Improvizovaná dlaha: Co s poraněním končetin na horách?

Improvizovaná dlaha: Co s poraněním končetin na horách?

Na horách daleko od civilizace může i podvrtnutý kotník znament problém. Jak zadlahovat zraněnou nohu nebo ruku? Nechte si poradit odborníkem, jak a z čeho vytvořit improvizovanou dlahu na cestách.

Spíše než s těžkými zraněními se na výletech do hor setkáváme s menšími úrazy, nejčastěji s poraněním rukou a nohou. Téměř každý z nás již někdy měl podvrtnutý kotník, naražené koleno či zlomenou ruku. V dosahu záchranné služby jsou tato poranění snadno řešitelná, ale na horách mohou znamenat zásadní komplikaci.

Zhodnoťte závažnost

Dojde-li k poranění končetin, zhodnoťte nejprve jeho závažnost. Začínáme mechanismem úrazu – jak k poranění došlo (pádem, uklouznutím, skokem…). Pokud jsme v průběhu úrazu slyšeli křupnutí nebo lupnutí a úraz byl směřován do oblasti kosti či kloubu, je pravděpodobné, že se jedná o zlomeninu.

Další fotky si prohlédněte ve fotogalerii…

Dalším kritériem je rozsah pohybu (Mohu končetinu plně zatížit? Dokážu se na nohu postavit? Udržím v ruce břemeno?). Odpovídáte-li kladně, jedná se nejspíš o nezávažné poranění.

Dále hodnotíme citlivost a prokrvení v oblasti prstů: citlivost (brnění, mravenčení, nepřirozené pocity?), prokrvení (jsou obě končetiny stejně teplé/studené, mají stejnou barvu?)

Závažnější poranění

Jestliže zraněný není schopen končetinu plně zatížit, pociťuje brnění či mravenčení v prstech, nebo má potíže s prokrvením, považujeme poranění končetiny za závažné a vyžaduje vždy lékařské ošetření. V civilizaci bychom volali záchranku, nebo zraněného odvezli do nemocnice, v terénu si ale musíme částečně poradit sami. Máte-li možnost, kontaktujte místní horskou službu nebo jinou formu pomoci v horách.

Než se k vám pomoc dostane, nebo pokud bude nutné raněného transportovat, je třeba zraněnou končetinu zadlahovat. Dlaha stabilizuje poraněnou kost či kloub, aby při pohybu tolik nebolely, a umožňuje šetrnější transport.

Aplikace dlahy

Dlaha by měla splňovat 3P: Pevná, Pohodlná, Přes dva klouby/kosti. Při poranění kosti musí dlaha zpevňovat vždy klouby nad a pod ní, při poranění kloubu kosti nad a pod ním.

Na dlahování mimo civilizaci doporučujeme pořídit do lékárničky dlahu SAM splint velikost XL (snadno zmenšíte na požadovaný rozměr). Pro zpevnění je třeba ji vytvarovat do tvaru písmene „U“. Dlahu vždy upravujte podle nezraněné končetiny!

Připravenou dlahu připevníme k poraněné končetině pomocí elastického obinadla nebo obvazu. Vždy musíme mít možnost kontrolovat citlivost a prokrvení prstů po vytvoření dlahy.

Improvizovaná dlaha

Nemáte-li k dispozici dlahu, můžete využít materiál, který běžně nosíte do hor. Pro vytvoření pevné části improvizované dlahy se dají použít turistické hůlky, výztuže z batohu, tyčka od stanu, lavinová sonda, nafukovací karimatka atd.

S přípravou dlahy si vyhrajte, dejte si na čas. Pamatujte, že dlaha musí přinášet úlevu. Pokud po jejím vytvoření zraněný trpí ještě více, dlahu sundejte.

Budete-li zraněného transportovat, dejte pozor, aby dlaha na nosítkách nijak netlačila. Všechny tvrdé a pevné části dlahy je třeba obalit oblečením nebo karimatkou. Dlaha by se také měla dát snadno upravit (povolit/utáhnout).

Chcete-li se naučit vytvářet improvizované dlahy, doporučuji navštívit kurz outdoorové první pomoci. Trénovat dlahování až na zraněném kamarádovi není dobrý nápad.

Lehčí zranění

Pokud se nejedná o závažné poranění končetiny (je možné ji zatížit, citlivost i prokrvení jsou v pořádku), pak není potřeba dlahovat, stačí ji pouze stáhnout elastickým obinadlem. S takovým poraněním je možné opatrně dokončit výlet. Při poranění dolních končetin využijte hůlky jako oporu při chůzi.

V cíli poraněnou končetinu elevujte (zejména u poranění kotníku), nechte odpočívat a ledujte. Sáček s ledem nepřikládejte přímo na kůži – ledujte vždy přes látku. Jestliže bolest přetrvává více dní a zraněný nemůže končetinu plně používat, navštivte lékaře.

zdrsem

Autorka: Dita Podhadská

Záchranářka, Wilderness First Responder, nadšená cestovatelka do hor a severských oblastí. Jako lektorka první pomoci organizace ZDrSEM spoluorganizuje kurz HORAL, který s délkou 5,5 dne patří k nejkomplexnějším kurzům outdoorové první pomoci pro širokou veřejnost v ČR. Více na www.zdrsem.cz.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: