Kniha Orientace v přírodě: Umíte podle Polárky najít sever? Odhalte prastaré techniky navigace!

Kniha Orientace v přírodě: Umíte podle Polárky najít sever? Odhalte prastaré techniky navigace!

Už víte, že na nočním nebi je jedna prominentní hvězda, která leží velmi blízko severního nebeského pólu a je známá jako Polárka, Severka či Polaris. Je to velmi dobře viditelná hvězda, i když není nejjasnější, jak se lidé často mylně domnívají. Polárka září tak jasně v naší kulturní historii noční oblohy, že se to často zaměňovalo s její skutečnou zářivostí. Existuje množství literárních zmínek o Polárce.

Objevuje se v Shakespearově Juliu Caesarovi i Snu noci svatojánské:

Já jsem však stálý jako Severka – pokud jde o stálost a neměnnost, na celém nebi nemá sobě rovna. William Shakespeare: Julius Caesar (3.1, 60-2), v překladu Martina Hilského vydal Evropský literární klub, 2008.

William Wordsworth ji popisuje v The Excursion:

Chaldejští pastýři toulající se po nedotčených pastvinách pod zaobleným nebem bez mráčku, táhnoucí se jako nekonečné moře v osamělých končinách, hledali na nebi Polárku, jež doprovázela je během jejich putování a vždy jasně ukazovala jim cestu.

Jak najít na nebi Severku podle Velkého vozu?

Shakespeare i Wordsworth dali jasně najevo, že Polárka byla pro lidi výjimečná svou stálostí, a ne svým jasem. Na rozdíl od všech ostatních objektů na noční obloze se Polárka na nebi nepohybuje. Za jasné noci lze na severní polokouli použít jednoduchou metodu, jak Polárku najít: pomocí skupiny sedmi hvězd, kterým se říká Velký vůz.

Ta metoda je následující: Najděte Velký vůz. Toto velké souhvězdí se sedmi hvězdami je snadno rozpoznatelné na severní polovině nebe díky svému charakteristickému tvaru a jasnosti všech svých hvězd. Jeho tvar se nikdy nemění, i když se může zdát, že leží na boku nebo vzhůru nohama.

Potom najděte dvě hvězdy, takzvané ukazatele. Jsou to dvě hvězdy na zadní oji Velkého vozu. Pak změřte vzdálenost mezi těmito dvěma hvězdami a hledejte Polárku v prodloužení jejich osy. Bude to osamocená hvězda ležící v pětinásobné vzdálenosti nad touto osou. Bod na horizontu přímo pod Polárkou značí sever.

Určení severu podle Polárky

Polárka je známá většině kultur na severní polokouli. V severní Indii jí říkali Grahadhara a v Turecku Yilduz. Arabové ji znali pod označením al-Qiblah díky její schopnosti určit, kterým směrem je Mekka. Číňané pro ni měli v průběhu staletí minimálně čtyři různá jména.

Přes tuto zářnou přítomnost v kultuře je to jen 48. nejjasnější hvězda na obloze. Vyniká proto, že je nejjasnější hvězdou ve své části nebe. Když uvidíte dvě podobně jasné hvězdy vedle sebe, nemůže se jednat o Polárku, protože ta nemá ve svém okolí žádnou podobně jasnou hvězdu.

Polárka leží necelý stupeň od nebeského pólu, takže bude vždy jasně ukazovat sever. Když povedete kolmici od Polárky k horizontu, bude do jednoho stupně od skutečného severu. Tuto kolmici k horizontu můžete velice přesně znázornit tak, že zavěsíte závaží na provázek. Spustíte ho z palce dolů, zatímco nehtem palce se dotýkáte Polárky. Tato metoda vám pomůže najít skutečný sever přesněji než s dobrým kompasem či zařízením s GPS.

Máte rádi přírodu a trávíte každou chvíli venku? Knížka Orientace v přírodě: Znovuobjevené umění, jak se nechat vést přírodou (Tristan Gooley, Alferia, 280 stran, včetně černobílých nákresů, pevná vazba) promění každou vaši procházku ve fascinující výpravu.

Co čtenáře naučí? Třeba najít Polárku pomocí Velkého vozu (str. 112), Zjistit pohyb Slunce na obloze z vybledlé barvy na ukazatelích (str. 97). Používat pavoučí sítě jako kompas (str. 211). Orientovat se podle měsíčních fází (str. 141).Dávno před GPSkami, kompasy, a dokonce před existencí kartografie se lidé dokázali ve světě nějak zorientovat. Přírodní detektiv připomíná polozapomenuté vědění našich předků. Stačí se soustředit na strom ohnutý větrem, hloubku kaluže nebo ptačí zpěv. Průvodcem se snadno stane slunce, měsíc, hvězdy, mraky, počasí, prodlužující se stíny, rostliny, zvířata. Knížka je plná anekdot a příkladů z celé planety, z různých kontinentů a kultur, a přitom se informace dají dobře přenést i na českou krajinu.

Více o knížce na stránkách vydavatele Alferia.

Tristan Gooley vedl expedice na pěti kontinentech, zlézal hory v Evropě, Africe a Asii, plavil se přes oceány, pilotoval malé letadlo do Afriky a na Arktidu. Je jediným žijícím člověkem, který sám překonal Atlantik na lodi i v letadle.

Mapa hvězdné oblohy

Použití Velkého vozu je nejsnadnější způsob, jak Polárku najít. Na nebeské sféře je vidět, proč tato metoda funguje tak dobře. Velký vůz je tak blízko u severního nebeského pólu, že se otáčí kolem Polárky a pro obyvatele severní zeměpisné šířky nikdy nezapadá. Takové hvězdy označujeme jako cirkumpolární.

Velký vůz je takzvaný asterismus. Přestože jeho tvar je na obloze jasně rozpoznatelný, nepatří mezi 88 oficiálních souhvězdí. Ve skutečnosti je součástí souhvězdí Ursa major neboli Velké medvědice. Toto souhvězdí si Odysseus držel po své levici, když se plavil východně od ostrova Kalypsó.

S pomocí Velkého vozu můžete najít Polárku, protože vám pomáhá uspořádat si oblohu do povědomého tvaru. Funguje jako ukazatel, který vám potvrzuje, že se díváte na severní část nebeské sféry, a ukazuje vám cestu směrem k severnímu nebeskému pólu. Metoda Velkého vozu je nepřímočará, existuje mnoho způsobů, jak najít sever. Stačí mít určité povědomí o severní polovině nebeské sféry, která pak funguje jako mapa. Jakmile poznáte jeden prvek, ukáže vám cestu k dalšímu rozpoznatelnému prvku. Tímto způsobem dokážete na severní polokouli najít Polárku z kteréhokoli bodu na noční obloze.

Jak najít Polárku podle souhvězdí Kasiopeja?

Souhvězdí Kasiopeji se dá také snadno najít. Leží na opačné straně nebeského pólu než Velký vůz, takže je druhou nejlepší volbou, pokud je Velký vůz skrytý nebo stojí hodně nízko na nebi. Kasiopeja vypadá na nebi jako mírně roztažené písmeno W. Stejně jako ostatní cirkumpolární hvězdy se otáčí kolem pólu a může ležet na boku nebo vzhůru nohama ve tvaru písmene M. Když najdete Kasiopeju, představte si plochý tác, který leží na vrcholku písmene W. Představte si přímku, která vede v pravém úhlu k tomuto tácu z levého konce písmene W, a zdvojnásobte šířku tácu. Tato přímka vás pak dovede k Severce.

Jakmile pochopíte nebeskou sféru, můžete přijít s vlastními metodami, jak najít Polárku. Nenechte se zastrašit názvy hvězd a souhvězdí, neexistuje žádný správný název. Existují jen určité konvence, a pokud vám nevyhovují, ignorujte je a vymyslete si své vlastní. Britové vidí Velký vůz, zatímco Američané „Velkou naběračku“. Inuité ho nazývají Tukturjuit, Karibu. Aztékové si Velký vůz zosobňovali jako ničivého boha Tezcatlipocu, který uměl různá kouzla a triky – například převtělit se v jaguára – a sváděl počestné lidi na scestí.

Jak vysoko je Polárka?

Jedinou chybějící ingrediencí k popisu pozice Polárky na nebi je její výška, její úhel nad obzorem. Tady se nebeská sféra projeví v celé své kráse a symetričnosti. Na severním pólu je zeměpisná šířka 90 stupňů a Polárka stojí nad ním, v úhlu 90 stupňů nad horizontem. Na rovníku je zeměpisná šířka nula stupňů a Polárka stojí nad obzorem v úhlu nula stupňů. Tento přímý vztah platí v jakékoli zeměpisné šířce, kdekoli na Zemi. Severní nebeský pól, který označuje Polárka, bude nad obzorem ve stejném úhlu, ve kterém je pozorovatel na sever od rovníku. Berlín je o 22 stupňů dál na sever než Káhira, takže severní nebeský pól a Polárka budou v Berlíně na nebi o 22 stupňů výše než v Káhiře.

Ukázka z knihy Orientace v přírodě od Tristana Gooleyho, Alferia/Grada, 280 stran.

Zkušenosti čtenářů

Soutěžíme o 3 knihy Orientace v přírodě! - Magazín Přežití

[…] Co čtenáře naučí? Třeba najít Polárku pomocí Velkého vozu (str. 112), Zjistit pohyb Slunce na obloze z vybledlé barvy na ukazatelích (str. 97). Používat pavoučí sítě jako kompas (str. 211). Orientovat se podle měsíčních fází (str. 141). Více se dozvíš v ukázce z knihy. […]

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: