Čeští lezci excelovali na ME mládeže, Jakub Konečný obhájil zlato

Čeští lezci excelovali na ME mládeže, Jakub Konečný obhájil zlato

Jakub Konečný získal na víkendovém Mistrovství Evropy mládeže v lezení na obtížnost a rychlost v rakouském Imstu zlato v nejprestižnější kategorii juniorů. Podtrhl tím skvělé představení českého týmu, který ziskem pěti finálových a třinácti semifinálových účastí v lezení na obtížnost dosáhl na čtvrté místo v pořadí národů – za Rakouskem, Francií a Slovinskem.

Soutěže probíhaly ve standardních mládežnických reprezentačních kategoriích, tedy B (14–15 let), A (16–17 let) a Junioři (18–19 let). „Jde o vůbec nejúspěšnější českou mládežnickou výpravu v historii. V lezení na obtížnost jsme dokázali porazit takové supervelmoce jako Itálii, Německo nebo Rusko,” dokládá fakta úspěšnosti šéftrenér Tomáš Binter. Historicky byly do letošního roku největším úspěchem tři finálové a sedm semifinálových účastí.

Na Jakuba Konečného v juniorské kategorii navázali čtvrtými místy Ondřej Slezák a Michaela Smetanová v kategorii B, šestým místem Marek Jeliga v kategorii B, na sedmém místě skončila Markéta Janošová v kategorii B a bilanci v první desítce uzavírají na devátém místě Nikola Králíková v kategorii B a Eliška Adamovská v kategorii A.

Jakub Konečný už získal titul mistra Evropy v roce 2016, tehdy ale v mladší kategorii A. To šlo o historicky první český titul mládežnického mistra Evropy v lezení na obtížnost a zároveň vůbec první českou medaili z mládežnického ME v lezení na obtížnost.

Češi patří k absolutní špičce

Závod v Imstu patřil k historicky nejobsazenějším evropským kláním. V lezení na obtížnost startovaly téměř tři stovky lezců z 26 zemí, na ME všechny státy posílají nejsilnější sestavy. Například Rusové se soustředí pouze na mládežnické MS a ME, kam posílají i velmi početné realizační týmy, zatímco na ostatní mládežnické mezinárodní závody jezdí jen sporadicky. Silný doprovod měla i česká výprava. Poprvé v historii naše závodníky doprovodil fyzioterapeutický servis (Fyzio Gym Cooper) a celkem šest koučů (hlavní trenér – Tomáš Binter, vedoucí výpravy – Alexandra Gendová, mezinárodní koučové – Eliška Karešová, Eva Křížová, Tomáš Sycha a David Urbášek).

„Dosažené úspěchy jsou výsledkem dlouhodobé systematické práce založené na koncepci, kterou Komise soutěžního lezení ČHS bez jakýchkoli odchylek naplňuje od roku 2011. Tomu napomáhá stále se zlepšující personální odborné zajištění i materiální podmínky pro trénink i závody, zvyšující se počet společných tréninků a soustředění, dlouhodobé motorické testování reprezentace. V týmu navíc vládne vynikající atmosféra vzájemné spolupráce a podpory mezi závodníky, trenéry, fyzioterapeuty, rodiči a dobrovolníky,“ vyjmenovává základy úspěchu předseda ČHS Jan Bloudek.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: