Časopis Pádler 2/2018, to je pořádná várka jarní vodácké inspirace

Časopis Pádler 2/2018, to je pořádná várka jarní vodácké inspirace

Je to přesně týden, co se z tiskařských strojů narodil další přírůstek do rodiny Pádlerů. Předplatitelům už časopis určitě dorazil a těm, co si ho pravidelně kupují, už by měl taky přistát na pultech obchodů a trafik. Pojďme si novým Pádlerem trochu zalistovat.

Pro titulní stranu jsme tentokrát vybrali fotografii od známého sportovního fotografa Martina Kozáka, který se zajel podívat na letošní Kamenici. Mimo sjezdařů fotil i další vodáky a nápaditých fotek bylo tolik, že jsme se rozhodli věnovat mu ještě galerii. Pro více fotek se určitě zajděte mrknout na www.martinkozak.com. Zmínkou o galerii jsem ale přeskočil editorial, který tentokrát připravila kolegyně Alena Hrubá. A teď už popořadě.

V tradiční rubrice vodácký bulvár přinášíme zprávy o tom, jak byla zamítnuta stavba přehrady Pěčín na řece Zdobnici, o konci kategorie C2M ve vodním slalomu nebo o oslavě 50. narozenin Štěpánky Hilgertové.

Prohlédněte si všechny obrázky k tomuto článku…

A po bulváru jdeme na články. Ten první má na svědomí Ivo Jelínek, který nás tentokrát nejen pomocí skvělých fotografií vezme na přehrady Rozkoš, Les Království a na polskou Bukówku. Jedná se o moc zajímavé tipy na pěkné vodácké výlety. Další článek je od stálého autora Honzy Hocka, který se byl v listopadu plavit s jachtou ve Francouzské Polynésii a na prozkoumávání lagun a případných řek si vzal svého nafukovacího parťáka od Gumotexu. Výprava se zase vyvedla. Aby ne, když se jedete podívat přímo do ráje…

Pak už následuje první rozhovor, ve kterém jsme vyzpovídali Betku Brabcovou, známou zejména z prostředí divoké vody. S Bety byla řeč o začátcích na vodě i vodácké současnosti a taky třeba o tom, jak se podílela na vývoji suchého obleku nebo kajaku. Honza Motýl nám popsal jeden ze dnů, které v loňském létě prožil s partičkou na Altaji. Až budete číst, jak se ruští vodáci motali v jednom válci za druhým, budete se smát i divit, že jsou ještě naživu. Po Rusku je připraveno malé nahlédnutí do historie, a sice do historie vodáckého oddílu z Třebechovic pod Orebem. Míra Dvořák pro nás sepsal stručnou historii oddílu a vyzdvihnul několik věhlasných jmen, která z Třebechovic vzešla.

Z vlastních chyb se poučil Kuba Merten, který vzal ve Švédsku na moře dva málo zkušené kamarády, a protože se jim přes noc změnilo počasí, měli trochu hoňku dostat se bezpečně zpět domů. Vše ale nakonec dobře dopadlo, jen Kuba zestárnul o pár let. A je dobře, že o tomhle napsal, třeba se v budoucnu pár lidí v podobné situaci rozhodne jinak a lépe. Opět jsme nevynechali ani nakouknutí do činnosti vodních skautů, kteří nám tentokrát popsali, jak fungují jejich oddíly a co všechno se v nich mládež naučí. Text připravila Jana „Kulda“ Karaová.

Předplatné časopisu Pádler

Líbí se Vám časopis Pádler a chtěli byste jej číst pravidelně? Není nic jednoduššího, než si zřídit jeho předplatné a mít tak jistotu, že vždy ihned po vydání dorazí do Vaší poštovní schránky. Předplatné stojí pouhých 330 Kč za rok a obsahuje 4 vydání časopisu Pádler včetně poštovného a balného. Být součástí předplatitelské rodiny Pádlera navíc znamená řadu výhod, třeba možnost účasti v každoroční bohaté předplatitelské nadílce.

Časopis Pádler si můžete přečíst nebo předplatit také v elektronické verzi na Alza.cz.

Stálý autor Jirka Hodic vloni navštívil pohoří Rodopy, kde splul několik moc pěkných řek. Jaké to bylo a co se na nich přihodilo, se dočtete v článku pojmenovaném stručně – Rodopy. V redakci nás pobavila zejména hromadná krysa ke konci zájezdu. Na dalších stranách se uzavírá seriál o správném vodáckém tréninku. Textu se tentokrát chopili Robert Knebel, Michael Odvárko a Jakub Adam a popsali v něm, jak by se mělo správně trénovat na vodácké maratony. Nechybí ani praktické rady do samotných závodů nebo vtipné historky, které se při maratonech udály. V polovině časopisu na vás vypadne krásný plakát zvoucí na červnové ME ve vodním slalomu a hned za polovinou časopisu je připravený rozhovor s Jiřím Rohanem, který pořádání ME vede. Asi byste nečekali, kolik úsilí uspořádání takové akce stojí.

Z paddleboardových vod tentokrát vzešel článek o splutí Labe nad Pardubicemi, které je na začátky s tímto sportem jako stvořené. Ale inspiraci si v článku najdete nejspíš i tehdy, když vám pádlování vstoje nic moc neříká. Mnoho našich čtenářů určitě v létě vyrazí do Norska. Na region Trøndelag už sice asi nebude voda, ale co kdyby. Podrobný popis tamních řek připravil Honza Beneš. A když ne letos, tak co za rok? Pak se ještě jednou vrátíme na paddleboardy. V tradiční rubrice nám Honza „Rotťák“ Rott představuje paddleboardovou rodinu a připomíná, že se můžete také přidat.

Pak už následuje další rozhovor a v něm nikdo jiný než Vít Přindiš, hvězda vodního slalomu, historicky první český kajakář, který ovládl celkové hodnocení světového poháru, vicemistr světa atd. atd. atd. S Vítkem byla řeč nejen o slalomu, ale taky o jeho aktivitách při přípravách ME v Troji, o výuce v rámci Hiko Whitewater kempů nebo o pádlování divoké vody v plastových lodích. Za rozhovorem je pro vás připravena termínovka vodáckých akcí a pak už přicházejí recenze vybavení. V těch jsme tentokrát testovali: nafukovací katamarán Drake od HRAB BOATS (testoval Petr Snížek), SUP pádlo Tambo Scalpel Carbon Custom (testoval Adam Bořil), kajak Waka OG (testoval Petr Snížek), dropstitchový kajak Zray Drift (testoval Petr Snížek), polartecové termoprádlo Warmpeace Boreas a Jive (testoval Petr Snížek), vodotěsné pytle Hiko Nomad, Rover a Drifter (testoval Petr Snížek) a kanoistické slalomové pádlo Panenka Paddles Slalom Extra (testoval Štěpán Sehnal).

Po recenzích přichází popis plavby po Dyji, který v loňském létě absolvoval Michal Šindelář a pak už je tu rubrika Z akcí, kterou tradičně připravila Alena Hrubá. Krátké zprávy nám tentokrát dorazily z Odemykání Jizery, Vodáckého dne v Chocni, Odemykání Doubravy a z Českého poháru v eskymování.

A co na závěr? Na závěr na vás čeká vyhlášení předplatitelské nadílky 2018, ve které jsme rozdali zase spoustu dárků včetně nafukovacího a plastového kajaku.

No a to je z letošního druhého Pádlera vše. Doufáme, že se vám bude líbit a že vás jeho stránky budou motivovat k jarním vodáckým výpravám. Podle prognóz meteorologů to totiž vypadá, že v létě bude zase akorát sucho…

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: