První stopa: nová kniha Peggy Marvanové o mrazivé výzvě v Laponsku

První stopa: nová kniha Peggy Marvanové o mrazivé výzvě v Laponsku

O 1000 km dlouhém závodě v zamrzlém Laponsku. O tom, že když do toho vložíte veškeré úsilí, můžete zvládnout i zdánlivě nemožné. O nezdolnosti lidské vůle. O tom všem je nová kniha extrémní sportovkyně Markéty Peggy Marvanové, kterou pokřtila ve středu 13. 12. v Praze.

I když na to drobná blondýnka Peggy Marvanová nevypadá, má za sebou už několik extrémních výkonů. Jedním z těch posledních je překonání přes 1000 km dlouhé trasy zamrzlým Laponskem na splitboardu při závodu Lapland Extreme Challenge. S přítelem Adamem Záviškou se jim letos podařilo projít celou trasu závodu jako prvním, a zároveň jediným, na světě. Samotní organizátoři si nebyli jistí, jestli se trasa dá v zimě absolvovat. Peggy s Adamem to dokázali.

Přečtěte si také rozhovor s Peggy Marvanovou a Adamem Záviškou po návratu z Laponska.

Knihu o mrazivém laponském dobrodružství přišel pokřtít zkušený český polárník Václav Sůra, který v úvodní řeči pogratuloval mladé dvojici k tak fenomenálnímu výkonu. Sám má za sebou 700 km dlouhý přechod jezera Bajkal, při kterém táhl na saních několik desítek kilogramů vybavení, a Peggy a Adamovi při přípravě do Laponska radil s vybavením. Právě to se ukázalo jako klíč k úspěchu – laponský sníh je totiž extrémně sypký a nestačí na něj ani sněžnice nebo běžky – jako nejúčinnější se ukázala široká prkna splitboardu.

Nechte se tedy od Peggy vtáhnout do nitra mrazivého Laponska, nahlédněte pod pokličku polárnické kuchyně a nechte se inspirovat životním elánem a vytrvalostí dvou mladých dobrodruhů.

Více o knize na peggymarvanova.cz.

21. den: “Komunikace mezi námi začíná být obtížná. Vlivem únavy naše mentální pochody nabírají zpoždění. Nejsme schopni dělat ani dvě banální věci zároveň. Stačí, aby si jeden z nás třeba jen rovnal čepici nebo nandával čelovku, a rázem přestává v rozhovoru, protože je plně soustředěn na JEDNU danou činnost. Než tedy ten druhý odpoví na otázku, první už neví, na co se vlastně ptal….” (úryvek z knihy Peggy Marvanové: První stopa)

Markéta „Peggy“ Marvanová

Drobná dvaadvacetiletá blondýnka boří rekordy ve světě extrémních závodů. Už od patnácti let se účastní náročných MTB závodů. V roce 2013 a 2014 jela jako historicky nejmladší účastník MTB závod 1000 Miles napříč Českem a Slovenskem, ve kterém zvítězila mezi ženami. Následoval úspěch na nejdelším MTB závodě světa Tour Divide, při kterém za 21 dní překonala 4500 km od hranic s Kanadou až k Mexiku. Při závodě vybírala peníze na handbike pro postiženou holčičku. Po závodě v USA napsala knížku Cesta za štěstím. Letos v létě si úspěch na Tour Divide zopakovala, když nenašla přemožitelku mezi ženami.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: