Engelberg: outdoorový ráj v srdci Švýcarska. Feraty, treky i pohoda pro rodiny

Engelberg: outdoorový ráj v srdci Švýcarska. Feraty, treky i pohoda pro rodiny

Poklidné malebné alpské městečko Engelberg na konci údolí říčky Aa je proslulé hlavně díky třítisícovému vrcholku Titlis, který je turistickým magnetem oblasti. Široká škála aktivit pro milovníky outdooru z něj ale činí i perfektní místo pro aktivní dovolenou, ať už ve dvou nebo s rodinou.

Městečko se postupně rozrostlo v okolí benediktinského kláštera, který tu mniši založili ve 12. století a stojí tu dodnes. Zajímavostí je klášterní sýrárna, domácí sýry a další speciality jsou k dostání v obchodě přímo v areálu klášterního komplexu, který dnes mimo jiné slouží jako základní škola. V klášteře však stále žije také pár desítek mnichů.

Slunečná strana Brunni

Do Engelbergu se kromě auta snadno dostanete za necelou hodinku také vlakem z Lucernu. Pokud cestou vlakem znervózníte z množství asijských, zejména pak indických, turistů, nenechte se znepokojit. Hned na nádraží totiž zamíří přesně opačným směrem na lanovku na třítisícový vrchol Titlis, který je turistickou atrakcí číslo 1. Jak s žertem dodává náš průvodce Thomas, leží Titlis pro asijské turisty totiž šikovně po cestě mezi Paříží a Milánem.

Pro aktivně zaměřené návštěvníky ale má mnohem více co nabídnout slunečná strana údolí zvaná Brunni. Na tuto stranu míří převážně sami Švýcaři a žádné davy turistů tu nehrozí. Za všudypřítomného cinkání zvonců krav na pastvě si tu užijete pravou horskou romantiku.

Hravý Ristis

Na jižně orientovaných svazích se v zimě nachází lyžařský areál, v létě se alpské louky a skalky mění v hřiště outdoorových nadšenců. Vyjíždíme do mezistanice lanovky Ristis (1601 m n. m.), kde najdou vyžití hlavně děti. Kromě pohostinné restaurace s velkou slunečnou terasou tu zaujme hřiště s trampolínou, prolézačkami, bobovou dráhou nebo vodním světem. Vyhrají si tu všichni od těch nejmladších až po dospělé.

Pro děti je tu v okolí nachystaný také lov pokladů – po zakoupení vstupenky za pět franků čeká hledače pokladů asi dvouhodinová hra po trase Ristis – Ridalalp – Brunnihütte (nebo obráceně). V 11 ukrytých truhlách čekají hádanky, které dohromady tvoří tajenku. Úspěšné lovce pokladů na konci nemine odměna!

Širkou nabídku ubytování najdete přímo v Engelbergu, pokud chcete ale raději zůstat mimo ruch města, zkuste Berglodge Restaurant Ristis. Sedm útulně zařízených pokojů a dvě společné ložnice nabízejí ceny od 95 franků za osobu (v ceně polopenze a doprava lanovkou). Více na www.brunni.ch.

Lanový most Engelsbrücke vede od vrcholového kříže Brunnistöckli k žebříku Himmelsleiter, Švýcarsko, Engelberg.
Lanový most Engelsbrücke vede od vrcholového kříže Brunnistöckli k žebříku Himmelsleiter, Švýcarsko, Engelberg.

Feraty pro každého

Po adrenalinové jízdě bobovou dráhou a obhlídce hřiště na Ristisu míříme sedačkovou lanovkou o 200 výškových metrů výš do stanice Brunni (1860 m). I tady se nudit určitě nebudeme. Nad malebným jezírkem, u něhož stojí chata Brunnihütte, se tyčí skalní ostroh. Už z dálky je na jednom skalním výčnělku vidět kříž, který věstí trochu vertikálního dobrodružství. Očekávání stoupá, když si v bufetu u jezera půjčujeme feratové sety a helmy (20 franků na osobu). Hurá, vyráží se na feratu!

Na skalním ostrohu nad chatou vedou dvě cesty různé obtížnosti. Protože někteří z nás polezou feratu poprvé, volíme jednodušší a kratší (cca 2 hodiny celkem) Brunnistöckli (B). Cesta o 200 metrech převýšení stoupá nejprve po ostrém hřebínku nad suťovým polem, pak přichází první lanový most zvaný Teufelsschlung (čertova houpačka), od vrcholového kříže pak přejdeme Engelsbrücke (most andělů). V závěru nás prověří ještě krátký žebřík do nebe Himmelsleiter. Pro ty, kteří mají s feratami zkušenosti, je tahle cesta hračka, pro prvolezce představují lanové mosty a strmý terén životní zážitek.

Pokud jdete na feraty poprvé, je rozhodně lepší nechat si techniku jištění a lezení vysvětlit od profesionála. Obrátit se můžete na místní horské vůdce Engelberg Mountain Guide Office – Tel.: +41 (0)41 638 0257, E-mail: info(at)bergfuehrer-engelberg.ch. Pro své hosty pořádá Engelberg také dvakrát ročně zdarma kurz lezení na feratách Rock & Safety Days.

Feratové lahůdky na Rigidalstock

Pro zkušenější lezce je tu ale daleko lákavější nabídka. Krátká náročnější ferata Zittergrat (C/D) vede strmým exponovaným terénem a po silově náročnějším úseku v převisu se u kříže napojuje k hornímu úseku Brunnistöckli. To je ale jen na rozehřátí.

Opravdovou třešničkou na dortu je výstup na vrchol Rigidalstock (2593 m n. m.), na který si vyhraďte alespoň 6 hodin (nahoru i dolů). Výstup s převýšením přes 700 metrů (z toho 250 m ferata) má opět dvě varianty – doporučuje se jít západní variantou Rigidalstockwand (C/D) nahoru a lehčí východní cestou Rigidalstockgrat (C) dolů. Z vrcholu se otevřou nezapomenutelné výhledy na zaledněný vrchol Titlisu i na další vrcholky Urnských Alp.

V okolí Engelbergu najdeme hned několik ferat. Přečtěte si podrobné popisy zajištěných cest BrunnistöckliZittergratFürenwand a ferat na vrcholy Rigidalstock nebo Graustock. Další informace o feratách v Engelbergu najdete na www.engelberg.ch.

Bosá stezka

Ať už podniknete kratší nebo delší výstup, vhod přijde v každém případě osvěžení v podobě bosé stezky okolo vodní nádrže u stanice Brunni. Kolem malebného rybníčku je vybudovaná okružní pěšinka, která vám zcela zdarma namasíruje bolavá chodidla. Projdete se jak příjemně chladivou vodou jezírka, tak po drobných kamíncích, oblázcích, jehličí, šiškách a dalších přírodních materiálech. Nejvíc odvahy asi vyžaduje ponoření nohou do temně hnědé rašelinové kádě.

Bosá stezka u jezírka na Brunni, Engelberg, Švýcarsko.
Bosá stezka u jezírka na Brunni, Engelberg, Švýcarsko.

Třídenní okruh s využitím farmářských lanovek

Tak trochu tajný tip pro odvážné je dvou až třídenní okruh zvaný Buiräbähnli Safari kolem Engelbergského údolí, který vás zavede až na zapomenuté horské usedlosti mezi švýcarské farmáře. Řada farem v horách kvůli dopravě zásob a matriálu nahoru a mléka a dalších výrobků dolů provozuje vlastní lanovky. Pokud splní základní bezpečnostní pravidla, mohou takto vozit také turisty. A právě to činí tenhle okruh tak výjimečným – můžete během něj využít rovnou osm farmářských lanovek a ušetřit si tak výškové metry nahoru nebo dolů.

Více informací o trase, možnostech ubytování a lanovkách na Buiräbähnli Safari najdete na stránkách www.engelberg.ch.

Tak už víte, kam za aktivní dovolenou?

Engelberg je proslavený hlavně horou Titlis, na jejímž předvrcholu najdete nejvýše položený lanový most v Evropě, ledovcovou jeskyni, ale i skvělé podmínky pro lyžování a freeride. Přečtěte si více o zimní nabídce Engelbergu.

Bližší turistické informace o Švýcarsku naleznete na webu MojeSvycarsko.com, kde si také můžete zdarma objednat poštou brožury.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: