TOP Novinky a zajímavosti z veletrhu OutDoor 2014 (1/3)

TOP Novinky a zajímavosti z veletrhu OutDoor 2014 (1/3)

V prvním článku věnovaném letošnímu OutDooru jsme se věnovali výhradně výrobkům oceněných OutDoor Industry Award. V tomto a několika následujících článcích představíme trendy, novinky a zajímavosti, které nás nejvíce zaujaly.

Vzhledem k rozsahu veletrhu na břehu Bodamského jezera (925 vystavovatelů, téměř 22 000 návštěvníků) jsme ani během třídenní návštěvy neměli šanci obejít všechny vystavovatele a mnohé zajímavé výrobky nám tak zůstaly utajeny. I tak je ale novinek a zajímavostí takové množství, že jsme museli článek rozdělit na více částí.

Stejně tak jako každý rok i letos jsme nemohli přehlédnout české vystavovatele, protože se rozhodně ani v takto velké světové konkurenci neztratí.

Obecné trendy

Než se podíváme na jednotlivé firmy a zajímavé výrobky, podívejme se na celkové vyznění výstavy a trendy.

Vybavení na aktivní pohyb a aktivity zaměřené na rychlost jako trail running či fast packing se stává nedílnou součástí nabídky velký outdoorových firem. Napříč outdoorem pak nadále zůstává trend menší zátěže, lehčích výrobků a většího pohodlí. Hesla jako „Wenig ist Mehr“ / „Less Is More“ a podobná zdobily nejednu expozici.

Odlehčování se netýká jen výbavy a oblečení, ale již několik let i obuvi. Trendem jsou lehčí, pohodlnější a nižší boty na úkor klasických celokožených. Ty jsou stále v nabídce, ale posunují se více mezi specializované výrobky než hlavní segment.

Nový Gore-Tex pro obuv

Že firma Gore patří mezi technologické, ale i marketingové tahouny je známé. Proto jedním z nepřehlédnutelných trendů bylo představení konceptu Gore-Tex Surround, tedy konceptu zvýšení prodyšnosti boty v místě pod chodidlem, kde je použit prodyšný materiál a goretexová membrána je kolem celé nohy. Tomu je i přizpůsoben svršek boty s výraznými větracími otvory na bocích bot. Jejich provedení je ovšem záležitost návrhu jednotlivých firem. V podstatě všechny velké obuvnické firmy pak prezentovaly modely s touto technologií. Jak si povede v praxi uvidíme časem.

To, že má otevřený oheň pořád svou přitažlivost dokazovalo venkovní prostranství, kde se prezentovalo několik firem prezentujích své grily, kotlíky a kamínka s důrazem na vyšší efektivitu spalování a menší produkci zplodin.

Dnešní doba sociálních sítí a počítačové interakce také zvyšuje počat gadgetů do přírody jako jsou smartphony, tablety, akční kamery, GPS apod., které však vyžadují přísun energie a právě zdroje energie v různém provedení byly vidět na různých místech.

Byly vidět i navigace, ale ne v nijak velkém množství. Je vidět že nástup navigací ve smartphonech má dopad i na tuto oblast. Výrobci outdoorových navigací však stále nabízí lepší odolnost, dobu provozu a jednodušší zásobování energii. Kromě zavedených výrobců jako je Garmin, který kromě již představeného modelu GPSMap 64 nic novějšího nepředstavoval, zde byl i konkurent na poli cestovních navigací TomTom. A pak několik menších firem jako Teasi či Falk využívající zakázkový hardware a představující vlastní navigační řešení včetně různých doplňků jako třeba držák na kolo s integrovaným powerbankem.

Outdoor oblečení už není tabu ani ve městech, jak se občas v nějakých článcích o „buranských“ češích objevuje. Naopak posun v designu spolu s odpovědným přístupem k životnímu prostředí zajímá více lidí i médií. Stejně tak přírodní materiály s funkčními úpravami.

Nyní se pojďme podívat na novinky a zajímavosti, které nás nejvíce nadchly. Pro přehlednost jsme značky seřadily abecedně.

Asolo

Asolo představilo novou botu Freney XT patřící mezi rychlé horské modely. Dle současného trendu jde o kombinaci lehké a pohodlné stabilní boty s kombinovaným svrškem a pevnější podrážkou s možností použít poloautomatické mačky. Hmotnost jedné boty velikosti 8 je příjmeně nízkých 640 gramů. Díky nízké hmotnosti a optimální tuhosti jsou vhodné pro širokou škálu horských aktivit, například delší treky završené výstupy na 5-6 tisícové vrcholy.

Adidas a Terrex

Adidas se po dvou sezónách vrací k označení Terrex pro svou outdoorovou kolekci. Představení proběhlo ve velkém stylu a pod značkou Terrex od příští sezóny naleznete třeba i batohy, změna značky ale ovlivní celou současnou nabídku modelů. Terrex se drží konceptu co nejnižší hmotnosti a nejlepší sbalitelnosti vybavení. Například běžecký set Terrex Agravic – funkční triko, kraťasy a větrovka dohromady váží pod 300 gramů.

Beal

Hlavní novinkou u francouzského Bealu je nové lano Opera s průměrem8,5 mm a hmotností 49 g/m. Je to tak nejlehčí a nejtenčí lano certifikované jako celé, poloviční i dvojité, tedy bude mít velmi univerzální využití např. pro horské vůdce, kteří v různých situacích potřebují různé typy lana.

Zajímavostí jsou dva modely sedáku (Mirage a Snowridge) s Recco štítky. Využití při zimním lezení je těžko představitelné, ale argument výrobce je především pro pomoc s lokalizací lezce v létě – Recco vyhledávač má prý dosah až 200 metrů.

Boll

Pokud vybíráte batoh v českém outdoorovém obchodě, nemůžete přehlédnout firmu Boll. Své batohy neustále inovuje a tak i zde bylo na co se dívat. Oblíbené batohy řady Quantum jsou dále v detailech inovované a celkově se tento na svůj objem lehký propracovnaý batoh neztratí ani v tak velké konkurenci jako byla na OutDooru.

Zvídavým pohledům nemohla ujít ani nová městská řada  Prophet – design, barva a tvar budily zájem. Jde o klasického zástupce městských či kancelářských batůžků. Nemá úchyty na hůlky či cepíny, stahovací popruhy a jiné pozůstaky outdoorových batohů, které jsou v městském prostředí zbytečné až nepatřičné a na odiv dává střídmě elegantní design a barvy.

Pokud hledáte univerzální střední batoh v několika velikostech s propracovaným nosným systémem, tak Raven může být vaše volba. Zaujmou kyvné a délkově a tvarově nastavitelné nosné popruhy, což není vždy u menších batohů pravidlem. Střídmý design oživují v různých barvách stahovací popruhy a technické detaily.

Brunton

I přes nástup GPS navigace a jiných elektronických pomocníků patří mezi základní navigační vybavení buzoly. A firma Brunton je jednou ze stálic na tomto poli. V nabídce nalezneme speciality pro profesionály i jednoduché buzoly pro začátečníky. Potěší použití globální střelky, tedy s automatickou korekcí inklinace, kdy buzola funguje po celém světě.

Firma ovšem nezůstala jen u buzol, ale zaměřila se i na moderní segment zdrojů energie do outdooru s tím, že dále prezentovala svůj zajímavý palivový článek s vodíkovým palivem, který získává jedno ocenění za druhým. Protože plnicí stanice vodíku zatím nejsou na každém rohu nabízí firma Brunton i svou domácí doplňovací stanici metalhydridových kartuší. Vodík stanice vyrábí elektrolytickým rozkladem destilované vody. Jde o specifické řešení, pro běžné uživatel bude zřejmě zajímavější rozšířená nabídka powerbank s různou kapacitou v odolném a plovoucím provedení jako je např. Revolt XL s kapacitou 9000mAh.

Climbing Technology

Vývojové oddělení Climbing Technology představilo v posledních letech vcelku revoluční jistítka Click Up a Alpine Up. I na letošním veletrhu došlo k vylepšení v tomto oboru – nové jistítko Be Up, které vypadá jako kombinace kyblíku a reversa, díky otvoru po straně umožní pomocí další karabiny (resp. páky po jejím zacvaknutí) především snazší spouštění druholezce. Novinkou jsou i nové lehké HMS karabiny, dámská lezecká přilba Eclipse nebo dětský celotělový úvazek Jungle s magnetickou sponou.

Climbskin

Že se dá prezentovat cokoliv ukazuje nabídka firmy Climbskin, která nabízí speciální řešení pro vysušené ruce od maglajzu. Pokud si nepořídíte Climbskin krém na ruce pro lezce tak budete prostě úplně out!

Camp a Cassin

Hlavní novinkou u Campu, který letos slaví 125 let od založení, jeautomatické jistítko Matik, které navazuje na trend autotických a pro ovládání bezpečných (čti blbuvdorných) jistítek. Pracuje s lany o průměru 8,6 – 10,2 mm s dynamickým zabržděním lana. Díky tvaru ho není možné připnout na karabinu v nezajištěné poloze, při založení na lano opačně stále má funkci jako běžný kyblík a při spouštění i při reflexivním přitažením přes povolovací polohu opět začne brzdit.

Cassin představil cepíny s topůrkem i hlavicí s certifikací T, které za rozumnou cenu poslouží při lehčím lezení jako lezecké i při turistice jako turistické. A jak se na tyto dvě firmy sluší, představena byla i spousta dalšího lezeckého „železa“, jako třeba šplhadla s inovovaným mechanismem – TurboChest a TurboFoot s vodítkem lana s rolnami, tedy nejen ohybem plechu jako dosud.

Dachstein

Značka oslavující 90 let své existence s nově nabytou sebedůvěrou. Před pár lety by se skoro dalo říct, že prožívá svou klinickou smrt a nebyla moc vidět, nyní opět stojí na nohou a má zajímavou nabídku v rozahu od lehkých nízkých po pevnější horské boty s eVentovou membránou a rychloupínáky na mačky.

Největší nabídka je samozřejmě v nízkých botách, včetně zajímavé kombinace běžecké a nástupové (aproach) boty. Byla prezentována i série bot k devadesátiletému výročí v provedení světle hnědé nebarvené kůže, připomínající starší boty.

Direct Alpine

Letošní ladění stánku další stálice na českém outdoorvém trhu firmy Direct Alpine bylo letos do modra, respektive bylo vidět více modelů z výraznou částí modré barvy. I letos došlo k vylepšení některých stávajích modelů a doplnění nabídky o některé nové modely.

Oblíbená softshelloví bunda Cerro Torre a dámská Pandora se dočkali úprav ve střihu a také v odlehčení materiálu.

Novinkou jsou kalhoty Defender z klasické příjmené 100% bavlny, ale pro zlepšení jejich vlastností v DWR úpravě Nanoprotex, která zlešuje vodoodpudisvost, zmenšuje nasákavost, zmenšuje špinění a zrychluje schnutí. Snad všem známé Patroly se také dočkaly drobné inovace a tím je jednoduché zakončení nohavice pro jednodušší vlastní úpravu délky prodle potřeb uživatele.

Didriksons1913

Švédský výrobce Didriksons1913 představil novou kolekci Originals 1913. Do výroby se vrací oblečení do deště, které opravdu nepromokne. Navazuje na kolekci Heritage představenou v loňském roce k příležitosti 100 let založení značky. Jedná se o polyuretanové modely nepromokavých pláštů a pláštěnek Skutevik se svařovanými švy, u kterých nemusíte řešit vodní sloupec, povrchovou úpravu a jiné parametry. Použitý materiál Galon vydrží i sebevětší průtrž mračen.

Deuter

Batohový specialista, německá firma Deuter, má dlouhou historii, ale na odiv nyní dává své 30 leté výročí odvětraných batohů AirComfort, ketré přišly s myšlenkou větrací síťky na zádech. V novinkách pak bylo vidět především přeracované tři řady batohů a jednu řadu spacáků.

U spacích pytlů jde o řadu Exosphere, která je zaměřena na komfort  a to v tom smyslu, že konstrukce spacáku je pružná v šířce a dává tak velkou voplnost pohybu nohou a rukou. Spící tak nemá stísněný pocit v úzce střižených mumiích.

Mezi batohy byla k vidění nová školní taška nebo spíš školní batoh Deuter OneTwo v provedení, jak ji umí vyrobit firma zaměřená na batohy, tedy s kvalitním nosným systémem.

Nově byly přestaveny také modely v řade ACT Trail Pro, kde se výrobce zaměřil na celkový komfort a tedy nejen na to kolik batoh váží , ale jak ho budete cítit na zádech (včetně stabilizace nákladu a stažení k těžišti). Pokud uživateli přesto jde o to, kolik batoh váží, tak prozradím, že inovace se dočkala i řada ACT Lite.

Esbit

V produkci Esbitu naleznete především různé druhy lihových vařičů, nádobí a termosky. Právě u termosek byly představeny nové tvary. Zajímavé jsou také celokovová víčka-termohrnky u termosek na nápoje, či ve víku integrovaná skládací lžička v případě termosky na jídlo.

Fjällräven

Nová řada lehčího multifunkčního a slušivého outdoorového oblečení High Coast, která cílí na méně drsné podmínky či na civilní použití. V nabídce je třeba i populární velká taška (duffle) z osvědčeného materiálu G-1000, ve spodní čísti doplněný z odolného materiálu s 10 metry vodního sloupce a možností pužití jako tašky či díky popruhům jako batohu. Mezi batohy je pak novinkou batoh Kaipak také z materiálu G-1000 v provedení Heavy Duty. Jde o střídmý batoh, v podstatě menší bráška modelu Kaika.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: