www.pilatus.ch.

Plánek Pilatu, Švýcarsko.Plánek Pilatu, Švýcarsko.

Po svých

Celý masiv je protkaný sítí značených stezek, vystoupat na vrchol se tak dá po svých, kvůli převýšení ale počítejte spíš s dvoudenním výletem. Výstupové trasy vedou ze severu z lucernského předměstí Kriens, z východu z městeček na břehu Lucernského jezera – Horw, Hergiswil a Stansstad, z jihu od Alpnachu buď přímo strmě podél zubačky, nebo oklikou, případně ze západu od autobusové zastávky Gfellen delší hřebenovkou (13 km, 2000 v. m stoupání, 1000 v. m klesání) od Risetestocku (1759 m n. m.) přes několik vrcholků až k Tomlishornu (2128 m n. m.), odkud už vede vycházkový chodník po vrstevnici až na Pilatus.

Zubačkou

Ozubnicová železnice vede nahoru z jihu od stanice Alpnachstad.

Lanovkou

Ze severu vede na Pilatus gondola přímo z lucernské čtvrti Kriens (ke stanici jede autobus č. 1, pak sledujete asi 10 min šipky). Po cestě z Kriensu je mezistanice Krienseregg a přesedá se v Fräkmünteggu, čili je možné dle času a fyzičky zkombinovat lanovky s pěší túrou.

Bližší turistické informace o Švýcarsku naleznete na webu MojeSvycarsko.com, kde si také můžete zdarma objednat poštou brožury.

Autorka: Natálie Kohoutková

Od malička se věnuje všemožným sportům od orientačního běhu, kola, vysokohorské turistiky až po lezení ferat. Ráda cestuje a poznává nová místa a kultury, dovolenou nejradši tráví na horách s batohem na zádech. Na pozici šéfredaktorky časopisu Svět outdooru se jí podařilo skloubit práci s láskou k horám a nejrůznějším aktivitám v nich.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: